Sređivanje ženinog broda :)

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Sređivanje ženinog broda :)

PostPostao/la ropee » 07. 08. 2012. (13:35)

Vipko - netreba ti nikakav dodatni regulator punjenja između alternatora i baterija. Alternator bi trebao imati na izlazu regulator punjenja ( regler ) .
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la horus » 07. 08. 2012. (15:30)

krasan brod. da te rijesin muke evo novi ven 590 za njega :D
horus
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka

PostPostao/la el passo » 07. 08. 2012. (15:45)

horus je napisao/la:krasan brod. da te rijesin muke evo novi ven 590 za njega :D

... : Laughing4: : Laughing3: ova ti je dobra :clap:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la teo_ribar » 07. 08. 2012. (16:04)

da riješiš muke njega ili sebe :mrgreen:
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la horus » 07. 08. 2012. (18:22)

zna se... ali mora san provat :D
horus
New Entry

Tip plovila: Dalmatinka

PostPostao/la vipko » 09. 08. 2012. (12:28)

Da se vratimo s offtopica, evo schema kako sam ja to zamislija da ide. Sta kazu brodski elektro majstori? :)

slika

Dodao sam jednu sklopku cisto ako akumulator za paljenje cicikrepne, da nemoram dizat pajole i gnjavit se i prespajati akumulatore, nego samo okrenuti sklopku i paljenje ide s drugog akumulatora, ili s prvog i drugog zajedno (da, struja paljenja i na drugom akumulatoru je dovoljna za anlaser).

Ajmo dajte ideje sto promjeniti ?
vipko
New Entry

Tip plovila: Merry Fisher 925

PostPostao/la ropee » 09. 08. 2012. (13:03)

Zašto dva izolatora ?
Punjenje, tako i tako ide na iste baterije, onda je dovoljan jedan izolator sa tri izlaza .
ropee
Senior Member

PostPostao/la Grinteša » 09. 08. 2012. (19:35)

Uzmi solarni regulator punjenja s 2 izlaza za servisne baterije. ;)
Grinteša
Senior Member

Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la vipko » 10. 08. 2012. (10:17)

Rope: mislis jedan izolator s 2 ulaza i 3 izlaza? To sam i ja mislio napraviti, ali sam naknadno vidio da vec postoji jedan victron baterijski izolator 1 na 2 (trenutno puni s alternatora na 2 baterije), pa bi tija njega iskoristi, i onda trebam kupiti samo 1 izolator s 1 ulazom i 3 izlaza (usteda nekih 400kn). Plus sto mislim da su mi servisne baterije AGM, pa cu na solarnom regulatoru punjena namjestiti da daje napon za GEL/AGM, a ne liquid akumulatore (jer inace bi mi tu vecu voltazu on slao i na startnu bateriju koja nije AGM), pa cu tako dobiti da solar puni s vecim naponom one 2 servisne (AGM) baterije, a alternator sve 3.

Grintesa: A cuj, znam da bi to sve bilo tako jednostavnije, ali pokusavam maximalno iskoristiti sto vec postoji, pogotovo jer i solar i izolatori su tek godinu/dvije stari, tako da stvarno mi je zao davati novce za nesto sto radi uredno i novo je novcato. Ipak na brod ce otici tona love na sredjivanje tako da mi je bitno iskoristiti sto se da iskoristiti.
vipko
New Entry

PostPostao/la ropee » 10. 08. 2012. (11:08)

Možeš i jedan diodni izolator sa jednim ulazom , a tri izlaza . Ne treba plesti paukovu mrežu , a za solare najidealnije bi bio solarni regulator sa dva izlaza
ropee
Senior Member

PostPostao/la domagoj » 11. 08. 2012. (15:40)

Drago mi je da netko vodi brigu o ovom brodu. I ja držim brod u Zenti i često prođem pokraj ovog i sjetim se Žarka i njegove brige i ljubavi prema brodu. Ja sam bio dijete kad ga je radio, a u to vrijeme, ako si želio imati brod veći od Primorke morao si ga sam napraviti. Koliko se sjećam, brod je bio neko vrijeme u Stobreču dok nije napravljena nova lučica u Zenti. Žarko je bio u upravi kluba kad se nova lučica gradila i jedan je od najzaslužnijih za njezinu izgradnju i opremanje. I zato taj brod zaslužuje mjesto na kojem se nalazi. U to vrijeme, ovo je bio jedan od najboljih brodova u Zenti i Žarko je doslovno plovio svugdje. Rađen je za ribolov, zato ima prostranu krmu s povišenim podom da ispod stane motor bez kutije, koja bi eventualno smetala pri ribolovu.
U početku je bio kraći, s okruglom krmom i metalnom pločom kao spojlerom. Naknadno je produžen i dobio oblik kao na slici, a prije par godina je izvana sređen i pituran. Sjećam se da sam tada pitao Žarka što će sa prozorima, ali se ne mogu sjetiti što mi je rekao.

