Kakav brod odabrati za četveročlanu obitelj?

Parlaonica - samo bez svađanja...

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Re: Kakav brod odabrati za četveročlanu obitelj?

PostPostao/la palamide » 09. 09. 2012. (19:53)

Jesam nešto propustio?Bakan 5 i kuštera 550 nisu mali za četvero a grašo 20 je??? :eh:
palamide
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: g 20

PostPostao/la brontulo » 10. 09. 2012. (06:46)

palamide je napisao/la:Jesam nešto propustio?Bakan 5 i kuštera 550 nisu mali za četvero a grašo 20 je??? :eh:

Propustio si, to bi bio plan b. Piše u 1. postu.
brontulo
Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la josme » 10. 09. 2012. (10:21)

Nakon pomnog razmišljanja....stara Istranka je najbolja...uzmeš rasturenu sa trajnom registracijom i produžiš za dva metra, proširiš za pola metra ...novu kabinu sa natkabinom..ležajevi na kat...kupatilo sa jakuzijem..kužinu..jarbol i jedra (za svaki slučaj)...motor od 200 konja(barem)...obavezno fishfinder,gsm lokator.radar (nek se nađe)popločati palubu(bolje nego tikovina-duže traje) a za sidro se ne brinite..uvijek je negdje nečija bova :lol: :lol: :lol:
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la Kapo » 10. 09. 2012. (11:24)

Sve zahtjeve što je Brontulo zamislio da mu treba zadovoljavati jedan brod,mislim da to muči mnogo potencijalnih novih, a vjerujem i starih brodovlasnika koji namjeravaju ili pokušavaju mijenjati svoje plovilo.
Kupiti brod, to je uvijek,ali baš uvijek (ponekad i velika) doza kompromisa i sa time se u principu treba pomiriti. Uvijek fali metar,koji centimetar širine,možda još jedna kabina, vrata, ležaj, koji čvor brzine, potrošnja bi možda mogla biti i manja, održavanje mrvu jeftinije, fali gavun, pola metra platforme,ograda bi mogla biti višlja,prolaz za provu mrvu širi,visina je na knap,ideje za poboljšanja su uvijek prisutne...itd,itd....Isto tako,brod se ne kupuje preko noći, treba dobro sjest i razmislit ( ja sam ga tražio pune 2 godine) jer potencijalni gubici prilikom zamjene ili pak popravaka polovnog mogu biti zaista poveliki, pa se poslije čovjek pita što mi je to trebalo.

Jedan kompromis u nabrojenom svako se ne može izbjeći a to je 4 ležaja(povlači za sobom dužinu/težinu broda), PD i do 15 čvorova brzine sa malom potrošnjom ni u jednoj (barem meni poznatoj) kombinaciji ne idu zajedno, osim ako ne pristaneš na (opet !!) KOMPROMIS da voziš praktički panulaškom brzinom od nekih 5 čvorova a punih 15 čvorova koristiš samo kad ti je zaista neophodno. Tu se onda može ušparati čak i do 50 % goriva (iz vlastitog iskustva!). A tu se onda i nekako samo po sebi nameće razmišljane o jedrilici !!!

Udica ti je dao dobar savjet :thumbup: ,koji god da odlučiš, probaj ga prvo rentati,makar samo za vikend, tako najbolje možeš procijeniti da li zadovoljava vaše potrebe,uočit ćeš prednosti i pokoju manu (ostale mane isplivaju vremenom korištenja) a moći ćeš i relativno precizno procijeniti potrošnju. Pa će i konačna odluka svakako biti puno lakša.

