Par pitanja za gradac 580

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Par pitanja za gradac 580

PostPostao/la peroski » 02. 10. 2012. (16:22)

Za spojler sa početka :thumbup:
Lando ja sam zadovoljan sa izgledom mog gradca a i sa performansama. međutim krma isto hoce tonut i morat ću dodat ispod spojlera 4-5 cm da bi dobio malo više uzgona ( cca 50-70 l). kad to budem radit onda ću produžit platformu za 10 tak cm, motor ću povuć naprijed za 10-15 cm ( koliko može a da ostane dovoljno mjesta za dignut motor). Kad ovo budem radio moram montirat preklopne skale jer ove sad mi dignu cijelu desnu stranu platforme.
Slika01101.jpg
na slici se vidi dok sam je renoviro prije tri godine.
Ovo bijelo je ostala banjašuga debljine 1,5 cm pa koper i na samom kraju platforme u mirovanju je cca 1,5 cm od dna stvarna vodena linija. eh ali kad se pokrcamo ljeti
vec je barka lagano inkrmana i kad zavezem prova ide lagano van a krma ode doli. sa sadašnjih 10 ks na krmi ide oko 6-6,5 cruise brzine i to tako prolazi, ali budući da bi htio pojačat konjicu na 25 ks. mislim da ću imat problem... zato bi kreno u ove manje preinake a mislim da ću radit i brkove kad sam već u poslu...
Jos nisam čvrsto odlučio jer mi je proračun dosta šupalj pa moram vidit, hoću li i šta radit na proljeće...
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
peroski
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Ocqueteau 610

PostPostao/la Lando » 02. 10. 2012. (19:19)

prođem ponekad doli uz more , pa sam je baš gledo onako s puta , ma fakat si je odlično sredio . Figura :thumbup: To s brkovima bi ti bilo jako pametno ako budeš išo na jači motor . I nadkabina joj je odlično prepravljena , razma izbačena , širi kokpit :clap:
Lando
Old Senior Member

Tip plovila: Arta mala

PostPostao/la pl.Branko » 03. 10. 2012. (09:26)

didapatak je napisao/la:..tražija sam i tražija :oops: pa opet moram pitat:
..kolka je visina Gradca u kabini a kolika u nadkabini, standardna..ako znate i unutarnje širine ja :D
.. :angel:

kod mene je nadkabina cca 170, a širina unutra dovoljna da dvoje odraslih spavaju ko bogovi :)
pl.Branko
New Entry

Tip plovila: Pasara Gradac 580

PostPostao/la pl.Branko » 03. 10. 2012. (09:40)

peroski je napisao/la:Za spojler sa početka :thumbup:
Lando ja sam zadovoljan sa izgledom mog gradca a i sa performansama. međutim krma isto hoce tonut i morat ću dodat ispod spojlera 4-5 cm da bi dobio malo više uzgona ( cca 50-70 l). kad to budem radit onda ću produžit platformu za 10 tak cm, motor ću povuć naprijed za 10-15 cm ( koliko može a da ostane dovoljno mjesta za dignut motor). Kad ovo budem radio moram montirat preklopne skale jer ove sad mi dignu cijelu desnu stranu platforme.
Slika01101.jpg
na slici se vidi dok sam je renoviro prije tri godine.
Ovo bijelo je ostala banjašuga debljine 1,5 cm pa koper i na samom kraju platforme u mirovanju je cca 1,5 cm od dna stvarna vodena linija. eh ali kad se pokrcamo ljeti
vec je barka lagano inkrmana i kad zavezem prova ide lagano van a krma ode doli. sa sadašnjih 10 ks na krmi ide oko 6-6,5 cruise brzine i to tako prolazi, ali budući da bi htio pojačat konjicu na 25 ks. mislim da ću imat problem... zato bi kreno u ove manje preinake a mislim da ću radit i brkove kad sam već u poslu...
Jos nisam čvrsto odlučio jer mi je proračun dosta šupalj pa moram vidit, hoću li i šta radit na proljeće...

Peroski, brod izgleda tip-top... za poželiti. Opcija sa vanbrodskim kod tebe je super i izgleda odlično.. e sad sa krmom kakvu ja imam?! hm..
složio bih se kako na limun ne bi to bilo estetski najbolje. meni se moj gradac sviđa baš kakav je.. ništa spektakularno ne bih mijenjao. Ovu zimu ću ga dovući u ZG i pretumbati struju, polakirati drvo, neke pregrade u provenim prostoru napraviti (savršeno za staviti robu koja ti treba, a i malo utega ako nas je više na krmi 8-)
Ono što bi došlo u obzir, a tu bih htio pomoć, prporuke i savjete koji brodski motor staviti.
Brzina mi nije primarna (2,3 sata plovidbe više stvarno mi je svejedno).
pozz
i mirno more
pl.Branko
New Entry

PostPostao/la žbirac » 03. 10. 2012. (19:45)

definitivno unutrasnji, 15ak KS :wave:
Jedini način da se izbjegnu greške je steći iskustvo. Jedini način da se stekne iskusvo
je praviti greške.
žbirac
Senior Member

Tip plovila: plasticna pasara

PostPostao/la peroski » 04. 10. 2012. (05:38)

za unutrašnji bi bilo dobro da je dva cilindra, radi vibracija, a jos je za gradac bitno da je što uži po gabaritima radi kutije koja ti odnese krcato mjesta...
U gradce su svojevremeno ugrađivali i albine male po 7 ili 9 ks isli bi oko 5 knots. mislim da već sa 10 ks motorom i pogođenom propelom gradac postiže svoj max ako nećes prepravljat dno a sve ostalo bi tražilo zahvate ili bi bilo bacanje novaca. Ako nađes nesto 12 ks mislim da di ti bilo dovoljno, a preko 15 nebi trebalo definitivno. :wave:
peroski
Member

