U subotu san ćapal jednog lipotana, pa je pala odluka da probam to čudo u soli. Pročitao sam tu sve i svašta na forumu, još par kuhara pitao sa strane i skoro pa svaki ima neki svoj recept.. Na kraju sam još nazvao jednu gospođu koja ima već dugo poznati riblji restoran, da utvrdimo gradivo
od nje sam pak dobio dvajset i treći po redu način spremanja zubaca u soli, ali mi se taj činio najlogičnijim i najjednostavnijim.
Pečnicu na najjače, to je kod mene 270°C i na ventilaciju (po mogućnosti), riba mora biti obložena s barem 1cm soli i za ribu od cca 3kile treba 1:15h do 1:20h pečenja
Zubo je imao ravno 3 kile očišćen, pa je malo virio van i zato sam mu odrezao rep i napravio juhu, a ovaj komad gdje je odrezan zaštitio sa alu folijom da nije direkt na utjecaju soli. Va trbuh sam nagurao biljčice iz vrta (ružmarin, bosiljak i mažuran)
Poluproizvod prije ulaska u zagrijanu pečnicu
Završni proizvod
svugdje se piše kako će se sol zalijepiti za ljuske (ljuske nisam skidao) i kožu, ali to se u mom slučaju nije desilo, sol se lagano skinula sa gornje strane, čak nije niti bila tako tvrda, a ispod je bila čvrsta, prepečena koža koja se lijepo odvojila od mesa i skinula za minut, i isto tako je bilo i s donje strane
Kad sam počeo slagati filete na pijat više nisam mogal slikati
prilog je bila blitva s krumpirom i naravno sve dobro zalio gemištom
dobar tek