UTJECAJ KRUZERA NA MORSKI EKO SUSTAV

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

UTJECAJ KRUZERA NA MORSKI EKO SUSTAV

PostPostao/la jokula » 28. 10. 2012. (10:37)

U Dubrovniku je pokrenuta inicijativa za zabranom dolaska velikog broja kruzera. Mislim da su u pravu. Ipak je to veliki broj ogromnih kruzera koje nitko ne kontrolira.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/191574/Default.aspx
jokula
New Entry

Tip plovila: drvena pasara

Re: UTJECAJ KRUZERA NA MORSKI EKO SUSTAV

PostPostao/la el passo » 28. 10. 2012. (10:48)

to su neke dezinfoormacije. Da nema turizma neko bi morao fizikaliti cijele godine :D
Nego šta nebi bilo povoljnije umjesto tužakanja uvesti kontrole
Zadnja izmjena: Administrator; 28. 10. 2012. (10:51); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: *
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la jokula » 28. 10. 2012. (11:08)

Svakako da bi trebalo uvesti puno jacu kontrolu a ne da se djeluje samo po dojavi gradjana. Sigurno i u Veneciji moze propuhati cadju usred grada i ispumpati fekalije milju od kraja.
Evo primjer iz 2009-te.
http://www.dubrovacki.hr/clanak/8199/aaa
jokula
New Entry

PostPostao/la lupis » 28. 10. 2012. (11:27)

ma nema problema...,nek ih preusmjere za Rijeku....,tu ih pak nemogu dočekat...

Kruzerski gosti su slabiji od avionskih koji odsjedaju u hotelima s 4-5 zvjezdica i jačima,i u tome je cijela poanta....,nek nam netko kaže koliko košta ta famozna kuglica sladoleda u DB ili mali makijato..???
Dubrovčanima je sasvim dobro i bez kruzera jer su im gosti po hotelima kvalitetniji....,da su kruzerski na nivou hotelskih ili jači, ne bi bilo problema sa zagađenjem... ;)
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la jokula » 28. 10. 2012. (12:03)

Nije samo zagadjenje. Tu je i buka sa kruzera, guzva po gradu, izrovano sidriste itd.
jokula
New Entry

PostPostao/la jokula » 28. 10. 2012. (12:49)

evo jos jedan primjer zasto su kruzeri opasni.

http://www.youtube.com/watch?v=PtecRbN6mhM
jokula
New Entry

PostPostao/la riberer » 28. 10. 2012. (13:05)

Hm ... možda i nije sva krivnja u njima ... :eh:
Ne bi li bilo normalno i logično da se odredi sigurnosna zona oko Dubrovnika (i ne samo) u kojoj kruzeri ne smiju ploviti bez nadzora, odnosno obaveznog prisustva pilota?

Uz malu (i korisnu) nadoknadu, naravno ... ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la sinitram » 28. 10. 2012. (13:13)

jokula je napisao/la:Nije samo zagadjenje. Tu je i buka sa kruzera, guzva po gradu, izrovano sidriste itd.

Paaaa, sidriste is sluzi da ga se iskopa, kako ces se inace usidriti :think: A tu je i buka, koja je pretpostavljam jaca od kafickih i klubova po gradu...
Ako imas zamjerki lipo podji na kapetaniju i zali se, ako su ispustili crni tank to se nesmi i kaznjivo je.
Postoji nesto sta se zove Marpol pa ga lipo procitaj i onda mozes nesto pisat o kruzerima i zagadjivanju. Ovako je to rekla kazala...
I jos virovat novinarima sta pisu ... :thumbdown:
Ali ostavimo to sa strane, mene zanima kako to tocno kruzeri stete morskom eko sustavu? Jeli ima neki elaborat da se moze procitat?
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la Kapo » 28. 10. 2012. (13:15)

Nazalost,proci ce vjerovatno jos koje desetljece ili cak generacija dok mi naucimo izvuci profit iz pomorstva (ne samo sa kruzerima) :thumbdown: .
Pomalo...prvo treba na razini ministartva osnovati strucno povjerenstvo... :think: :think:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la sinitram » 28. 10. 2012. (13:23)

riberer je napisao/la:Hm ... možda i nije sva krivnja u njima ... :eh:
Ne bi li bilo normalno i logično da se odredi sigurnosna zona oko Dubrovnika (i ne samo) u kojoj kruzeri ne smiju ploviti bez nadzora, odnosno obaveznog prisustva pilota?

