Sređivanje ženinog broda :)

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Sređivanje ženinog broda :)

PostPostao/la Drago » 02. 08. 2012. (16:16)

Lici na starog perkinsa mislim 4108 model,50 konja
"Un vincente trova sempre una strada, un perdente trova sempre una scusa"
Drago
Member

Tip plovila: Merry Fisher 635-Yanmar

PostPostao/la COGI » 02. 08. 2012. (17:09)

Vidi se da je motor stručno sređen i da je perfektno održavan :thumbup: :thumbup: Samo tako nastavi i trajat će on dugooooooo. :thumbup: :thumbup: Želim ti puno uspjeha u dotjerivanju broda,ne sumnjam u to kad posa vodi žena :clap: :clap: :thumbup: :wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la zore70 » 02. 08. 2012. (18:02)

vipko je napisao/la:Evo doznao da je motor Westerbeke,

Bazni motor je definitivno Perkinsov 4.108 ili još vjerovatnije 4.107...vidit ćeš po oznakama ukucanim na bloku u produžetku VT pumpe..

Marinizacija je Westerbek-ova...bez zamjerke.

Pošto su ti motori već debelo na odlasku radi dijelova pazi na njega..očisti dobro rashladnike,u sistem obavezno antifriz..pazi na impeler jer jaaako voli puknit glava a košta boli glaavaaaa ;)

Ne kemijaj sa filterima ulja i uljima jer je i tu osjetljiv,ima radilicu u samo tri temeljna ležaja i ne oprašta nemar...

Sve u svemu uz uredno održavanje bez kemijanja je jako dobar motor ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la vipko » 03. 08. 2012. (12:54)

Ovo je mislim novi motor s oko 400h rada (po brojcaniku). Identican ovome u garazi ima jos jedan ovakav motor sto je prije bio u brodu, a danas se moze eventualno koristiti za djelove :)

Vidit cu sutra/prekosutra vise detalja kada budem na brodu.

Inace jel mi moze neko od ovih iskusnih brodskih elektricara na forumu pojasniti kako je najidealnije da se spoje akumulatori za punjenje.

Dakle 3 akumulatora, 1 startni, 2 servisna. Startni klasicni akumulator (maintenance free), jedan servisni je isto klasicni akumulator ali s odzravanjem (cepi za elektrolit) i drugi servisni AGM neki model kojeg trebam uskoro kupiti. S vremenom cu i onaj prvi servisni (obicni s cepima) zamjeniti za AGM. Od dobavljaca struje imam alternator na motoru koji daje 14V i 50A (procitano na njemu), i solar od 145W i regulatorom punjenja od 15A (dovoljno za 400W solara). Ima vec jedan baterijski izolator s jednim ulazom i 2 izlaza.

Moja ideja je da kupim jos jedan baterijski izolator s 1 ulazom i 3 izlaza i na njega spojim alternator s sve 3 baterije. A ovaj koji vec imam 1 na 2, koristim da ga spojim na regulator punjenja od solara, i da mi solar puni 2 servisne baterije (uz to naravno da je jedan akumulator direktno spojen s solarom, da ga solar "vidi"). Dajte neki savijet sto jos bolje napraviti? Vidim da solar se moze programirati kako ce puniti, po noci oce li davati struje, nece, koliko sati, ako se baterija isprazni na toliko i toliko prekini davanje struje iz toga akumulatora (sprjecavajuci deep praznjenje). Jel bi trebao jos neki regulator punjenja da stavim za onu trasu od alternatora, do 3 baterije?
vipko
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Merry Fisher 925

PostPostao/la ropee » 03. 08. 2012. (13:28)

Iz alternatora spoji diodni razdjelnik na tri baterije , a iz solara neznam koji regulator imaš , postoje regulatori sa dva izlaza i ja bi koristio ta dva izlaza za servisne baterije .
Startna baterija je tu za paljenje motora, kratkotrajno daje veliku struju, ali se isto tako brzo ponovno napuni .
Diodni razdjelnik kod mene sa tri izlaza je najmanji od 100A - Victron ( neznam kako je od drugih proizvođača), što je tebi i više nego dovoljno .
A na solarnom regulatoru npr našem duo - možeš namjestiti koliko punjenja na pojedine izlaze , 50:50 ; 80:20 , ... zavisno o potrošačima priključenima na pojedinim baterijama .
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la vipko » 06. 08. 2012. (10:12)