Tip plovila: Ocqueteau 610

PostPostao/la pl.Branko » 04. 10. 2012. (09:48)

Sad imam Torpedo 9ks. I on ide taka-taka ko švicarski sat. 5-5,5 nm na 3/4 brzine.
Ali... uvijek ima taj ali... buka na krmi je takva da pričanje nije baš neka opcija. To bi čak i pregrmio, čovjek se navikne i treći dan više nije tolika buka :lol: ono što me najviše smeta su velike vibracije. zato 2 cilindra motor je neka ideja. e sad... da li jednostavno probati amortizerima na nosačima nešto rješiti?
a buka? da li je opcija neka izolacija na kutiji gdje je motor?
pl.Branko
New Entry

PostPostao/la peroLA » 04. 10. 2012. (10:06)

Naravno, to se da srediti... ja imam dmb na dalmatinki i sve je prihvatljivo... kao prvo moraš staviti nosače, imaš jeftinije gumene i skuplje hidraulične, ja koristim gumene i zadovoljan... za zvuk, imam auspuh, i normalno filter od zraka, a kutje motora tj. na dalmatinki stepenice za kabinu imam obložene izo spužvom... mogu pričat, slušat muziku, pričat na mob, ali i bevandu do vrha napunit i bilo gdje stavit čašu da se ne prolije... niti na maxu ni na minu
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la pl.Branko » 04. 10. 2012. (10:49)

Pero, jel 1 cilindar motor ili?
Kakavu spužva za izolaciju bi bila pogodna? debljina?
pl.Branko
New Entry

PostPostao/la peroLA » 04. 10. 2012. (12:40)

Da DMB-Lambordini je jedan cilindar ... o spužvi neznam previše ali ima negdje na forumu vido sam cijenu i to...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Lando » 04. 10. 2012. (13:21)

Ja sam davno u Gradcu imao prvo Albina 5 KS . Izuzetno tih i miran motor , ali i nejak i nejak . Promijenio sam ga sa novim DMB 9 KS . Buku sam tada riješio prvo što sam promijenio filter od zraka . Skinuo onu teću od DMBa i stavio onaj od Volvo Pente što ima onaj kao lijevak dole. Lonac od auspuha onaj Vetusov rebrasti . Kutiju obložio sa spužvom za izolaciju buke . To je ona na piramidice cca 5 cm visoke . Za miran rad obavezno sve na gumu i ne brini . Propelu sam tada imao neku uskih , izduženih i zakrivljenih "pata" , slične propele ima Janmar . Od ostalih Gradaca tada u gradu ( sredina osamdesetih ) s 10 KS motorima , bila je brža . Najvećim dijelom zahvaljujući toj propeli koja mu je izgleda bila maksimalno pogođena .
Da danas imam Gradca , obavezno bi išao na vanbrodski motor uz obavezne preinake na dnu i krmi .
Lando
Old Senior Member

Tip plovila: Arta mala

PostPostao/la jojoba » 11. 10. 2012. (07:42)

pozdrav ekipa,
ma planiram napravit kuzinicu na svom gradacu..
ajde ako ima ko kakvu sliku svoje kuzine iz broda neka posta pa da mi
dodje kakva ideja...
hvala
jojoba
New Entry

Tip plovila: Gradac 5.80+spojler +torpedo 9ks+Honda 4.5

PostPostao/la macak23 » 07. 03. 2013. (22:51)

ŠARUN je napisao/la:gradnja spojlera ...

Pozdrav Šarune...
Kao prvo super je Gradac na kraju ispao i imam vec duze vrijeme u planu krenuti sa tako nekom preinakom ali nikako da krenem...Nadam se da bi mogao ove jeseni ali otom potom...
Zanima me koliko te cca dosla ova investicija?Da li si sam radio ili ti je netko drugi radio?
Koliki motor si stavio na krmu te kako se sad ponasa s obzirom da, pretpostavljam, si prije imao unutarnji motor?

Ja za sada imam unutra Torpedo 9KS jedan cilindar i do lani je radio besprijekorno...Lani je pocela u njega ulaziti voda (pukla brtva glave) pa smo to promijenili...pa sam primjetio da i ove godine ima unutra vode...tako da moram motor promijeniti u svakom slucaju...
E sad kao u svugdje sve ima svoje pluseve i minuse...
Kod unutarnjeg mi se cini plus pouzdanost i stabilnost kod nemirnijeg mora,tezina je recimo na sredini barke,propela je vece,veca je snaga motora...teze ga je ukrasti :lol:
Sa vanbrodskim bas i nemam iskustva (osim Tomos 4) ali prednosti vjerovatno ima uz naravno to sto nije bucan ko moj Torpedo...
Kakvi su tvoji dojmovi i koje su preporuke ili misljenja ostalih forumasa...???
Danas nisam nista radio....necu ni sutra jer moram zavrsiti danas započeto....
macak23
New Entry

Tip plovila: Gradac 5,80

PostPostao/la agalac1 » 05. 05. 2013. (14:20)

Evo spojlera i platforme
agalac1
Member

Tip plovila: CORONET 27

PostPostao/la plavnik » 05. 05. 2013. (14:20)

Jako mi se sviđa :mrgreen:
Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! by Lupis
plavnik
Old Senior Member

Tip plovila: Grašo 20 - Lombardini 2204MT

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.