Betina 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Betina 700

PostPostao/la lupis » 20. 01. 2013. (16:31)

kazo je napisao/la:Ima i jedan Šibenik sa malim dizelom, samo meni se nesviđa ta druga osovina.ja bi taj drugi motor spojio preko kvačila na glavnu osovinu.
Sa određenim prijenosom bi to trebalo radit,nek me netko ispravi ako sam u krivu.
Odustao sam od toga jer mi uz ovaj moj glavni pogon nije potrebno.Za svaki slučaj imam mercury-a 15 ks 2t kojeg držim pod palubom.
Lani mi nije trebao :) , osim za Tender.

i Damor 900 i šibenik su roeni za dva motora....,to je pravo riješenje po pitanju sigurnosti...,sve ostalo je :roll:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la lupis » 20. 01. 2013. (16:39)

erni je napisao/la:Skarik, i kod tebe je bilo jedno bijelo vidljivo sa svih strana, bez jarbolnog, to je ok, za brod te duzine, ako krmeno svijetlo ne radi...
Meni dolazi i radar pa bas crtam nekakvu konstrukciju, za radar, jarbolno i sidreno svitlo.

koja je razlika između jarbolonog i sidrenog,na B700?

osim toga,na slici Škarika "jarbolno"(sidreno) nije postavljeno po propisu,bilo bi da nema onog reflektora koji ga zaklanja...,krmeno svitlo nije potrebno,potrebno je imat navigaciona crvena i zelena te jedno bijelo svitlo(sidreno,jarbolno,krmeno,svejedno..,možemo ga nazvat i noćna lampica),bitno je da je vidljivo 360 stupnjeva uokolo...,sve mi je jasnije zašto na more ne idete bez 3 baterij i solarnih panela...,pa imate svitla da ni broja roda i padeža neznate...,NHF
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la erni » 20. 01. 2013. (16:57)

Jarbolno svijetlo se vidi po kutem od 225 stupnjeva, a sidreno pod kutem od 360 stupnjeva, krmeno po kutem od 135 stupnjeva. Dakle za brodice do 12 ispravno bi bilo... jedno bijelo vidljivo sa svih strana( da tada bi to bilo jarbolno), bocna svijetla(ili jedno kombinirano) BEZ krmenog svitla ili
Jarbolno (225), bocna(2x112.5), krmeno(135)
Jasno govorim o brodici koja se krece na motorni pogon
erni
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Elan 45 impression

PostPostao/la lupis » 20. 01. 2013. (19:12)

krmeno je za plovila priko 12 metara,u kombinaciji s jarbolnim.. ;) ,znači B700,kao i M700( :mrgreen: ) moraju imat jedno bijelo 360,te zeleno i crveno...,sve ostalo nije po PS-u
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la el passo » 20. 01. 2013. (19:28)

Pravila, ne pravila, krmeno je dobro i za dodatnu sigurnost i za panulu kalamara
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la škarik » 20. 01. 2013. (20:00)

Lupis, ovo su slike koje san slika kad san prodava Betinu. Reflektor nije uvik sta gore, skida se brzo i lako vrača jer je bija bežičan. Koristija san ga samo kad san dolazija nočit u valu ili koju ne znan ili kad po noći očekuješ puno brodi na sidru bez svitala. inače je triba doć na natkabinu ali san ga primistija na roll bar jer tamo ima veći kut bacanja svitla i nije mi tuklo u inox ogradu na špirunu (refleksija)
Jarbolno svitlo 36o je zakon a ima san i krmeno svitlo. Nije bilo povezano sa jarbpnim ka šta neki rade nego san ima prekidač na krmi za njega. noćna panula na lignje i krmeno svitlo.....
slika

Dosta san vas izdavija sa slikama... Erni ako hoćeš slike interijera, pošalji pp mail..
škarik
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: TBB - trenutno/trajno bez broda

PostPostao/la el passo » 20. 01. 2013. (20:04)

škarik je napisao/la: noćna panula na lignje i krmeno svitlo.....

Dosta san vas izdavija sa slikama...

Za prvo neznam šta ti znače točkice. Lignji ne smeta svijetlo, a dobro ga je imati i upaliti kad izvlačiš.

A za slike samo nastavi jer slika lijepe barke nikad dosta :thumbup:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la erni » 20. 01. 2013. (21:03)

Ma krmeno svitlo je ok, nisam ja protiv njega... ali takav brod po noci kad se gleda sa krme ima dva bijela svitla. A jednostavno se rijesi....Jedno svitlo vise i brod moze imat i krmeno i tada je sve po PS-u. A sidreno moze bit samo sidreno .
Da ne bude.... U mraku vidim dva bila svitla... sto je to?
Pa mozda brod u teglju s krme, ili neki veci brod ali je daleko, ili B700 :D
erni
Member

Tip plovila: Elan 45 impression

PostPostao/la škarik » 20. 01. 2013. (22:23)

sorry na točkicama, navika ;)
Krmeno je Erni ugašeno osim ako izlazi lignja koja piza ili se slabo zakačila. A služi i kad dođeš noću u lučicu i oćeš oprat sude ili očistit ribu.
U kokpitu san ima mala svitla koja su bacala svitlo sa 30 stupanja put doli. zakon kad moraš noću odmrsit krenu. uglavnom, pretjera san (iz današnje perspektive) sa svim tim stvarčicama koje san bija ugradija na B700 ali san makar 2 godine gušta u njima :)
Pogledaj katalog Hella Marine i pogledaj ova mala svitla za kokpit i prekidače struje. Nisu puno skuplji od ovih šta vidiš po butigama a vride svake lipe.
I nemoj se puno opterečivat, ja san kapara Betinu dok je izgledala ovako :wtf:
slika
škarik
Old Senior Member