Sretno u potrazi :wave:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la Kiana » 10. 09. 2012. (15:01)

temeljito i potpuno tocno....nema sta :thumbup: ako tako prostudiras i kupis, neces vise "brontulat" :wave:
I ja ti zelim sretan i pogodjen zbor...
Radio ne radio svira ti radio...
Kiana
Member

Tip plovila: Adria 1002 - 2x Iveco Aifo 80 Ks

PostPostao/la Mladjen » 08. 10. 2012. (20:59)

sinitram je napisao/la:Moj prika, sta si ti sve ovdi nadrobija... :D
Mislim da bi ako zelis uloziti prilicno para na brod morao znati malo vise o njima. Ima ovdi strana i strana ali moras razumit da svaki brod ima mane.
Ili je velik pa tezak, ili je mali pa valja, ili je visok pa nestabilan, ili je tezak pa puno trosi, ili nevalja dno, ili treba prepravke itd itd.. miljun kombinacija..
Ako budes slusa druge sta kazu e onda si tek .... ! pola ce rec da je ludilo a pola da nevalja nista...
Ako budes kupova staro budi spreman na popravke i probleme, ko zna sam to sredit odlicno, ko nezna platit ce masno.
A ako nadjes brod od 7-8 metara a da sa motorom od 30-50 konja ide 10-15 cvorova, da je novije gradnje i sve sta si navea gori, javi mi na PM. :lol:
Sritno sa kupnjom!

:wave:

He,he slazem se.Nebi mu bio los tip Graso brod.
Mladjen
Member

PostPostao/la dimulius » 09. 10. 2012. (09:54)

Evo ti iskustvena tablica:

Komod:
6m ~ 2 osobe
7m ~ 3 osobe
8m ~ 4 osobe

Potrosnja - deplasman (brzina 6 cvorova):
6m ~ 0,4 l/milji
7m ~ 0,5-0,6 l/milji
8m ~ 0,7 l/milji

Potrosnja - poludeplasman (brzina 15 cvorova):
6m ~ 1 l/milji
7m ~ 1,5 l/milji
8m ~ 2 l/milji

Cijena- deplasman (polovni, staro 20 godina):
6m ~ 10.000 eura
7m ~ 15.000 eura
8m ~ 20.000 eura

Cijena- poludeplasman (novi):
6m ~ 35.000 eura
7m ~ 55.000 eura
8m ~ 70.000-100.000

Jasno je da ono sta ti trazis ne postoji (u protivnom bi svi mi imali upravo takav brod).
Mozes birat izmedju:
Damor fjake (jedini problem su ti cijena i potrosnja)
Adriatik (stari brod, stari motor, mala brzina)
ili neki od novih pd-jeva od 6 metara koji se mozda mogu ugurat u tu cijenu, ali tada ces morat zaboravit na komod.
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la enzoenglez » 09. 10. 2012. (11:53)

dimulius je napisao/la:Jasno je da ono sta ti trazis ne postoji (u protivnom bi svi mi imali upravo takav brod).

Lipo objašnjeno :thumbup:
I ja bi takav, ali očito ne postoji :roll:
Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju.
enzoenglez
Old Senior Member

PostPostao/la ropee » 09. 10. 2012. (14:25)

Ma kao prvo, treba bit načisto za šta će barka/brod služiti i koliko , pa tek onda tražiti .
Ja imam batanu i tomosaki 4,5 i to mi je zasad dovoljno , jer nemam vremena ni za to , a kamoli za neku veću barku , a da ću ja kupit, plaćat održavanje a neko drugi da uživa :roll: nema šanse :lol: :wave:

I kao što su već napisali , nema univerzalnog broda
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la malub1 » 09. 10. 2012. (15:04)

Ja se istobavi razmišljanjima o takvom brodu i doša san do Damora Fjake ali me .,ebu samo dvi sitnice:
potrošnja i mogućnost da sam rukuješ njin u malo škakljivijijim uvjetima na moru ...MALO VITRA
Lijenost je ljudska RACIONALNOST.
malub1
Old Senior Member

Tip plovila: Damor800 Fjaka VM704LX mila 300 + mercury 9,9

PostPostao/la som » 09. 10. 2012. (19:54)

Onda lipo kupiš auto i nemaš tih briga.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la teranavis » 09. 10. 2012. (21:33)

hvala hvala ...lupis .....jako si pomagao čovjeku ....ja nakon ovog nemam što rec :D

odgovor je da,takav brod postoji!

evo jednog,a nije jedini
više komfora,kvalitete i maritimnih sposobnosti , po nižoj cijeni nećeš nać..

