Tomos 18 najčešći problemi

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Tomos 18 najčešći problemi

PostPostao/la el passo » 05. 01. 2012. (19:22)

bananko28 je napisao/la:E i ako baš volite tomosa, ostavite ga, al obavezno kupite za svaki slučaj jedan pomoćni 4-taktni motorić od 6ks tipa tohatsu, yamaha, honda...zlu ne trebalo!

Da obavezno mali 4t. Čuo sam da su jako pouzdani, pogotovo yamaha 4ks 4t. Svi ju hvale, teško je nači polovnu,a ako se i nađe košta skoro ko nova
Zadnja izmjena: riberer; 17. 02. 2012. (20:05); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: [quote][/quote] ... ?
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la wildstar » 07. 01. 2012. (00:33)

el passo je napisao/la:
bananko28 je napisao/la:E i ako baš volite tomosa, ostavite ga, al obavezno kupite za svaki slučaj jedan pomoćni 4-taktni motorić od 6ks tipa tohatsu, yamaha, honda...zlu ne trebalo!

Da obavezno mali 4t. Čuo sam da su jako pouzdani, pogotovo yamaha 4ks 4t. Svi ju hvale, teško je nači polovnu,a ako se i nađe košta skoro ko nova

E tu posebno kupi ta je pre-jaka sa 3 crtice. :D
Nije to loš motor jedino ta gumena čizma kad otiđe problem je naći i nesiguran je impeler jer provrti a ne raspadne se.Da se i sa ovim stranim motorima postupalo ko i sa tomosima ne bi ni oni dugo.Nego ove sve furešte motore se vozi i na kvalitetnije ulje i pazi ih se više.Meni je prijatelj odija u svoje vrime iz Trogir elanovom kadom i t-18 na Žirje j to više puta.Uvik se vratija doma,a reka je jedan put da mu je bilo u ta doba valvolinova outboarda da ne bi desetinu dijelova potrošija.Kupi ti bez straja samo vidi je li dobra.Ima ti u mene polovnih dijelova i motora.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la primorac » 07. 01. 2012. (21:29)

Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la NENO111 » 17. 02. 2012. (18:22)

neka tomos-a 18, svi vi što ga blatite niste s njim prešli 1h rada...sad sam ih naparavio preko 100h dosad,
nikad mi nije stao, po sat vremena puni gas...nikad alat nisam nosio s sobom,a ne pom. motor haha...
svaka penta zahtjeva servis i održavanje pa tako i ona...moja je 77' god prva serija, i ne treba je potegnuti preko 2x sad evo!

struja bosch rijetko nikad problema,bosna svječice f80 majka
impeler 3-4god bez problema+ kuciste novo , kontrola termostata !
plastični zubčanik traje, samo ne treba trzati ko sivonja,opet mozes namotat na zamajac palit!
karburator nije uopce problem neki, vrlo je jednostavan skroz,preporucljivo potrositi gorivo iz karba kad zavrsis s voznjom!..

najbitnije je da penta nije razdrakana, da je uzmete od nekoga tko
je donekle cuvao i odrzavao,vozo na 3-4% mjesavini... :mrgreen:
NENO111
Member

Tip plovila: Elan GT-070 + Mercury 75 ELPTO

PostPostao/la el passo » 17. 02. 2012. (19:30)

Primorac, izgleda da je wildstar skužio šta sam htio reći a ti ne. Nadam sa da sad jesi :D .Moj susjed je kupio novu y4 4t i od početka ne može sa njom na zelenu granu. I jedan frend je isto imao novu pa je jedva dočekao da je se riješi. Ne znam da li je to samo jedna serija određenog godišta, ili su sve takve :crazy:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la pecho » 23. 01. 2013. (23:33)

Nedavno sam i ja postao vlasnik T18 makine, god. proizvodnje 1987.

