... kad se novi motor ...... pali prvi put ...

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Maestral 700

PostPostao/la detroit » 06. 11. 2012. (18:12)

promini ulje i filtere i mislio sam ti predložit šta i oni englez,malo da ga zaverglaš da nije suv kad upali i to je to,ne boj se
detroit
Member

Tip plovila: elan 490,maestral 700

PostPostao/la som » 06. 11. 2012. (18:31)

Kad je motor staja ovako dugo tribalo bi prominit ulje, filter ulja, filter goriva i filter zraka ako je na motoru i impeler. Dobro ti je reka za dizne da ih izvadiš vanka i kad su vani daš ih pregledati jer može se dogoditi da od ruzine ili šporkice "piša" tj. ne baca maglicu. Mali trošak ali produljuje vjek trajanja motora.Dok su dizne vanka uliješ malo ulja u svaki cilindar pa prvo okreneš motor na ruku,par puta a onda i anlaserom. Nakon toga vratiš dizne, odzračiš i pališ. Kad upali malo če dimit dok ne izgori ulje u cilindrima. Pazit da baca more na ispuh, da rashladna tekučina cirkulira (ako se hladi indirektno) i pregledati spojeve criva da negdi ne puštaju. Tek kad se uvjeriš da sve radi ispustiš staru rashladnu tekučinu i staviš novu.Mi smo palili Solea koji je staja 6 godina i sve smo ovo napravili osim impelera koji je otiša nakon 5-6 sati. Eno ga radi i dan danas.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la riberer » 06. 11. 2012. (18:38)

Nova tema ... ? Mislim da bi imalo smisla.
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

... kad se novi motor ...... pali prvi put ...

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 06. 11. 2012. (21:00)

som je napisao/la:Kad je motor staja ovako dugo tribalo bi prominit ulje, filter ulja, filter goriva i filter zraka ako je na motoru i impeler. Dobro ti je reka za dizne da ih izvadiš vanka i kad su vani daš ih pregledati jer može se dogoditi da od ruzine ili šporkice "piša" tj. ne baca maglicu. Mali trošak ali produljuje vjek trajanja motora.Dok su dizne vanka uliješ malo ulja u svaki cilindar pa prvo okreneš motor na ruku,par puta a onda i anlaserom. Nakon toga vratiš dizne, odzračiš i pališ. Kad upali malo če dimit dok ne izgori ulje u cilindrima. Pazit da baca more na ispuh, da rashladna tekučina cirkulira (ako se hladi indirektno) i pregledati spojeve criva da negdi ne puštaju. Tek kad se uvjeriš da sve radi ispustiš staru rashladnu tekučinu i staviš novu.Mi smo palili Solea koji je staja 6 godina i sve smo ovo napravili osim impelera koji je otiša nakon 5-6 sati. Eno ga radi i dan danas.

...... vec san pripremija novo ulje , filtere ulja i nafte , novi impeler ....... nebi minja filter zraka jer mislim da nema potribe ......
.... dizne bi skinija i da ih nekom mestru da ih propuse ....... kazu da nakon testiranja motora u tvornici ostane nafte u diznama i da ostanu sporke .....
....rashladna tekucina i nije bila u njemu .... dolazi nova ...
.............. kakvo i koliko ulja se ulije u cilindre .....?

:wave:
LONGLIVELEGENDARNI :Happy31:
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

Tip plovila: MAESTRAL 710 - VOLVO PENTA D2-40

PostPostao/la som » 06. 11. 2012. (21:40)

Ulje za motor,cca malu žličicu. Filter zraka je ključna stvar kod dizela, sve se svodi na to da dobije što više zraka, turbina, intercooler, kod nekih motora se čak povečavaju površine filtera da bi motor dobio više zraka kao napr. kod Volvovih KAD motora. Kutija filtera ima dva filtera, jedan s gornje strane a drugi s donje strane:

http://www.youtube.com/watch?v=zWJI_3eO ... re=related

Obrati pažnju na kutiju filtera zraka. E sad filter zraka je puuuuno više od komada kartona kako ga mnogi doživljavaju.
som
Old Senior Member

PostPostao/la bronzin » 06. 11. 2012. (21:46)

Za propuvati dizne imaš mehanicara u bilicama koji ima stroj za to i koliko se sićan nije skup. Kod spomenika kad skreneš prema Stublju nakon 10-20m s desne strane
"ko se mača laća...la kukaraća
slika
bronzin
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Adria 500

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 06. 11. 2012. (22:09)

som je napisao/la:Ulje za motor,cca malu žličicu. Filter zraka je ključna stvar kod dizela, sve se svodi na to da dobije što više zraka, turbina, intercooler, kod nekih motora se čak povečavaju površine filtera da bi motor dobio više zraka kao napr. kod Volvovih KAD motora. Kutija filtera ima dva filtera, jedan s gornje strane a drugi s donje strane:

http://www.youtube.com/watch?v=zWJI_3eO ... re=related

Obrati pažnju na kutiju filtera zraka. E sad filter zraka je puuuuno više od komada kartona kako ga mnogi doživljavaju.

