ROK TRAJANJA PODVODNIH VENTILA

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

ROK TRAJANJA PODVODNIH VENTILA

PostPostao/la Kapo » 25. 10. 2012. (03:01)

S obzirom da mi brod ulazi u 9-u godinu exploatacije, cisto iz preventive,odlucio sam na proljece promijeniti sve podvodne ventile ( 9 komada ) a evo i zasto :

1. Nedavno sam cuo pricu vlasnika jedrilice koja mu se potopila zbog neodrzavanih podvodnih ventila
2. U servisu gdje mi brod zimuje,ujedno odrzavaju i plovila od kapetanije te mi kazu da na njima preventivno mijenjaju ventile svakih 5 godina

Pa eto,narocito vlasnici starijih plovila sigurno imaju tu sto za reci / preporuciti a i svaki drugi savjet /saznanje po ovoj problematici mozda pomogne jos nekome na forumu. :wave:

Moje pitanje : inox ili bronca / iskustva i preporuke...
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

Re: ROK TRAJANJA PODVODNIH VENTILA

PostPostao/la borro » 25. 10. 2012. (07:29)

Ja sam kod popravka broda pred dvije godine promijenio ventile i stavio inox, a jedan brončani - usis mora za motor sam ostavio jer je i dalje dobro držao i nije pokazao nikakve znakkove mehaničkih oštečenja.
Ha, gle, kako god okreneš nije loše promijeniti. Što se materijala tiće, mislim da su oba jednako dobra za tu funkciju.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la Pape » 25. 10. 2012. (08:39)

...promini ti sve Kapo...i ventile i kingstone i sve podvodne usise-ispuste, pa čak i one koji su blizu vodene linije...ne samo ventile....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la dimulius » 25. 10. 2012. (09:18)

Ventili na mojoj gudi koja je bacena u more 1991, a prodana 2011, nisu nikad bili minjani. Dakle 20 godina.
Svake godine kad bi brod bija vanka bi ih pospreja wd-om sa donje strane i malo razradija, i to je to.
Ne kazem da je to najbolji pristup, ali to je moje iskustvo.

Inox mi se ne cini najbolji izbor za ventile jerbo je prilicno osjetljiv na galvanske struje.

Takodjer, u tih 20 godina nisan nikad zatvara usis mora od motora, ka sta neki preventivno takodjer rade, pa onda preventivno sjebu motor.
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la primorac » 25. 10. 2012. (12:40)

Iznutra sve povezati kablom, i ono drugo što je u kontaktu sa morskom vodom, pa na masu od motora...
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la borro » 25. 10. 2012. (13:08)

Zašto?
Ako je sav od inoxa, ili mesinga i nije u doticaju s drugim metalima ne vidim zašto? U mene ni jedan nije bio povezam, a brod je iz 76'. Na ventilima se vidi da su iz tog doba bili i svi su držali još uvijek dobro. Dakle galvanse struje nisu niti jedan pojele.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la sinitram » 25. 10. 2012. (13:37)

Pa zavisi u kakvom je stanju, ako je cesto otvaran i cesto podmazivan nema razloga za njenjanjem. Ako ko zna ventile onda bi to treba bit ti, bar si ih se nagleda u zivotu. Vecinom nije problem u ventilu nego posli ventila, gume, brage itd.. tu najcesce pukne..
Sam ventil nebi triba puknit ako nije udaren ili stvarno unisten korozijom ili galvanskom strujom.
Podmazivanje ventila se radi sa grasom tj. mast a ne sa WD-om.
Ponekad ga je potrebno samo dobro razradit jer mu se kugla zastopa od trave ili nakupina.
Ako te to jos muci, promini gumu i stavi dvi nove brage te podmazi ventile.

Ako se ventil moze otvorit, oprat ga sa terpentinom ili alkoholom iznutra, iscetkat navoj i namazat sa mascu. Ventili imaju cesto teflonsku brtvu koja moze trajat puno vrimena ako se koristi za more/vodu. Oni za benzinu ili dizel teflon se zna pojest pa eto razloga za prominit ga.

