Adria - Labin(Kvarnerplastika Raša) - malo povijesti

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Adria - Labin(Kvarnerplastika Raša) - malo povijesti

PostPostao/la peroLA » 11. 10. 2012. (15:35)

Eto trenutno nemam pametnijeg za radit pa otvaram ovu temu...Prije svega mislim da na Internetu premalo piše o povijesti Adrie i Kvarnerplastike te da većina ljudi uključujući i one koji žive par kilometara od navedenih pogona niti nezna odakle su izašla najbrojnija plovila naših lučica, pogotovo ovi mlađi. Tako da ću ovdje napisati sva moja znanja i nadam se da će oni koji bolje znaju još me ispraviti jer i sam puno toga neznam a još ću o toga nadopisat... te slike primjeraka dodati po redu kako stignem, pa možda budem i wiki složio...

Mislim da je početak vezan za kraj šetesetih i početak sedamdesetih kad je otprilike nastala Kvarnerplastika Raša pored Labina u Istri i tad su plastične barke počele zamjenjivati drvene. Vidio sam čak i neke snimke Rapca na Youtubu iz '68 gdje se može vidjeti da je već onda bilo čak i glisera sa Mercury motorima i da su već onda ljudi skijali i jedrili jedrilicama po Jadranu. Tako su iz Raše redom počli izlaziti plastični ljubimci koji su usrečili brojne ribare, familije domaće ali i strane turiste kroz rent-a-boat. Tvornica se mislim preselila u Labin točnije Vinež sredinom osamdesetih i promijenila naziv u Adria. Neznam točno ni godine niti brojke koliko se je čega proizvodilo ali znam da je Adria bila sinonim za plastičnu barku... dobro se sjećam iz kraja osamdesetih i početak devedesetih kako su saloni i prospekti(možda ga nađem) uz Jugiće, Tomos motocikle bili puni preljepih Adria plovila, i onda paf i sve je nestalo. Na mjestu stare tvornice u Raši danas ni neznam što se točno nalazi a na Vinežu vrši se proizvodnja talijanskih mobilnih kućica Shellbox-Eurohouse.

Proizvodnja plavila se kasnije nastavila preko malih firmi koje su nasljedile patente i počele proizvoditi nove modele na staroj bazi uz neke sitne preinake, no osnovni izgled ostajo je nepromjenjen 30 i toliko godina...Barke su se kupovale slično kao i danas, osnovni kit pa sređivanje u kućnoj radinosti zato i postoji bezbroj varijanti jednog modela npr. Dalmatinke. Ali bilo je i povlaštenih koji su dobivali tvornički ojačane modele po cijeni robe s greškom, te
nakon stejčaja raznih hotelskih kuća preko licitacija i stečajem same tvornice neki su profitirali toliko da bi i danas više dobili nego što su onda dali, ali nebih o tome ovom prilikom. Te iste barke služe još i danas i to neke upogonjene izvornom motorizacijom a neke su i obnovljene novim motorom i kojekakvom opremom. Danas sve češće vidimo kako im majstori rješavaju najveću manu a to je brzina koju povećavaju dodavanjem jačih motora, spojlera, brka i rezanja kobilice...Eto nadam se da će se tekst još nadopunjavati a sad ću dole napisati plovila za koja znam i navesti im motorizaciji kao i firme koje su nastavile proizvoditi modele.

Znam da u dokumentima stoji P - model, valjda je to izvorna oznaka... uglavnom ovako

Stari model:
-Kvarnerka (3,30m, upogonjena Tomosom 3,5 ili 4 kratka osovina, laka, mala kobilica, bez natkrivene prove... znalo se je ojačavati srednju dasku, osim osnovne namjene koristila se i kao pomoćna barka)

-Učka(4,10m čini mi se od malih barki nekako standard, prova sa spremištem, vozi dosta ljudi, motorozacija T4 duga osovina )

-Vega(4,40m nešto veća od učke, dobra za ribolov, puno ljudi je i mreže s njome dizalo, teška, stabilna, znalo se je i kabinu stavljati pa je izgledala kao Istranka, motor T4 kasnije eventualno 4,5 mogla su se i dva Tomosa zavidat)

-Gliser?(G360 znam da postoji ali neznam više info..)

-Istranka(4,90m prva koja tvornički ima kabinu za prespavati, motorizacija je i tu najčešće bio T4 ali ima ih i sa komandama + Tomos 10 ili 18, neki su i natkabine ugrađivali)

-PG550(Gliser 5,5m postoji varijanta sa kabinom kao i open, tu neznam koji su se motori stavljali danas znam da voze sa 40-100ks, često se koristio kao plovilo lučke kapetanije i policije)

-Dalmatinka(5,90m kompakt male i velike barke, pogodna za ribolov ali može i za krstarenje, mislim da je ovo model koji se najviše prilagođavao i uređivao u kućnoj radinosti budući da je velika razlika od kita do natkabine i ful opreme, ovaj model prediviđen je i za vanbrodski motor(Tomos10/18) ali i za unutarnji(Lambordini - DMB 10ks, Torpedo 9ks, Torpedo 18/24) s time da su se kasnije ubacivali i Volvo Pente, Yanmari, Firemani itd.) model je i ujedno prvi model sa samoprežnjećem kookpitom, moguća serijska natkabina itd.. brod se može opremiti ležajevima, sudoperom, wc-om, rezervarima vode i goriva, natkabinom, platformom i ostalim stvarima...

