škampi-kako ih ne upropastiti

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

škampi-kako ih ne upropastiti

PostPostao/la morski konjic » 11. 02. 2009. (21:49)

ovu temu sam otvorio upravo iz razloga što mislim da je škamp na lešo ili na gradelama jedini način na koji bi se on trebao pripremati a ako ikako drukčije onda bih izabrao sirove ...maltretiranje te delikatese u buzarama po meni je suludo osim ako sa malom količinom želimo najesti više ljudi i pritom upotrebiti trik s punim košaricama kruha uz riječi "šug je dobar"

škampi su se nastanili u jadranu zahvaljujući norveškoj koja je titu kao diplomatski dar poklonila škampe koje su vlakom dopremili-- svaku ženku jedinku punu ikre u štruci kruha natopljenoj morem na adekvatnoj temperaturi...tito je nakon toga napravio grešku odbivši ponudu naseljavanje bakalara izjednačavajuči vrijednost oslića s bakalarom i tvrdeći da je bakalar sirotinjska riba koju u jadranu zamjenjuje srdela te im je uzvratio gestu ponudom izmjene srdela-haringa koja je poslije spletom drugih međudržavnih i političkih događanja iščezla...

ovo je recept jednostavne pripreme pečenih škampa ne puno upropaštene-- alla gratinarra--
slika
slika
najprije pripremimo pastelu (smjesu) a na slici se vidi omjer parmezana,češnjaka,mrvica i maslinovog ulja koje poslije nježno utrljamo po raspolovljenim i očišćenim od drekića škampima..
slika
[URL=http://g.imageshack.us/img515/svata020lr7.jpg/1/][IMG]http
pečemo u rerni na jako ugrijanoj pećnici 10-15 min ovisno o veličini škampi (što kraće)
slika
[
kao prilog smo ostatak smjese od češnjaka,ulja,mrvica i sira protresli u tavici s mladom blitvom i kao takav prilog upotrebili za posteljicu škampima a moja kćer se dosjetila da za dekoraciju stola postavimo kipić majke božje kojoj smo se pomolili prije ručka i zahvalili njoj i bogu ocu na darovima za stolom..
serviramo kreativno a uz to preporučujem neki dobar šampanjac a najjeftiniji dobar je moet chandon koji imenom
potpisuje dom perignon na našem tržištu cijenjen oko 50 E
slika
[URL=http://g.imageshack.us/img528/svata025ot6.jpg/1/][IMG]http://img528.imageshack

podsjećam vas i sebe,sve oženjene ili zaručene muškarce, da dolazi valentinovo te da za taj dan kupite na tržnici barem kilo školjaka preko mjere,bocu boljega vina ili šampanjca i jednu ružu te da se na taj dan potrudite biti najbolji tako da se sve loše napravljeno oprosti i zaboravi a sve dobro naglasi a riječi neka budu ljubavne makar bili i filmski citati
to je moj savjet, a ja sam već organizirao "izlet" prikupljanja školjkaša po reputaciji najjačeg afrodizijaka i kupio sam novi CD tonija cetinskog naslova "ako to se zove ljubav"..
kraj
finito
benito
musolinni
more i samo more
morski konjic
Member

Re: škampi-kako ih ne upropastiti

PostPostao/la morskivrabec » 11. 02. 2009. (21:57)

A konjic što me ti možeš nasmijat... :lol: :lol: :lol:
Nego nisi odgovorio u onome postu o pasima što s onim kockama leda...
'Ko ne zna bestimat, neka kupi parangal
morskivrabec
Korisnik baniran

PostPostao/la oneeyed » 16. 02. 2009. (09:55)

