Evo sam malo pricao s ljudima koji imaju iskustva s brodovima i strujom na njima pa su mi dali par dobrih ideja.
Glavna ideja je da uzmem 2 servisne baterije istih kapaciteta, pa onda ih mogu spojiti paralelno i tu ustedim baterijski izolator. A posto ce mi solar puniti samo servisne baterije vise nemam problema niti s time, pa mi netreba niti regulator punjenja s 2 izlaza, niti baterijski izolator, jer mogu solar spojiti direktno na akumulatore. S ovim sam dobio da mi je solar direktno na 2 akumulatora paralelno spojeni (recimo mislim ici s 150 ili 180Ah akumulatorima), dakle ne treba mi baterijski izolator, a s alternatora mi ide preko postojeceg bat.izolatora 1u2 i prvi izlaz mi ide na startnu bateriju, a drugi izlaz posto su mi 2 servisne paralelno spojene mi ide na te 2 baterije. Upitno mi je samo jel trebam staviti neku diodu ispred regulatora za solar, jer struja iz alternatora (50A) je puno veca od one sto daje solar (6-7A) pa neznam jel ona moze ostetiti solarni regulator. Pa mozda staviti jednu diodu da sprjecava da se po tom vodu vraca struja ?
I jos jedna ideja vezano za sklopke. Generalno dobio sam preporuku da stavim 3 sklopke obicne, ne one visepolne. Prva sklopka ukljucuje startnu bateriju prema anlaseru. Druga servisne prema potrosacima. A treca nam premoscuje ove 2 baterije na nacin da mozemo iskljuciti iz kruga pokvarenu bateriju. Znaci u standardnom koristenju sklopka 1 i 2 su upaljene. Ukoliko recimo nesto se dogodi startnoj bateriji, iskljucimo skopku 1 na tan nacin izbacijujuci startni akumulator iz strujnog kruga, i palimo trecu koja ce premostiti servisnu prema anlaseru. Ista stvar u drugom smjeru, ako nam slucajno ode servisna baterija i zelimo je iskljuciti iz kruga, iskljucimo sklopku 2 i upalimo sklopku 3 i na taj nacin premostimo startnu prema potrosacima. Isto tako moze se koristiti premoscivanje s trecom sklopkom da se ne gasi 1 ili 2 sklopka, pa je onda taj akumulator takodjer u strujnom krugu. Ovo s izbacivanjem odredjenog akumulatora iz strujnog kruga se koristi ako je neki akumulator bas otisa ili kratki spoj na njemu, ili jednostavno nezelimo iskoristit niti to malo kapaciteta sto je ostalo u akmulatoru da ne dojde do dubokog praznjenja (u slucaju klasicne bateirje).
Evo kako to izgleda na shemi:
Ako ima ko kakvi prijedlog - shoot