Tekucina za ispiranje kamenca kod vanbrodskih motora

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Tekucina za ispiranje kamenca kod vanbrodskih motora

PostPostao/la Denis1 » 18. 09. 2012. (21:40)

Konkretno imam hondu 40efi i zanima me koja se tekucina preporuca za ispiranje kamenca u motoru.Kako to napraviti i dali je moguce sprijeciti zastropavanje motora(samim time i otvaranje glave,pregrijavanje i sve sto dolazi uz to, a znam da nije jeftino) hvala.
Denis1
Member

Re: Tekucina za ispiranje kamenca kod vanbrodskih motora

PostPostao/la dome » 18. 09. 2012. (22:42)

Spriječiti ono što se mora dogoditi se ne može nikako i ničim jer sudbinu se ne može izbjeći točnije nitko do sada nije javno objavio da je to uspio ali može ju se odgoditi i to na prilično dugi period.U tvom slučaju preventiva je redovito servisiranje kod ažurnog pedantnog servisera sa iskustvom u održavanju motora kojeg ti imaš.
Nakupljeni kamenc iz kanala glave vanbrodskog motora se ne može isprati bez skidanja glave odnosno još nisam čuo da je to nekome do sada uspjelo ali se ažurnim i pravodobnim održavanjem može svesti nakupljanje kamenca na minimalne količine .......
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la lošinj » 19. 09. 2012. (07:02)

Imaš od Honde tekućinu za to.Prijatelj mi ima 130 ks i svake godine to radi jer inače ode motor.To je boljka kod Hondi.
lošinj
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la Merc25 » 19. 09. 2012. (07:21)

Evo ja znam lika (mehaničar za vanbrodske motore Mercury) to radi s sredstvom za čiščenje kamenca u perilicama rublja...
Ja sam konkretno vidio da stavlja ono iz Lidla...neka firma W5...idu 4 kantice od 250ml na 80l vode...
Kaže čovjek da radi...i to provjereno milion puta...e sad...
Ja se nisam usudio dati motor na takav tretman :d
Una mattina mi son svegliato, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao!
Una mattina mi son svegliato, e ho trovato l'invasor.
O partigiano, portami via, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao!
O partigiano, portami via, ché mi sento di morir.
Merc25
Korisnik baniran

Tip plovila: Istranka

PostPostao/la el passo » 19. 09. 2012. (09:30)

dome je napisao/la:Spriječiti ono što se mora dogoditi se ne može nikako i ničim jer sudbinu se ne može izbjeći točnije nitko do sada nije javno objavio da je to uspio ali može ju se odgoditi i to na prilično dugi period.U tvom slučaju preventiva je redovito servisiranje kod ažurnog pedantnog servisera sa iskustvom u održavanju motora kojeg ti imaš.
Nakupljeni kamenc iz kanala glave vanbrodskog motora se ne može isprati bez skidanja glave odnosno još nisam čuo da je to nekome do sada uspjelo ali se ažurnim i pravodobnim održavanjem može svesti nakupljanje kamenca na minimalne količine .......

Šta se kod servisa napravi a da odgađa nakupljanje kamenca ?
Jeli može pomoči redovito ispiranje slatkom vodom - recimo svakih 20 tak sati ?
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Denis1 » 19. 09. 2012. (10:54)

Konkretno prijatelj mi koristi tekucinu "nero" i za sad nikakvih problema(2300h).Drugoj dvojici na 1200h zastropao se motor i pregrijao,otvarali su glavu.Meni to nema smisla da nakon godinu dana mi idu otvarati i skidati glavu zbog nekog kamenca.Serviser mi govori da je cuo da se moze staviti neka kiselina i slicno ali ne zna konkretno koja I kako se koristi pa zato pitam.Naravno zna i koliko kosta brusenje i otvaranje glave(5000kn).Naravno meni je to skupo davati svake godine pa bi pokusao produziti vijek prije zastropavanja...eto ako netko ima iskustva neka se jos javi,hvala. Serviseri koji misle na meni zaradjivati neka se ne javljaju,jer takvih ima 100 i nitko ili nece nista reci ilI nemaju pojma.lp
Inace on tu tekucinu pomjesa cck 3-1,ubaci u bacvu desetak litara mjesavine.Onda skine petu i termostat i spoji direktno na crijevo gumu s pumpicom i pusti da voda cirkulira par sati mroz motor.Rekao mi je da to rade u Njemackoj pod obaezno i da mu je to serviser i Njemacke preporucio i da je provjereno(ne nagriza dihtunge,aluminij..) Eto ja cu na taj nacin,ako ima bolji preporucite ,hvala
Denis1
Member

