Obavezna oprema brodice

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Obavezna oprema brodice

PostPostao/la Gaso » 12. 02. 2009. (20:56)

Malo sam gledo narodne novine, evo pronašao sam: Pravilnik o brodicama NN 81/94, i Pravilnik o brodicama i jahtama 27/05, i još hrpu izmjena i dopuna.
Dali ima kdje napisana obavezna oprema brodica na jednom mjestu, jer sad je sve pomješano, malo u Pravilniku o brodicama + dopune, kdje je praktično sve, a opet ima i u Pravilinku o brodicama i jahtama, recimo da treba imat obavezno Info kartu 101.
Dok čitam u Burzi Nautike br. 41/2005 prijedlog zakona(vjerojatno prijedlog Pravilnika o brodicama i jahtam 27/05), kdje je još dodatno kolut za spašavanje, pa radar reflektor i još par stvari.
Pa i kategorizacija brodica mi je sve manje jasna, pitao sam firmu kdje mi se radi brod, a kažu da je klasa C, opet neznam koja je ova klaza, koliko sam skužio, stara HR klasifikacija brodica je I=A, II=B, predpostavljam da je ova III = C, ali opet ima nešto podklasa IIIa, IIIb, IIIc, ili samo III, tako da ni neznam u koju grupu ide brod B700 - C klasa.I proizvađač broda kaže, da to svaka kapetanju drugačije radi i trebao je več par puta napisati različite klasifikacije, jer su komplicirali kod registracije, pa mi savjetuje da se raspitam.

Dakle interesira me, kdje mogu vidjeti listu obavezne opreme, koja se zahtjeva danas(ne prije 10g ili bivši Yu) za brod klase C.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

Re: Obavezna oprema brodice

PostPostao/la Trogiranin » 12. 02. 2009. (21:26)

Gašo kod nas u lučkoj kapetaniji u Trogiru ti daju ovaj obrazac. Ostalima se ispričavam zbog formata, ali ovako je u cijelosti čitljiv, posebno se ispričavam GENERALŠTABU !
dijagram propele poslije.jpg
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la Gaso » 12. 02. 2009. (22:18)

Trogiranin hvala.
Koliko vidim to se odnosi na klasu IIIa, a mene zanjima isto šta znači ova klasa "C", ili je to III ili je to IIIa.

evo a sad meni nije jasno, kad sam gledao izmjene i dopune, pa iz njih pročitao:

5. sisaljku ili kablič sa ispolcem
Dali to znači, da može i kaljužna pumpa, vjerojatno ču ionako imat kablič na brodu, ali svejedno

i još sam primjetio da po zakonu treba:
- 3 crvene ručne buktinje ili 3 rakete
- Popis svetionika, Peljar Jadranskog mora, karte, šestar, 2 nautićka trokuta
- vatrogasna sjekira i najmanje 1 protupožarni aparat
ostalo je isto.

A čudi me, recimo da u tvom popisu od točke 13.-18. ima karta 101 - INFO, a nikdje se ne spominje, navigacijska karta ili GPS ili slično, a ja si ne predstavljm, kako može netko plovit ili bez GPS-a ili karta.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 12. 02. 2009. (22:35)

Ma to ni meni, a bogami ni njima nije jasno jer na istoj toj info karti 101 piše da nije za navigaciju.Tu su ti više podaci tipa di je porat, pumpna stanica, lučka kapetanija , koje podričje pokriva pojedini obalni radio i sl.Inače za navigaciju imam male karte od Dugog otoka do Prevlake.
Kod pregleda mi nisu ništa rekli za kaljužnu pumpu i tzv. ispolac. Ja imam Atwood kaljužnu pumpu sa plovkom (opcija manuelno i automatski) i nisu imali nikakvu primjedbu.Ma u biti ti to uglavnom ovisi o d kapetana do kapetana u pojedinim lučkim kapetanijama, odnosno ispostavama jer sam čuo da i ne idu gledat brod pogotovu ako više takvih imaju već u evidenciji.O nekom šestaru, navigacijskim trokutima ili nedaj bože GPS-u niko nije ni riječi spominjao. Briga njih. Nisu pitali ni za PP aparat, ali ja ga imam radi sebe zlu ne trebalo, a ne radi njih i to od 3 kg u motornom prostoru i u kabini.Pozdrav i mirno more!
P.S. Kad će B700?

