DMB 450

Diskusija o dizel motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

DMB 450

PostPostao/la ema2 » 15. 10. 2012. (18:21)

Pozdrav svima,znam da je o ovom motoru već bilo dosta govora i zato bi htio pitati konkretno ako mi netko može pomoći sa svojim iskustvom.

Naime,htio bi ugraditi rashladnik ulja i ako je netko to već učinio da me malo savjetuje,imam neku ideju ali ipak nisam siguran da je prava.

Hvala unaprijed na pomoći.
ema2
New Entry

Tip plovila: jedrilica

Re: DMB 450

PostPostao/la zore70 » 15. 10. 2012. (21:33)

ema2 je napisao/la:Pozdrav svima,znam da je o ovom motoru već bilo dosta govora i zato bi htio pitati konkretno ako mi netko može pomoći sa svojim iskustvom.

Naime,htio bi ugraditi rashladnik ulja i ako je netko to već učinio da me malo savjetuje,imam neku ideju ali ipak nisam siguran da je prava.

Hvala unaprijed na pomoći.

A jeli tvoj motor izvedba sa ili bez filtera ulja na bloku?

Inače,tim motorima nikad nije triba hladnjak ulja.Ako imaš problem sa padom tlaka ulja kad s e zagrije onda ti ne triba hladnjak ulja nego izmjena ležajeva radilice ili pumpe ulja ili oboje ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la ema2 » 16. 10. 2012. (09:18)

Motor je bez filtera ulja,prije 50-tak sati je napravljena generalna tako da tlak je potpuno uredu,problem je što je u zatvorenom i samim tim što ima malo ulja u karteru ,ulje se dosta grije i uljne pare a i ulje bali na čep.
Znam da nije predviđeno hlađenje ulja ali siguran sam da nebi škodilo da mu se malo spusti temperatura ulja a i po zimi se nema šta raditi pa padaju ideje....
ema2
New Entry

PostPostao/la peroLA » 16. 10. 2012. (09:23)

Ulje na čep možeš riješiti uredno tako da kupiš onaj novi čep 40kn pa preko njega ide gumeni poklopac na kojeg ide guma koju se stavi u neku bocu... svejedno je to zanemariva količina i bit će čisto ... mislim da se kod generalke isto nešto unutra prepravi i onda je tog ulja puno manje, barem su tako meni napravili..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la ema2 » 16. 10. 2012. (10:07)

Ma radi on ko urica ali mislio sam dali je to neko napravio bez nekih velikih zahvata ,imam jedan rashladnik ali nisam siguran od kud uzeti ulje i vratiti ga u motor
On ima samo izlaz za davač pritiska i onu malu cijev šta diže ulje gore na ventile a nisam siguran dali ima dosta protoka na tom malom izlazu.
Htio bi probati to,vjerujem da bi mu pomoglo a kad već imam materijal htio bi možda savjet ako je netko to već izveo.
ema2
New Entry

PostPostao/la plavo_more » 21. 11. 2012. (18:14)

S padom tlaka ulja kod vrućeg motora imao sam problema kada je još bio nov prije nekih 20 i više godina. Padao je daleko ispod 1 bara. Koristio sam ulje INA Delta 5. Zmjanio sam istog s Castrol-ovim koji je očito imao veći viskozitet, jer tog problema nisam više imao sve do danas (preko 2000 sati rada).
plavo_more
Member

Tip plovila: Šket081

PostPostao/la zore70 » 21. 11. 2012. (21:52)

ema2 je napisao/la:Motor je bez filtera ulja,prije 50-tak sati je napravljena generalna tako da tlak je potpuno uredu,problem je što je u zatvorenom i samim tim što ima malo ulja u karteru ,ulje se dosta grije i uljne pare a i ulje bali na čep.
Znam da nije predviđeno hlađenje ulja ali siguran sam da nebi škodilo da mu se malo spusti temperatura ulja a i po zimi se nema šta raditi pa padaju ideje....

Pošto nemafilter ulja ond as enemaš di ni ukopčat za hladnjak ulja.Najbolje rješenje je da prominiš čep ulja sa membranom,paše ti od traktorskih modela Lombardinija i pređi na monogradno ulje..recimo SAE30,ono puno manje pari i paše za te starije motore.
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la plavo_more » 26. 11. 2012. (17:41)

