Postao/la brontulo » 09. 10. 2012. (21:42)
dimulius, hvala za tablicu, odlična je!
U ovom smjeru sam se nadao da će rasprava krenut, za manje iskusne ljude koji maštaju o brodu, da imaju gdje krenut od nekih osnovnih činjenica. Jasno da sve ove informacije već leže raspršene po bespuću foruma, ali bi bilo dobro da postoji sve objedinjeno u neki vodič za traženje broda, u smislu šta je šta, šta kakav brod znači.
Nadam se da ćemo zajednični kroz neko vrijeme upotpuniti ovu tablicu sa nekakvim iskustvenim godišnjim troškovima i sitnim detaljima koji puno znače, a koji mogu pomoći čovjeku da se ne zajebe i kupi potpuno neprilagođen brod njegovim potrebama i mogućnostima.
Malo bi se nadogradio na temu sa nekim svojim dojmovima.
Puno prevrćem po forumu i internetu općenito i sve sam nezadovoljniji dojmom koji stičem. Pratim samo situaciju sa hrvatskim brodograditeljima. Čitam sagu o amikliću i njegovom galebu, svaka čast čovjeku na volji i prije svega znanju i umjeću. Posebno me oduševljava što čovjek točno zna što želi i kako će to postići.
Ono što me deprimira čitajući njegovu priču je to što se potvrđuje moj dojam da se za sve nedostatke male brodogradnje traži opravdanje u činjenici da se brodovi rade u malim serijama i paroli, "šta bi htio za te novce?". Problem male brodogradnje je što naručioci, po mom shvaćanju, češće neznaju što im treba nego obrnuto. Meni se čini nepošteno da u tom slučaju sam proizvođač ne nađe "dobru mjeru" za kvalitetu svog posla i ugrađena rješenja, nego se povodi za principom, "za koga je, dobro je". Lupetam općenito, ne mislim na nekog konkretnog proizvođača. Neprihvatljivo je da proizvod koji se mjeri vrijednošću od nekoliko desetaka tisuća eura bude isporučen sa fundamentalnim nedostacima jer, eto, mala serija, uvjeti se mjenjaju, radnici su različito raspoloženi i niste rekli da bi vi baš tako ili nismo zapisali... Pogotovo me smeta činjenica da prosječan čovjek kojem nije život vezan usko uz brodove nema načina otkriti te propuste dok nije prekasno.
Druga stvar koja me totalno živcira. Ne mogu prepoznati modele brodova. Pogotovo kad su u pitanju stariji primjerci, recimo, Lupis je na početku teme predložio maestral 700 koji mi se učinio baš zgodan. Od tada kad god sam u blizini neke lučice, obiđem i gledam brodove i pokušavam skužit koji je taj maestral. Nekidan sam saznao da je brod od prijatelja s kojim sam bio na 7dnevnoj điti, nekoliko puta na jednodnevnim izletima i nekoliko puta išao pomoć nešto sitno uređivat po njemu upravo dotični maestral, ali ga nisam prepoznao!? Da demonstriram koliki sam noob, do nekidan sam mislio da se brodovi mogu prepoznati po obliku natkabine i prozora!? Da bi mi isti prijatelj objasnio da je njegov produžen, napravljen ovako i onako. Dakle isti brod ne da nema isti oblik, istu kabinu, natkabinu, iste prozore, nego nije ni jednake dužine od primjerka do primjerka...
Treća stvar, detalji na koje prosječan čovjek ne obraća pažnju, a mogu biti krucijalni za odabir broda. Primjer prijateljevog maestrala. Detalj koji je meni totalno odbojan na njegovom brodu. Brod ima bočni prolaz prekinut sa nekakvom pregradom, koja bi trebala vodu sa prove preusmjerit u more. To još nije toliki problem da nije nekakvu tendu učvrstio za taj njok, pa kad god treba prelazit sa jednog djela broda na drugi, treba se taj dio broda praktički preskočit, izbacit se van držeći se za nosač na krovu... To je detalj koji meni totalno uništava dojam o brodu, a sigurno takvih ima milion, a skužit ćeš ih tek kad je kasno... Zanimljivo, stekao sam dojam da to nije pravilo na maestralu, a taj isti njok sam primjetio na nekim slikama arause 25 gta koja mi se u jednom trenutku učinila kao optimalno rješenje. A onda opet mi se čini da na nekim slikama toga nema?
Eto, malo random lupetanja, kome se čita...
Malub1, za ovo "Lijenost je ljudska RACIONALNOST", čista petica!