Također me zanima da li netko može dati savjet koji alat i rezervne dijelove uvijek treba imati na brodu za taj motor, te kako izgledaju simptomi najučestalijih problema? Šogor mi je izvrstan auto mehaničar i rekao je da mu se koncept motora čini OK jer ima dva cilindra, dvije bobine, dvije sviječice, tako da bi se u nekim situacijama i na jednom cilindru moglo dovući do doma. Da li je je tome tako? S obzirom da na motoru nije sve poduplano koji su "single point of failure" dijelovi na koje treba obratiti posebnu pozornost?
pecho
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401, T18

PostPostao/la el passo » 24. 01. 2013. (07:30)

Šogor ima pravo za vožnju na jednom cilindru.
Trebaš imati rezervni špag za paljenje sa čvorom na kraju da se može zaglaviti i omotati oko zamašnjaka jer onaj plastični zupčanik koji se prilikom paljenja diže na zamašnjak neke pute se ne digne kako treba i odu zubi. Ja sam ih polomio jedno 5 komada. Od ostalog zna elektronika zaštekati a budući da se tomos ugasio bilo bi dobro da si nabaviš jednu za rezervu dok ima - mislim da košta oko 350 kn
Što se ostalog tiče nisam imao nekih problema, a i po godištu mislim da imaš mahle blok a oni slove kao najkvalitetniji. Samo redovno održavanje i piči
Od alata za prvu pomoč dobro je imati ključ za svječice, kacavide, klješta, ključ 10 i 13 - u glavnom nešto čim možeš skinuti karburator
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la bojan111111 » 24. 01. 2013. (11:29)

Kad se sjetim koliko sam godišnjeg odmora potrošio hodajući od majstora do majstora sa tim tomosima, dođe mi na povraćanje. Tomos je više bio na servisu nego u moru. Još čuvam 2 komada koje ću zabetonirat u kolpomorto i onda će završit tamo gdje im je i mjesto.
bojan111111
Member

Tip plovila: Zodiac Cadet 340s, Tohatsu 15 2T

PostPostao/la Žele » 26. 01. 2013. (01:28)

Evo 2 foruma za sve koje zanimaju Tomosovi motori.

http://www.tomos-riders.com/tomos-vanbrodski-motori/
http://tomos.11.forumer.com/viewforum.p ... =0&start=0

Topla preporuka je, bez obzira na današnje kvalitetnije gorivo i kvalitetnija ulja, raditi mješavinu za Tomos od 4% a za ostale marke 2taktnih motora mješavinu od 3% i mirna Bosna.
Žele
New Entry

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la detroit » 26. 01. 2013. (08:13)

Pozdrav svima,odmah da kažem da me stvarno nerviraju ljudi koji pišu svašta (uglavnom blate nešto) a nemaju veze sa tom temom nego pišu po principu "rekla kazala".
Šta se tiče Tomosa 18 ja ga imam 16 godina,kad sam ga kupova zanimalo i mene kao i tebe pa sam se nasluša "savjeta" u smislu ,to je smeće,biži od toga,kvari se ,puno troši...a čovik iz mog mista ga ima sada skoro 30 g i stalno je na moru a nikad ga nisan vidio da vesla,tako da sam ga odlučio uzeti.Motor je stvarno bio gotovo nov a i masno sam ga platio.
Evo nakon 16 godina svakodnevne upotrebe,u prosjeku radi dvi ure svaki dan jer sam do nedavno stalno bio na moru, i sada bi opet uzeo tomosa da ima kupit novi i konzervira ga za rezervu. Nikad me nije ostavia na moru ,svake godine minjan ulje u kućištu propele,svake dvi minjan impeler,i pravim mješavinu 3%,i minjam svjećice jednom godišnje(samo Bosna 80)jedini sam problem ima sa centralnim ležajem na klipnjači jer ga je "ubilo" panulanje na mrtvom gasu je zna radit po 8 sati i tako godinama,to sam minja i par puta semering na kućištu propele. U portu ima dosta barki i uvik je tema pouzdanost motora i svi se slažu da je moja makinja nadživila mnogo mlađe Suzukie,Tohatsu,Merkuri... E još nešto jako bitno je ja imam Elanovu pasaru 490 i uvik ga vozin na niti po gasa a jednom u par dana dodam ful gas na par minuta da je propuva. E od alata na barki imam kluč od svijećice koji upotrebim kad kad mjenjam svjećice. Moj savjet ti je uzmi je i nećeš se pokajat,pozdrav
detroit
Member

Tip plovila: elan 490,maestral 700

PostPostao/la wildstar » 26. 01. 2013. (23:06)

bojan111111 je napisao/la:Kad se sjetim koliko sam godišnjeg odmora potrošio hodajući od majstora do majstora sa tim tomosima, dođe mi na povraćanje. Tomos je više bio na servisu nego u moru. Još čuvam 2 komada koje ću zabetonirat u kolpomorto i onda će završit tamo gdje im je i mjesto.