Evo bili s brodom ovaj vikend do Ciova pa do Krknjasa pa sam napokon i uhvation par slika pa da se moze vidit o kakvom se brodu radi:

slika

Mogu zamolit nekoga od admina da istu ovu sliku stavi u prvi post, posto ocigledno nemam pravo uredjivati svoj prvi post.

Nasao prometnu pa procitao detalje. Neke stvari sam krivo rekao. Npr. ono da je drveni i da je plastificiran, krivo sam to cuja, to je se odnosilo na bajbot. Ovome u prometnoj pise da je Pasara, godina proizvodnje nepoznata i materijal izrade: Staklo-Plastika. Motor u prometnoj pise 16kW (a ne 18 kao sto sam prije rekao).
vipko
New Entry

PostPostao/la ivan3 » 06. 08. 2012. (11:30)

Ima jedan ovakav u Zenti u Splitu, lipi brod. Uvik me zanimalo koji je i šta je....
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la vipko » 06. 08. 2012. (11:34)

To je taj :) Nas vez je u Zenti odma na pocetku.
vipko
New Entry

PostPostao/la gre » 06. 08. 2012. (13:48)

Odličan :thumbup: :thumbup: :thumbup:
gre
Member

Tip plovila: Jedrilica El Bimbo

PostPostao/la vipko » 06. 08. 2012. (20:05)

E jos uvijek cekam da se neko od ovih brodskih elektro strucnjaka na forumu jave i daju svoje misljenje kako rijesiti struju.
vipko
New Entry

PostPostao/la Grinteša » 06. 08. 2012. (20:47)

vipko je napisao/la:To je taj :) Nas vez je u Zenti odma na pocetku.

Baš san tija pitat kakpo Trogir, a viđa sam brod u Zenti
Grinteša
Senior Member

Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la Kiana » 06. 08. 2012. (21:04)

vipko je napisao/la:E jos uvijek cekam da se neko od ovih brodskih elektro strucnjaka na forumu jave i daju svoje misljenje kako rijesiti struju.

Ropee ti je odlicno preporucio,....i ja bi tako napravio :shifty:
Radio ne radio svira ti radio...
Kiana
Member

Tip plovila: Adria 1002 - 2x Iveco Aifo 80 Ks

PostPostao/la abujas » 06. 08. 2012. (22:04)

vipko je napisao/la:Evo bili s brodom ovaj vikend do Ciova pa do Krknjasa pa sam napokon i uhvation par slika pa da se moze vidit o kakvom se brodu radi:

slika

Mogu zamolit nekoga od admina da istu ovu sliku stavi u prvi post, posto ocigledno nemam pravo uredjivati svoj prvi post.

Nasao prometnu pa procitao detalje. Neke stvari sam krivo rekao. Npr. ono da je drveni i da je plastificiran, krivo sam to cuja, to je se odnosilo na bajbot. Ovome u prometnoj pise da je Pasara, godina proizvodnje nepoznata i materijal izrade: Staklo-Plastika. Motor u prometnoj pise 16kW (a ne 18 kao sto sam prije rekao).

Meni brod prelijep.Nove fancy prozore i izgleda bi ko krstarica :lol: :lol:
abujas
New Entry

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la Denis » 06. 08. 2012. (22:23)

Lipi brod ti zena ima, svaka cast!
Denis
Member

Tip plovila: Primorka 630

PostPostao/la vipko » 07. 08. 2012. (09:07)