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 12. 02. 2009. (22:46)

I ja ču sve to nabavit, pa tako i one rakete zlu ne trebalo, ne šteti da ima što više od sigurnostne opreme.
Ma isto mislim, da ako se ima neznamkoji savršeni GPS, još uvijek treba imat klasiku. Ali tužno, da nemožeš nikdje na jednom mjestu pročitati u zakonu, nego ima dva, pa hrpa dopuna i izmjena, a nakraju svaka kapetanija po svome.

B700 če bit krajem 3. mjeseca, sad se počela sređivati iznutra.
Pozdrav i tebi.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 12. 02. 2009. (22:52)

Neznam, možda sam staromodan ali GPS uopće nemam.Imam karte i montiran brodski kompas za plovila do 12 metara dužine te ICOM-ovu VHF radio stanicu i to je to.Pratim obavijesti, vremenske prognoze i CH 16. To je sve što me zanima na moru. Pozdrav!

Trogiranin
Old Senior Member

PostPostao/la Strici » 14. 02. 2009. (21:55)

Imam negdje skenirano koju oprenu moraju imati brodice po kategorijaja, ali nemogu nikako nači. Ali sam našao ovo, gdje je mnogo toga objašnjeno.:

POMORSKI ZAKONIK-BRODICE I JAHTE
Zakonik regulira područje pravila u svezi brodica i jahti; sposobnost, baždarenje i isprave. Naveden je i dio o upisu i brisanju brodice i jahte ( Upisnik ).
Glava VII.
BRODICA I JAHTA
1. Utvrđivanje sposobnosti za plovidbu brodice i jahte
Članak 111.
(1) Brodica ili jahta je sposobna za plovidbu u određenim područjima plovidbe i za određenu namjenu ako udovoljava odred­bama ovoga Zakonika, propisa donesenih na temelju ovoga Zakonika i Tehničkim pravilima u svezi sa:
1) sigurnošću ljudskih života, brodice ili jahte i imovine,
2) sprečavanjem onečišćavanja pomorskog okoliša uljem, štetnim tvarima, otpadnim vodama i smećem,
3) zaštitom morskog okoliša od štetnog djelovanja sustava protiv obraštanja trupa,
4) zaštitom na radu, smještajem posade i putnika na jahti ili brodici,
5) sprječavanjem onečišćenja zraka,
6) uvjetima za prijevoz putnika,
7) sigurnošću uređaja za rukovanje teretom.
(2) Pored uvjeta iz stavka 1. ovoga članka, brodica ili jahta je sposobna za plovidbu i:
1) ako brodicom ili jahtom upravlja osoba s odgovarajućom svjedodžbom, odnosno uvjerenjem o osposobljenosti, te ako ima najmanji propisan broj članova posade s odgovarajućim svjedodž­ba­ma, odnosno uvjerenjima o osposobljenosti koji brodica ili jahta mora imati za sigurnu plovidbu,
2) ako je smještaj i broj ukrcanih osoba u skladu s odredbama i uvjetima navedenim u ispravama, zapisima, knjigama i odobrenoj tehničkoj dokumentaciji brodice ili jahte,
3) ako je teret na brodici ukrcan, složen, raspoređen i osiguran u skladu s odredbama i uvjetima navedenim u ispravama, zapisima i odobrenoj tehničkoj dokumentaciji brodice.
(3) Uvjete koje mora ispunjavati brodica ili jahta prema stav­ku 2. točka 1) ovoga članka, te granice plovidbe brodica i jahti propisuje ministar.