"Izuzimajući francuski naziv langoustine, španjolski langustino, mali jastog, jastožići, ili engleski Norwey lobster, od latinskog prirodoslovnog Nephros norvegicus, svi drugi nazivi za škampe dolaze od mletačkog scampo, koji se poslije proširio po cijeloj Italiji, našoj zemlji, a danas u engleskom i francuskom kuharskom i gastronomskom narječju već zamijenio njihove izvorne nazive. Od davnina su ga lovili vršama, ali je u pravu modu došao tek pojavom koča, sredinom 19. stoljeća, kad se naglo povećao ulov tih rakova. Pogotovo su ih lovili Mlečani, i to u našim vodama, te je njihovo ime za škampa prevladalo, ali i proslavilo naše podmorje. Kako piše u jednom onodobnom venecijanskom ribarskom priručniku: “Nazivu škamp priznaje se venecijansko podrijetlo, ali najbolji škampi žive uz dalmatinske obale i na Kvarneru.” Kao i većini riba i rakova, i njegovu je imenu korijen grčki, kako je zabilježio još Aristotel, od riječi iskrivljen, ili gusjenica – kampe, u dorskom narječju skambos, odakle se iz Dionizijeve južne Italije i Sicilije, gdje ga još danas zovu skambedu, naziv proširio na Jadran, te otud po cijelom Sredozemlju i gastronomskom svijetu."
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la morski konjic » 16. 02. 2009. (10:49)

hvala na opsežnom tumačenju gospodine tomislav ladane ali pobijam vašu tvrdnju i pojava koća i lova vršama škampi iz doba mletaka te se držim svoje gdje poštene i pravedne ljude kao što sam i ja sam učim egzaktnim teorijama a ne neistinama

nadam se da se nećete uvrijediti na ovu moju opasku onako kako ste se uvrijedili prošli put
more i samo more
morski konjic
Member

PostPostao/la oneeyed » 16. 02. 2009. (12:23)

Nije mi na kraj pameti da dovodim u pitanje Vaše poštenje i pravednost, kao ni vaš literarni dar ni dobar ukus. Međutim, ovaj dio o egzaktnim teorijama...zaista vjerujem da uz dobar obrok treba ići i dobra priča (kako to npr. radi Veljko Barbieri), ali bilo bi lijepo da priča ima uporište u činjenicama. Priča kako je brodet dobio ime po brodu, kako je Sv Lovro pekao gradele za sirotinju pa je zato zaštitnik kuhara, kako su škampe donijeli Norvežani drugu Titu su notorne neistine i medvjeđa usluga onima kojima ih prenosite, jer bi se takvi mogli sramotiti prenoseći ovakve priče kao činjenice.

Nadalje, kako možete primjetiti nigdje ne navodim da su Mlečani lovili koćom, a vrša se koristi od pamtivjeka. Zašto mi imputirate tako nešto valjda Vi znate.

Ovaj put ću preskočit implikacije koje proizlaze iz spominjanja Vašeg poštenja i pravednosti, kao i tvrdnje da ja iznosim neistine, a u kontekstu navedenih kvaliteta.

Inače "egzaktna teorija" je oksimoron.
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski

PostPostao/la Žabar » 16. 02. 2009. (18:33)

Evo šta Barbieri kaže o škampima:

http://www.nacional.hr/clanak/36569/ska ... cijeva-sna

Tako da mi se čini da je Tito ipak nakraju satro norveške škampe malo sa parmezanom,pa malo na buzaru,pa malo na žaru skupa sa jajcima... :?: :!:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la san » 09. 09. 2009. (19:04)

a kada se škampi želiš najesti, odnosno ako je ekipa brojnija, napraviš buzaru.... :D
san
Member

PostPostao/la Strici » 10. 09. 2009. (18:04)

Ma judi, pustite ga on još uvik nije kompenzirao kompas. Devijaciju , nema pojma, kompenzaciju neče. Ma ustvari veselo za čitati, malo promjene i ne škodi. Ustvari i svejedno kako su škampi došli, naravno ne onako kako nam Konjic piše. Važnije je da se oni održu i da njegova i vaša djeca sutra mogu kazat da su oni iz Jadrana.
Meni je ustvari Konjic i falija, iako se sa njegovim receptima mogu i nemoram slagati. Sve se svodi kako se to napravi. :lol:
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la lupis » 10. 09. 2009. (21:33)

Moj slijed pripreme škampića je slijedeći:

1.Poznanik nazove u koju uru stiže u porat sa škampima
2.Naložim gradele na radnu temperaturu
3.Žena pripazi na oganj dok ja skoknem po škampe
4.Po povrtaku iz porta najprije zaključam dvaput portun,isključim telefon,a potom istresem kutiju sa škampima direkt na gradele(kutija je od cipela broj 48)
5.Malo to prstima rasporedim da ne jašu jedni po drugima
6.Pri kraju termičke seanse malo ulja po njima
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la baraba » 11. 09. 2009. (15:57)

i onda:

7. baciš ih mačkama? :D
baraba
Member

PostPostao/la škampar » 11. 09. 2009. (21:15)

Ako su za gradele-slabo se ti najedeš iz te tvoje škatule.(šala mala).
škampar
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: elan 22 fl

PostPostao/la lupis » 12. 09. 2009. (10:19)

škampar je napisao/la:Ako su za gradele-slabo se ti najedeš iz te tvoje škatule.(šala mala).

