keel cooling - marinizacija

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

keel cooling - marinizacija

PostPostao/la tacek » 11. 08. 2010. (09:25)

Otvorio bi novu temu keel cooling marinizacija brodskog motora. Vidim da ima dosta interesa za marinizacijom a keel cooling je dosta siguran nacin marinizacije. Koriste ga vecinom ribari. Ako ima netko neku ideju ili znanje neka se javi.
tacek
Meštar od propela

Re: keel cooling - marinizacija

PostPostao/la franco » 11. 08. 2010. (09:35)

tacek je napisao/la:Otvorio bi novu temu keel cooling marinizacija brodskog motora. Vidim da ima dosta interesa za marinizacijom a keel cooling je dosta siguran nacin marinizacije. Koriste ga vecinom ribari. Ako ima netko neku ideju ili znanje neka se javi.

To bi po naši bilo "cijevi na kolumbi za hlađenje"?
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la tacek » 11. 08. 2010. (17:15)

franco je napisao/la:
tacek je napisao/la:Otvorio bi novu temu keel cooling marinizacija brodskog motora. Vidim da ima dosta interesa za marinizacijom a keel cooling je dosta siguran nacin marinizacije. Koriste ga vecinom ribari. Ako ima netko neku ideju ili znanje neka se javi.

To bi po naši bilo "cijevi na kolumbi za hlađenje"?

Da, ali sa profesionalnnog gledista. Imam nesto materiala o tome. veliki brodovi, trgovacki brodovi imaju taj koncept pa i ribarski brodovi.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tomsic davor » 31. 10. 2012. (17:18)

Vidim da je tema stara ali ne znam zasto nije zazivila jer je jako interesantna...bar meni...a mislim da bi mogla biti i vecini...
Kako su mi ovih dana Tacek i Zore malo pojasnili sta je keel coolong cini mi se najbolja varijanta za ono sto meni treba....
Recimo motor od 60 ks dodje....oko 8000e....ja sam gledao perkinsa od jlm perkovica jer mi se to cini ok...
Taj isti motor koji nije mariniziran....dodje oko 3 3500e...
E sad...ima tu posla naravno....Tacek i Zore su mi objasnjavali da trebaju neke bakrene cjevi,neka posuda i jos neke sitnice...
I naravno kopca...
Molio bih sve one koji znaju nesto o ovome ili vec imaju na svom brodu da nam objasne o cemu se radi...
I Tacek i Zore da vam ne bi vise slao privatne poruke bilo bi dobro da se ukljucite u ovu temu i da pomognete svima koji su zainteresirani za ovo...
Hvala...
tomsic davor
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Merry fisher 635 yanmar

PostPostao/la tg-boy » 31. 10. 2012. (22:04)

to ima moj susid na vezu -- rakovica - sistem je jednostavan - umisto cirkulacije mora i morske vode - motor se hladi cirkulacijom slatke vode i antifriza s time da izmjenjivač topline čine bakrene cijevi određene dužine (kapaciteta vode) smještene izvana broda u moru uz kolumbu - tako da se direktno hlade morem.
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la bakan » 31. 10. 2012. (23:04)

