Plivarice i višak ribe

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Plivarice i višak ribe

PostPostao/la mihmirko » 28. 11. 2012. (08:45)

Ako tema ne spada ovdje molim moderatora da je premjesti.
Naime, prije par dana je u naše malo misto uletila plivarica. Za nas je to malo neobično jer pliavarice većinom dolaze u obližnju luku , a našu zaobilaze već duži niz godina. E sada, kad je plivarica iskrcala kašete srdela u kamione, ostatak od nekih 500-tinjak kila je lijepo šmrknula u more uz samu rivu. S jedne strane to i nije toliko loše jer će privuć ribu koje baš i nema u zadnje vrijeme, ali s druge sterane to je stvarno ružan prizor i estetski a bogami i socijalno u ova teška vremena kada ljudi nemaj ni za kruh. Interesantno je da je 10 - tak minuta prije svečanog čina bacanja srdele u more čovjek sa broda uredno prodavao ribu ( ovo je manje bitno). E sada po meni ta riba nije vlasništvo kapetana nego svih nas, kapetan je znao koliko može prodat ali je ulovio puno više od toga i na kraju koliko god to izgledalo drukčije zagadio je lokalnu valu i more (. _Mogao je taj ostatak negdje na otvornom moru puknut u more, po meni to bi imalo puno više smisla. Poz
- Ajde sve priznaj! Đura će da ti oprosti što te je tukao...
mihmirko
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Quicksilver Pilothouse 640; Vega

Re: Plivarice i višak ribe

PostPostao/la luc » 28. 11. 2012. (11:20)

Prijaviti ribarskoj i veterinarskoj inspekciji sa registracijom i po mogućnosti fotografijom broda, sigurno će ga kaznit jer je to protuzakonito.
Riblji otpad je dužan " svak " otpremiti u spalionicu.
luc
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la lupis » 29. 11. 2012. (15:58)

mihmirko je napisao/la:Ako tema ne spada ovdje molim moderatora da je premjesti.
Naime, prije par dana je u naše malo misto uletila plivarica. Za nas je to malo neobično jer pliavarice većinom dolaze u obližnju luku , a našu zaobilaze već duži niz godina. E sada, kad je plivarica iskrcala kašete srdela u kamione, ostatak od nekih 500-tinjak kila je lijepo šmrknula u more uz samu rivu. S jedne strane to i nije toliko loše jer će privuć ribu koje baš i nema u zadnje vrijeme, ali s druge sterane to je stvarno ružan prizor i estetski a bogami i socijalno u ova teška vremena kada ljudi nemaj ni za kruh. Interesantno je da je 10 - tak minuta prije svečanog čina bacanja srdele u more čovjek sa broda uredno prodavao ribu ( ovo je manje bitno). E sada po meni ta riba nije vlasništvo kapetana nego svih nas, kapetan je znao koliko može prodat ali je ulovio puno više od toga i na kraju koliko god to izgledalo drukčije zagadio je lokalnu valu i more (. _Mogao je taj ostatak negdje na otvornom moru puknut u more, po meni to bi imalo puno više smisla. Poz

neznam ima li istine u tome da "višak" ribe treba u spalionicu,ako je to tako to je idiotarija,jer u svakom slučaju je korisnije da se riba neodgovarajuće pecature vrati u more negdje na "otvorenom",bar pola milje od kraja..,nego da ode u dim..

to što ljudi nemaju za "kruh" nije problem dotičnog ribara,ili sutra mljekara,stočara,poljoprivrednika..,htjeli smo kapitalizam i sad ga imamo,ako se nekome nešto dijeli badave iz neznam kojeg razloga ,s druge strane onaj tko živi od prodaje živežnih namirnica zapošljava i plaća radnike i porez državi, je oštećen.
Prema tome na to zaboravi!!!
Riba je vlasništvo profija koji ju je ulovio.
Kapetan može prodat sve,osim ako nije nedilja i nema izvoza,pod uvjetom da je pecatura odgovarajuća,a to nemože znat dok nema ribu u mreži!

Jedina greška je što ribu nije bacio dalje od kraja.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la el passo » 29. 11. 2012. (16:50)

Ja vjerujem da bi je oni čak i donirali, ali tu doniranu ribu neko treba preuzeti, ohladiti, i transportirati do recimo neke udruge, pučke kuhinje, bolnice... a za taj drugi dio sigurno nema previše zainteresiranih
A za tezu da ulovljena riba nije vlasništvo kapetana nego neko opče dobro to je takva glupost da veču nisam odavna čuo.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la tramontana » 29. 11. 2012. (19:15)

el passo je napisao/la:A za tezu da ulovljena riba nije vlasništvo kapetana nego neko opče dobro to je takva glupost da veču nisam odavna čuo.