U svakom slučaju, drago će mi biti vidjeti da brod plovi, jer stvarno bi bila šteta da stoji i propada. Dio je povijesti naše lučice.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la vipko » 11. 08. 2012. (17:25)

Domagoj, JAKO mi je drago da se neko ovako ljepo sjeca Žarka, mog punca. Ja sam imao privilegiju poznavati ga i biti u njegovom drustvu, nazalost kratko, zadnjih 4-5 godina, ali u to vrijeme sam vidio koliki je to covijek bio, i s kojom ljubavlju je sredjivao brod i volija more i ribolov. Svake godine bi isli na đite preko mjesec dana, proputovali su doslovno cijeli jadran, svaki otok, svaku valu, ribe sta bi uvatili bi bilo na izvoz ... i nikada nebi bilo dosta :)

Brod ce zivjeti (kao sto sam napisao u svom predstavljajucem postu (http://forum.ribolovnamoru.com/viewtopic.php?f=79&t=10703)) upravo radi sjecanja na njega. Toliko imamo planova za srediti brod, da nam kazu ljudi da bi bilo jeftinije kupiti novi brod, ali bas je to cilj, da brod kao brod ostaje. Sad oce li unutra biti echo sonder iz 80tih ili najnoviji fish finder, oce li biti autoradio s kazetama ili MP3 player, oce li ostati motor od 16kW ili cemo staviti nesto jace nije bitno. Brod smo odlucili da ostane u obitelji i da se koristi najmanje onoliko koliko ga je Žarko koristio jer mislimo da bi to njemu sigurno bilo najdraze vidit.
vipko
New Entry

PostPostao/la domagoj » 11. 08. 2012. (21:42)

Bravo :thumbup:
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la vipko » 27. 08. 2012. (18:53)

Evo sam malo pricao s ljudima koji imaju iskustva s brodovima i strujom na njima pa su mi dali par dobrih ideja.

Glavna ideja je da uzmem 2 servisne baterije istih kapaciteta, pa onda ih mogu spojiti paralelno i tu ustedim baterijski izolator. A posto ce mi solar puniti samo servisne baterije vise nemam problema niti s time, pa mi netreba niti regulator punjenja s 2 izlaza, niti baterijski izolator, jer mogu solar spojiti direktno na akumulatore. S ovim sam dobio da mi je solar direktno na 2 akumulatora paralelno spojeni (recimo mislim ici s 150 ili 180Ah akumulatorima), dakle ne treba mi baterijski izolator, a s alternatora mi ide preko postojeceg bat.izolatora 1u2 i prvi izlaz mi ide na startnu bateriju, a drugi izlaz posto su mi 2 servisne paralelno spojene mi ide na te 2 baterije. Upitno mi je samo jel trebam staviti neku diodu ispred regulatora za solar, jer struja iz alternatora (50A) je puno veca od one sto daje solar (6-7A) pa neznam jel ona moze ostetiti solarni regulator. Pa mozda staviti jednu diodu da sprjecava da se po tom vodu vraca struja ?

I jos jedna ideja vezano za sklopke. Generalno dobio sam preporuku da stavim 3 sklopke obicne, ne one visepolne. Prva sklopka ukljucuje startnu bateriju prema anlaseru. Druga servisne prema potrosacima. A treca nam premoscuje ove 2 baterije na nacin da mozemo iskljuciti iz kruga pokvarenu bateriju. Znaci u standardnom koristenju sklopka 1 i 2 su upaljene. Ukoliko recimo nesto se dogodi startnoj bateriji, iskljucimo skopku 1 na tan nacin izbacijujuci startni akumulator iz strujnog kruga, i palimo trecu koja ce premostiti servisnu prema anlaseru. Ista stvar u drugom smjeru, ako nam slucajno ode servisna baterija i zelimo je iskljuciti iz kruga, iskljucimo sklopku 2 i upalimo sklopku 3 i na taj nacin premostimo startnu prema potrosacima. Isto tako moze se koristiti premoscivanje s trecom sklopkom da se ne gasi 1 ili 2 sklopka, pa je onda taj akumulator takodjer u strujnom krugu. Ovo s izbacivanjem odredjenog akumulatora iz strujnog kruga se koristi ako je neki akumulator bas otisa ili kratki spoj na njemu, ili jednostavno nezelimo iskoristit niti to malo kapaciteta sto je ostalo u akmulatoru da ne dojde do dubokog praznjenja (u slucaju klasicne bateirje).

Evo kako to izgleda na shemi:

slika

Ako ima ko kakvi prijedlog - shoot :)
vipko
New Entry

PostPostao/la mikula moli » 27. 08. 2012. (19:55)

ovo sa tri sklopke je puno bolje rijesenje nego sklopka I II I+II, jer kako bi Porer reka za nju ti triba vidoviti milan da ti kaze kad tribas pribacit....
ovako samo okrenes ove dvi kad doddjes na brod i kad ides sa broda, iz ove trece izvadi kljuc i obisi ga tu sa strane da je na ruku ako nedaj boze zatriba....

ova dioda ni u ludilu, pa kako ce regulatir "vidit" napon na bateriji, dioda ti definitivno ne triba.....
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.