Od jedrilice motornjak: "Od Vlašića do Dubrovnika i nazad"

Slike, priče, avanture, ulovi, opisi, komentari …

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak: "Od Vlašića do Dubrovnika i naza

PostPostao/la marin » 22. 08. 2012. (16:36)

To je sve u redu, ali triba bit pošten i reć da "lokalac" u ovom slučaju laže kad kaže da će mu neko doć (gosti).
Znači, on tira Mopa s veza samo da ga potira, a bez realnog razloga, npr. da veže svoj ili gostov kaić, jeli to u redu ?
Po mom mišljenju bi bilo logično od lokalca, ako mu se niko ne triba vezat da dodje i pita mopa koliko planira ostat, a ako ovaj treba samo prinoćit
stvar je jednostavna. Ako ne onda je stvar dogovora jer je jasno da lokalac ima prioritet na "svom" mulu isprid svoje kuće.

Tako da se sve svodi na to koliko su razumni i civilizirani i lokalac i posjetitelj ka i u svakom drugom odnosu.

Nekidan u Dubrovniku u Gružu gledan lokalca kako odvezuje brod čoviku koji mu se veza po krmi, ja sve mislin odvezuje ga zato što triba izać
sa svojimn brodon. Kad šta, nakon što ga je odveza i ostavija da pluta na sidru (tako da ovaj s kraja više ne može doć do njega) skupija se i otiša ća.

Znači odveza ga je samo da ga odveže da mu ovaj ne bi bija vezan po krmi ? Nakon 15 minuta dolazi čovik i ne može doć sebi šta se dogadja, zaveza se prije uru vrimena,
nije bilo nigdi mista, iša nešto kupit i vraća se šokiran. Da mi je znat kako se sprijateljit i bit pristojan s takvin koji odvezuje ?
marin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la el passo » 22. 08. 2012. (19:43)

Pa vrlo jednostavno. Ne vezuješ mu se za barku. Možda je barka koja se vezala na krmu tom lokalcu bila loše vezana pa tukla u nju. Možda taj novčić ipak ima dvije strane. Kako bi se ti osječao da parkiraš auto u dvrištu pa dođe recimo švaba sa audijem q7 i zaparkira te. Sigurno bi vikao ženi da stavi kavu i ispeče pitu zeljanicu da ga počastiš kad se vrati iz šopinga
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la mpiva13 » 22. 08. 2012. (20:24)

Prije par godina dok san još ima jedrilicu, a bez bajbota, veza san se u Hvaru na drugi ili treči brod od kraja da bi moga izač vanka.Doša neki barba i govori da bi on ujutro rano na ribe, a mi tada još mladi i željni provoda, da će mo sigurno duže spavat i pokaza mi kako da se vežen sa se on ujutro može izvuč bez da nas budi.
Tako san se često veziva po svin večin mistima i nikad mi niko nije ništa prigovorija i smatram da je večina ljudi normalna i da su ovi šta odrišiju u manjini.
mpiva13
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Poludeplasman 5.5m, plastificirana šperploča

PostPostao/la riberer » 22. 08. 2012. (20:36)

Hm ... čini mi se da puno vas ne shvaća što u stvari govori. ;)

"Lokalci" koji to, u stvari, nisu, lokalci koji se ponašaju kao "lokalci" ... kauboji ... previše možda je u ovoj priči.
Parkiralište uspoređivatri sa morem ... i još pita zeljanica el passo? :problem:
Ne možemo generalizirati, nisu baš svi "loši" ...

Istina je negdje u sredini, samo što su vremena takva da se danas gledaju samo osobni interesi (kao lupis u profilu ;) ), a za "bližnjega" više nikoga nije briga ... egoizam ... i tako dalje.