(4) Minimalne uvjete koje mora zadovoljavati brodica ili jahta, njena oprema i uređaji, radi pružanja odgovarajuće medicinske skrbi članovima posade, te opremu i obavezni sadržaj brod­ske ljekarne za brodice ili jahte propisat će ministar nadležan za poslove zdravstva uz suglasnost ministra.
Članak 112.
(1) Sposobnost za plovidbu prema odredbama članka 111. stavka 1. ovoga Zakonika, utvrđuje se obavljanjem tehničkog nad­zora i posvjedočuje izdavanjem odgovarajućih isprava, zapisa i knjiga.
(2) Tehnička pravila donosi ministar.
(3) Sposobnost za plovidbu brodice i jahte prema odredbama članka 111. ovoga Zakonika provjerava se inspekcijskim nadzorom.
Članak 113.
(1) Pravna ili fizička osoba koja namjerava započeti gradnju brodice ili jahte dužna je prije početka gradnje brodice ili jahte podnijeti prijavu gradnje priznatoj organizaciji, ovlaštenom tijelu, odnosno nadležnoj lučkoj kapetaniji ili ispostavi koja je ovlaštena obavljati nadzor nad gradnjom.
(2) Tehnički nadzor za brodice za gospodarske i javne svrhe i jahte duljine veće od 24 m obuhvaća:
1) odobrenje tehničke dokumentacije na temelju koje se brodica/jahta gradi (ili preinačuje),
2) tipno ili pojedinačno odobrenje strojeva, uređaja i opreme namijenjene za ugradnju u brodicu/jahtu,
3) nadzor nad izradbom materijala, strojeva, uređaja i opreme namijenjene za ugradnju u brodicu/jahtu u radionicama proiz­vođača,
4) odobrenje proizvođača i uslužnih tvrtki,
5) nadzor nad gradnjom trupa i ugradnjom strojeva, uređaja i opreme kod graditelja,
6) preglede postojećih brodica i jahti.
(3) Tehnički nadzor za brodice za sport i razonodu i jahte duljine do 24 m obuhvaća:
1) ocjenu sukladnosti brodice ili jahte za vrijeme gradnje kod graditelja,
2) preglede postojećih brodica i jahti.
(4) Nadzor nad gradnjom za pomorske objekte iz stavka 2. ovoga članka obavlja priznata organizacija.
(5) Ocjenu sukladnosti za vrijeme gradnje za plovne objekte iz stavka 3. ovoga članka obavlja ovlašteno tijelo.
(6) Ocjenu sukladnosti za vrijeme gradnje brodice za razonodu koja se gradi za vlastite potrebe, obavlja lučka kapetanija ili ispostava lučke kapetanije.
(7) Lučka kapetanija ili ispostava lučke kapetanije može ocjenu sukladnosti za vrijeme gradnje, ako isto ocijeni primjerenim, povjeriti ovlaštenom tijelu.
(8) Ocjenu sukladnosti za vrijeme gradnje jahte koja se gradi za vlastite potrebe obavlja ovlašteno tijelo.
(9) Preglede postojećih jahti obavlja priznata organizacija.
(10) Preglede postojećih brodica obavlja lučka kapetanija ili ispostava lučke kapetanije.
(11) Ugovorom o prijenosu ovlaštenja između Ministarstva i priznate organizacije, odnosno ovlaštenog tijela sukladno posebnom propisu i međunarodno usvojenim normama utvrđuje se opseg, uvjeti i obveze iz ovlaštenja za obavljanje tehničkog nadzora i izdavanje isprava, zapisa i knjiga.
Članak 114.
Pregledi brodica i jahti mogu biti: osnovni, redoviti i izvanredni.
Članak 115.
(1) Osnovni pregled je obvezan pregled kojem podliježe brodica i jahta prije početka korištenja brodice i jahte prigodom:
1) upisa u očevidnik brodica i upisnik jahti
