Karburatorski ili EFI(elektronski motori)

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

PostPostao/la beneti » 12. 12. 2012. (18:03)

Otvorio sam temu karburatorski ili EFI elektronski motori

Na sajmu u Biogradu vidio sam Suzuki 20KS EFI i imao sam ga prilike upaliti u bazenu i bio sam iznenađen kako lako pali.
Molio bih stručnjake što preporučuju EFI ili karburatorske motore za tu snagu. Hvala

Nije mi jasno što se dogodilo , nema više ove teme , a bilo je par interesantnih odgovora.

Zašto je izbrisana ova tema ?
beneti
New Entry

Tip plovila: gumenjak

Re: Karburatorski ili EFI(elektronski motori)

PostPostao/la dome » 12. 12. 2012. (18:11)

otišla je previše u off topic pa je na čišćenju ali kad si otvorio novu neka je .......... ovu ćemo paziti pažljivije
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la kate7123 » 15. 12. 2012. (13:30)

imam yamahu 40 4 takta, karburatorski. Pretpostavljam da je efi sigurno u večini slučajeva sofisticiranija stvar. no s obzirom da moj mehaničar u efi može samo gledat, ka i ja, pa bi da nešto ne štima mora ić kod ovlaštenog, kojeg je kod nas u lošinju najbolje izbjegavat, sretniji sam da imam karburatore.
procjeni sve skupa, ali efi je budućnost, pretpostavljam.
kate7123
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: OCQUETEAU 450 cabin, yamaha F40

PostPostao/la gladni zubatac » 16. 12. 2012. (11:35)

vidio sam suzuki 15 4t efi na sajmu u puli i mislim da je to odličan motor.tih je,manje troši nego karburatorski a i mirnije radi na panuli.efi :thumbup:
gladni zubatac
New Entry

Tip plovila: primorka

PostPostao/la lošinj » 16. 12. 2012. (18:11)

kate7123 je napisao/la:imam yamahu 40 4 takta, karburatorski. Pretpostavljam da je efi sigurno u večini slučajeva sofisticiranija stvar. no s obzirom da moj mehaničar u efi može samo gledat, ka i ja, pa bi da nešto ne štima mora ić kod ovlaštenog, kojeg je kod nas u lošinju najbolje izbjegavat, sretniji sam da imam karburatore.
procjeni sve skupa, ali efi je budućnost, pretpostavljam.

Ja imam Efi i imam doborg servisera na Lošinju sa kompjuterom za njega.
lošinj
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la tehnicoo » 18. 12. 2012. (05:28)

Proučio sam materiju i napisao na jednostavan način ono što smatram da bi bilo korisno za forumaše, znam da ima i onih koji o tome znaju i mnogo više.

MPFI -Multi Point Fuel Injection ili skraćeno MPI je podvarijanta EFI kod Yamahe. U cijeniku YAMAHA je upotrebljena oznaka EFI.
Koliko ja razumijem i kako ja shvaćam EFI teknologija je zamjena za karburatorsku tehnologiju elektronika umjesto mehanike.Ima različite nazive ali kod nas je uglavno udomaćen engleski EFI u Italiji INIEZIONE INDIRETA, Njemačka BENZINEINSPRITZUNG.Svaki brend ima svoju podvarijantu i naziv iste.
EFI -postoji Single point jedan injektor za cijeli motor - prošlost ili EFI - Multipoint svaki cilindar svoj injektor i mislim da to primjenjuju svi brendovi.
Razvoj EFI nije baš tako komplicirano za shvatiti barem u osnovi.
Moramo uzeti u obzir da se elektronika jako brzo razvija i sve više upravlja sistemima pa tako i vanbrodskim motorima. Za neke je to nepodnošljivo i nesigurno ali podsjetimo se kada smo zadnji put vidjeli platine kod vanbrodskih motora i koliko su se smanjili problemi.
Posljednjih 10 godina veći motori su uglavnom EFI a danas od 30KS na više gotovo svi, koliko manje problema.
Kada govorimo EFI u početku je bilo ANALOGNO kompjuter motora uzimao u obzir prosjek u određenom vremenu i tako dozirao smjesu gorivo i zrak.
Pojavom bolje reći primjenom DIGITALNE tehnologije situacija se mijenja i kompjuter obrađuje trenutne podatke i podešava trenutnona optimum i to omogućuje optimalizaciju na cijelom radnom području motora.To su kod Suzukija Lean Burn motori u koje spadaju i 15 i 20 za koje je pitao Beneti.
tehnicoo
New Entry

PostPostao/la el passo » 18. 12. 2012. (09:44)

Vidi se da si tehnico :D . Lijepo obrazloženo. Činjenica jest da se u zadnje vrijeme efi tehnologija primjenjuje na sve manjim snagama motora i da klasični karbosi polako odlaze u povjest. Jedino šta se ja pitam, a teško je dobiti odgovor na to je dali je efi manje podložan kvarovima od klasičnih karburatora. Naravno tu se ne računaju kvarovi izazvani nebrigom vlasnika kao npr ne stavljanje filtera i separatora. Jedno je jasno, a to je da su motori efi tehnologije puno exolozivniji od 4t sa karburatorima, a time i iskoristiviji za različite režime plovidbe
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Kapo » 18. 12. 2012. (12:05)

