Testiranje Tomosa 18 "na suhom"

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Testiranje Tomosa 18 "na suhom"

PostPostao/la pecho » 25. 01. 2013. (21:06)

Htio bi u garaži isprobati svoj T18 koji je montiran na čamcu, a s obzirom da nisam nikad to radio dobro bi mi došli neki savjeti. Npr, škrge su bolja ili lošija opcija od neke bačve, koliko dugo smije raditi tako, itd...
pecho
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401, T18

Re: Testiranje Tomosa 18 "na suhom"

PostPostao/la ceko » 25. 01. 2013. (22:01)

Bačva, kanta od jupola, bilo šta samo da je usis pod vodom.. Može tako raditi koliko hoćeš - dok ima vode i goriva :lol: . :wave:
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la Žele » 26. 01. 2013. (01:34)

pecho je napisao/la:Htio bi u garaži isprobati svoj T18 koji je montiran na čamcu, a s obzirom da nisam nikad to radio dobro bi mi došli neki savjeti. Npr, škrge su bolja ili lošija opcija od neke bačve, koliko dugo smije raditi tako, itd...

Ni u ludilu motor s impelerom paliti na suhome!!! Najbolje bačva.
Žele
New Entry

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la el passo » 26. 01. 2013. (07:22)

Žele je napisao/la:
pecho je napisao/la:Htio bi u garaži isprobati svoj T18 koji je montiran na čamcu, a s obzirom da nisam nikad to radio dobro bi mi došli neki savjeti. Npr, škrge su bolja ili lošija opcija od neke bačve, koliko dugo smije raditi tako, itd...

Ni u ludilu motor s impelerom paliti na suhome!!! Najbolje bačva.

Da, da, obavezno paliti na mokro !!!
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la pecho » 26. 01. 2013. (08:14)

Naravno da nisam mislio paliti motor bez vode. Nitko nije komentirao da li su škrge koje se mogu kupiti (na koje se montira crijevo i pusti voda) sigurna opcija? Vidio sam da postoje okrugle, četvrtaste.... kakva su iskustva s njima? Dodatno, što mogu očekivati kad npr. uronim propelu u bačvu... upalim motor u leru, da li smijem ubaciti u brzinu tj. hoće li pod nekim gasom bačva odletiti, hoće li voda "uskuvati" tako da će se početi izlijevati pa moram imati pripremljenu dodatnu količinu za doliti, itd...? :)

Ispričavam se na početničkim pitanjima, ali mislim da je bolje da čim više toga saznam unaprijed.

Thnx!
pecho
New Entry

PostPostao/la mpiva13 » 26. 01. 2013. (09:18)

Prema mojim iskustvima, podešavanje karburatora nije bilo isto na slušalicama i u bačvi.Kad smo ga upalili na slušalicama i poštelovali radio je super, ali kad smo ga stavili u bačvu to nije bilo to.Bačva mi se pokazala kao puno bolje riješenje jer je peta uronjena u vodu kao i u moru.Sa slušalicama se treba poigrati sa špinom (ne otvoriti do kraja) dok povuče vodu.
U standardnoj bačvi možeš bez problema na minimumu šaltat naprid-nazad neće puno vode izletit, ali ako dodaš gasa...
mpiva13
Member

Tip plovila: Poludeplasman 5.5m, plastificirana šperploča

PostPostao/la Kapo » 26. 01. 2013. (12:01)

pecho je napisao/la:Naravno da nisam mislio paliti motor bez vode. Nitko nije komentirao da li su škrge koje se mogu kupiti (na koje se montira crijevo i pusti voda) sigurna opcija? Vidio sam da postoje okrugle, četvrtaste.... kakva su iskustva s njima? Dodatno, što mogu očekivati kad npr. uronim propelu u bačvu... upalim motor u leru, da li smijem ubaciti u brzinu tj. hoće li pod nekim gasom bačva odletiti, hoće li voda "uskuvati" tako da će se početi izlijevati pa moram imati pripremljenu dodatnu količinu za doliti, itd...? :)

Ispričavam se na početničkim pitanjima, ali mislim da je bolje da čim više toga saznam unaprijed.

Thnx!

Da li okrugle ili cetvrtaste slusalice/skrge....koje bi ti vise pasale to procjeni prema motoru,odnosno obliku pete i poziciji usisnih kanala pumpe. Ja ih koristim za ispiranje VB motora i pokazale su mi se puno prakticnioje nego navlacenje bacve ili kojekakvih kanti.
Ako mislis isprobavati mjenjac dok je motor uronjen u bacvu, mozes skinuti propelu prije uranjanja/testa i onda nemas nikakvog problema sa eventualnim dodavanjem gasa.
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la ceko » 26. 01. 2013. (16:57)

I jesi ga upalio?
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la pecho » 27. 01. 2013. (08:08)

Hvala svima na savjetima! U garaži ću ga isprobati s bačvom, isto tako kupiti ću slušalice da ga nakon sezone isperem od soli kad bude brod na dvorištu.

ceko je napisao/la:I jesi ga upalio?

Nisam još, moram potražit bačvu negdje. Nadam se da ću ga sljedeći vikend isprobati, svakako javim rezultate.
pecho
New Entry

PostPostao/la pecho » 03. 02. 2013. (17:41)

slika

Pokrenut, bila je mala poplava :)

Upalio je iz drugog pokušaja. Nakon što se zagrijao počeo je mirnije raditi. Skidali smo lule sa svjećica, kad se skine lula s gornje donji cilindar radi uredno. Kad smo skinuli lulu s donje, gornji cilindar se nakon nekog vremena ugasi. Staviti ću nove svjećice (kad kupim), pa ću ponovo to probati. Ako se opet bude davio, onda idemo dublje kopati... ima netko neki savjet vezan za ovu situaciju?

Ostalo sve izgleda uredno.
pecho
New Entry

PostPostao/la maverick975 » 22. 02. 2013. (21:53)

za duzi rad motora na suhom slusalice s zicom koja prolazi kroz usisnike je najbolje rijesenje...kod onih okruglih, najjeftinijih treba paziti da od vibracija ne padnu ili se ne pomjere...inace bacva je rijesenje kojim se svi ponekad koristimo...na par minuta uvijek moze...na duze relacije kao naprimjer za razradjivanje novog motora nije dobro...procitao sam na par foruma da nakon sat dva rada zna masnoca iz auspuha zalijepiti impeler...bem ga nije mi se nikad dogodilo ali zasto ne biti oprezan
maverick975
Member

Tip plovila: Alu Bel-Yamaha Hetl 40-60

PostPostao/la orada 1 » 30. 03. 2013. (14:28)

ja palim tomosovu desetku u bacvi i nikakvih problema nema ali smo jednom palili yamahu 40 pa da vidis kaj je ostalo od plasticne bacve kad sam nabio gas :D
orada 1
New Entry

Tip plovila: gumeni yam 230

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.