IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la Maestral700 » 04. 11. 2012. (22:34)

Naišao sam na program Surfbaud Propeller Calculator na netu, (radi u Excellu) nisam stučnjak za to područje,ako koga interesira mogu mu poslati na mail?
Program je besplatan a uzima u obzir čitav niz parametara koji se unose i automatski izračunavaju.
Maestral700
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la luka » 06. 11. 2012. (02:26)

zore70 je napisao/la:Aj da i ja nešto kažem..

Luka svaka čast na trudu,fascinantno je i lipo ali usudim se reći za 99% ljudi koji traže riješenje poriva broda nema koristi..

Svojevremeno sam kod mojeg prijatelja koji se ozbiljno bavi ovom problematikom posudija par knjiga na ovu temu u nadi da ću nešto naučit..brzo san odusta jer san shvatija da meni ne triba gomila šarenih dijagrama..

Kad čoviku prodajem motor,sređujem brod i sl...meni triba podatak koji ću propeler naručit i da to bude u okvirima mogućeg..

Kad kod mene dođe čovik i donese svoj krepani motor na generalku onda mu ne mašen mikrometrima oko glave,ne pričan o pretvorbi energije,ekspanziji plinova i sl...to njih ne zanima

Njima triba da nijhov stroj uredno radi,da dobiju garanciju kvalitete..

Tako je i sa ovim područjem...dakle bez uvrede..ali ajmo se uvatit riješit neki konkretan,živi,stvarni slučaj ;)

Ljudi tribaju pomoć,rezultat a teorija u razumim količinama može bit samo informativno,donekle zanimljivo štivo.

Ako postoji motor- snagu, kopca - broj obrtaja i max moguci ugradivi precnik propelera, a sva 3 parametra su poznata - odredjena vec postojecim stanjem- brodom onda postoji algoritam - proracun pomocu kojega se dolazi do ostalih prametara propele, to su izmislili mnogo pametniji od mene, a ne ja. A i taj izraubovni ili reparisani motor ima ima vrijednost svoje izlazne snage tj. snage u funkciji broj okretaja pa kakva god ona bila.

Ali ovdje je idalje nepoznato na osnovu koje metode i pored ova 3 poznara paremetra je odredjen npr. korak, odnos Ae/Ao, .... a koliko ja znam ovi parametri i jos drugi su bitni kad se kupuje propela ili reparise vec postojeca radi optimicacije ako je to moguce.
Zadnja izmjena: luka; 06. 11. 2012. (02:33); ukupno mijenjano 1 put/a.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la luka » 06. 11. 2012. (02:29)

Maestral700 je napisao/la:Naišao sam na program Surfbaud Propeller Calculator na netu, (radi u Excellu) nisam stučnjak za to područje,ako koga interesira mogu mu poslati na mail?
Program je besplatan a uzima u obzir čitav niz parametara koji se unose i automatski izračunavaju.

Ovaj program u excel ne racuna nista, provjereno, mozda nesto i to ne tako pouzdano za odredjenu formu.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la luka » 06. 11. 2012. (02:53)

riberer je napisao/la:Čini mi se da je naš jedini problem taj da se pitanja o propelerima postavljaju kada se već ima i brod i motor i kopču (osim nekoliko iznimki),
Razlog je vjerovatno taj što se kupi plovilo koje već ima sve te elemente, pa se promjenom propelera želi postići nešto više, puno puta nakon nekih zahvata na podvodnom dijelu korita i slično, bilo da se radilo o iskorištavanju režima motora ili povećanju brzine.
Kod novih plovila je druga stvar.

Želim reći da su, u najvećem broju slučajeva, kada se postavljaju pitanja o propeleru, već prisutni i motor i kopča.

Riberer, ovo sto si napisao je 100 tacno ali i za takave oslove moze se izracunati propela - naj adekvatijna propela za vec postojece uslove. Ja ponavljam pitanje na osnovu cega su odredjeni ti ostali parametri propele, koji su svi ostali i dalje neodredjeni, sem precnik ako je ogrnicen najvecim ugrdivim precnikom.
Boga draga, ja nijesam poso mehanicara ucit u koju ce podmjeru razbusit cilindar, trgovca kolika je trgovacka marza, pekara koliko grama kvasca ide u strucu kruva, al izgleda da neki oce mene naucit kako se racuna korak propele, kvitacioni broj ..., ali ja i dalje to upustvo ne vidim, formule, programe na osnovu kojih to racunaju.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la tacek » 06. 11. 2012. (08:07)

perkins27 je napisao/la:
tacek je napisao/la:
zore70 je napisao/la:Aj da i ja nešto kažem..

Luka svaka čast na trudu,fascinantno je i lipo ali usudim se reći za 99% ljudi koji traže riješenje poriva broda nema koristi..

Svojevremeno sam kod mojeg prijatelja koji se ozbiljno bavi ovom problematikom posudija par knjiga na ovu temu u nadi da ću nešto naučit..brzo san odusta jer san shvatija da meni ne triba gomila šarenih dijagrama..

Kad čoviku prodajem motor,sređujem brod i sl...meni triba podatak koji ću propeler naručit i da to bude u okvirima mogućeg..

