Sređivanje ženinog broda :)

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Sređivanje ženinog broda :)

PostPostao/la vipko » 01. 08. 2012. (21:02)

Evo u postu za predstavljanje sam napisao situaciju. Dakle brod ala Gull 745 oblika, samogradnja, unutrasnji dizel motor 18kW, idemo ga dovesti u pristojno stanje. Sliku cu staviti za vikend kad budem kod broda.

slika
Za pocetak idemo natjerati da brod se pokrene i da barem osnovne stvari na brodu rade (osim stvari za plovidbu broda, svitla, radio, frizider i sl.). Brod je imao 3 akumulatora. Jedan dedicated za startanje motora, drugi za potrosace i treci dedicated za frizider. Taj treci je punio solar na brodu od 145W. Ova prva 2 su se punili s alternatora motora preko baterijskog izolatora. Brod se nije punio/praznio/koristio godinu dana. Pokusaj broj jedan, brod nece da upali, donesi punjac akumulatora, ostavi dan-dva, pokusati ponovo. Brod zavergla, i uz pomoc start spreja u usis, rn-rn-rn, upali se, radi ko urica. Super. Sutra dan, baterije opet cicikrep. Ok idemo testirati akumulatore. S bometrom kiselina u akumulatoru izmedju crvenog i bijelog. Nije dobro. Jedna celija u jednom akumulatoru bye bye. Nije dobro. Posudio od frenda onaj uredjaj za test akumulatora (upises 3-4 vrijednosti akumulatora pa ti ispljune u kakvom je stanju akumulator) samo jedan akumulator na knap. 2 mrtva. Izmedju ostaloga onaj za start motora. Malo se raspitao (mozda cete sad rec da sam prije trebao se ovde javiti) i odlucio kupiti startni akumulator na koji je samo anlaser spojen. Kupio Ciak Start 110Ah s 1000A startne struje(http://www.ciak.hr/clanci/posebne-ponude/ciak-starter-12v110-ah-d-en-1000-ah/). Posto je stari akumulator bio veci kapacitetom, a manji strujom starta (klasicni akumulator) ovo je debelo dovoljno. Kupljeno, testirano, instalirano. Brod pali savrseno. Rijesen jedan problem (eventualno mozete reci jeam falio s ovim akumulatorom). Napravili 2-3 testne voznje radi ko urica. E sad, za napajanje kompresora za frizider cu ostaviti ovaj stari jedan akumulator. Znaci treba mi novi servisni akumulator.

Malo sam gledao i proucavao po netu i vidim ovu novu tehnologiju tj. AGM Deep Cycle akumulatori. GEL nema sanse uzimati radi prevelike razlike u cijeni. Akumulator ce se koristiti za potrosace po brodu, NE za pokretanje motora, dakle servisni. Dakle mislim se izmedju Vartinih Proffesional LFD seriju (klasicni akumulator, doduse sealan i maintenance free od 140 ili 180Ah) ili LAD seriju (AGM akumulator od 150Ah). Cijena je nekih 2000kn za LFD140 i 3400kn za LAD150.

E sad, znam da ce mi svi prodavaci izbaciti prospekte (recimo ovaj: http://www.varta-automotive.com/uploads/tx_sbdownloader/Folder_Marine_UK.pdf) i price kako je ovaj potonji bolji jer im je u interesu prodati skuplji akumulator.

Mene zanima jeli stvarno AGM akumulator toliko bolji i da ce vise nego duplo izdrzati u odnosu na klasicni, te nekakva realna iskustva s njima.

Sljedece sto me zanima je razlika napona punjenja klasicnog akumulatora i AGM. Koliko sam procitao, a i vidio na regulatoru punjenja s solara, razliciti naponi punjenja su za klasicne i za AGM akumulatore. Zasto ovo pitam? Ideja mi je da na kraju imamo 3 akumulatora kao i do sada, kupiti baterijski izolator s 2 ulaza i 3 izlaza, i na jedan ulaz ide alternator, na drugi solar. 3 izlaza svaki na svoj akumulator. ALI ako mi na jedan ulaz ide solar, a na 3 izlaza su mi razliciti akumulatori (neki su klasicni neki AGM), na kojem settingu drzati regulator punjenja od solara? Ako mi bude na kraju 2 AGM baterije (nova servisna, i eventuali cu zamjeniti ovu staru koja radi na 50% kapaciteta, pa cu isto uzeti AGM) i 1 klasicna (za start motora), mozda uzeti baterijski izolator s 1 ulazom i 3 izlaza za alternator na sve 3 baterije, a ovaj postojeci izolator (1 ulaz 2 izlaza) iskoristiti za solar, i onda regulator punjenja namjestiti za AGM baterije, i ta 2 izlaza spojiti samo na 2 baterije AGM. Startnu bateriju ionako samo treba nadopuniti malo, a to ce uredno alternator napraviti.