2) izmjene namjene, granica plovidbe ili drugih svojstava brodice i jahte na koje se odnose odredbe Tehničkih pravila.
(2) Osnovnim pregledom neće se provjeravati konstrukcija, uređaji i oprema brodice i jahte obuhvaćena ispravom o tehnič­kom nadzoru za vrijeme gradnje izdanom od priznate organizacije ili ovlaštenog tijela.
Članak 116.
Redoviti pregledi su obvezni pregledi kojima podliježe pos­tojeća brodica i jahta u vremenskim razmacima propisanim Tehnič­kim pravilima.
Članak 117.
(1) Izvanredni pregled jest obvezan pregled kojem podliježe postojeća brodica ili jahta:
– nakon što pretrpi nesreću ili se utvrde nedostaci koji mogu utjecati na sposobnost brodice ili jahte za plovidbu,
– prigodom popravaka ili obnove dijelova brodice ili jahte,
– prilikom odgode redovitih pregleda u skladu s odredbama Tehničkih pravila,
– kad je brodica ili jahta u raspremi dulje od jedne godine,
– prigodom privremene promjene namjene ili područja plovidbe.
(2) Osoba koja upravlja brodicom ili jahtom koja je pretrpila pomorsku nesreću dužna je na propisan način i u propisanom roku prijaviti pomorsku nesreću lučkoj kapetaniji ili ispostavi lučke kapetanije.
2. Baždarenje brodice i jahte
Članak 118.
(1) Baždarenje brodice i jahte obavlja se radi utvrđivanja tonaže.
(2) Baždarenje brodica i jahti obavlja se sukladno Tehničkim pravilima.
(3) Baždarenje brodice ili jahte obavlja tijelo koje je ovlašteno obavljati osnovni pregled brodice ili jahte.
(4) Brodice i jahte baždare se prije upisa u očevidnik brodica, odnosno upisnik jahti.
Članak 119.
(1) Ponovno baždarenje brodice i jahte obavlja se:
1) ako su poslije baždarenja brodice ili jahte nastale pro­mje­ne u rasporedu, konstrukciji, kapacitetu, uporabi prostora, broju putnika koji je dopušten da se prevozi brodicom ili jahtom, dodijeljenom nadvođu ili dopuštenom gazu brodice, zbog kojih se na brodici/jahti mijenja njena tonaža,
2) ako se posumnja u pravilnost već obavljenog baždarenja.
(2) U slučaju ponovnog baždarenja, prema odredbi stavka 1. točke 1) ovoga članka, ovisno o obavljenim preinakama brodice ili jahte, ponovno baždarenje mora se obaviti u cijelosti ili djelomično.
3. Isprave, zapisi i knjige brodice i jahte
Članak 120.
(1) Isprave, zapisi i knjige koje brodice i jahte moraju imati, služe kao dokaz o identitetu, sposobnosti za plovidbu i ostalim svojstvima.
(2) Jahti upisanoj u upisnik jahti izdaje se upisni list.
(3) Na oblik, sadržaj i način izdavanja upisnog lista i privremenoga upisnog lista na odgovarajući se način primjenjuju odred­be članka 97. – 100. ovoga Zakonika.
Članak 121.
(1) Isprave, zapisi i knjige propisane ovim Zakonikom moraju biti napisane na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.
(2) Isprave, zapisi i knjige koje se izdaju brodicama i jahtama u međunarodnoj plovidbi moraju uključivati i prijevod na engleski jezik.
Članak 122.
Isprave, zapisi i knjige propisane ovim Zakonikom moraju se nalaziti na brodici i jahti i uvijek biti dostupne u svrhu provjere.
Članak 123.
