Postao/la peroski » 28. 10. 2012. (20:41)
Svak ima svoje mišljenje i bilo bi dobro da je na provjerenim informacijama dobivenim iz konkretnih izvora a ne iz članka protesta u nekim novinama.
Iz osobnog iskustva tvrdim da su cruiseri jedan od najmanjih( ako ne i najmanji) zagađivač svjetskih mora pa tako i Jadrana. Kapo i jos neki kolege prije su lijepo rekli da je uložen ogroman trud i novac u zastitu ekologije i procedure oko otpadnih voda, sive vode, crne vode, iskrcaj i sortiranje odpada..... nema potrebe da i ja jos dalje objašnjavam, ali htio sam i rec nesto o tim gostima sa cruisera. U svetskim razmjerima se barata sa potrošnjom oko 50 USD po osobi po pristajanju.
Brza računica je: 5 brodova po 2000-35000 gosti, dakle 10000-15000 ljudi. od toga nek izađe 8000 pa je to 400,000 USD na dan.... ako uzmemo na tjednoj bazi je to
2,800,000,00 USD. Dakle sav ovaj novac se slije kroz: pristojbe, taxe, izlete,restorane,taxi službe,autobuse,agencije,suvenirnice,restorane.... jedino ne kroz HOTELE KOJI NISU U VLASNIŠTVU HRVATSKE NI HRVATA NI DUBROVČANA...... Dakle mi od hotelskih gostiju bi jako tanko s...li. volio bih vidjet koji to gost potroši 50 USD dnevno vanpansionske potrošnje i to svaki dan... I zato vam mogu rec da se svi bore i te kako za dolazak tih cruisera i to cim vise. Nas problem je protočnost gostiju ne samo kroz stari grad je da bi dosli do starog grada svi ti gosti prođu kroz grad i svi mi osječamo posljedice te gužve, ali mi zimi nemamo turista i kad padne malo kiše eto opet jada. a koga onda okrivit..... Stvar je da je Dubrovnik sam sebe zagušio sa gradnjom, nepostojanjem parkinga pa se onda skidaju vozne trake i naplačuje parking po njima. Što se zagađenja tiče svi znamo kako je Radeljević nosio zvono da radi njega smrdi uz rivu, a kako onda sad nakon 20 godina što nema Radeljevića idalje smrdi...
Da je malo pameti trudili bi se da Dubrovnik bude home port za cruzere dakle da na tjednoj bazi promjene goste, tankaju gorivo, isprazne smeče i SKUPO PLATE ZBRINJAVANJE, ( sav otpad je razvrstan ne samo PET ALU I STAKLO nego i porculan, plastika, otpatci hrane, staro ulje od priganja.....sve). Ako se uzme u obzir da se u provište za tjedan dana na brodu veličine 300 m uzima oko 100 paleta hrane pića povrća.... i trgovci bi mogli dobro raditi. pa čak i naši hoteljeri jer veliki postotak gosta koji dolaze na cruise imaju tendenciju zadržavanja u destinaciji s koje kreću ili u povratku...
Puno se jos koristi moze izvuć samo treba dobra organizacija....