Za dvi osobe kilo i pol je valjda dosta....

Ono što je Morski na početku napisao u prvoj rečenici je potpuna i jedina istina!Čak i polusirovi su bolji od raznih monada!

Buzare i razni parizjeni,frutti di bosco ,nadjevi,pridjevi...to je sve teeeeeeška perverzija i nema veze s ničim !
Kad imaš škampe koji su u banani onda si prisiljen zamaskirat ih u nešto!
Pomišat žive škampe s nekom paštom nema veze s ničim!

kao i lignje punjene rižom,pancetom,blitvom......horror

Ali kad imaš škampe koji hodaju,jedino gradele i lešada,sve je ostalo upropaštavanje.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la porer » 12. 09. 2009. (14:45)

lupis je napisao/la:Ono što je Morski na početku napisao u prvoj rečenici je potpuna i jedina istina!Čak i polusirovi su bolji od raznih monada!

Buzare i razni parizjeni,frutti di bosco ,nadjevi,pridjevi...to je sve teeeeeeška perverzija i nema veze s ničim !
Kad imaš škampe koji su u banani onda si prisiljen zamaskirat ih u nešto!
Pomišat žive škampe s nekom paštom nema veze s ničim!

kao i lignje punjene rižom,pancetom,blitvom......horror

Ali kad imaš škampe koji hodaju,jedino gradele i lešada,sve je ostalo upropaštavanje.

Znam da ovim činim forumsko samoubojstvo ali pošto je kuhinja moj teren moram priznati - lupis je u pravu
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la dome » 12. 09. 2009. (15:43)

porer je napisao/la: moram priznati - lupis je u pravu

: Surprise 1:
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

PostPostao/la morski konjic » 14. 09. 2009. (13:46)

ipak sam upečatljivo dobre tekstove ispisao čemu je dokaz i potvrda najokorjelijih tvrdoglavaca ovoga foruma...

ako govorimo o lešo škampima voda mora biti dobro zasoljena a najbolje je ako smo u mogućnosti skuhati ih u moru..
.. škamp i sol prakticiraju vrhunski talijanski restorani gdje škampe peku u soli poput ribe a potom konobari teatralno čiste škampe za stolom uranjajući ih u kiblicu hladne vode koja pruža mogućnost gostu momentalne konzumacije sa svim njegovim sokovima...

škampi na kardinalski (repovi u omotu od pršuta),u našim restoranima ćete pronaći pod nazivom "na karnevalski"..nabodeni na štapiće i servirani preko riže za otprilike 200 kn po porciji ..žali bože novaca iako je i to jelo lijepo i ukusno..u biti škampi su ukusni kao med i šećer i kod njih nema greške ..samo je pitanje dali smo ih dovoljno puta jeli da bi shvatili kakvi su najbolji,jer pravi konzument i gurman sigurno se neće dati zavesti da da pohvalu nekom "mouse od škampa"..niti prihvatiti "cousine novelle" koja škampa služi ikako drukčije od sirovog,ili lešo,oparenog ili pečenog bez suvišnih začina i pridjeva..

škampu iz vrše potrebno je škarama zarezati glavu i izvaditi ostatak ješke iz glave koja više liči na brumu i koja smrdi,dok kod škampa iz koće veliki škampi u svoje otvore na glavi propuste malo mulja koji ga kasnije brzo oksidiraju i resice mu se zacrne pa izgleda kao stari škamp a u biti još živ..tu nema pomoći..jednostavo se glava ne konzumira isisavanjem
(cucanjem)....

eto vidite ..još sam vas nečemu podučio..i to vam je sve istina živa...
more i samo more
morski konjic
Member

Sljedeća

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.