Način izdavanja, sadržaj i vrste isprava, zapisa i knjiga, osim onih propisanih Tehničkim pravilima, propisuje ministar.
Članak 124.
Isprava o sposobnosti brodice ili jahte za plovidbu koju izdaje strana država priznaje se uz uvjet uzajamnosti.
Glava III.
UPIS I BRISANJE BRODICA
Članak 202.
(1) Brodica se upisuje u evidenciju brodica (očevidnik) koju vodi lučka kapetanija, odnosno ispostava lučke kapetanije na čijem je području prebivalište, odnosno sjedište fizičke ili pravne osobe vlasnika brodice.
(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka brodica se može upisati u očevidnik brodica lučke kapetanije, odnosno ispostave lučke kapetanije na čijem se području brodica stalno ili pretežno zadržava ili plovi.
(3) Način upisa brodica u evidenciju brodica, obrasce evidencije brodica, uvjete i način određivanja imena i oznaka brodica, te nadležnosti lučkih kapetanija za vođenje evidencije brodica propisuje ministar.
Članak 203.
(1) U očevidnik brodica upisuje se brodica koja je u cjelini u vlasništvu fizičke ili pravne osobe s prebivalištem, odnosno sje­diš­tem u Republici Hrvatskoj.
(2) U očevidnik brodica može se upisati brodica koja je u cjelini ili dijelom u vlasništvu strane fizičke ili pravne osobe ili državljanina Republike Hrvatske koji nema prebivalište u Repub­lici Hrvatskoj ako brodica pretežno boravi u moru Republike Hrvatske.
(3) Za upis brodice iz stavaka 1. i 2. ovoga članka plaća se naknada.
(4) Kriterije za određivanje i visinu naknade utvrđuje ministar.
Članak 204.
U očevidnik brodica ne može se upisati brodica koja je upisana u upisnik brodica strane države.
Članak 205.
Očevidnik brodica je javna knjiga, a izvod iz očevidnika brodica ima dokaznu snagu javne isprave.
Članak 206.
Brodica upisana u očevidnik brodica mora imati oznaku, a može imati i ime.
Članak 207.
(1) Brodica se briše iz očevidnika brodica:
1) ako propadne ili se pretpostavlja da je propala ili bude uništena,
2) ako više ne udovoljava uvjetima iz članka 203. ovoga Zakonika,
3) ako se povuče iz plovidbe,
4) ako postane pripadnost broda ili drugoga plovnog objekta ili se preinakom skrati na manje od tri metra,
5) ako se upiše u drugi hrvatski očevidnik brodica,
6) ako se upiše u hrvatski upisnik jahti.
(2) Smatra se da je brodica propala ako je od primitka posljednje vijesti o brodici proteklo 3 mjeseca. U tom slučaju smatra se da je brodica propala sljedećeg dana nakon dobivene posljednje vijesti o njoj.
(3) Vlasnik brodice dužan je u roku 15 dana od dana nastanka okolnosti navedene u stavku 1. točke 1) do 4) ovoga članka podnijeti zahtjev lučkoj kapetaniji za brisanje brodice iz očevidnika brodica.
(4) Ukoliko vlasnik brodice nakon proteka roka iz stavka 3. ovoga članka nije podnio zahtjev za brisanje brodice iz očevid­nika brodica, lučka kapetanija će, ukoliko su ispunjeni uvjeti iz stavka 1. ovoga članka po službenoj dužnosti brisati brodicu iz očevidnika brodica.
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la Strici » 15. 02. 2009. (16:47)