:wave:

BTW,mislim da je moj odgovor korektan,i da nije OT[/quote]
1) predstavi se i ispuni rubriku “Lokacija”
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) upute za postavljanje fotografija: KLIK
5) citiranje postova
6) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
teranavis
Old Senior Member

Tip plovila: damor 800 fjaka

PostPostao/la brontulo » 09. 10. 2012. (21:42)

dimulius, hvala za tablicu, odlična je!

U ovom smjeru sam se nadao da će rasprava krenut, za manje iskusne ljude koji maštaju o brodu, da imaju gdje krenut od nekih osnovnih činjenica. Jasno da sve ove informacije već leže raspršene po bespuću foruma, ali bi bilo dobro da postoji sve objedinjeno u neki vodič za traženje broda, u smislu šta je šta, šta kakav brod znači.
Nadam se da ćemo zajednični kroz neko vrijeme upotpuniti ovu tablicu sa nekakvim iskustvenim godišnjim troškovima i sitnim detaljima koji puno znače, a koji mogu pomoći čovjeku da se ne zajebe i kupi potpuno neprilagođen brod njegovim potrebama i mogućnostima.

Malo bi se nadogradio na temu sa nekim svojim dojmovima.

Puno prevrćem po forumu i internetu općenito i sve sam nezadovoljniji dojmom koji stičem. Pratim samo situaciju sa hrvatskim brodograditeljima. Čitam sagu o amikliću i njegovom galebu, svaka čast čovjeku na volji i prije svega znanju i umjeću. Posebno me oduševljava što čovjek točno zna što želi i kako će to postići.
Ono što me deprimira čitajući njegovu priču je to što se potvrđuje moj dojam da se za sve nedostatke male brodogradnje traži opravdanje u činjenici da se brodovi rade u malim serijama i paroli, "šta bi htio za te novce?". Problem male brodogradnje je što naručioci, po mom shvaćanju, češće neznaju što im treba nego obrnuto. Meni se čini nepošteno da u tom slučaju sam proizvođač ne nađe "dobru mjeru" za kvalitetu svog posla i ugrađena rješenja, nego se povodi za principom, "za koga je, dobro je". Lupetam općenito, ne mislim na nekog konkretnog proizvođača. Neprihvatljivo je da proizvod koji se mjeri vrijednošću od nekoliko desetaka tisuća eura bude isporučen sa fundamentalnim nedostacima jer, eto, mala serija, uvjeti se mjenjaju, radnici su različito raspoloženi i niste rekli da bi vi baš tako ili nismo zapisali... Pogotovo me smeta činjenica da prosječan čovjek kojem nije život vezan usko uz brodove nema načina otkriti te propuste dok nije prekasno.

Druga stvar koja me totalno živcira. Ne mogu prepoznati modele brodova. Pogotovo kad su u pitanju stariji primjerci, recimo, Lupis je na početku teme predložio maestral 700 koji mi se učinio baš zgodan. Od tada kad god sam u blizini neke lučice, obiđem i gledam brodove i pokušavam skužit koji je taj maestral. Nekidan sam saznao da je brod od prijatelja s kojim sam bio na 7dnevnoj điti, nekoliko puta na jednodnevnim izletima i nekoliko puta išao pomoć nešto sitno uređivat po njemu upravo dotični maestral, ali ga nisam prepoznao!? Da demonstriram koliki sam noob, do nekidan sam mislio da se brodovi mogu prepoznati po obliku natkabine i prozora!? Da bi mi isti prijatelj objasnio da je njegov produžen, napravljen ovako i onako. Dakle isti brod ne da nema isti oblik, istu kabinu, natkabinu, iste prozore, nego nije ni jednake dužine od primjerka do primjerka...

Treća stvar, detalji na koje prosječan čovjek ne obraća pažnju, a mogu biti krucijalni za odabir broda. Primjer prijateljevog maestrala. Detalj koji je meni totalno odbojan na njegovom brodu. Brod ima bočni prolaz prekinut sa nekakvom pregradom, koja bi trebala vodu sa prove preusmjerit u more. To još nije toliki problem da nije nekakvu tendu učvrstio za taj njok, pa kad god treba prelazit sa jednog djela broda na drugi, treba se taj dio broda praktički preskočit, izbacit se van držeći se za nosač na krovu... To je detalj koji meni totalno uništava dojam o brodu, a sigurno takvih ima milion, a skužit ćeš ih tek kad je kasno... Zanimljivo, stekao sam dojam da to nije pravilo na maestralu, a taj isti njok sam primjetio na nekim slikama arause 25 gta koja mi se u jednom trenutku učinila kao optimalno rješenje. A onda opet mi se čini da na nekim slikama toga nema?

