Da, da, prozori ce se rijesiti obavezno. To smo cak mislili i ove sezone, ali nesto nam hitnije uletilo, pa nismo pri lovi, pa cemo to ostaviti za dogodine. Inace ti prozori se nisu mjenjali sigurno 15-20 godina, i na slici se bas nevidi ali totaaaalno su ispucali od sunca, kao da je pauk isplea jako gustu mrezu je kako izgleda. Tako da to mjenjamo s sigurnoscu, vec sam radija neke upite po splitu, ali ako ima neko savjet, rado ga cujem. Ja sam mislija ici s plexijem opet, jer su mi rekli da je onaj koji je sada na brodu neki stari stari plexi, i da danasnji nemaju bas toliki problem s onolikim ispucavanjem radi sunca, mogu biti tonirana, i mogu se zaobljavati (u odnosu na staklo ili nedajBoze kaljeno). Nama su na brodu 95% stakala zaobljena, tako da nam je to bitno. Savijeti? Firme po splitu koje ce dobro napraviti a nece me ogulit?
Inace nisam temu otvara samo radi akumulatora i struje, ovde cemo pomalo sredjivati cili brod i pisati cemo ovde kako idu radovi i naravno pilat vas za savjete. Neke od stvari su ugradnju hidraulickog kormila (sada je na sajle), mozda i autopilot, novi instrumenti (koji su ok, ostavljamo ofc, vidio cijene instrumenata, pa u afan, tako da kupujemo koji nerade ili ih nema, ove stare cemo ocistiti i to je to), neki dodatni senzori tipa razina goriva, vode i sl., kontrolna tabla (tu cu trebati naci nekoga ko radi s plastikom da mi napravi nosac za instrumente ali s fino zaobljenim rubovima i konturama da mi upada u poziciju di bi tija), GPS navigacija i fishfinder (ovo mi je posebno interesantno jer zena i ja smo scuba diveri s kompletne 2 opreme (rekreativni, ne lovimo nista, samo razgledajemo, istrazujemo i slikajemo), tako da bi rado u biti trazili ljepa mjesta za zaroniti, pa mi nije dovoljan samo dubinomjer nego bi tija vidit konture dna da vidim hridi i sl. zanimljive stvari), preko televizije, MP3/radio + zvucnici i unutra i vanka, elektricnog WCa (sad postoji neki maleni i manualni), a na kraju i neki zahvati motora. A iznutra (izvanka se podrazumjeva intonak i ostalo) cemo srediti ga totalno, pribrusit sve, opiturat nanovo, drvene povrsine pribrusit obojat i lakirat ako je negdi otisa lak, podove skinit stari tepison i vidit dali staviti tepison opet ili nesto drugo (sta je bolje za brod, radi vlage i sl.), sve instalacije i zice koje se vide na neki nacin sakrit i sl.
Tako da ima tu posla, ima ideja...
Inace vidio sam sto mi je ropee napisao (thx btw.) ali to je jako slicno sto sam ja vec napisao, osim razlike da se tu prica o solaru i regulatoru punjenja s 2 izlaza, a ja sam radio kombinaciju s jednim izlazom s solara i jednim baterijski izolatorom s 2 izlaza (i kratko spojiti jednu bateriju ofc). Posto necu mjenjati solarni regulator punjenja ostajem na jednom izlazu iz njega pa mislim da cu morati ici kombinacija + baterijski izolator (ili diodni razdjelnik kako vi kazete, iako se u novo vrijeme ne koriste vise diode radi pada napona punjenja (koji nije dovoljan/dobar za akumulatore), pa je potrebno dovoditi na takav razdjelnik dodatni napon s motora na posebne pinove razdjelnika, tako da on podigne taj napon punjenja; tako da se u biti vise koriste FET (tranzistor s efektom polja) razdjelnici koji nemaju takav problem, tj. imaju ali je pad napona je toliko minoran (0.02V pri manjim strujama punjenja, do 0.1V pri vecim, a nama vecinom solar daje tipa 5-15A punjenja u zavisnosti koliko ima solara/akumulatora) da je to zanemarujuce; zato u biti ih ja nazivam unificirano baterijski izolatori
)
I jos jedenu stvar sto mi nije niko odgovorio, od alternatora s motora do baterija (ofc izmedju je bat.izolator) jel koristite neki regulator punjenja? I ako da, sto?