Evo nadam se traženoga. Malo je veče od dozvoljenoga da bi se lakše čitalo.

slika

________________________________________________________________________________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

slika
Strici
Senior Member

PostPostao/la Robi » 15. 02. 2009. (17:20)

Strici je napisao/la:Evo nadam se traženoga. Malo je veče od dozvoljenoga da bi se lakše čitalo.

Bravo Strici, bas sam ovo trazio :thumbup:
Robi

PostPostao/la Gaso » 15. 02. 2009. (21:27)

Do sličnog popisa sam i ja došao dok sam kombinirao iz svih zakona i dopunama + popis opreme iz Burze Nautike, koji se odnosio na predlog zakona o brodicama i Jahtama 2005.

Strici, dali je to zadnja varianta opreme, jer ja u zakonima u NN, nisam primjetio za klasu III, kolut za spašavanje, radar reflektor, 3buktinje i 3rakete, nego u zadnjoj izmjeni 3buktinje ili 3rakete, znači jedno ili drugo, ostalo je isto.
Dali zna ko, kako se uklapajo ove međunarodne klase brodova, interesira me klasa C, u ove klase III, IIIa, IIIb, IIIc.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 15. 02. 2009. (21:46)

Ja sam dobio lani u proljeće prilikom registracije broda u trećen misecu od nadležnog organa popis opreme,za brodice 6 NM od obale,3a.

Da ne nabrajam ,ima točno 20 točaka!

Na dnu pečat i potpis!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Strici » 16. 02. 2009. (22:12)

Ovo je važilo u lipnju 2006. Dali se odonda mijenjalo neznam. Da su originali bili bolji, bilo bi i ovdje bolje.
Strici
Senior Member

PostPostao/la opus » 16. 02. 2009. (22:59)

Ovo je zadnja izmjena za koju znam iz 2001:
Članak 29. Pravilnika mije­nja se i glasi:
Brodice namije­njene za osobne potrebe kojima je dozvo­ljena plovidba u granicama unutraš­njih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske, pored opreme iz članka 28. Pravilnika, moraju imati sljedeću dodatnu opremu:
1. rezervno ručno rudo ako kormilari pomoću kormilarskog uređaja, odnosno odgovarajući način kormilare­nja u nuždi;
2. sredstvo za zvučno oglašava­nje;
3. vatrogasnu sjekiru i najma­nje 1 prijenosni protupožarni aparat;
4. 3 crvene ručne bukti­nje ili 3 rakete;
5. dvije kutije šibica u nepromočivom omotu ili upa­ljač.

Nadalje, nisam nigdje vidio da se definira razlicita oprema za razlicite granice plovidbe, uglavnom je razlika u namjeni brodice (ovo gore je za osobne potrebe). :shifty:
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la lupis » 16. 02. 2009. (23:34)

Ovo je od 01.03.2008

slika
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Gaso » 16. 02. 2009. (23:40)

Ima još puno dopuna, evo to je sve što se tiče naših brodica:
Pravilnik o Brodicama br. 17/94:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/261563.html

Izmjene i dopune Pravilnika o Brodicama:
18. prosinca 2001:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/307975.html
16. kolovoza 2001:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/232882.html
23. kolovoza 2004:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/312880.html

Pomorski zakonik, na koje se odnosi Pravilnik o Jahtama i Brodicama 14. prosinca 2004:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313782.html

Izmjene i dopune Pravilnika o Jahtama i Brodicama:
10. travnja 2006:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/127104.html
16. srpnja 2007:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/298945.html
21. prosinca 2007:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/337557.html

Ima u Pravilniku o Brodicama popis opreme po klasifikacijama(članak 28-34), onda dodaš još izmjene i dopune, pa dobiješ slično što je Strici stavio, osim par stvari manje(kolut za spašavanje, radar reflektor itd....), koliko sam skužio za klasu III i sve podklase IIIa, IIIb, IIIc ..., to ne treba, barem iz tih propisa koje sam stavio. A u Pravilinku u Brodicama i Jahtam i dopunama, jedino što je dodano od opreme je INFO karta 101.

Bitan je samo Pravilnik o brodicama i dopuna 16. kolovoza 2001: + INFO karta 101 iz ostalog, sve ostalo se ne odnosi na brodice za osobne potrebe.
Gaso
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.