Kad kod mene dođe čovik i donese svoj krepani motor na generalku onda mu ne mašen mikrometrima oko glave,ne pričan o pretvorbi energije,ekspanziji plinova i sl...to njih ne zanima

Njima triba da nijhov stroj uredno radi,da dobiju garanciju kvalitete..

Tako je i sa ovim područjem...dakle bez uvrede..ali ajmo se uvatit riješit neki konkretan,živi,stvarni slučaj ;)

Ljudi tribaju pomoć,rezultat a teorija u razumim količinama može bit samo informativno,donekle zanimljivo štivo.

Riberer (moderator) dobro je shvatio. U najvise slucaja sve je vec gotovo. I kopca i motor i brod i osovina. Nekada treba bez nekih velikih izracuna naci neki kompromis i pragmaticno donjeti neku odluku koja ce dati 'dobar' rezultat i zadovoljiti donekle vlasnika. Mozemo mudrovati ali od toga koristi nece biti.

E, svaka čast svima na raspravi, zbilja ima materijala za razmišljanje u učenje, ali nekako bi se priklonio ovome gore podebljanome.
Ima li ko savjet šta napraviti na Merry Fisheru 695 da mu se eventualno podigne putna brzina a smanji potrošnja? Motor Nanni T4.155, kopča ZF 25 A, 1:2, težina full oko 2400 kg, duljina na vl oko 6.5 m, širina oko 2.5 m, propela Radice sa 4 lista, 19x17, tunel iza kobilice, max dozvoljeni okretaji motora u vožnji 3600 rpm.
Hvala svima!

Evo, tu smo nasli primjer kdje je sve vec gotovo. I motor, omjer kopce, brod, propeler, osovina. Posto motor uhvati dire kako treba (3600 omin) izgleda na prvi pogled sve u redu. Prva pogreska na drugi pogled kod ove kombinacije je sigurno omjer kopce koji je za PD brod premalen. Trebao bi biti oko 1:2,5, time i propeler veceg promjera, pa bolje iskoristenje propelera, manje kavitacija i m<nje izgubljene n energije. U danom primjeru mozda samo neki drugi oblik propelera mogao bi donjeti koju milju. pozz
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la perkins27 » 07. 11. 2012. (07:29)

Pozdrav šjor Tacek!
Možete li izračunati koju propelu bi triba staviti umisto ove?
fala unaprid!
perkins27
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: merry fisher 695, nanni T4.155

PostPostao/la tacek » 08. 11. 2012. (08:27)

perkins27 je napisao/la:Pozdrav šjor Tacek!
Možete li izračunati koju propelu bi triba staviti umisto ove?
fala unaprid!

U nacelu sam ti odgovorio na pp ali ti imas okretaje u voznji sasvim Ok 3620 omin, redukcija je premala za PD. Neznam dali imas prostora za vecu propelu ako mjenjas redukciju. Mozda dobijes nesto sa boljom propelom naprimer PowerLine od Michigana.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la perkins27 » 08. 11. 2012. (20:49)

Hvala velika na odgovoru!
Pozdrav!
perkins27
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: merry fisher 695, nanni T4.155

PostPostao/la detroit » 09. 11. 2012. (06:44)

Pozdrav svima!! Čitam ove postove jer imam nekih nedoumica ,ustvari bolje rečeno nemam pojma o masu stvari koje me zanimaju. Opremam maestral 700 novi tip 7,12dug 2,85 širok,imam motor za ugradnju jlm perkins 37kw/51 k, kopča hidraulična sa kutem 8% omjera 1:2, i radio bih spojler. E sad,šta mislite o ovom nagibu osovine i prijenosu kopče ,koju debljinu osovine mi preporučujete i dali mi netko može izračunati propelu,mislim da će težina biti oko 2,5 t, Puno sam tražio po forumu pa se na kraju izgubio u svemu,pa molim ljude šta se razume za konkretan odgovor,Hvala svima!!!!!!!
detroit
Member

Tip plovila: elan 490,maestral 700

PostPostao/la tacek » 12. 11. 2012. (08:00)

samo dva podatka nema za izracun : tezina broda punog i broje okretaja koje postize motor kod pune snage.
Pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la detroit » 13. 11. 2012. (06:24)

težinu mi je teško odrediti,ali bit će lakši od klasičnog maestrala tako da računam max. 2500kg,a max. broj obrtaja je 2800
detroit
Member

PostPostao/la tacek » 14. 11. 2012. (08:03)

18,5 x 13'', trokraka, 50 % DAR, osovina 30 mm, uddaljenost max izmedju lezaja na osovini do 1,55 m, poriv 404 kg, ocekivana brzina 9,3 milje, potrosnja kod pune snage 0,84l/milju
pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la detroit » 14. 11. 2012. (17:35)

Tacek,hvala puno,zanima me mogu li staviti deblju osovini,i kolika bi bila potrošnja na putnoj brzini
detroit
Member

PostPostao/la tacek » 15. 11. 2012. (07:59)

4 l na ca 1800 okretaja
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la detroit » 16. 11. 2012. (17:53)

Hvala na informacijama Tacek
detroit
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.