Vrlo jednostavan sistem.Bija san na dosta vecih brodova koji su imali takav sistem i nikad nismo imali problem s tim,dapace pokaza se vrlo dobar jer nema ciscenja filtera mora(pogotovo se korist na brodovima koji rade u plitkom moru).Moj otac je ima na trabakulu Famosa 200 konja sa takvim hladenjem i nikad problema dok je sa motorom koji je ima rashladnike ima problem jer je prilikom veceg valjanja usis pumpe mora bija izvan mora pa je pumpa vatala zrak.I rodak ima perkinsa rakovicu na isti sistem.Trenutacno sam na brodu koji ima bunkcooler-e,a to je isto sta i keel cooler samo sta cjevi nisu sa donje strane broda nego se nalaze u bazenima za hladenjena boku brodskog trupa.ovakav sistem je jos bolji od keel coolera jer cjevi mozes po potrebi ocistit bez da brod vadis vani i vrlo bitno smanjuje otpor mora koji je puno veci kod keel coolera.ako uvatim vrimena planiran svoj torpedo stavit na sistem bunk coolera.sve sta treba za ovo je par cjevi,pumpa vode-mjesalica, ekspanzioni tank i malo dobre volje.Brodovi na kojima se koristi keel cooler su konstrukcijski izvedeni tako da je prednja trecina trupa izvedena u obliku skaline,odnosno tako da cjevi za hladenje ne strse van trupa kako bi se smanjila ostecenja(imaju dosta tanku stjenku) i otpor mora.
bakan
New Entry

PostPostao/la bakan » 01. 11. 2012. (04:26)

Zaj...a san se nije bunk nego bin cooler,a zovu ga jos i box cooler.Tako mi i triba kad se pravim Englez.
bakan
New Entry

PostPostao/la tomsic davor » 01. 11. 2012. (10:25)

E posto je sve to tako jednostavno....(koliko se meni barem cini)...mene zanima zasto to nije zazivilo kod nas....
Milsim moze se proci duplo jeftinjie sa istim motorom...a jos kazete da je to najbolji nacin hladjenja motora....
Mene ste licno ubjedili u to...kad uzmem neku vecu barku uzeo bih perkinsa idustriskog i onda sve to sam odradio...
Bakan...da li imas neku sliku ili video kako to sve izgleda...
tomsic davor
Old Senior Member

PostPostao/la ivan3 » 01. 11. 2012. (10:42)

Može se to nać i kod nas.

Ima jedan čovik sa Hvara Majamu sa Ivecon 90 konja. Stalno je na Palagruži i to sam.

Iman sliku, ali se slabo vidi.
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la tomsic davor » 01. 11. 2012. (12:48)

Daj bilo sta...ja sam bas odlucan da ovo napravim ali moram skupiti jos informacija...
Prvi put sam cuo za ovo prije pola godine...
tomsic davor
Old Senior Member

PostPostao/la bakan » 01. 11. 2012. (16:28)

Iman slike i nacrte ali ti nemogu skenirat i poslat jer je ovde sve raskopano i odspojeno-mozes doci u Rigu taman smo u skveru na suvom pa vidi uzivo.Salim se,imas slika na internetu koliko hoces samo upisi u trazilicu box ili bin cooler.Cjevi su izradene od istog matrijala ka i kod obicnog rashladnika odnosno bakar/nikal legura,ali za manje motore dovoljno je nabaviti bakrenu cjev promjera 30-35 mm i saviti je u obliku slova U tako da ti ulaz i izlaz vode budu sta blize motoru,ili umisto savijanja bolje koristi kolina pa zavari autogeno jer ces tako dobit manji luk nego kod savijanja.Duzina cjevi normalno zavisi od snage motora,litraza se moze izracunat.
bakan
New Entry

PostPostao/la ribariba1 » 01. 11. 2012. (16:34)

kako u ovom slučaju riješit hlađenje ispušne grane??
ribariba1
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: jedrilica, elan 707

PostPostao/la bakan » 01. 11. 2012. (17:16)

postojecom pumpom mora.kolektor se hladi vodom,a more spojis na ispuh
bakan
New Entry

PostPostao/la ribariba1 » 01. 11. 2012. (17:48)

bakan je napisao/la:postojecom pumpom mora.kolektor se hladi vodom,a more spojis na ispuh

.... znači moram imati dvije pumpe??
ribariba1
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: jedrilica, elan 707

PostPostao/la Trogiranin » 01. 11. 2012. (18:50)

slika
slika
Zadnja izmjena: riberer; 01. 11. 2012. (19:20); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Maksimalna rezolucija za forum je 800x600 piksla!
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju.