UTJECAJ KRUZERA NA MORSKI EKO SUSTAV

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: UTJECAJ KRUZERA NA MORSKI EKO SUSTAV

PostPostao/la riberer » 28. 10. 2012. (13:55)

Prema podacima iz 2010. godine, Hrvatska godišnje ima prihod od kruzera 53 milijuna eura, no zbog ugrožavanja okoliša stvaraju troškove od čak 338 milijuna eura. Negativna bilanca je tako 285 milijuna eura – upozorava dr. Carić.

Ovo je skoro kao na forumu :D
Uglavnom ... rekla ... kazala ... kazala ... rekla, niti jedna cifra nema svoju konkretnu pozadinu (toliko za ovo, onoliko za ono).
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la sans-ego » 28. 10. 2012. (14:08)

sinitram je napisao/la:mene zanima kako to tocno kruzeri stete morskom eko sustavu? Jeli ima neki elaborat da se moze procitat?

Nikako. I ne smiju. Nesto su se bili Karibi bunili radi kopera i biocida na cruiserima, pa su se u zadnjih par godina poceli primjenjivati polimeri sa teflonom.
Niti kap ulja, niti gram smeca, niti zeru fekalija nikada nitko nece i ne smije pa i tehnicki ne moze ispustiti, bilo to u nasem moru ili bilo cijem drugom moru. Slicno je i sa balastnim vodama. Jedina opasnost od cruizera je neki domaci ili strani Schettino.

A sto se tice motora i cadje ili je to (ako je neki stariji cruizer) sto Kapo kaze ili cak spalionica smeca bez aktivnog filtera.
Uglavnom svi moderni iza 2000 ili 2001 cruizeri imaju vecinom 4x16 cilindarske srednjehodne Common Rail MAN makine koje pokrecu elekrogeneratore, a ovi opet propele ili AZI-pode, sto vec ima.
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la lupis » 28. 10. 2012. (14:39)

jokula je napisao/la:Nije samo zagadjenje. Tu je i buka sa kruzera, guzva po gradu, izrovano sidriste itd.

buka od koje je mala korist...,to ti ja pričam....,da je više love od te buke potrpilo bi se i to ,ko i sve drugo...,plus toga stvara se gužva i to je istina,pa oviu kvalitetniji individualni gosti biže...

mani-mani-mani....,mastbi fani...,in d ričmensvord...,sve je samo politika koja je vezana uz lovu...,ko i svugdje....,da nema zidina zbog kojih dolijeću gosti iz cijelog svijeta da vidiš kako bi im bili dobri i kruzeri..,ne bi čuli nikakvu buku..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Kapo » 28. 10. 2012. (15:40)

riberer je napisao/la:
Prema podacima iz 2010. godine, Hrvatska godišnje ima prihod od kruzera 53 milijuna eura, no zbog ugrožavanja okoliša stvaraju troškove od čak 338 milijuna eura. Negativna bilanca je tako 285 milijuna eura – upozorava dr. Carić.

Ovo je skoro kao na forumu :D
Uglavnom ... rekla ... kazala ... kazala ... rekla, niti jedna cifra nema svoju konkretnu pozadinu (toliko za ovo, onoliko za ono).

Naravno da je rekla-kazala . Glede ugrozavanja okolisa 1000 % sam siguran da bi SVI imali tamo sto nauciti,od sortiranja,preko tretiranja pa sve do odlaganja,papirnate evidencije i brige oko smeca.
A minus od 285 milijuna EUR-a sigurno stoji, ali ne zbog troskova,nego zbog nase nesposobnosti da pruzimo kvalitetnu uslugu i lijepo ju uredno naplatimo,zaposlimo stotinjak ili vise ljudi (pilotaza,prikupljanje,odvoz i zbrinjavanje smeca,servisi,opskrba hranom,opskrba potrosnim materijalom,servis za isporuku rezervnih dijelova,opskrba gorivom,bla,bla,bla....top lista nadrealista....)
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la Kapo » 28. 10. 2012. (15:51)

jokula je napisao/la:To su flex motori koji ne dime :D .

