riberer je napisao/la:Čini mi se da je naš jedini problem taj da se pitanja o propelerima postavljaju kada se već ima i brod i motor i kopču (osim nekoliko iznimki),
Razlog je vjerovatno taj što se kupi plovilo koje već ima sve te elemente, pa se promjenom propelera želi postići nešto više, puno puta nakon nekih zahvata na podvodnom dijelu korita i slično, bilo da se radilo o iskorištavanju režima motora ili povećanju brzine.
Kod novih plovila je druga stvar.
Želim reći da su, u najvećem broju slučajeva, kada se postavljaju pitanja o propeleru, već prisutni i motor i kopča.
Riberer, ovo sto si napisao je 100 tacno ali i za takave oslove moze se izracunati propela - naj adekvatijna propela za vec postojece uslove. Ja ponavljam pitanje na osnovu cega su odredjeni ti ostali parametri propele, koji su svi ostali i dalje neodredjeni, sem precnik ako je ogrnicen najvecim ugrdivim precnikom.
Boga draga, ja nijesam poso mehanicara ucit u koju ce podmjeru razbusit cilindar, trgovca kolika je trgovacka marza, pekara koliko grama kvasca ide u strucu kruva, al izgleda da neki oce mene naucit kako se racuna korak propele, kvitacioni broj ..., ali ja i dalje to upustvo ne vidim, formule, programe na osnovu kojih to racunaju.