Tip plovila: TBB - trenutno/trajno bez broda

PostPostao/la kalafat » 21. 01. 2013. (14:05)

kazo je napisao/la:Ima i jedan Šibenik sa malim dizelom, samo meni se nesviđa ta druga osovina.ja bi taj drugi motor spojio preko kvačila na glavnu osovinu.
Sa određenim prijenosom bi to trebalo radit,nek me netko ispravi ako sam u krivu.
Odustao sam od toga jer mi uz ovaj moj glavni pogon nije potrebno.Za svaki slučaj imam mercury-a 15 ks 2t kojeg držim pod palubom.
Lani mi nije trebao :) , osim za Tender.

to sta ti pricas moze funkcionirat, s tim da ti glavni motor mora bit temeljan u tvrdo , lezajevi osovine od bronze ili bile kovine, mehanicka kopca, na glavnu osovinu dupla remenica, mali motor sluzi za pokretanje hidraulike i hidraulika vrti osovinu. sve to ti postoji na onome trogirskome dupinu u temi galeb. i naravno sve mora bit precizno proracunato, promjeri remenice, dimenzije remena, hidraulika.
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la kazo » 21. 01. 2013. (17:29)

zorica je napisao/la:Dobro tebi ne triba ti imas pet sest brzina ;)

Ima ih šest,ali koriste se samo dvi. :)
Inače ludilo kako to radi.
Šepić Commerce d.o.o
Rastočka 14
10020 Zagreb
098 398525
info@motooprema.hr
kazo
Djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Šibenik800(Cummins370) Betina500cabin (yam30)

PostPostao/la open510 » 22. 01. 2013. (09:16)

evo da se i ja nadovezem na raspravu o pomocnom motoru od prije par dana, nisam se stiga prije ukljucit ;)

Vidija sam slike od 4ever-a i škarika, ako ko ima još kakve sličice svog ili tuđih brodova sa rjesenjem pomocnog motora na platformi i/ili krmenoj ogradi neka stavi ili mi posalje na pp. Zahvaljujem unaprijed :Help25:
Nastranu rasprave o ljepoti rjesenja i broda sa/bez pomocnog motora, ja jos razmisljam sta bi mi najvise odgovaralo.
Narucija sam produzenu platformu (80cm) jer zelim na nju izvuc mali gumenjak koji mi obavezno triba (podvodni ribolov). Nadam se da cu moc i u voznji (barem sporijoj i po mirnijem moru) drzat gumenjak na platformi navučen (i zavezan) poprečno, idealno bi bilo i ne skidat motor svaki put s njega kad se triba pribacit od vale do vale.
Zelim uklonjiv nosač pomocnog motora koji ce se moć stavit i skinit sa desnog ruba (u sredini ce ić sklopive skale) platforme jer ne ocekujem da cu ga ikad koristit osim u situacijama kad krepa glavni motor (tj. ne zanima me panulavanje i spora voznja pomocnim motorom), a ne zelim da mi smeta na platformi - škarikovo rjesenje mi ne odgovara, dok se ne koristi tija bi pomocni motor nekako drzat po strani ili zakačen na krmenoj ogradi (kao što npr. na jedrilicama drže male motore). Bliže sam nečemu kao što je na 4ever-ovim slikama...Motor cu vozit sa produzenom ruckom, tako ga vozim i na gumenjaku...
Motor je Mercury 5ks 2T, cca 20kg, DO (morat cu malo povisit/nadogradit krmeno zrcalo na gumenjaku da prihvati DO, ali i to se da riješit), gumenjak cu nabavit najdulji koji moze stat na platformu a da ne smeta u voznji - isprobat cu nekoliko modela od min. 2.4m do eventualno 3m, širine max. do 160cm
open510
Member

Tip plovila: Galia 620 DC (Yamaha 150)

PostPostao/la SEA » 22. 01. 2013. (14:19)

open510
nosac pomocnog motora montaza na tri vide 8mm radi damor
vidi na fjaki i furiji kako su to izveli kad ga skines ostaje sve ravno i ne zapinje nista
montaza demontaza 2min

gumenjak na B700 meni je bia arimar 240 i drza sam ga okomito zavezan za ogradu i moga sam po bilo kojem moru
extra nosac motora je bia na krmenoj ogradi i tu bi sta motor slicno ka na gasinim slikama
taj gmenjak 240 i tubusi 40cm je bia prevelik

cisto navuc gumia na platformu i tako vozit ,bojim se da nece bas bit sretno rijesenje a jos drzat motor na njemu :?
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la el passo » 22. 01. 2013. (16:34)

Neka uzme explorera. Ima odličan omjer kvaliteta / cijena i lako je manovrirati sa njim.

Inaće šta se nosača tiće ako je montiran fixni ili onaj koji se samo umetne to može biti dobro jer uz put i pridržava gumija sa jedne strane da ne sklizne. Isto se tako može izvesti i preklopni - isto kao i škalice - pa ga se diže prema potrebi
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la zorica » 22. 01. 2013. (16:54)

4 ever jucer san bija na istezalist u omisu i gleda miminu betinu. Neznan jeli igdi pisalo pa cu te ovde pitat. Jeli ono originalni spojler ili samogradnja. Pa ima u njemu 4 kvadrata
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.