Eto, malo random lupetanja, kome se čita...

Malub1, za ovo "Lijenost je ljudska RACIONALNOST", čista petica!
brontulo
Member

PostPostao/la open510 » 24. 10. 2012. (08:30)

evo sam tek sad primijetija ovaj post pa da i ja nalupetam malo svojih ideja obzirom da sam donedavno bija u sličnim problemima...
dimuliusova tablica ti je prilicno realna, on i ja smo sebi trazili brodove za familiju dosta dugo vrimena i na kraju se uspili odlučit, svaki za sebe.
ja sam cca2 godine (dotad koristija 5m gliser) gleda različite brodove za svoju 4-članu familiju i slaga sebi u glavi sve te male detalje koje spominješ, ne znam koliko sam brodova u lučicama pogleda za svaki taj detalj dok nisam ustanovija točno što sebi želim na brodu. još i danas radim to isto jer nikad ne znaš kad ćeš na nekom brodu nać neko zgodno rješenje koje bi i tebi poslužilo...
Iako sam razmišljao i o nekim (polu)gliserskim modelima npr. Saver 690 Sport, Beneteau Antares 750, Merry fisher 725/755 od njih sam odusta jer su to ipak "konfekcijski" modeli na kojima se ne može previše birat po svojoj volji... Odlučija sam se ipak suzit izbor na domaće brodove koji ce mi se "ispred očiju" radit po mojoj mjeri i zamislima, koliko je god to moguće - to znači da sve biram sam, od motora, krmene platforme, ležajeva, tapecirung, kuhinje, frižidera i ostale opreme... Za neku opremu je definitivno bolje kad se ugrađuje odmah dok je brod još u kitu, a ne naknadno kad je cijeli brod gotov - npr. grijanje, prozor na krovu kabine...kad sam usporedija cijene, ispalo je da se domaći brod može i povoljnije kupit od navedene "konfekcije" iako triba čekat par miseci dok se cili brod ne zgotovi...
Problem kod nas je i što domaće brodove relativno teško možeš isprobat prije kupnje da to ne ispadne jako bolna i skupa greška kasnije kad je brod već plaćen...Srićom, i to je sad nešto bolje nego proteklih godina, barem se na Sajmu hrvatske male brodogradnje u Podstrani da nešto isprobat ili direktno kontaktirat proizvođača i isprobat neki brod prije isporuke za nekog kupca...
Ono što sam i ja primijetija je da se stariji modeli npr. M700 koje spominješ (ili Adriatic i sl.) daju naknadnim preinakama promijenit do neprepoznatljivosti. Danas mi se čini da proizvođači malo više paze na to pa kad i prodaju brodove u kitu (neki to i ne rade npr. Damor Fjaka) ipak je i to neka razina (gotova platforma/spojler, svi prozori+vrata, natkabina...) koje otežava naknadno pretjerano preoblikovanje osnovne forme broda. Osobno su mi u užem izboru bili Grašo23, spomenuta Fjaka i Betina 700, koliko god sam tih brodova pogleda mogu ih uvik pripoznat sa milje udaljenosti...

E da, što se tiče brzine i potrošnje definitivno prati dimuliusovu tablicu. Tvoja brzina od 10-15 cvorova nije baš najsretnije rješenje, tu gliseri i PD-ovi najlošije prolaze što se tiče potrošnje a pravi deplasmanci uglavnom ne idu toliko. Dakle, ili deplasman do cca 7-8 cvorova ili PD sa cca. 15-18 cvorova putne brzine.
open510
Member

Tip plovila: Galia 620 DC (Yamaha 150)

PostPostao/la ivan3 » 24. 10. 2012. (13:01)

Uzmite čarter tjedan-dva liti i mirni ste ;)
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PrethodnaSljedeća

Natrag na Parlaonica

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.