Ako imas kompresor, mozes ga lako testirat.

materijal-ima svega ali sam primjetija da su sve losiji materijali koriste za ventile, ponekad su stariji ventili kvalitetniji od ovih novih. bronza je ok ali SS su cvrsci. Ja bi stavija SS i svake godine podmazivanje.
:wave:
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la lvky » 25. 10. 2012. (18:50)

sinitram je napisao/la:ima svega ali sam primjetija da su sve losiji materijali koriste za ventile, ponekad su stariji ventili kvalitetniji od ovih novih. bronza je ok ali SS su cvrsci. Ja bi stavija SS i svake godine podmazivanje. :wave:

slažem se sinitram, materijali su sve lošiji, pa ispadne da je bolje održavati stare, nego ih mijenjati s novima :think:
"Najveća draž braka je što bračne partnere prisiljava na -preljub" by Oscar Wilde
lvky
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: beneteau antares 760, volvo penta 200ks

PostPostao/la som » 25. 10. 2012. (20:08)

borro je napisao/la:Zašto?
Ako je sav od inoxa, ili mesinga i nije u doticaju s drugim metalima ne vidim zašto? U mene ni jedan nije bio povezam, a brod je iz 76'. Na ventilima se vidi da su iz tog doba bili i svi su držali još uvijek dobro. Dakle galvanse struje nisu niti jedan pojele.

Bronca je sto puta bolja od inoksa za podvodne otvore. Trajnija i skoro neutralna na galvanske struje. Ti inox ispusti koje ti imaš se koriste za iznad vodene linije.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la valko » 25. 10. 2012. (20:23)

Mom brodu je 7 godina i također razmišljam o zamjeni ventila... :problem:
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Antares Patrol 690

PostPostao/la Kapo » 26. 10. 2012. (01:47)

lvky je napisao/la:
sinitram je napisao/la:ima svega ali sam primjetija da su sve losiji materijali koriste za ventile, ponekad su stariji ventili kvalitetniji od ovih novih. bronza je ok ali SS su cvrsci. Ja bi stavija SS i svake godine podmazivanje. :wave:

slažem se sinitram, materijali su sve lošiji, pa ispadne da je bolje održavati stare, nego ih mijenjati s novima :think:

Istina,kineskog smeca nefali na trzistu... :thumbdown:

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 26. 10. 2012. (05:56)

Baš tako Kapo. Poplava smeća, nekoć renomirani proizvođači (čast izuzecima) naručuju u Kini kao made in ovi oni, ali sitnim slovima proizvedeno u Kini.Složio bi se sa ovim da su brončani bolji, ali in nije baš lako nać (bar ovde kod mene). Pašanac mi je ima slučaj prije par godina sa mesinganim ventilom na usisu mora koji se doslovno smrvija koliko ga je galvanska pojila. Srića pa su u plovidbi bili on i otac pa su na vrime primjetili i nekako krpama, dekama i uz pomoć kaljužne doplovili do Banja i odma izvadili brod vanka inače odo fondo ... :thumbdown:
Svaku godinu detaljno očistim i pregledam sve usise i ispuste ispod vodene linije. Toga me strah više nego ičega na brodu.
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la Kapo » 27. 10. 2012. (07:05)

Da,pravu "mornarsku" broncu je gotovo nemoguce naci,valjda je jednostavno preskupa za proizvodnju...iscezlo sa trzista...danasnji derivati mesinga nisu ni priblizne kvalitete...Mozda ipak ostaje razmisljati o SS-u (to su mi i u servisu preporucili na osnovu njihovih iskustava),sad je samo pitanje di nabavit "pravi' SS ventil,Rijeka,Trst...internet ? ? ?

Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la sinitram » 27. 10. 2012. (11:52)

Ono sta ja znam od stranih proizvodjaca sta mi nabavljamo za tankere su Econosto i Danfoss. Preporucia bi za kvalitetu Econosto.
Od nasih nemam pojma, mora imat oznaku za morsku vodu i jos bolje teflon unutra.
Jer ima i SS ventila za slatku i morsku vodu.
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la kalafat » 28. 10. 2012. (09:10)

Kapo je napisao/la:Da,pravu "mornarsku" broncu je gotovo nemoguce naci,valjda je jednostavno preskupa za proizvodnju...iscezlo sa trzista...danasnji derivati mesinga nisu ni priblizne kvalitete...Mozda ipak ostaje razmisljati o SS-u (to su mi i u servisu preporucili na osnovu njihovih iskustava),sad je samo pitanje di nabavit "pravi' SS ventil,Rijeka,Trst...internet ? ? ?

pravi ss ventil imas nabavit u strojoprometu, 3 puta teži od istih ventila sta se prodaju u nautickin ducanima, a cjena takvoga ventila od 1 col oko 700 kn, a nakon 6 godina na brodu mozes ga skinit i vratit u butigu isti ka i kad je montiran bez ikakvoga odrzavanja. a bilo sta od mesinga se uopce ne preporucuje za podvodni dio na brodu, isto ka i na sistemu goriva( spojnice na tankovima, kolina, i sl)
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.