Naceo si dobru temu o kojoj,cini mi se,bas i neznas previse... :wave:

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 28. 10. 2012. (16:44)

lupis je napisao/la:buka od koje je mala korist...,to ti ja pričam....,da je više love od te buke potrpilo bi se i to ,ko i sve drugo...,plus toga stvara se gužva i to je istina,pa oviu kvalitetniji individualni gosti biže...

mani-mani-mani....,mastbi fani...,in d ričmensvord...,sve je samo politika koja je vezana uz lovu...,ko i svugdje....,da nema zidina zbog kojih dolijeću gosti iz cijelog svijeta da vidiš kako bi im bili dobri i kruzeri..,ne bi čuli nikakvu buku..

Kad smo kod rekla kazala gledao sam jednom na htv-u reportažu o kruzerima i gosti su se žalili da nemaju di popit kavu i kupit suvenir jer niš ne radi.
Možda je to rješenje protiv kruzera, na zidine izvjesit bili lancun na kojem piše " Judi lito je finilo, nas više ni volja delati, hote doma, vaši škudi nan ne tribaju "
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la jokula » 28. 10. 2012. (19:14)

Kapo je napisao/la:

Ajde sjor kapo reci sto ti treba u vezi flexa :ugeek:
ICU,VCU, CANBUS,MODBUS i ostale pizdarije... Znam ja o tome i previse :wave:
jokula
New Entry

Tip plovila: drvena pasara

PostPostao/la horus » 28. 10. 2012. (20:30)

Ucinija san dugo vrimena na kruzeru i samo cu kazat sta je neko povise reka. Ova banana republika koja je navodno pomorski orijentirana je jedina mediteranska drzava u kojoj kruzer ne moze iskrcat ama bas nista. Niko nije sposoban uzet lovu ni od sludgea, ni skovaca, ni smjene posade ni apsolutno nicega osin par iljada kuna za bacit sidro. Zato su se talijani obogatili na nasoj gluposti. Evo i jedno dobro reagiranje na clanak od nekoga koji ocito tupi u prazno i misli da je strucnjak. Muke li bit strucnjak u banani

http://uph.com.hr/index.php/vijesti/34- ... caria.html
horus
New Entry

Tip plovila: Dalmatinka

PostPostao/la peroski » 28. 10. 2012. (20:41)

Svak ima svoje mišljenje i bilo bi dobro da je na provjerenim informacijama dobivenim iz konkretnih izvora a ne iz članka protesta u nekim novinama.
Iz osobnog iskustva tvrdim da su cruiseri jedan od najmanjih( ako ne i najmanji) zagađivač svjetskih mora pa tako i Jadrana. Kapo i jos neki kolege prije su lijepo rekli da je uložen ogroman trud i novac u zastitu ekologije i procedure oko otpadnih voda, sive vode, crne vode, iskrcaj i sortiranje odpada..... nema potrebe da i ja jos dalje objašnjavam, ali htio sam i rec nesto o tim gostima sa cruisera. U svetskim razmjerima se barata sa potrošnjom oko 50 USD po osobi po pristajanju.
Brza računica je: 5 brodova po 2000-35000 gosti, dakle 10000-15000 ljudi. od toga nek izađe 8000 pa je to 400,000 USD na dan.... ako uzmemo na tjednoj bazi je to
2,800,000,00 USD. Dakle sav ovaj novac se slije kroz: pristojbe, taxe, izlete,restorane,taxi službe,autobuse,agencije,suvenirnice,restorane.... jedino ne kroz HOTELE KOJI NISU U VLASNIŠTVU HRVATSKE NI HRVATA NI DUBROVČANA...... Dakle mi od hotelskih gostiju bi jako tanko s...li. volio bih vidjet koji to gost potroši 50 USD dnevno vanpansionske potrošnje i to svaki dan... I zato vam mogu rec da se svi bore i te kako za dolazak tih cruisera i to cim vise. Nas problem je protočnost gostiju ne samo kroz stari grad je da bi dosli do starog grada svi ti gosti prođu kroz grad i svi mi osječamo posljedice te gužve, ali mi zimi nemamo turista i kad padne malo kiše eto opet jada. a koga onda okrivit..... Stvar je da je Dubrovnik sam sebe zagušio sa gradnjom, nepostojanjem parkinga pa se onda skidaju vozne trake i naplačuje parking po njima. Što se zagađenja tiče svi znamo kako je Radeljević nosio zvono da radi njega smrdi uz rivu, a kako onda sad nakon 20 godina što nema Radeljevića idalje smrdi...
Da je malo pameti trudili bi se da Dubrovnik bude home port za cruzere dakle da na tjednoj bazi promjene goste, tankaju gorivo, isprazne smeče i SKUPO PLATE ZBRINJAVANJE, ( sav otpad je razvrstan ne samo PET ALU I STAKLO nego i porculan, plastika, otpatci hrane, staro ulje od priganja.....sve). Ako se uzme u obzir da se u provište za tjedan dana na brodu veličine 300 m uzima oko 100 paleta hrane pića povrća.... i trgovci bi mogli dobro raditi. pa čak i naši hoteljeri jer veliki postotak gosta koji dolaze na cruise imaju tendenciju zadržavanja u destinaciji s koje kreću ili u povratku...
Puno se jos koristi moze izvuć samo treba dobra organizacija....
peroski
Member