.............. filter zraka na motoru je novi ...... nije dosad bija u funkciji ......
...... ima li kakvo ulje u spreju za ustricat u cilindre .......... (osim maslinovog i bilog :lol: )
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 06. 11. 2012. (22:21)

bronzin je napisao/la:Za propuvati dizne imaš mehanicara u bilicama koji ima stroj za to i koliko se sićan nije skup. Kod spomenika kad skreneš prema Stublju nakon 10-20m s desne strane

........ eeeee to je bija pokojni Djus ....... partija je prije par miseci ........ Laka mu crna zemlja .....
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

PostPostao/la som » 06. 11. 2012. (22:57)

Vidim da si ti neki lik koji voli jednostavne stvari. Koji če ti k...c ulje u spreju. Ako te to toliko muči kupi kanticu za podmazivanje uljem pa imaš sprej. Filter nije bio u upotrebi samo ako je bio u originalnoj kutiji i na suhom mjestu. Ostalo sve je rabljeno, pogotovo ako je staja 4 godine.
som
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 07. 11. 2012. (14:32)

Ako
je motor nov novcat u kašunu
ako
nikako nije radija
onda je tvornički konzerviran nakon testiranja
u njemu je ulje za uhodavanje

onda
ne triba vadit dizne jer nisu mogle uvatit ruzinu
ni minjat karike ni ležaje temeljne ni leteće

jer motor je nov

dakle
uliti smjesu antifriza i destilirane vode u omjeru 60:40 u rashladni sustav
zavrtiti nekoliko puta po 10 sekundi bez paljenja
startati motor

BTW radi se o Perkinsu 404D-15, japanski proizvod (jako dobar proizvod ;) )

ako
slučajno nema ulja u karteru
onda ulij novo ulje 15W40 za diesel motore
interval izmjene ulja je 500 radnih sati-ili godina dana, šta prije uvati...
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 07. 11. 2012. (16:26)

......... kazu mestri da nakon testiranja motora ostane nafte u diznama ........ nakon duze vrimena ista ta nafta u diznama postane "ajme majko" ......................

..... kazu isto da zbog te "ajme majko" nafte triba propuvat dizne .................... :wave:
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 07. 11. 2012. (17:01)

Sinoć sam rastavija jednu diznu od farymanna, od motra koji je leža 10+ godina u konobi, a prije toga odvrtija nepoznat broj radnih sati.
Isteklo je par kapi nafte, čiste i bistre.

Ako sumnjaš u kvalitetu preostale nafte od testiranja, odvoji jednu po jednu diznu i zavrti motor pa provjeri da li je nafta bistra. (kao da odzračivaš sustav).To je siguran znak da je nafta u redu. Nafta zna bit uprljana bakterijama, ali to se obično događa u rezervarima, u tom slučaju triba sve očistiti.
A ti ako ćeš skidat dizne, skini, provaj, pa javi rezultate... Doduše, i karike su možda speknute?
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la som » 07. 11. 2012. (17:04)

Nisan skužia ko bi minja glavne i leteće ležaje, a i ne razumim to o ulju za konzerviranje, ulju za uhodavanje ili da nema ulja. Znaći jedan pogodak od tri mogučnosti. To ispada da je 66.66666 % mogučnost za faliti. To je sve na vrbi svirala. Zanima me od kuda je doša do omjera 60/40 za antifriz. Ima ih šta se mišaju, šta se ne mišaju s vodon i šta se ne mišaju skupa.

Ono šta mi znamo je da je motor novi i da je staja 4 godine. Sve ostalo su nagađanja.
Moš ti njega i ovakvog upalit , pa šta bude. Ionako i ovako je motor tvoj pa ti moraš odlučit šta i kako.
som
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 07. 11. 2012. (17:18)

Omjer 60:40 preporuča Yanmar, koliko čujem i kod drugih je tako.
Ja sam moj nov motor (Yanmar) nakon 2 godine stajanja u kašunu upalija bez skidanja dizni, minjanja filtera, unutra je bilo ulje koje sam prema tvorničkom uputstvu prominija nakon 50 sati rada. I filter od ulja ujedno.Bez ikakvih problema.
Znam za slučaj di je Yanmar ugrađen i nakon 7 godina upalija bez ikakvog diranja, evo nakon toga 10 godina sluša gazdu bez prigovora.
Ulje koje tvornica ulije kod testiranja motora služi za razradu (uhodavanje) i nije isto kao ulje koje kupiš na pumpi. Barem kod Yanmara.

Također su mi poznati slučajevi di su RABLJENI motori nakon podužeg ležanja prolupali, a speknutih karika kod sličnih slučajeva koliko hoćeš.
Bosch pumpa piški na sve strane, a radila uredno... Opet velim, RABLJENI motori.

Nije zgoreg sve prekontrolirati, daleko od toga, ali ne treba ni pretjerivati s nekim strahovima. Opet, kako rekoh, ako se radi o uglednom proizvođaču motora, oni će vrlo rado dati odgovore na pitanja kupaca.

Ako ne znaš što bi, angažiraj stručnu osobu, Volvo vjerujem ima ovlaštene servise kod nas.
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 08. 11. 2012. (06:43)

Trogiranin je napisao/la:Možda ja nisam u pravu, ali motor iz kutije bi ja prepustija ovlaštenom serviseru da ga pusti u rad. U pravilu triba dolit ulje i u motor i u kopču, rashladnu tekućinu. Ovjerit servisnu, jer koliko je meni poznato ona se ovjerava od dana puštanja u rad, a nju ti nemože ovjerit prodavač magle. Itd ... Itd ... Itd ... 4 godine čamim čekajući ...

Dopustija bi sebi toliki bezobrazluk da se ponovim u ovoj "Legendarnoj", ali motor je Nov i sve da si ga i dobija na poklon i da je leže 4 dana ili 4 godine čemu palamudit i mudrovat. Serviser će možda za tih po ure uzet 100-150 kn i ti mirno spavaš. Sve ove priče po meni ne vode ničemu. Zašto nešto dirat ako ne treba ? Šta ako nešto sjebeš ? Koliko će ta priča koštat, a ovako stručna osoba pa ti onda posli lipo guštaj i piši po forumu kako si miran i zadovoljan i kako makinjica prede ko mačka, mečka, guda ........... :silent:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.