Uz malu (i korisnu) nadoknadu, naravno ... ;)

Pa Ribarer postoji port limits koji je definiran i zakoni i odredbe (nisam cita nase) i tu se kaznjava nepostivanje toga, postoje i sidrista koja su ucrtana na karti.
99.9 % sidrista je na pijesku ili mulju, sad nevidim nacina da se unisti eko sustav ako se baci sidro na dno. Kao sta bilo tko ko se razumi u tu tematiku zna da sidro ne drzi brod nego lanac i njegova tezina. Kad se sidro zabije u dno vrlo tesko ga je izvadit vanka, to moze napravit oluja ali se uvik sidro dize prije nastanka oluje radi sigurnosnih razloga. O izgubljenim sidrima necu ni govoriti jer ih je toliko mali postotak da je zanemariv.
Danas su zakoni isli toliko daleko daje to nepojmljivo prije 15 godina, a mislim da bi ta inicijativa trebala posjetiti jedan taj kruzer da malo pogledaju kako se bore protiv oneciscenja, mislim da bi pali na guz**u s oprostenjem!
:wave:
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

PostPostao/la sinitram » 28. 10. 2012. (13:27)

Uf Kapo ne spominji mi ministarstvo, imam prijatelja koji je u strucnim povjerenstvima za primjenu novih zakona, da ti pocmem pricat nebi sta do sutra,
Ukratko 10 godina smo iza evrope i ne cinimo nista da to dostignemo. Uzas! :thumbdown:
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

PostPostao/la jokula » 28. 10. 2012. (13:30)

jokula
New Entry

PostPostao/la Kapo » 28. 10. 2012. (13:35)

jokula je napisao/la:Svakako da bi trebalo uvesti puno jacu kontrolu a ne da se djeluje samo po dojavi gradjana. Sigurno i u Veneciji moze propuhati cadju usred grada i ispumpati fekalije milju od kraja.
Evo primjer iz 2009-te.
http://www.dubrovacki.hr/clanak/8199/aaa

Fekalije sigurno nije ispumpavao (ne znam odakle ti to... :?: :?: ),to su presofisticirani brodovi da bi radili takva sr@**a. Uostalom,ko sto kaze kolega Sinitram,postoji Marpol konvencija koje se danas svi brodovlasnici pridrzavaju,mogu reci,ko' pijan plota jer su kazne enormne,ukljucujuci i zatvorske kazne za zapovjednike i upravitelje. Zna se gdje se mogu iskrcavati fekalije i pod kojim uvjetima (moraju biti propisno tretirane prije pumpanja). Isto tako sumnjam da je "propuhavao", pretpostavljam da vecina forumasa ni nezna o cemu je rijec kad se spominje "propuhavanje". Po slici,prije bih rekao da su imali problem sa glavnim motorom. Isto tako prilikom (nazovimo ga tako da bude svima jasno) hladnog starta iliti prvog starta brodskog 2T motora svaki brod zadimi na cimunjeru i to je neminovno. Cak je i u USA to bilo dozvoljeno kod startanja glavne makine ili kotla (jer drugacije se sa teskim gorivom/mazutom jednostavno ne moze, u prvim taktovima nemas dovoljno okretaja ni zraka za potpuno izgaranje)s time da ne smije trajati duze od 15-ak sekundi. Istina,bude onda dima i cadje, no ko sto rekoh,vise manje,to je neizbjezno. Izuzetak je rad na LSMGO (Low sumphure marine gas oil iliti dizel sa manje od 0.1 % sumpora) sto se sve vise zahtijeva po zapadnom svijetu (North EU, USA),nije ni onda bas potpuno bez dima, no to je vec neka druga tema. Mi smo jos miljama daleko od toga a ne bi trebali biti !!!
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la jokula » 28. 10. 2012. (13:52)

To su flex motori koji ne dime :D .
jokula
New Entry

PostPostao/la sinitram » 28. 10. 2012. (13:54)

Evo me preteka kapo, svi kruzeri moraju u priobalnom podrucju voziti na dizel 0,01 sumpora ili LSMGO. Tako kaze zakon.
Sto se tice hladnog starta makinje to je dozvoljeno u marpol - air pollution anexu!
Fekalije se tretiraju u sewage plantu-u i on je obavezan po marpolu. Mozes posli toga skoro pit tu vodu... :lol:
http://www.marineinsight.com/tech/auxil ... ent-plant/

A to sta ovi pise u ovome clanku je :thumbdown: jesi primjetija da stalno se vraca na onu mi malo zaradjujemo a moze bit i obratno! Opet lova!

Ajte lipo na zeljeznicki kolodvor pa gledajte dimnjake od ferata kako se dime i koliko je to auto ekvivalentno :lol: :lol: :lol:

A sta mislis koliko auta oneciscuju kad je turisticka spica u nas pa kolone od 40 km... ekologija je danas biznis kao i sve drugo..

Dobro je oni reka da najbolje da nam turisti salju lovu iz vanka a mi njima slike kako je u nas lipo.
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.