Izgubljeno olovo ...

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Izgubljeno olovo

PostPostao/la sinitram » 04. 06. 2012. (17:22)

Sesta je napisao/la:... jednom prilikom me vidio jedan kapetan duge plovidbe ..

Ma kreten, eto reci mu da sam mu ja to porucija, njegov kolega!
To sta on prica je bilo prije 20-30 godina aj neka sad ispumpa kad je faca! pa majke ti satelitima traze mrlje po moru!

Koja filozofija, covik zivi od mora i tako mu vraca! :Angry53:

Mislim da su olovnice mila majka prema ovakvim tipovima!
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la pagus » 04. 06. 2012. (17:35)

Kažu da put oko svita počinje prvim korakom.

Treba počet od sebe, volit more i čuvat ga.

I učit dicu da ga vole, a i one odrasle koji hoće slušat.

A ovih drugih će uvik bit, nadajmo se sve manje !
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la Kapo » 04. 06. 2012. (20:14)

sinitram je napisao/la:
Sesta je napisao/la:... jednom prilikom me vidio jedan kapetan duge plovidbe ..

Ma kreten, eto reci mu da sam mu ja to porucija, njegov kolega!
To sta on prica je bilo prije 20-30 godina aj neka sad ispumpa kad je faca! pa majke ti satelitima traze mrlje po moru!

Koja filozofija, covik zivi od mora i tako mu vraca! :Angry53:

Mislim da su olovnice mila majka prema ovakvim tipovima!

Nađe se i dan danas pkoji pametni hrabrica....eno ih većina robija u USA !!
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la lupis » 05. 06. 2012. (13:44)

iz svega napisanog se može zaključit da se zbog gubitka olova netreba previše sekirat,što je i normalno,u ovom trenutku...,zato razumim ponašanje tog kapetana duge jer nije taj koji je kriv, koji određuje pravila,on je samo zaposlenik koji ima svog nadređenog na kopnu..
nikakve eko akcije ni eko udruge tu ne pomažu,to je sviranje u onu stvar,briga za prirodu je u drugom planu...,u eko akcijama me uvik razveseli npr kad vidim da se poslije "neobavezna i spontano" ubiju od alkohola i hrane a sve iz plastičnih pjati i čaša koje najmanji povjetarac odnese u more ili po okolnom grmlju,i koje nitko ne diže s poda poslije,a sudionici su u stanju 364 dana gledat gumu pod rivom da bi taj 365-ti dan odlučili ju ,u sklopu ekoakcije,izvuć van iz mora. Eko udruge, he he, njih netreba ni komentirat,nakraju uvik sve izađe na vidjelo..

Ovo s vrićicama je sr@**e veliko,i to stvarno treba ili zabranit ili vrićicu naplatit 5 kn...,pa ćemo vidjet ko će ju nakon jedne upotrebe bacit u smeće..,ljudi "vani" oduvik koriste pletene košare ili neke druge borše za u kupovinu,ali mi smo "moderni",ko je vidio nosit boršu u butigu...
netko je naopisao da se ove stvari uče odmalena,i to je tako,to je stvar opće kulture i odgoja..,netreba normalno odgojenom čoviku ni eko udruga ni eko akcija ..,meni su najjači ribari koji su u stanju 2 sata gledat u neku kašetu slomljenu kako im pluta oko broda i ne dignut je van,a još je bolja scena kad onako u žaru posla otpakiravaju nove kašete pa onda nogom čutnu one plastične trake kojim su kašete zapakirane,u more...,i tu je razlika između kapetana duge koji sluša svog šefa na kopnu,i ribara koji sam sebi zapovida i boli ga qr@c za te kašete i trake koje plutaju uokolo...,o gumama koje im otpadnu s broda da ne govorimo..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la borro » 05. 06. 2012. (13:55)

potpisujem ovo lupisovo, od A do Ž!!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la Kapo » 05. 06. 2012. (16:43)

Istina,Lupis...potpuno si u pravu i svaka stoji
Osvrnuo bih se malo na onog kapetana....ko što kolega reče,prošla su vremena iskrcavanja koje kakvog iskrcavanja smeća,otpada,sludge-a (otpad nakon separacije mazuta), ostataka nakon pranja tankova i sl...Svaka normalna kompanija ulaže u "envirnmental" iliti zaštitu okoliša jer to je daleko jeftinije nego plaćati globu i suditi se po sudovima,pogotovo u USA. Naravno,svako pravilo ima izuzetaka,ali izuzeci su sve rjeđi i rjeđi.

Evo primjera kako se npr. vodi računa o okolišu na mojoj kompaniji :

1. Ne treba ni spominjati da svaki kilogram,litra ili neki volumen mora biti registriran,logiran i u svakom trenutku spreman za inspekciju,kako količina otpada,tako i dnevnik vođenja smeća
2. Smeće se sortira,kako u kuhinji,tako i u makini,na mostu,u kabinama....posebno : papir,plastika,limenke,staklo,baterije,kemikalije,metal,el.uređaji...
3. Svaka kabina ima po 4 kantice za smeće,posebno obojane za svaku vrstu smeća
4. Za otpad kemikalija,mazuta i sl koriste se posebne bačve sa brtvilom
5. Otpad od mazuta iz separatora goriva (cca 1 m3 / dan) se spaljuje u strogo kontroliranoj atmosferi / temperaturi
6. Sve što se pošalje na kraj za reciklažu treba logirati i naravno posebno platiti
7. Isprintani papir iz printera se ne baca nego se koristi i druga neisprintana strana ako može poslužiti za neko nevažno printanje
8. Kemikalije za čišćenje po palubi i makini su strogo biorazgradive
9. Prazne limenke im plastika se komprimiraju da volumen bude što manji i pogodniji za transport

Evo,to bi bili neki najosnovniji primjeri, detalja oko zaštite okoliša ima još podosta, od potrošnje goriva (odnosno ispušnih plinova) pa sve do antifoulinga koji također mora biti "environmental friendly".