Mene su drugačije učili ... ma nije me nitko učio, tako je bilo. Na moru se je nekad i pozdravljalo, ej! Nije bilo barke koja te nije ili si je ti pozdravio, nekad i samo nonšalantnim podizanjem ruke :wave:
Neki dan lagano plovim područjem koje nije moja kuća, vidim starčića, "mali" ... ide dignut' mrižu. Barčica drvena ... domaća (njemu) registracija. Dignem ruku na pozdrav ...

... i sada mi je loše u trbuhu kada se toga sjetim. On je dio generacije koja me je učila (posredno) kako se treba ponašati na moru, možda to na "njegovom" škoju nije nikada ni postojalo (mada ne vjerujem), ali ... nije me ni okrznuo (a gledao je) pogledom ...
Takvih je primjera danas previše, osjećam se glupim svaki put kada dignem ruku na pozdrav (pustimo strance, ja nisam stranac, registracija mi je "domaća") ... i neizmjerno sretan kada me taj isti stranac pozdravi kao prvi. Znači ... ipak tu nešto ima? Vrijedilo je?
Recimo da ostanem bez nafte ... hoće li me taj isti stračić povući te dvije milje do porta? Hoću li ja njega povući bude mu li zatrebalo? Previše pitanja, a rješenje je tako jednostavno ...

Stvar je u kulturi, nazovite je kako hoćete, ne radi se ni o maminoj ni o tatinoj, iako one ovdje mogu puno pomoći ... i odmoći, čega je ova tema primjer. Kao i, na žalost, niveaux na kojem neki članovi vode raspravu, što je opet dio nekih mojih predhodnih razmišljanja.

Budite tolerantni (sa svim poteškoćama) ... moja je nona znala reći:

"Lahko je bit zločest ... a dobar? Dobar je, mali moj, bit puno teže. Dobar je bit jako teško."
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la COGI » 22. 08. 2012. (21:01)

riberer je napisao/la:

"Lahko je bit zločest ... a dobar? Dobar je, mali moj, bit puno teže. Dobar je bit jako teško."

Slažem se i još bi doda:moći oprostiti je najveća vrlina čovječja!!!!!!!!!!!!

:clap: :thumbup: :wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la lupis » 22. 08. 2012. (21:35)

mpiva13 je napisao/la:Prije par godina dok san još ima jedrilicu, a bez bajbota, veza san se u Hvaru na drugi ili treči brod od kraja da bi moga izač vanka.Doša neki barba i govori da bi on ujutro rano na ribe, a mi tada još mladi i željni provoda, da će mo sigurno duže spavat i pokaza mi kako da se vežen sa se on ujutro može izvuč bez da nas budi.
Tako san se često veziva po svin večin mistima i nikad mi niko nije ništa prigovorija i smatram da je večina ljudi normalna i da su ovi šta odrišiju u manjini.

novogodišnja regata na Hvaru,89-ta na 90..., noćni kupanac ispred Alohe....,ura: oko 22 h...,nona s susjedne puneštre nudi nam suhu robu...,nezaboravno...

BTW,što se tiče profila,ako ništa drugo,nisam dvoličan...,druga stvar vezano za pozdrav na moru...,ove sezone sam napravio "anketu" da vidim,od nepoznatih,.. tko je spreman pozdravit prvi...,iskreno...,na brodove pod privrednim brojem(čartere) nisam ni očekivao,kao ni od gliseraša...,u praxi...,ispunili su i jedni i drugi moja očekivanja...,a tragično...,i ovih treći od kojih sam očekivao kakav-takav pozdrav ništa u većini slučajeva...,ako ne mahneš prvi rijetki su koji će to napravit s "druge strane"...,pa sam dao skoro svima lagani "odjepšn"...,jedini koji su 99,9% spremni pozdravit prvi su na timuinima drvenjača i prapotopnih plastičnjača..,to govori sasvim dovoljno o kulturi i trendu...
Riberer...,s obzirom na tvoje plovilo,vjerojatno su se tome koji ti nije odzdravio, zgadili svi koji imaju slično...,i nemoj čoviku zamirit zbog toga...,a ni meni jer sam ti to dao do znanja.... ;)
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la el passo » 22. 08. 2012. (22:03)

To je zato jer onaj sa lošijeg broda mora prvi pozdraviti. Vidiš ja nemam problema sa pozdravima. Meni svi uredno odzdravljaju. Možda je vrijeme da mahati :wave: :lol: .