Kod svih modernih motora,uz redovno odrzavanje,elektronika i dalje ostaje najslabija karika, kao i osjetljivost na kvalitetu goriva (uostalom,isto kao i kod automobila gdje se koristi gotovo identican sistem). Kvarovi su doduse rijetki ali kad se desi nemos si nikako pomoci na moru i to bi po meni bio glavni nedostatak, uz naravno veliku razliku u cijeni i tezini u odnosu na 2T.Jos kad znamo kakva sve goriva mozemo utociti po pumpama uz obalu... :silent:
Tu ipak u konacnici,svatko treba napraviti svoju racunicu (MP cijena,godisnji radni sati,potrosnja,tezina,cijena servisa,odrzavanja...).
Do 20 KS ja bi ipak uvijek dao prednost provjerenom 2T motoru.
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la Merc25 » 27. 12. 2012. (19:29)

More je more...i motor na moru mora radit.Nema tamte vamte...mora radit.Upalit i makar na minumumu polako doč doma...što jednostavniji, robusniji s malo kompliciranih dijelova.
Šta ti znači pola litre na sat manja potrošnja kad te traže helihopterom po jadranu, zvrne s barke, opali u obalu ili se sramotiš u teglju :twisted:
Po ovom pitanju...provjereni model karb. al inače 2t :thumbup: :twisted: (dokle god ih se nađe) :D
Una mattina mi son svegliato, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao!
Una mattina mi son svegliato, e ho trovato l'invasor.
O partigiano, portami via, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao!
O partigiano, portami via, ché mi sento di morir.
Merc25
Korisnik baniran

Tip plovila: Istranka

PostPostao/la gladni zubatac » 29. 12. 2012. (21:49)

nikako se ne mogu složiti sa ovim smiješnim tvrdnjama o 2t motorima.
kad napraviš računicu razlika u cijeni i težini je minimalna.što se tiče troškova održavanja ćeš umjesto 1l ulja na servisu,kupiti 1l ulja za mješavinu tako da nema razlike.4t EFI motori su puno izdržljiviji,veće kubikaže,ekonomičniji su,mirnije rade,tiši su tako da se u svakom slučaju više isplate.ako kojim slucajem kupuješ polovni motor kod EFI motora možeš točno znati koliko ima radnih sati i kako je vožen. večina iznajmljivača brodova koristi 4t efi motore sa razlogom.na kraju krajeva ako te NEDAJ BOŽE dođu spašavati
bez obzira koju barku i motor imao doći će te spasiti sa suzuki 4t EFI motorima koje koristi sea help na svojim brodicama.
vjerovatno ce za 10godina svi vanbrodski motori biti 4t efi ako drugi proizvođači uspiju razviti tehnologiju sličnu suzukiju isto kao što su u zadnjih 10godina 4t motori izgurali 2t motore sa tržišta svojim prednostima.danas više ne možeš kupiti novi automobil niti 2t niti sa karburatorima. :)
gladni zubatac
New Entry

Tip plovila: primorka

PostPostao/la Merc25 » 29. 12. 2012. (22:34)

gladni zubatac je napisao/la:danas više ne možeš kupiti novi automobil niti 2t niti sa karburatorima. :)

Točno...ali znaš li razlog? Samo zbog ekologije...
Una mattina mi son svegliato, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao!
Una mattina mi son svegliato, e ho trovato l'invasor.
O partigiano, portami via, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao!
O partigiano, portami via, ché mi sento di morir.
Merc25
Korisnik baniran

Tip plovila: Istranka

PostPostao/la tehnicoo » 30. 12. 2012. (12:24)

Merc25 je napisao/la:
gladni zubatac je napisao/la:danas više ne možeš kupiti novi automobil niti 2t niti sa karburatorima. :)

Nije samo ekologija u pitanju, u pitanju je veća pouzdanost,bolja iskoristivost- manja potrošnja, lako upućivanje i smanjeni troškovi održavanja, sve ti je to kod vanbrodskih motora isto kao i kod auta, no ti po svome, vjerojatno si proučavao svoj "historyu" jer bi ti komentar bio aktualan prije 10 i više godina.
Prošeći internetom i mnogo ćeš toga saznati, ali da ti pomognem

18.10.2012 na df6 napoisao si

Merc25 je napisao/la:Ma mogu neki branit Suzuki motore po službenoj dužnosti, stvarnom ili korisničkom afinitetu ali je istina da su trenutno najproblematičniji vanbrodski motori.
Imam negdje u historyu čak i test tj. statistiku Sport Fishing magazina...vanbrodski motori od 10 - 70hp ... pa se vidi postota prijava/kvarova...

Prvi na svijetu četverotaktni EFI Multi point vanbrodski motor napravio je Suzuki 1997 i to 60 i 70 ks i dobio NMMA nagradu u Americi za inovaciju, isto se dogodilo 1998 sa 40 i 50 ks i proizvodili se punih 12 godina,zaista "loši" motori nema što.

Dakle EFI je na tržištu punih 15 godina.
Da li znaš tko danas u Evropi još nudi četverotaktni karburatorski motor iznad 30 KS ?
Ograničavajući faktor primjene EFI na manjim snaga (prenosivim motorima ) bio je obavezno korištrenje baterije. Prvi na svijetu bezbaterijski EFI napravio je Mercury na 25 i 30 KS, iza toga je Suzuki primjenio bezbaterijski EFI na 15 i 20 KS i to je danas najmanji EFI motor na svijetu.
Da li još neki brend ima bezbaterijski EFI to neznam ali sigurno neće proći dugo vremena da i drugi to primjene.
Tehnika nezaustavivo ide dalje, pa ti to prihvatio ili ne.
Pitam se po kojem afinitetu ti to radiš?
tehnicoo
New Entry

PostPostao/la el passo » 30. 12. 2012. (15:16)

tehnicoo je napisao/la:
Merc25 je napisao/la:

Pitam se po kojem afinitetu ti to radiš?

Odgovor na pitanje imaš u mom zadnjem postu na temi o yamahi 15 2t :wave:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.