Spremao sam Jednu lijepu palamidu ovaj vikend pa da podijelim način kako. Naravno, ništa posebno, daleko sam ja od majstora ali eto...
Dakle od palamide teške 2 kg trebao sam za 4 osobe napraviti ručak.
Pa da krenemo.
Juha
Odsjekao sam glavu i rep i stavio ih kuhati. Vode da pokrije (za 4 osobe nasipati količinu za 5 tanjura). U to sam dodao mrkve, peršina (i lista i korijena), celera, češnjaka (malo krupnije izrezanog), kapule (prethodno sam je isjekao na deblje kolutove i ispekao na ploči da malo pocrni). Naravno sol, papar, dvije žlice maslinovog ulja i žličica octa. Kad se skuhalo toliko da se meso odvaja s kosti procijedio sam i odvojio povrće i meso pa ubacio u juhu pola šalice riže i postio da kuha i previše, nek se riža čak malo raskuha. Za to vrijeme ono povrće iz juhe sam sitno isjekao a meso skinuo s kostiju i kad je riža kuhana sve vratio u juhu. To je to što se tiče predjela. Namjerno nisam pisao količine, to se sve stavlja odoka i teško je pogriješiti, jedino s octom i paprom treba pažljivo.
Glavno jelo
Nisam puno fantazirao oko priloga - blitva i krumpir, čisto lešo i začinjeno s malo domaćeg ulja i češnjakom.
Meso sam izrezao na deblje fete i par sati prije spremanja nasolio, popaprio i stavio u toć od ulja i malo octa pa u hladnjak. Par puta sam to okretao da dobro upije. E da, izrezao sam češnjaka na listiće pa ih zabio u meso i to poprilično. Meso je mekano pa se prstom lagano utisne.
Pekao sam tako natopljene odreske na suhom teflonu, već su puni ulja i nema problema. Malo sam ih poprašio crvenom paprikom i kad su gotovi preko njih sam posuo sitno sjeckanog peršinovog lista.
Eto, bilo je super, svi su jelo pohvalili i dobro se najeli. Slika nemam jer sam aparat zaboravio na barci, biti će drugi put (nadam se da neki medulinac ne čita ovo inače ostadoh ja bez aparata).
Dva odreska su ostala pa sam u ulju izdinstao manju glavicu kapule isječenu na listiće, u to sam dodao peršina, lovora, češnjaka, soli, papra, vina i octa pa malo prokuhao. U posudi sam ta dva odreska prelio sa time i ostavio u hladnjak do jutra, evo me za marendu čeka izvrstan savor