Da, da, prozori ce se rijesiti obavezno. To smo cak mislili i ove sezone, ali nesto nam hitnije uletilo, pa nismo pri lovi, pa cemo to ostaviti za dogodine. Inace ti prozori se nisu mjenjali sigurno 15-20 godina, i na slici se bas nevidi ali totaaaalno su ispucali od sunca, kao da je pauk isplea jako gustu mrezu je kako izgleda. Tako da to mjenjamo s sigurnoscu, vec sam radija neke upite po splitu, ali ako ima neko savjet, rado ga cujem. Ja sam mislija ici s plexijem opet, jer su mi rekli da je onaj koji je sada na brodu neki stari stari plexi, i da danasnji nemaju bas toliki problem s onolikim ispucavanjem radi sunca, mogu biti tonirana, i mogu se zaobljavati (u odnosu na staklo ili nedajBoze kaljeno). Nama su na brodu 95% stakala zaobljena, tako da nam je to bitno. Savijeti? Firme po splitu koje ce dobro napraviti a nece me ogulit? :)

Inace nisam temu otvara samo radi akumulatora i struje, ovde cemo pomalo sredjivati cili brod i pisati cemo ovde kako idu radovi i naravno pilat vas za savjete. Neke od stvari su ugradnju hidraulickog kormila (sada je na sajle), mozda i autopilot, novi instrumenti (koji su ok, ostavljamo ofc, vidio cijene instrumenata, pa u afan, tako da kupujemo koji nerade ili ih nema, ove stare cemo ocistiti i to je to), neki dodatni senzori tipa razina goriva, vode i sl., kontrolna tabla (tu cu trebati naci nekoga ko radi s plastikom da mi napravi nosac za instrumente ali s fino zaobljenim rubovima i konturama da mi upada u poziciju di bi tija), GPS navigacija i fishfinder (ovo mi je posebno interesantno jer zena i ja smo scuba diveri s kompletne 2 opreme (rekreativni, ne lovimo nista, samo razgledajemo, istrazujemo i slikajemo), tako da bi rado u biti trazili ljepa mjesta za zaroniti, pa mi nije dovoljan samo dubinomjer nego bi tija vidit konture dna da vidim hridi i sl. zanimljive stvari), preko televizije, MP3/radio + zvucnici i unutra i vanka, elektricnog WCa (sad postoji neki maleni i manualni), a na kraju i neki zahvati motora. A iznutra (izvanka se podrazumjeva intonak i ostalo) cemo srediti ga totalno, pribrusit sve, opiturat nanovo, drvene povrsine pribrusit obojat i lakirat ako je negdi otisa lak, podove skinit stari tepison i vidit dali staviti tepison opet ili nesto drugo (sta je bolje za brod, radi vlage i sl.), sve instalacije i zice koje se vide na neki nacin sakrit i sl.

Tako da ima tu posla, ima ideja...

Inace vidio sam sto mi je ropee napisao (thx btw.) ali to je jako slicno sto sam ja vec napisao, osim razlike da se tu prica o solaru i regulatoru punjenja s 2 izlaza, a ja sam radio kombinaciju s jednim izlazom s solara i jednim baterijski izolatorom s 2 izlaza (i kratko spojiti jednu bateriju ofc). Posto necu mjenjati solarni regulator punjenja ostajem na jednom izlazu iz njega pa mislim da cu morati ici kombinacija + baterijski izolator (ili diodni razdjelnik kako vi kazete, iako se u novo vrijeme ne koriste vise diode radi pada napona punjenja (koji nije dovoljan/dobar za akumulatore), pa je potrebno dovoditi na takav razdjelnik dodatni napon s motora na posebne pinove razdjelnika, tako da on podigne taj napon punjenja; tako da se u biti vise koriste FET (tranzistor s efektom polja) razdjelnici koji nemaju takav problem, tj. imaju ali je pad napona je toliko minoran (0.02V pri manjim strujama punjenja, do 0.1V pri vecim, a nama vecinom solar daje tipa 5-15A punjenja u zavisnosti koliko ima solara/akumulatora) da je to zanemarujuce; zato u biti ih ja nazivam unificirano baterijski izolatori :))

I jos jedenu stvar sto mi nije niko odgovorio, od alternatora s motora do baterija (ofc izmedju je bat.izolator) jel koristite neki regulator punjenja? I ako da, sto?
vipko
New Entry

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.