Btw, šta fali zeljanici :mrgreen: ? Ono sa autom je bila usporedba jer se i u jednom i u drugom slučaju radi o prijevozvim sredstvima ma parkiralištu/lučici i realnim životnim situacijama.

No manimo se zelja. Oni koji neznaju moraju shvatiti da agresija potiče agresiju pa ako se sretneš na nekog agresivnog primijeniti taktiku još uljudnijeg ponašanja nego prije. Večinom djeluje i agresivac se smiri, pa se pronađe neko mirno rješenje
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la Lando » 22. 08. 2012. (22:51)

COGI je napisao/la:
riberer je napisao/la:

Slažem se i još bi doda:moći oprostiti je najveća vrlina čovječja!!!!!!!!!!!!

:clap: :thumbup: :wave:

slažem se i potpisujem i jedno i drugo :thumbup: . Još bi jedino na ovo Cogijevo dodao - a OPROSTI je nažalost kod veeeelike većine , najteža riječ za izgovorit
Lando
Old Senior Member

Tip plovila: Arta mala

PostPostao/la marin » 22. 08. 2012. (23:45)

el passo je napisao/la:Pa vrlo jednostavno. Ne vezuješ mu se za barku. Možda je barka koja se vezala na krmu tom lokalcu bila loše vezana pa tukla u nju. Možda taj novčić ipak ima dvije strane. Kako bi se ti osječao da parkiraš auto u dvrištu pa dođe recimo švaba sa audijem q7 i zaparkira te. Sigurno bi vikao ženi da stavi kavu i ispeče pitu zeljanicu da ga počastiš kad se vrati iz šopinga

Nije rješenje ne vezivat se na barku jer taj koji se veza to sigurno ne bi napravija da je ima bilo kakav drugi izbori i jasno je samo po sebi da je to moglo bit samo stvarno kratkotrajno. U većini naših malih mista kad je fešta ili nešto drugo i skupi se puno barki normalno je da se vezuju i u drugi i treći i više redova, npr. u Komiži i sličnim portima koji su mali a posjećeni.
Da se meni neko veza po krmi a triban izać jednostavno bi ga zaveza za brod do mene, a da neman izać ne bi mi palo napamet ga odvezivat ako ne tuče u mene, šta bi mi to tribalo smetat nekoliko uri ili čak više ako ne izlazin?
marin
Old Senior Member

Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la mali od palube » 23. 08. 2012. (15:15)

Definitivno je najvažnije u životu biti dobar. Većina ljudi će se složiti s time u potpunosti. Doduše, uvijek ćeš u životu nabasati na nekog Porera i sl, ali to treba zanemariti. Treba se veseliti sljedećoj prilici da nekome pomogneš. Onako svjesno... baš s namjerom i razumijevanjem drugoga i njegovoga problema. Po onoj Andrićevoj: "Sve su Drine na svijetu krive i nikad nijednu nećemo moći ispraviti, ali nikada ne smijemo prestati pokušavati!"
Svaki će zluradi cinik jednom nabasati na nekoga tko će mu prići širom otvorenih dlanova i pomoći baš na svaki mogući način. I neće ništa pitati, uvjetovati, zanovijetati, jer je jednostavno - dobar čovjek dobre volje. Poneki će iz toga možda shvatiti koliko je to važno i da je to zapravo smisao života... a poneki će se opet zlurado smijuljiti, misleći kako je, zahvaljujući budali, negdje prošao lišo. Dakako, tako plitkome nekome objašnjavati smislove života je otprilike kao i magarcu objašnjavati trigonometrijske funkcije. Ali, kako kaže Andrić, nikada ne smijemo prestati pokušavati.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la porer » 23. 08. 2012. (19:47)