Tip plovila: Ocqueteau 610

PostPostao/la sinitram » 28. 10. 2012. (23:52)

slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la jokula » 29. 10. 2012. (09:42)

Kapo je napisao/la:

Dobri su to motori samo jebe onaj remen na osjetilu polozaja kuta koljenastog vratila. :wink:
jokula
New Entry

Tip plovila: drvena pasara

PostPostao/la lupis » 29. 10. 2012. (09:55)

peroski je napisao/la:Svak ima svoje mišljenje i bilo bi dobro da je na provjerenim informacijama dobivenim iz konkretnih izvora a ne iz članka protesta u nekim novinama.
Iz osobnog iskustva tvrdim da su cruiseri jedan od najmanjih( ako ne i najmanji) zagađivač svjetskih mora pa tako i Jadrana. Kapo i jos neki kolege prije su lijepo rekli da je uložen ogroman trud i novac u zastitu ekologije i procedure oko otpadnih voda, sive vode, crne vode, iskrcaj i sortiranje odpada..... nema potrebe da i ja jos dalje objašnjavam, ali htio sam i rec nesto o tim gostima sa cruisera. U se barata sa svetskim razmjerimapotrošnjom oko 50 USD po osobi po pristajanju.
Brza računica je: 5 brodova po 2000-35000 gosti, dakle 10000-15000 ljudi. od toga nek izađe 8000 pa je to 400,000 USD na dan.... ako uzmemo na tjednoj bazi je to
2,800,000,00 USD. Dakle sav ovaj novac se slije kroz: pristojbe, taxe, izlete,restorane,taxi službe,autobuse,agencije,suvenirnice,restorane.... jedino ne kroz HOTELE KOJI NISU U VLASNIŠTVU HRVATSKE NI HRVATA NI DUBROVČANA...... Dakle mi od hotelskih gostiju bi jako tanko s...li. volio bih vidjet koji to gost potroši 50 USD dnevno vanpansionske potrošnje i to svaki dan... I zato vam mogu rec da se svi bore i te kako za dolazak tih cruisera i to cim vise. Nas problem je protočnost gostiju ne samo kroz stari grad je da bi dosli do starog grada svi ti gosti prođu kroz grad i svi mi osječamo posljedice te gužve, ali mi zimi nemamo turista i kad padne malo kiše eto opet jada. a koga onda okrivit..... Stvar je da je Dubrovnik sam sebe zagušio sa gradnjom, nepostojanjem parkinga pa se onda skidaju vozne trake i naplačuje parking po njima. Što se zagađenja tiče svi znamo kako je Radeljević nosio zvono da radi njega smrdi uz rivu, a kako onda sad nakon 20 godina što nema Radeljevića idalje smrdi...
Da je malo pameti trudili bi se da Dubrovnik bude home port za cruzere dakle da na tjednoj bazi promjene goste, tankaju gorivo, isprazne smeče i SKUPO PLATE ZBRINJAVANJE, ( sav otpad je razvrstan ne samo PET ALU I STAKLO nego i porculan, plastika, otpatci hrane, staro ulje od priganja.....sve). Ako se uzme u obzir da se u provište za tjedan dana na brodu veličine 300 m uzima oko 100 paleta hrane pića povrća.... i trgovci bi mogli dobro raditi. pa čak i naši hoteljeri jer veliki postotak gosta koji dolaze na cruise imaju tendenciju zadržavanja u destinaciji s koje kreću ili u povratku...
Puno se jos koristi moze izvuć samo treba dobra organizacija....
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la lupis » 29. 10. 2012. (10:07)