PostPostao/la Merc25 » 19. 09. 2012. (11:06)

Evo ja danas zvao, kao fol nakon sezone (a meni tek počinje :D ) da bi isprao motor od kamenca...
Kaže lik da košta tretman 100 kn bez 2-3 litre benza.Motor radi 1h na 30% zbog brzine mlaza vode.
Da je bezopasno za impeler i ostale gumene dijelove...
Una mattina mi son svegliato, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao!
Merc25
Korisnik baniran

PostPostao/la Denis1 » 19. 09. 2012. (13:46)

Mozes li reci o kojoj kiselini se radi??
Denis1
Member

PostPostao/la Merc25 » 19. 09. 2012. (13:56)

Nije kiselina...nego neki preparat koji se kupi u Lidlu za čiščenje kamenca u perilicama :mrgreen: ...

Prije 3g. sam kupio polovni M25 (starca od 25g :sick: :mrgreen: ) odnesao ga njemu na servis...rekao je da je motor odličan al da preporučuje ispiranje od kamenca.
Pa mi je pokazao jednu 20icu koja je baš bila u radu...tank s vodom...ovako od oka 80-100l a pored sam vidio veliko pakiranje tog sredstva,marke W5.
Objasnio mi je bla bla bla proceduru al nisam baš bio oduševljen za dat još 100hk, rađe sam sam kroz slušalice isparao s slatkom vodom.
Al mi sad to nekako ne izgleda loše, pogotovo kad znam da postoje baš sredstva za to...a vj. su puno skuplja.
Merc25
Korisnik baniran

PostPostao/la Denis1 » 19. 09. 2012. (14:01)

Merc25 je napisao/la:Nije kiselina...nego neki preparat koji se kupi u Lidlu za čiščenje kamenca u perilicama :mrgreen: ...

Hvala,jos cu se malo raspitati.
Denis1
Member

PostPostao/la valentino » 20. 09. 2012. (09:08)

postoji više tekućina koje se koriste, neke za bazene, neke za perilice i tako dalje, ali ono što je bitno je da ova stvar funkcionira i skine kamenac poprilično iz motora.
meni to radi mehaničar, na način da pri izmjeni impelera ostavi skinutu getribu i spoji pumpu direktno na kanal vode, pumpa tjera tekućinu iz posude i pada nazad u nju te tako cirkulira i skida kamenac, kojeg se kasnije vidi u posudi. tretman traje oko 2 sata, i preporuka ga je radit kod svake ili bar svake druge izmjene impelera, znači 200 ili 400 sati. košta 400ak kn, nisam 100% siguran jer nikad mi nije rađeno samo to nego uvijek u sklopu servisa
valentino
New Entry

Tip plovila: Aquamar 17, Sessa Key Largo, GS Nautica 580..

PostPostao/la mikula moli » 20. 09. 2012. (09:20)

evo jedan dopis iz Motonavisa, kao to oni rade.....

mislim da to nije losa nepravit, a poznato je da neki motori imaju vise problema sa nakupljanjem kamenca i soli u kanalima vode, sta radi uskih kanala, sta radi nesto vise radne temperature.....

Naša zapažanja i iskustva sa nakupljanjem i odstranjivanjem kamenca na vanbrodskim motorima.