-Primorka(6,3m model veći od Dalmatinke manji od Adriatika, u kabini se primijeti veća visina, ali i kompletna širina, model je namjenjen za unutarnji motor a i danas većinu gura Torpedo 18/24, neki kažu da je na mjestu u ribolovu vergulastija od Dalmatinke jer je nešto viša i u kookpitu je uža između klupa ali zato je za boravak nešto ugodnija ipak je veća)

-Sirius(6,60m još ih ima nešto no ipak manje od ostalih i nešto je stariji, namjenjen za sjeverno more, unutarnji motor izuzetno težak i debela plastika)

-Adriatik(7,90m apartman na moru, pogodan za krstarenja i višednevni boravak, kabina stajaće visine, još uvjek vrlo konkurentan između vrlo skupih suparnika, motor IMR-Perkins 40ks standard )

Novi modeli:
-Adria 400 (redizajnirana učka, siva guma, modernije protuklizne površine, spremište odispred i na sdražnjoj klupi, postoji model sa manjom provom i klupama ispred)

-Adria 500 (redizajnirana Istranka posoji i open verzija, potignuti bokovi kookpita, moderniji izgled)

-Adria 550 ()

-Adria 590 (Dalmatinka izmjenjene gume nešto su uže i sive boje, dodana još jedna rupa za samopražnjenje)

-Adria 630 (Primorka)

-Adria 800 (Adriatik pojavljuje se i u poludeplasmanskoj varijanti, natkabina izmjenjena)

-Adria 1000/1001/1002 (Najveće plovilo, vrlo komodno pogodno za višdnevni boravak i charter, verzija 1002 je namjenjena za dva motora)

Nastavak prizvodnje(samo ono što znam..):
Učka/Vega(Inoplast Labin)
Adria 400(Ven Split)
Adria 500(Metalplast Labin, Ven Split, Mlakasport Zagreb)
Adria 590(Metalplast Labin, Ven Split, Mlakasport Zagreb)
Adria 550(Kvarnerplastika Rijeka)
Adria 630(Kvarnerplastika Rijeka)
Adria 800(Sas ZAdar, Lumbrico Pula)
Adira 1001/02(Sas Zadar)

Eto to bi bilo to za početak nastavak slijedi kad stignem a sad žurim na kalamare :) bilo bi ljepo da još nekoga to interesira pa da se i za druge legendarne proizvođače plovila i motora čuje malo povijesti.

p.s. nadam se ukoliko sam negdje pogrešio da nisam koga uvrijedio jer sam sve pisao dobronamjerno i slobodno me ispravite...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

Re: Adria - Labin(Kvarnerplastika Raša) - malo povijesti

PostPostao/la kalafat » 11. 10. 2012. (16:58)

za siriusa nije tocno da je graden za sjeverna mora, o tome je bila tema u par burzi nautike, napravljen je u lošinju u vojnome skveru betonski model siriusa, kasneije je teskom mukom pribacen u pogone kvarner plastike, di je odliven kalup i poceta serijska proizvodnja. projektant siriusa je inzinjer koji je bija vojno lice zaposlen u losinju u tome skveru
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la Zagy » 11. 10. 2012. (17:06)

moj gliser ti je kvarnerplastika G-370! Netko mi je u temi spomenuo da je naziv bio "Opatija", da li je to točno, ne znam :)

edit: tražim sad po googleu i vidim da se dosta slika vodi pod nazivom "Opatija".
Zagy
Member

Tip plovila: Kvarnerplastika G-370 + Evinrude ETEC 25

PostPostao/la Maestral700 » 11. 10. 2012. (17:36)

I zvao se tako, imao sam ga...
Maestral700
Senior Member

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la enzoenglez » 11. 10. 2012. (18:14)

Maestral700 je napisao/la:I zvao se tako, imao sam ga...