Možda će biti interesantno onima kojima semering remenice radilice pušta ulje (to je ona donja remenica koja pogoni pumpu vode i alternator) i zbog toga se gubi mogućnost pokretanja motora ručkom. Na mom motoru je to puštanje bilo počelo već kod sasvim novog motora (prije 23 godine). Skinuo sam remenicu i vrlo finim brusnim papirom sam odbrusio hrapavost (reljef) dodirne površine semeringa i otklonio nedostatak obrade. Nakon više godina sam to ponovio i opet je bilo nekako u redu. U zadnje vrijeme sam to ponovio ali bez uspjeha. Promjenio sam semering, a ono još gore. Malo bolje pogledam kliznu površinu, a tamo mali krateri, dakle površina istrošena. Moguća rješenja: a) kupiti novu remenicu; b) brusiti taj rukavac, ali koliko duboko jer tu postoji ograničenje koje potječe od cementacijskog sloja, a ako ga nema, onda se može izgubiti mjera smeringa i c) ugraditi SKF košuljicu (SKF SPEEDI SLEEVE), v. sliku. Košta cca 200 kn i vrlo lako se navuče jer daju i prigodnu napravu.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
plavo_more
Member

PostPostao/la plavo_more » 26. 11. 2012. (17:45)

ema2 je napisao/la:Motor je bez filtera ulja,prije 50-tak sati je napravljena generalna tako da tlak je potpuno uredu,problem je što je u zatvorenom i samim tim što ima malo ulja u karteru ,ulje se dosta grije i uljne pare a i ulje bali na čep.

Ako nije tajna, koliko te koštala generalka i što je ista sve obuhvatila?
Hvala!
plavo_more
Member

PostPostao/la plavo_more » 21. 12. 2012. (16:15)

Već treću sezonu koristim pomoćno uležištenje pumpe vode bez problema. Nije došlo ni do oštećenja impelera niti ležajeva, što je ranije bilo skoro svake godine.

slika

slika

slika

slika
plavo_more
Member

PostPostao/la villy » 28. 12. 2012. (10:30)

Moja generalka na DMB-u, (detaljno), pa pogledajte
villy
New Entry

Tip plovila: Cobalt 253 s GM 6.2L V8 TD-Intercoler 250hp

PostPostao/la plavo_more » 28. 12. 2012. (17:01)

Villy, odlično+++. Obzirom da je kvaliteta današnjih DMB jako pala, Ti praktički imaš opet dobar motor za dugo godina. Što Te natjeralo da si se odlučio na takav totalni remont? Ako nije tajna, koliko je koštao?
plavo_more
Member

PostPostao/la villy » 28. 12. 2012. (21:44)

plavo_more je napisao/la:Villy, odlično+++. Obzirom da je kvaliteta današnjih DMB jako pala, Ti praktički imaš opet dobar motor za dugo godina. Što Te natjeralo da si se odlučio na takav totalni remont? Ako nije tajna, koliko je koštao?

Hvala na komplimentu. To sam odradio za mušteriju prije dvije godine, a motor je iz jedne jedrilice od osam metara. A o cijeni nebi preko posta. Pozz. :wave:
villy
New Entry

Tip plovila: Cobalt 253 s GM 6.2L V8 TD-Intercoler 250hp

PostPostao/la peroLA » 08. 08. 2013. (09:01)

Bok,
evo i mene u problemima.. od prevelike vrućine desilo se i meni da nisam provijerio stanje u rezervaru, makar mi se i čini da je ovaj put previše nekako potrošio nafte... dakle vozim na 3kvarata gasa kao i uvjek, i mjenje se zvuk i padaju okretaji.. ujedno i pritisak ulja... probao sam smanjit gas, pa ponovno dodat ali ne ide... onda sam ga ručno ugasio... nakon malo mišljenja išao provijerit naftu i vidio da je na nuli... nakon toga... odmaah sam natankao ali nije palio... odmah nakon toga sam izlaz iz filtera odvidao da izađe zrak, tu sam stao jer ostalo neznam... dolazi fren i ozrači još nekoliko puta sve izalze i ulaze... odvida metalnu cijev sa injektora i gore nafte nema.. dok na filteru lijepo ulazi i izlazi... par dana poslije išli smo opet i još ozračili dolje na pumpi... sada na limenu cijev šprica nafta ali ne pali....
danas mi dolazi majstor... ima još kakvih trikova što bi moglo biti... cink na motoru bi trebao biti ok, generalka je pred cca 600sati napravljena... imam ga 4 godine i nikad nije bilo nikakvih problema...ni meni ni bivšem vlasniku... model je naravno dobri stari iz '85...
nedavno sam bio zamijenio auspuh-plastiči lonac, koji je malčice veči od koji je bio prije.. ali svejedno je dobro voda izlazila kao i dim...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 09. 08. 2013. (07:41)

i da odgovorim sam sebi, sistem se ozračuje na filteru, na pumpi, i kod gasa, i nafta mora špricati na cijevi na injektoru...no meni i dalje nije palilo pa smo izvadili injektor i utvrdili da je injektor blokiran... tako da danas ide injektor u servis na test i eventualnu zamjenu pa nazaad na paljenje...
peroLA
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Dizelaši

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 0 gostiju.