Makom rada motora u morskoj vodi postepeno se nakuplja kamenac koji blokira cirkulaciju vode za hlađenje te dolazi do pregrijavanja i može doći do oštećenja motora.
Nakom vožnje u prlavoj vodi kao i morskoj vodi proizvođač preporuča obavezno ispiranje motora čistom slatkom vodom iz vodovodne mreže. Posljedice zbog začepljenja kanala nisu pokrivene garancijom.
Nažalos činjenica je da brojnio vlasnici ne vrše ili ne mogu vršiti redovita ispiranja te dolazi do začepljenja kamnala. Kada će nastupiti problemi ovisi o salinitetu mora (kod bućate vode sjeverni Jadran kasnijekao, a jug pogotovo otoci ranije) i načina vožnje a pogotovo ako se motor gasi odmah nakom rada pod optrećenjem i većim brojem okretaja kamenac će se brže taložiti.
Uzimajući u obzir činjenicu da malo vlasnika redovto ispire motor sakupljali smo infrmacije sa svih strana ( mimo Suzukija) kako bi pomogli u sprečavanju nakupljanaj kamenca i došli do zaključka da tekućina za isiranje kamenca IVERO CLEANER A pomaže
Postupak:
Skinuti petu i i termostat, nakositi motor iznad posude u kojoj je tekućina, u posudu staviti kaljužnu pumpu ili zupčast kaljužnu pumpu, izlaz iz pumpe spojiti na cijev za hlađenje, uključiti pumpu i neka tako cirkulira mješavina par sati (voda se vraća u posudu),
Ova tekućina ne može odstraniti začepljenja, ali ispiranjem odstranjuje naslage postepeno. Možda početi sa jačom koncentracijom ili čak čistim te postepeno dodavati vodu. Na kraju svakako ispirati barem 5 minuta slatkom vodom.
Izvršili smo ispitivanje na motoru Suzuki DF140 iz Splita sa 900 sati rada i višekratnim alarmom zbog pregrijavanja. Ispirali smo sa gore navedenim postupkom oko 6 sati i oko 1 sat sa upaljenim motorom i uključenim kompjuterom kako nebi došlo do pregrijavanja . Ostavilo smo tekućinu da se taloži odstranili čistu vodu i ostatak prelili u flaši od mineralne vode i nakom više dana na dnu flaše imamo oko 30 milimetara rastvorenog kamenca. Nakom toga motor je odradio 50 sati bez pregrijavanja.
Prizvođač preporuča izmjenu impelera nakom dvije godine ili 200 sati rada i mišljenja smo da bi tada bila idelna prilika da se uz najmanji trošak izvriši ispiranje jer se peta mora skidati zbog izmjene impelera.
Napomena: to nisu informacije Suzukija već sakupljenih sa raznih strana i svako čini postupak na vlastitu odgovornost, a bilo bi nam drago da dođe do izmjena iskustva i zapažanja.

Dobavljač IVERO CLENERA A je
Ivero d.o.o.
Žitnjak bb
Zagreb
Tel. 012406900
U Rijeci predstavnik g. Granić tel.098 215041
Za dodatne informacije i tumačenja možete se obratiti dobavljaču.
Lijep pozdrav
Lukšić
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PostPostao/la Denis1 » 20. 09. 2012. (09:34)

Nije nero nego ivero sad sam i ja provjerio:-)).Hvala puno;sad cu nazvati i naruciti...lp
Denis1
Member

PostPostao/la sinitram » 20. 09. 2012. (09:52)

Firma W5 je isto sto i Domestos ili Ajax u nas, po sjeveru nema drugih firmi za kemiju nego je vecinom taj W5. Mi koristimo deterdjente i za ciscenje wc-a.
Vjerovatno je to ovo:
slika
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la Spekny » 27. 10. 2014. (18:59)

Ja sam danas proba sa w5- i nije nesto bas. Ispralo se koliko vidim u kanti nesto ali nije opralo dobro jer se vidi kamenca di je termostat. Pralo je 3-4 sata. Mislim da cu narucit ivero cleaner.
Spekny
New Entry

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 15 gostiju.