nemožeš ti s jedne strane uspoređivat kruzere iz svjetskih razmjera,a s druge hrvatske hotelijere iz "hrvatskih razmjera"...
stavi u omjer svjetskog kruzerskog gosta i svjetskog hotelskog gosta...,to ti je vezano za prve dvi crvene rečenice..

drugo..
home port hahahahaa...,pa da si ti vlasnik brodarske kompanije vjerojatno bi volio napunit brod čim jeftinije zar ne.....,nemožeš "umjetnom oplodnjom" nešto stvorit jer ti to tako želiš,ego treba bit mali milion stabilnih preduvjeta godimnama koji će privuć nekog da nešto napravi...,naša posla....,sve je naopako i kontra ekonomskih zakonitosti ali svejedno se nekom općinskom ili županijskom odlukom "odluči" da će se na Velebitu sadit masline ili u Istri otvorit skijaški centar....

a nemoreš ni kruzerski turizam bazirat samo na prikupljanju otpada s broda

za lovu koliko košta jedno 10-dnevno putovanje brodom nemoreš boravit u hotelu s 5 zvjezdica 3 dana..
to što nema života u zimi ti je povezano s tim da nema zimskih sadržaja...,nema novih hotela...,nema nema nema...,samo se forsiraju privatniu sobičći za goste slabe platežne moći ,koji normalno ,kad pada kiša ili je malo lošije vrime nemaju di nego gledat u strop sobice...
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la sans-ego » 29. 10. 2012. (10:41)

U interesu je cruiserskih kompanija da im se gosti sto manje zadrzavaju na brodu jer tamo jedu i piju besplatno (u vecini aranzmana), ali kad im se nema sto ponuditi na obali, posta radi od 8-12, ATM masine su prazne ili pokvarene, lokalni domaci skure zlobnim pogledima iz polumraka kafica uz dim cigareta i neo folk muziku koja tresti iz jeftine Beko linije, a trgovine su prilagodjene domacem puku i navikama tj. nista se ne zrtvuje za sezonu ili da bi bilo malo drugacije, onda kako ce se razviti infrastruktura i logistika? Ostaje brzi desant na gradjevine iz nekih drugih vremena za malo kulture i umjetnosti i adio...zna se gdje se ide - Venecija, Malta, Grcka i tamo gdje sezona nije shvacena kao nuzno zlo i nesto sto se jedva ceka da se zavrsi.

Stetu od cruisera radimo mi sami sebi, sto zbog ne razumijevanja industrije, sto zbog pomanjaknja bilo kakve minimalne infrastrukture. Kad u jednoj zemllji ne mozes otvoriti business u roku od 5 radnih dana..nemas tamo sto traziti.
slika
sans-ego
Senior Member

Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la Kapo » 29. 10. 2012. (12:58)

Ma sve bi mi to bez problema uredili kad bi nam to netko platio,uredio i naravno,izgradio...

Kapo
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.