Imam kolegu u Beču,odemo povremeno u posjetu i mogu ispričati jedan primjer iz ekološke osviještenosti građanstva :

Naime,u Beču je sasvim normalno vidjeti nekoga da u gradskom prijevozu nosi vrećicu separiranog smeća stanicu ili dvije,a sve do "specijaliziranog" kontejnera za tu vrstu smeća jer nema baš taj kontejner u svojoj blizini. Pametnom dosta za izvući ekološki zaključak...
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la orlando67 » 27. 08. 2012. (22:56)

Ovo ljeto, iako nisam lovio baš nešto prevše, nisam na dnu ostavio ni jedno olovo. Doduše jedno mi je zapelo ali sam ga odapeo kada sam ronio, tako da što se tiče ekologije čista petica, a što se tiče ulova, to je već druga priča.
orlando67
New Entry

Tip plovila: Gliser 5m

PostPostao/la dazz » 16. 01. 2013. (11:38)

U moru se stvarno može naći svašta...čak i na nekim lokacijama gdje nije jednostavno doći vidi se nemar posjetitelja.
Mislim da nisu toliki problem velike kompanije koje ipak ulažu u zaštitu okoliša i vjerujem da je vani to praksa.
Uvijek me brinu pojedinci koji misle da kad ostave vrećicu, gumu ili bilo kakav otpad ne prave neku štetu okolišu...a takvih pojedinaca ima puno :(
dazz
New Entry

PostPostao/la schludo » 16. 01. 2013. (18:01)

dazz je napisao/la:Uvijek me brinu pojedinci koji misle da kad ostave vrećicu, gumu ili bilo kakav otpad ne prave neku štetu okolišu...a takvih pojedinaca ima puno :(

E - da pitamo sada sve pušače: Šta radite sa čikom na moru ?? :problem:
schludo
New Entry

Tip plovila: Beneteau Antares 620

PostPostao/la Maestral700 » 16. 01. 2013. (18:10)

Ebate,još vam samo fali bivša Holy-ca i osnovat novo ministarstvo,ovima u inat :lol:
Maestral700
Senior Member

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 16. 01. 2013. (18:13)

............ ma ljudi moji cega ste se uvatili ..... kakva olova .... kakvo zagadjenje ...... ko moze zagadit i sporkat more ....... di je ona pusta nafta sta je istekla u meksickoj vali ......... di je nafta sta je iscurila iz pustih tankera po bilom svitu ...............more dalo more i uzelo .... ocistilo samo sebe ....... ........ ocistilo bi i recikliralo more i ovi krupni otpad , samo mu se neda .... ostavilo nama da se mi zabavljamo ........... da ce oni zagadit more :Other12:

........................... sila velika je More ...... velika ............................ da se more boji nas ljudi ( rebaca) ....nosilo bi pracku sebon ....... :lol:
LONGLIVELEGENDARNI :Happy31:
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

Tip plovila: MAESTRAL 710 - VOLVO PENTA D2-40

PostPostao/la udica » 16. 01. 2013. (19:51)

........otkad ronim izvadija san priko 20 kg olova iz mora u odnosu na količinu koju san ostavija :D

........tj. po foruma držin u plusu ;) :thumbup: .........izuzev balotaša :!:
udica
Old Senior Member

Tip plovila: Atlantic 560 PH Honda 90VTEC

PostPostao/la Pape » 16. 01. 2013. (20:52)

schludo je napisao/la:
dazz je napisao/la:Uvijek me brinu pojedinci koji misle da kad ostave vrećicu, gumu ili bilo kakav otpad ne prave neku štetu okolišu...a takvih pojedinaca ima puno :(

E - da pitamo sada sve pušače: Šta radite sa čikom na moru ?? :problem:

...itnen ga u more ako san na krmi...ako san u vožnji na timunu, pepeljara... u čemen je problem?! :problem:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la riberer » 16. 01. 2013. (22:52)

Bez obzira što se filter cigarete razgradi relativno brzo u moru, treba mu oko jedne godine, on je prepun otrovnih supstanci.
Predpostavlja se da filteri cigareta predstavljeju oko 40% ukupnog odpada koji završi u Mediteranu ( 9,5% su plastične boce, 8,5% vrećice, 7,6% aluminijske kantice), a dobar dio tih supstanci ostaje u filterima ... i potom u moru ...

slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la zore70 » 16. 01. 2013. (23:11)

Pape je napisao/la:...itnen ga u more ako san na krmi...ako san u vožnji na timunu, pepeljara... u čemen je problem?! :problem:

Ekološki zločinac..i da znaš oribalo me doma jer si mi nekidan pobaca čikove po dvoru a doma niko ne dimiiiii,a dica po dvoru,a pas :Angry53:
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.