Ima jedna stara kineska poslovica koja kaze da svaki mali od palube kad tad naleti na Porer.
Ima nesto u tome...
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la luc » 23. 08. 2012. (20:27)

Evo jedno pitanje za "dobre" i za "zločeste"
Dakle iz malog ste mjesta, isplovili na lignje, nakon dvi ure se vračate i zateknete brod koji se vezao na vaše konope i vaš kolpo morto, iako je mogao baciti sidro, pa bi stali obadvojica.
Na brodu u tom trenutku nema nikoga, i nema nikoga na vidiku od mogućih vlasnika.
Što ćete napraviti ?
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la el passo » 23. 08. 2012. (23:09)

Biti ćemo dobri pa si nači drugo pristanište i pričekati da plovilo uzurpator ode. A ako slučajno i nabasamo na vlasnika plovila uzurpatora uz smiješak od uha do uha ( da nebi slučajno patakli agresivnu reakciju ) ćemo reči dotičnome da može ostati na vezu ako treba i cijeli godišnji, a mi lokalci se več nekako snađemo.
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la sans-ego » 24. 08. 2012. (02:26)

el passo je napisao/la:Biti ćemo dobri pa si nači drugo pristanište i pričekati da plovilo uzurpator ode. A ako slučajno i nabasamo na vlasnika plovila uzurpatora uz smiješak od uha do uha ( da nebi slučajno patakli agresivnu reakciju ) ćemo reči dotičnome da može ostati na vezu ako treba i cijeli godišnji, a mi lokalci se več nekako snađemo.

A gdje je sto Eura i boca ulja i boca vina koje das prijateljskom uzurpatoru unaprijed za zahvalu okupacije veza?
Gdje ti je kutura i gostoljubivost, ej... :mrgreen:

S druge strane lose je odvezivati i pustati druge brodove koliko god smetali i bili krivo vezani..bolje je dati primjer i naravno osigurati prvo sebe i svoje na "svojem" (privatiziranje je kradja), ali i tudje. Vrlo dobro se da prepoznati tko se pravi blesav, tko je blesav, ili ne zna ili nekoga tko se bezobrazno gura i okupira i dosao je u safari...i sve ima svoju metodu razrjesenja situacije, a i nosi obostranu konsekvencu. Omiljena, vecinom kod Sicilijanaca i Calabreza pa i ponegdje kod nas - metoda "sikirica" - ne vodi nicemu i prilicno je neodgovorna jer tako mozes samo napraviti jos vise stete sebi i tvojem portu i lokalnom stanovnistvu..normalni i opusteni ljudi i uz malo razuma se daju o svemu dogovoriti, a onaj koji ne grijesi i ne priznaje pogreske jednostavno nije ljudsko bice. Pa po Sergeju je najbolje to onda sve izbjegavati kao i Andriceve krive Drine i pokusaje ispravljanja istih - po meni je bitnije ne kriviti ih jos i vise jer onda sve okolo puca po savovima. ;)
slika
sans-ego
Senior Member

Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la lupis » 24. 08. 2012. (08:39)

luc je napisao/la:Evo jedno pitanje za "dobre" i za "zločeste"
Dakle iz malog ste mjesta, isplovili na lignje, nakon dvi ure se vračate i zateknete brod koji se vezao na vaše konope i vaš kolpo morto, iako je mogao baciti sidro, pa bi stali obadvojica.
Na brodu u tom trenutku nema nikoga, i nema nikoga na vidiku od mogućih vlasnika.
Što ćete napraviti ?

Kakve veze ima dali je netko na brodu ili vidiku?
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PrethodnaSljedeća

Natrag na Priče s mora i uz njega, o ribarenju … ribama

Trenutno korisnika/ca: Herceg-Bosna i 0 gostiju.