Brzi brodet

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

Brzi brodet

PostPostao/la porer » 11. 02. 2009. (14:44)

Brzi brodet

Ovaj recept sam pročitao davno u časopisu 'More'. Reportaža je bila o nekom plovećem restoranu i gazda je dao taj recept. Sprema se brzo, a ja ga volim spremiti kad izađem s mojim prijateljem kočarom van, pa dok oni vuku drugi đir, ja zakuham ovaj brodet na brzinu. Nisam baš zapamtio originalni text od riječi do riječi, no ja to spremam ovako:

1 kg bijele ribe - probao sam sa raznom ribom, no bitno je da je svježa i da su komadi od porcije
1 veća kapula
par česna češnjaka
sol, papar
pola žlice crvene paprike (može i malo ljute, tko voli)
mac peršina
1 dl maslinovog ulja, 1,5 dl bijelog vina

U veću teću naliti maslinovo ulje. Kapulu nasjeći na kolutove debljine 7-8 mm i poslagati da pokrije dno. Na to staviti ribu i na nju posuti sitno sjeckani češnjak.
U šalici izmiješati sol, papar, papriku i pola vina pa posuti po ribi. Preostalim vinom isprati šalicu i naliti ga sa strane u teću. Na ribu staviti peršin u komadu (kad je jelo gotovo, samo izvadite grančice i bacite ih).
Poklopiti teću, no poklopac okrenuti naopako i staviti jedan veći kamen na njega. Kuhati na jaaakoj vatri 15-20 minuta uz povremeno drmanje.

Jede se prstima, a prilog je samo kruh koji se toća. Naravno, hladno bijelo vino je neophodno.
Avatar
porer
Old Senior Member
 
Postovi: 8689
Pridružen/a: 09. 06. 2008. (13:49)
Lokacija: Pješčana Uvala
Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

Re: Brzi brodet

PostPostao/la wildstar » 12. 02. 2009. (18:21)

Kod mene ti se brodet kuva uglavnom na ladno slično tom.
riba se iskida na komade,uglavnom bila šta mješanija to je bolji brudet .Stavi se u teću onu crnu za na vatru bolje šta je veća da stane samo jedan red.za jedan kil ribe oko 2 srednje kapule malo peršina papar,sol,pop potrebi ko voli crvena paprika ,ja ne stavljam,ja radije stavim komad traka od hobotnice i ona da crvenu boju.Iskidaju se i dva tri srednja kumpira.Sve se to stavi u teću ulije ulje maslinovo oko 2 dl na kg ribe i uzme veća žlica ,te se miša onako sirovo jednu 5-10 min dok ne nestane ulja na dnu tj da riba i kumpir upije maslinovo ulje.Nakon toga se ulije vode da pokrije sve može se dodat malo biloga vina.Sve se stavi na jaku vatru dok ne zavrije,kasnije se malo razmakne vatra da se smanji , ato ovisi i o vrsti ribe je li tvrđa ili mekša.Kad brudet ostane skoro na samo ulje skine se i navali.To je jedna od najzdravijih vrsta brudeta jer nema dinstanja kapule.može kuvat od 20 min do 45 min ja radim uvik dužu vatijantu jer je bolji.To je kod nas takozvani ribarski brudet i to obićno kuvaju migavičari vani na škoju dok se tirava migavica i tako se štela dok se istegne da je gotov da se ne gubi vrime.
Avatar
wildstar
Old Senior Member
 
Postovi: 1631
Pridružen/a: 06. 06. 2008. (20:23)
Lokacija: Seget Donji
Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

Re: Brzi brodet

PostPostao/la MORSKI PAS » 12. 02. 2009. (21:02)

onako kako se kuha na moru dok se ribari reći ću vam ja --vama nepoznatim facama

kada lovimo rakovice, na najbližem žaliću iskopamo rupu i prvi ulov bacamo u rupu koju smo iskopali na žalu,prekrijemo rakovice žalom i odozgo zapalimo vatru od drva koje skupimo okolo..rakovice će se skuvati ka pod pekom
kada ogladnimo donesemo vina i zgrabimo svaki svoju vruću rakovicu i kamenjima ih razbijamo i jedemo ka barbari...

sa sobom na brodu uvijek nosim wasabi (japanski hren) i soja sauce (kikoman) i vrlo oštar nož...dovoljan je malo bolji zubac pa da uživamo u sašimiju bolje nego u restoranu a da ne govorim ako lovimo tune,gofe,palamide...

na brodu imam malo kuhalo i lončić..malo mišancije (2-3 škrpuna,koji fratar,koji kanjac(ali samo oni veliki)) pa očišćenu ribu nakomadan, malo mora razridin s vodom,par kapi kvasine i dec-dva maslinjaka---poklopac i da iskuha i eto ti mezobrodeta nago takvoga..tekućina tj. juha neznaš jeli umak ili neki esenc,demiglas..hihihi

kada lovimo hobotnice obavezno jednu raširimo ka zastavu pa nam je ona jarbolu dok ne samaštra..onako polusuhu bacamo u žeravu-vadimo iz žerave i peremo u moru pa jedemo---za prsti polizati

to su samo neke od alternativnih rješenja prehrane na moru a kuhanje je kuhanje pogotovo ako imaš sve što triba..

i još jedna je alternativa doći u najbliži porat i razminiti ribu u restoranu za uslugu da ti to spreme i posluže
Avatar
MORSKI PAS
New Entry
 
Postovi: 19
Pridružen/a: 26. 01. 2009. (00:53)

Re: Brzi brodet

PostPostao/la DAMIR » 12. 02. 2009. (21:03)

Moja žena kad kuva brujet,skuva ga najprije od sitnarije i rakova. Tu mislin na kanjce,pirke,škrpune i tako to. Baci se unutra kojega žbirca ili zezavca. Kad je to gotovo,sve se dobro ispasira,ona to procidi, i na tome se kuva oni pravi brujet od prave ribe,a to znate i sami koja je. Voda ni blizu teče di se kuva brujet,isključivo bilo vino i maslinovo ulje.
Avatar
DAMIR
 


Natrag na Mediteranska kuhinja

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.