Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori
som je napisao/la:Kad je motor staja ovako dugo tribalo bi prominit ulje, filter ulja, filter goriva i filter zraka ako je na motoru i impeler. Dobro ti je reka za dizne da ih izvadiš vanka i kad su vani daš ih pregledati jer može se dogoditi da od ruzine ili šporkice "piša" tj. ne baca maglicu. Mali trošak ali produljuje vjek trajanja motora.Dok su dizne vanka uliješ malo ulja u svaki cilindar pa prvo okreneš motor na ruku,par puta a onda i anlaserom. Nakon toga vratiš dizne, odzračiš i pališ. Kad upali malo če dimit dok ne izgori ulje u cilindrima. Pazit da baca more na ispuh, da rashladna tekučina cirkulira (ako se hladi indirektno) i pregledati spojeve criva da negdi ne puštaju. Tek kad se uvjeriš da sve radi ispustiš staru rashladnu tekučinu i staviš novu.Mi smo palili Solea koji je staja 6 godina i sve smo ovo napravili osim impelera koji je otiša nakon 5-6 sati. Eno ga radi i dan danas.
som je napisao/la:Ulje za motor,cca malu žličicu. Filter zraka je ključna stvar kod dizela, sve se svodi na to da dobije što više zraka, turbina, intercooler, kod nekih motora se čak povečavaju površine filtera da bi motor dobio više zraka kao napr. kod Volvovih KAD motora. Kutija filtera ima dva filtera, jedan s gornje strane a drugi s donje strane:
http://www.youtube.com/watch?v=zWJI_3eO ... re=related
Obrati pažnju na kutiju filtera zraka. E sad filter zraka je puuuuno više od komada kartona kako ga mnogi doživljavaju.
bronzin je napisao/la:Za propuvati dizne imaš mehanicara u bilicama koji ima stroj za to i koliko se sićan nije skup. Kod spomenika kad skreneš prema Stublju nakon 10-20m s desne strane
Trogiranin je napisao/la:Možda ja nisam u pravu, ali motor iz kutije bi ja prepustija ovlaštenom serviseru da ga pusti u rad. U pravilu triba dolit ulje i u motor i u kopču, rashladnu tekućinu. Ovjerit servisnu, jer koliko je meni poznato ona se ovjerava od dana puštanja u rad, a nju ti nemože ovjerit prodavač magle. Itd ... Itd ... Itd ... 4 godine čamim čekajući ...
Trenutno korisnika/ca: / i 29 gostiju.