Istina, i moje prvo plovilo :thumbup:
Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju.
enzoenglez
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la pagus » 11. 10. 2012. (19:02)

Uf nostalgija . . . .
Ljeto 1973., petak, preuzeo novu Kvarnerku (330) u tvornici u Raši.
Subota rano ujutro, vatrogasci iz Raše dovezli su mi je kamiončićem (mislim da je bila Zastava 615b) na rivu u Rijeku.
Ukrcali smo je na provu Vuka Karadžića i u 6 partili za Pag.
U 4 popodne već je bila u moru.

slika

Ova je slika napravljena puno kasnije . . .
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la el passo » 11. 10. 2012. (19:43)

Ovo je bila i moja prva barkica. Stari je dovuko od nekud na kamioneti. Bio sam sretan ko da mi je jahtu donio. Onda par godina tako na vesla, pa prvi tomosaki, krpanja, barbanja....
Služila je godinama dok je budala nisam prodao.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la peroLA » 12. 10. 2012. (07:50)

Fala ljudi već sam novo naučio znači za gliser Opatija i Siruis... moram priznat da sam tek predlani čuo za ove modele pa nisam znao onjima kao o ostalima.... i pridružujem se Kvarnerkašima... prva barka koju je nono kupio gornji dio bio je plave boje i t4, sedmero nas je znala vozit...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la barba2 » 12. 10. 2012. (11:35)

PeroLa je nabrojio sve Kvarnerplastikine pasare, glisera je bilo puno više, a bilo je i jedrilica

osim već navedenog glisera Opatija, kasnije G370 proizvodili su:

Alma 395, duljine 395 cm za motore 30 - 60 ks, proizvodile su se ranih 70-tih tu i tamo se mogu vidjeti u oglasima ili u nekoj našoj lučici, dosta često s Tomosom 4, bez vjetrobrana, volana i gliserskih stolaca pa izgleda kao spora barka

Poreč, kasnije se zvao G 470, duljine 470 cm za motor do 80 ks

Alma 530, duljine 530 cm imao je ugrađen motor sa Z nogom, ovaj je model imao kabinu ispod prove, koristile su ga kapetanije, mislim da su ugrađivali Volvo Pentu ali ne znam koje snage, ima ih prerađenih za vanbrodski motor
obje Alme imaju trup koji imitira drvenu preklopnu građu, a mislim da je isti imao i Poreč.

Kasnije se pojavio gliser Pionir duljine 415 cm, koji se proizvodio u dvije verzije, a razlikovale su se u obliku vjetrobrana, jedna verzija je imala vjetrobran produžen bočno oko kokpita, a druga je imala kratki vjetrobran samo na provi. Pioniri su bili jednaki ili slični talijanskoj Vegi, kasnije su promijenili ime ne znam da li su bili G410 ili G420. Vozili su se s Tomosima 18.

Zadnji model glisera je PG 550 postoji verzija bez kabine ili s kabinom koja je imala dvije vrste pogona: vanbrodski motor ili ugrađeni sa Z nogom. Koristile su ih kapetanije i policija. Pg-jci su jedini model glisera koji se još danas proizvodi u Kvarnerplastici Rijeka, ali nažalost opremljenost današnjih modela je ispod nivoa opreme koju je nudila nekadašnja Kvarnerplastika/Adria.

Osim glisera Kvarnerplastika je prozvodila jedrilicu Neverin 1020.

Mislim da su proizvodili jedan model barke koja je imala trimaransko dno duljine oko 4 metra, o njemu ništa ne znam.
barba2
New Entry

Tip plovila: Kvarnerplastika PG 550 K i Johnson 115

PostPostao/la enzoenglez » 12. 10. 2012. (18:39)

Da sjećam se i ja glisera Pionir (4,15), bio je jedan kod nas (mali vizir)
i kao dica smo slinili kad bi prolazio sa Johnsonom 33
I bio je jedan gliser Alma 395 (rebrasti trup) sa Tomosom 10, ali nije mogao izglisirati,
bio je na granici, ali malo mu je falilo, dok bi mislim sa 18-icom uspio
Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju.
enzoenglez
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la morski vučić » 17. 10. 2012. (20:01)

čuo sam da su se sedamdesetih proizvodile vege s duplim dnom i pojačane imali su ih u Rapcu u rent a boatu
bile su neuništive neki su čak u njih ugrađivali unutarnje motore
morski vučić
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Nuova Bat Grifo 6+ Mercury 60

PostPostao/la peroLA » 17. 10. 2012. (22:06)

Jedanput krajem 80 ili poc 90 nono je rentao tu barku od rabac sport bila je sva bijela i i mala je unutarnji poslije su sve te vege i dalmatinke zavrsile na licitaciji
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Meha » 15. 04. 2015. (08:19)

Dobar dan u procesu sam restauracije alma glisera 4 metra dulji 2 sirine otprilike..uspio sam nabaviti vecinu dijelova ali nazalost nemogu pronaci vjetrobran..dali itko od vas mozda ima neku ideju dje bi ga mogao naci za kupit novi polovni nevazno

hvala :D
Meha
New Entry

Tip plovila: Gliser

PostPostao/la david090106 » 06. 08. 2023. (18:07)

Pozdrav!
Vlasnik sam jedne malo preuređene Alme 530
Volio bih ako netko ima kakvih slika od originalne
Hvala
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje niš ne radit nego radit za niš!
david090106
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Alma 530,Tomos 10(samogradnja)

PostPostao/la peroLA » 06. 08. 2023. (18:26)

Nazalost nemam nista od toga, ja cak nisam ni znao da postoji Alma
peroLA
Old Senior Member

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 3 gostiju.