Penta na plin

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Penta na plin

PostPostao/la sans-ego » 21. 09. 2012. (11:33)

Skupo je to za plin i to jako...u Nizozemskoj je litra LPG-a oko 0.90 Eurocenti na benzinskoj, a 1.88 Euro u prosjeku za bezolovni :( ..pa u nekim zemljama sa LPG tradicijom ima ekonomske logike.
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la el passo » 21. 09. 2012. (12:47)

kod nas je autoplin nešto jeftiniji nego isti takav u bocama za kučanstvo, ali kako nema morskih pumpi za plin onda je onaj ko odluču na to primoran kupovati boce i pretakati
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Herceg-Bosna » 21. 09. 2012. (13:08)

Plin za kucanstvo i LPG(unp) nisu isto. Ja imam LPG u vozilu i mogu reci da se isplati jer je cijena LPG oko 50% cijene benzina. Ako u barci imamo tank za benzin od 10 lit za manju pentu zasto bi bio problem imati kompozitnu bocu za LPG istog kapaciteta
Herceg-Bosna
New Entry

Tip plovila: Bez plovila trenutno

PostPostao/la som » 21. 09. 2012. (16:28)

som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la som » 21. 09. 2012. (16:31)

Razlika je samo u cijeni. Kad se zove LPG košta više a kad se zove propan butan za kućanstvo onda je jeftiniji. Tu i tamo neki ode bogu na ispovjest kad nepažljivo prepumpava iz boce u rezervar od auta.
som
Old Senior Member

PostPostao/la Herceg-Bosna » 21. 09. 2012. (18:52)

som je napisao/la:E moj Bosna. To je ( http://hr.wikipedia.org/wiki/Ukapljeni_naftni_plin ) isto.

Mislio sam na plin CNG(metan), a to je razlicito od LPG
Herceg-Bosna
New Entry

PostPostao/la Herceg-Bosna » 21. 09. 2012. (19:51)

Herceg-Bosna
New Entry

PostPostao/la tg-boy » 21. 09. 2012. (20:08)

Herceg-Bosna je napisao/la:
som je napisao/la:E moj Bosna. To je ( http://hr.wikipedia.org/wiki/Ukapljeni_naftni_plin ) isto.

Mislio sam na plin CNG(metan), a to je razlicito od LPG

metan --- ej METAN--- alooo,
a nije li to onaj explozivan plinček sa kisikom iz zraka, za razliku od ostalih koji su ipak samo zapaljivi a ne explozivni :oops:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la sans-ego » 21. 09. 2012. (20:39)

tg-boy je napisao/la:metan --- ej METAN--- alooo

Kres! Booom! Nije se sa tim zezati...a i kad ima jedna jedina punionica to je malo neisplativo, plus razlika u pritisku od 5 bara i 200+ bara...hm.

Prednost LPG je da se moze i dodati dieselu u nekom postotku prilikom ubrizgavanja - u nekim zemljama (Australia i Juzna Afrika) to vec komercijalno rade i postoje instalacije za velike diesel makine, i osim minorne ustede ta kombinacija povecava privremeno snagu u teskim rudarskim makinama. Waartsilla ima za vele brodove vec par modela koji tako (slicno) rade. Nadam se samo da ce to tek poceti uzimati polako maha pa i polako doci do sireg nautickog sektora.
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la som » 23. 09. 2012. (22:25)

Kod nas možeš ugraditi plin na dizela bez problema samo je dosta skuplje od ugradnje u benzince.
som
Old Senior Member

PostPostao/la Gec » 24. 09. 2012. (21:23)

Vidim da se ovdje brkaju neki pojmovi....plin iz boce i LPG za aute je isti, a približno je i cijena ista samo što se ovaj prodaje po kili a drugi po litri. Boca od 10 kg plina ima skoro 20 litara plina tako da se debelo isplati voziti i pente u odnosu na benzin.
Gec
Member

Tip plovila: Crownline Bayside 765

PostPostao/la sans-ego » 24. 09. 2012. (22:35)

Gec je napisao/la:Vidim da se ovdje brkaju neki pojmovi....plin iz boce i LPG za aute je isti, a približno je i cijena ista samo što se ovaj prodaje po kili a drugi po litri. Boca od 10 kg plina ima skoro 20 litara plina tako da se debelo isplati voziti i pente u odnosu na benzin.

Sve je to jasno, ali kolega forumas je spomenuo i mogucnost pogona na zemni plin, koji opet za LPG-om nema puno zajednickog, a moze se puniti samo na jednom mjestu - u Zg. Plinari po navedenom clanku. Ja osobno ne znam koliko je to legalno, ali znam da se u nekim drugim zemljama npr. u Niskozemskoj ne smije, jer je metan opasniji za transport i skladistenje nego LPG.
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la Gec » 25. 09. 2012. (20:00)

sans-ego je napisao/la:
Gec je napisao/la:Vidim da se ovdje brkaju neki pojmovi....plin iz boce i LPG za aute je isti, a približno je i cijena ista samo što se ovaj prodaje po kili a drugi po litri. Boca od 10 kg plina ima skoro 20 litara plina tako da se debelo isplati voziti i pente u odnosu na benzin.

Sve je to jasno, ali kolega forumas je spomenuo i mogucnost pogona na zemni plin, koji opet za LPG-om nema puno zajednickog, a moze se puniti samo na jednom mjestu - u Zg. Plinari po navedenom clanku. Ja osobno ne znam koliko je to legalno, ali znam da se u nekim drugim zemljama npr. u Niskozemskoj ne smije, jer je metan opasniji za transport i skladistenje nego LPG.
Zemni plin je došao i do Dalmacije, trenutno je cijena takva da se debelo isplati u odnosu na LPG a kamoli na benzin ili dizel. Ugradnja pogona na metan je legalna isto kao i na LPG dok god ugrađuje ovlašteni servis i sve poslije prođe proces atestiranja. Talijani odavno voze i na metan....žalosno je naravno da u nas postoji jedna takva punionica u cijeloj Hrvatskoj. Postoji i malo postrojenje koje se može legalno kupiti i puniti sa njime iz kučne instalacije (ne znam koja je papirologija potrebna) i košta nekih 7000 Eura.
Kada će to sve zaživjeti za nautičare veliko je pitanje....sudeći po jadnom broju benzinskih crpki za nautičare...vjerojatno neće za našeg života. Tu jedino država može odigrati ulogu da imamo pametnu vlast....natjerati da ovih par nautičkih crpki moraju držati i plin i stimulirati ugradnju tog pogona u plovila.
Gec
Member

Tip plovila: Crownline Bayside 765

Prethodna

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.