He he, gledaj to malo dalje ... danas sardelice, sutra famozni jupol jednoga zrmana ;)
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la mihmirko » 29. 11. 2012. (20:29)

Bogami ja sam jučer gledajući sabor čuo puno više gluposti od ove :D .
A čuj tebi je to glupost meni nije, pogotovo kad znam da ovo nije slučajnost nego više kao pravilo. Nemogu zamislit koliko se ribe tako baci. A prema teoriji upravnog prava, pomorsko dobro uključujući sva živa i neživa prirodna bogatstva su javno dobro , a samim time vlasništvo je, možda ne moje osobno, ali isto tako i ne tog kapetana :thumbup:
mihmirko
Senior Member

PostPostao/la el passo » 29. 11. 2012. (20:31)

Koliko vidim u zadnje vrijeme se ima nešto protiv jupola. Ima tu na žalost i više tih jupola pa se samo neki jupoli vide. Ne znači da su manje bitni, ali napominjem ima tu više jupola pa se samo u zrmanove gleda. Ako i padne koji komentar onda se naknadno iznosi broj posade da se pokrije težina ;)
Apropo ribe koja je ulovljena to je gotova stvar,nema tu neke reanimacije. Več je napisano da tu ima svakojakog škarta od nedoraslih do zgnječenih, pa i ostale vrste koje tu zalutaju a nemaju komercijalnu vrijednost. U svakom slučaju manje škarta nego koča i mreža
Opće dobro je riba koja diše i pliva, a o tom se dobru podjednako savjesno brinu profesionalci, mali ribolovci i sportaši/rekreativci
Pa nek se uvrijedi ko hoče i nek se mene smatra frustriranim i ljubomornim, ali to je moje mišljenje i neće se promijeniti.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la mihmirko » 29. 11. 2012. (20:31)

tramontana je napisao/la:
el passo je napisao/la:A za tezu da ulovljena riba nije vlasništvo kapetana nego neko opče dobro to je takva glupost da veču nisam odavna čuo.

He he, gledaj to malo dalje ... danas sardelice, sutra famozni jupol jednoga zrmana ;)

Hehe paralela se odmah povlači :wave:
mihmirko
Senior Member

PostPostao/la enzo » 03. 02. 2013. (20:51)

Po očevidniku je to odbačeni ulov koji se vraća u more
enzo
New Entry

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: MARINA SPORT37

PostPostao/la bananko28 » 04. 02. 2013. (22:50)

bolje da su bacili 50 kaseta ribe pod rivu nego 3 gume od fapa!
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la sans-ego » 05. 02. 2013. (00:33)

lupis je napisao/la:.... vrati u more negdje na "otvorenom",bar pola milje od kraja..,

NIje frustracija, ali se moze povuci analogija "na otocima se najbolje zivi.." iz neke zabiti na kopnu tamo daleko zvane "glavni grad" pun nekih frustriranih, koji se toga svega sjete oko 1.7 pa pamte do 1.9 kad se mora ic' delati i otplacivat' kredite ...

I bajdvej, kad je to bilo "otvoreno more" pol milje od kraja...jesil' ti Lupis negdje neki od Sabornika pa tako samo tipkas i glasas kako ti kartica "za" i "protiv" padne pod ruku...a?

A o plivaricama moremo samo preko ciljnika od Oerlikona 40 mm razgovarat' ..ja ih sa prozora i terace gledam skoro svaku vecer. Nema niti 2 nm..a domet je ohoohoo..a "tracer" crveni pali, a zuti oznacava...:mrgreen: Pa me pitaju jel' ima gofa i lignji...

More bit' da je OT...ali...pa vi tu o ekonomiji, moralu, zakonima i nacelima ...samo dajte ..fun, fun, fun in the sun, sun, sun.
slika
sans-ego
Senior Member

Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la lupis » 05. 02. 2013. (13:18)

sans-ego je napisao/la:
lupis je napisao/la:.... vrati u more negdje na "otvorenom",bar pola milje od kraja..,

NIje frustracija, ali se moze povuci analogija "na otocima se najbolje zivi.." iz neke zabiti na kopnu tamo daleko zvane "glavni grad" pun nekih frustriranih, koji se toga svega sjete oko 1.7 pa pamte do 1.9 kad se mora ic' delati i otplacivat' kredite ...

I bajdvej, kad je to bilo "otvoreno more" pol milje od kraja...jesil' ti Lupis negdje neki od Sabornika pa tako samo tipkas i glasas kako ti kartica "za" i "protiv" padne pod ruku...a?

:crazy: onaj prvi dio di spomniješ frustraciju i analogiju mi nije jasan uopće...,što si htio reći....?Šta tko pamti ?

onaj drugi "bajdevej".... hehe.....,jel ti vidiš navodnike ili ih vidim samo ja... ;) :?:,enivej(po Vuku),razlika je kad se baja-dvi ribe istrese na 100 metara od kraja(kupališta,luke) ili kad se to napravi malo dalje....,espešli ako su bobe(bugve) u igri..,njih bi trebalo i dalje "riješit"...

ajd stvarno daj pojasni što si zapravo htio ...
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la MV KRK » 05. 02. 2013. (16:23)

Da se mene pita ja bi ih skrcal na jednu sikicu 2 milje van krka, al bi se riba debljala tamo :idea:
MV KRK
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Gull 745 yanmar 125 ks

PostPostao/la Joza » 05. 02. 2013. (17:24)

Šteta..a ljudi gladni....
Joza
New Entry

PostPostao/la Bonkikava » 15. 07. 2013. (15:51)

Prijatelj mi radio na plivarici i kaže ribe na sonderu ko u priči zapašu i privuku uz bandu 5-6 tona ribe i vide da je presitna srdela i uopće baja ne diže nego na licu mista nazad i tako nekoliko lovnih noći zaredom, koliko je preživilo pitaj boga ali nemogu virovat da se to radi, pa mi on onda kaže gazda plivarice nema ugovor sa ribogojilištem itd..
Dakle izgleda da oni koji pišu zakone i pravilnike žive na nekoj drugoj planeti(koje spaljivanje viškova), triba otvorit tvornice ribljeg brašna i eto riješenja, jer ovi šta su bacili tu ribu su u minusu, država u minusu, i najvažnije srdela i morski ekosustav sve ugroženiji!!
Bonkikava
New Entry

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.