Slobodno ih meni pošalji još ću ti biti zahvalan.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la zorica » 26. 01. 2013. (23:59)

detroit je napisao/la:Pozdrav svima,odmah da kažem da me stvarno nerviraju ljudi koji pišu svašta (uglavnom blate nešto) a nemaju veze sa tom temom nego pišu po principu "rekla kazala".
Šta se tiče Tomosa 18 ja ga imam 16 godina,kad sam ga kupova zanimalo i mene kao i tebe pa sam se nasluša "savjeta" u smislu ,to je smeće,biži od toga,kvari se ,puno troši...a čovik iz mog mista ga ima sada skoro 30 g i stalno je na moru a nikad ga nisan vidio da vesla,tako da sam ga odlučio uzeti.Motor je stvarno bio gotovo nov a i masno sam ga platio.
Evo nakon 16 godina svakodnevne upotrebe,u prosjeku radi dvi ure svaki dan jer sam do nedavno stalno bio na moru, i sada bi opet uzeo tomosa da ima kupit novi i konzervira ga za rezervu. Nikad me nije ostavia na moru ,svake godine minjan ulje u kućištu propele,svake dvi minjan impeler,i pravim mješavinu 3%,i minjam svjećice jednom godišnje(samo Bosna 80)jedini sam problem ima sa centralnim ležajem na klipnjači jer ga je "ubilo" panulanje na mrtvom gasu je zna radit po 8 sati i tako godinama,to sam minja i par puta semering na kućištu propele. U portu ima dosta barki i uvik je tema pouzdanost motora i svi se slažu da je moja makinja nadživila mnogo mlađe Suzukie,Tohatsu,Merkuri... E još nešto jako bitno je ja imam Elanovu pasaru 490 i uvik ga vozin na niti po gasa a jednom u par dana dodam ful gas na par minuta da je propuva. E od alata na barki imam kluč od svijećice koji upotrebim kad kad mjenjam svjećice. Moj savjet ti je uzmi je i nećeš se pokajat,pozdrav

Najlakse je napisat da nevalja, a 90 posto ljudi nije ni znalo da tomos ima ulje u peti. Svjest odrzavanja motora se pojavila sa inflacijom novih modela. Odrzavaj bilo kojeg novog ko sta su ljudi odrzavali tomosa, nijedan nece radit 2 godine. Ko je pazija tomosa ispocetka i danas mu sluzi
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la COGI » 27. 01. 2013. (00:12)

zorica je napisao/la:

Najlakse je napisat da nevalja, a 90 posto ljudi nije ni znalo da tomos ima ulje u peti. Svjest odrzavanja motora se pojavila sa inflacijom novih modela. Odrzavaj bilo kojeg novog ko sta su ljudi odrzavali tomosa, nijedan nece radit 2 godine. Ko je pazija tomosa ispocetka i danas mu sluzi

Dobro si ovo napisa :thumbup:
Očito aceto pozitivno djeluje... :angel: :clap:

:thumbup: :wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la pecho » 27. 01. 2013. (21:17)

Da li netko zna gdje se u ZG kupuju potrošni dijelovi za T18?
Konkretno, definitivno na brodu treba biti onaj rezervni štift za propelu, špaga za paljenje, netko je spomenuo da bi bilo dobro imati i rezervni blok elektronike, svjećice...
pecho
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401, T18

PostPostao/la detroit » 28. 01. 2013. (06:37)

Negdje oko Zagreba imaš Jurec pogledaj na http://www.jurec.hr/tomos-dijelovi-izva ... otori.html samo je malo puno skup
detroit
Member

Tip plovila: elan 490,maestral 700

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.