Dakle daj mi recite jel se isplati davati vece novce za AGM akumulator i koji su vasi konkretni i u praksi vidljivi benifiti, te sta je s naponom punjenja AGM akumulatora i koji sistem baterijskih izolatora bi bio najprimjenjeniji.
vipko
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Merry Fisher 925

Re: Sređivanje ženinog broda :)

PostPostao/la ropee » 01. 08. 2012. (21:14)

Punjenje AGM i klasične olovne baterije može istim naponom . Drugo , regulator solara mora biti spojen direktno na baterije , ne preko diodnog razdjelnika , regulator treba pobudu od strane baterije .
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la Maestral700 » 01. 08. 2012. (21:21)

Za servisni akumulator se svakako isplati uzeti AGM akumulator. I razlika nije neka velika, AGM od 120Ah možeš naći već od 1100-1200kn. Razlika između olovnog i gela je slijedeća: Olovnu bateriju možeš isprazniti maksimalno do 20% i nakon toga je neupotrebljiva,tj.mora se puniti. Gel do 80% ispražnjenosti još uvijek funkcionira bez problema. Za servisne potrebe je ovo vrlo bitno. Razlike napona punjenja su zanemarljive,negdje oko 0,2-0,4V (14,4-14,8V) tako da nema problema za istovremeno punjenje putem solarnog. Govorim ti iz prakse,sve funkcionira savršeno.
Maestral700
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la dome » 01. 08. 2012. (21:35)

Meni se agm pokazao neusporedivo bolji od klasičnog akumulatora.Prošle godine sam polovinom maja kupio fiamm cyklop 180 AH za servisni akumulator i jedva bi mi izdržao jedan dan bez nadopunjavanja dok mi nije negdje u kolovozu crkao pao ispod 10V i nisam ga više mogao vratiti krepucnio do te mjere da bi ga pumpa za ješku za dvadesetak minuta srušila ispod 11V. Dakle izdržao je puna tri mjeseca , reklamirao sam ga i nadoplatio za fiamm neptun 200 AH agm servisni koji mi izdrži dva dana bez nadopunjavanja još ga nisam uspio srušiti ispod 12V ni nakon dva dana bez nadopunjavanja, na barki imam svašta od frižidera preko zahoda na struju do televizije sa dvd-om jedino mi je rasvjeta led sve ostalo su potrošači bez milosti.Dakle ja mogu iz iskustva argumentirano napisati da je startna kiselinska baterija istog proizvođača neusporediva sa agm servisnom baterijom ni po čemu kako po dugotrajnosti ekploatacije tako ni po masi jer ova agm ima 78 kg prema onoj startnoj od 62 kg.Od punjača imam neki pametni viktron od 60A koji je skup za nevirovati da punjač more toliko koštati koji ima nekoliko modaliteta punjenja ne znam točno kako i što a, pre duboko je u štivi da bi se tamo zavlačio ali vidio sam onako iz primjerene udaljenosti da ima gomilu ledica koje blinkaju, konfigurirali su ga zore i ruzina i rekli da je to to.Između startne i servisne je nekakav batery izolator caryx ili tako nekako što je opet zorin i ruzin uradak ne znam detalje jer su opet samo rekli da je to to i da ne berem brigu kako god evo sve uredno radi i od kad sam u septembru zamjenio onu nesritnu kiselinsku bateriju nisam dizao poklopac štive sa baterijama ........... dakle moja preporuka za servis agm i to obvezatno strogo namjenski servisni .......... za sve ostlale električne kutijice pitati zoru ,ruzinu , porera itd ..........
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la vipko » 01. 08. 2012. (22:53)

Ok tako sam i mislio da ima smisla AGM uzeti. Onda cu uzeti njega od 150Ah, mislim da ce mi biti dovoljno s obzirom da frizider je na svom akumulatoru. Dakle svi ste se slozili da ta mala razlika u voltazi za GEL/AGM i klasicne akumulatore ne radi problem? Sto je s skracivanjem vijeka akumulatora. Citao sam uputstvo od ovog Vartinog AGM akumulatora oni tocno kazu da treba biti napon punjenja podesen za GEL/AGM akumulatore.

rope: znam da regulator treba vidit direktno akumulator, al to se rijesi na nacin da se na diodnom izolatoru jedan akumulator direktno spoji na ulaz od regulatora, a ostali idu klasika. Tako da jedan akumulator je uvijek na regulatoru i to ide ok, a ostala 2 su izolirana preko bat.izolatora.

Maestral: Di si nasa AGM od 120Ah za 1100-1200kn ??? Ja sam ovu vartinu proffesional AGM od 150Ah nasao najjeftinije ito u zagrebu za 3000kn (u Splitu uz sve popuste + vracanje starog akumulatora dojde 3400kn). Ostale marke su moooozda nesto jeftinije ali ispod 2300-2500 nisam nasao AGM.

dome: e dotakao si se mog sljedeceg pitanja. Kako punite te baterije. Jer trenutno je alternator spojen direktno na akumulatore, a solar ima svoj regulator. Sto vi imate izmedju anlasera i akumulatora? Specificno za AGM? Jer nema mi smisla da mi on stalno nadopunjuje akumulator na 100% bilo da se isprazni par postotaka ili 50%. Svaki akumulator ima neki broj punjenja praznjenja (iliti ciklulsa), pa zasto potrositi jedan ciklus za nadopuniti 2% a ne 50% ?

Eh da, zora, ruzina, porer to su neki lokalci ili ljudi tu na forumu ? :)
vipko
New Entry

PostPostao/la dome » 01. 08. 2012. (23:33)

To su forumaši meštri profesionalci u struci ..........
imam svašta nešto svakakvih kutijica za koje i nisam siguran čemu sve služe , struja mi i nije baš neko područje koje mi je skroz poznato pa se tu ipak prepuštam profesionalcima no u jedno sam siguran a to je da ovo radi i to savršano ........... rekli su mi da je to tako savršeno i da tako treba biti te da samo kontroliram dva displeja jedan za servisnu drugi za startnu te kad kapacitet u postocima padne ispod 20% ili napon ispod 12V onda da kresnem generator ili motor ili se utakam u ormarić u marini (solarne ploče nemam jer mi smetaju gumenjaku koji boravi uglavnom na krovu) no još od kad sam ugradio ovu agm to se nije dogodilo .... kad se vratim sa mora utankan sam stalno u ormarić radi frižidera jer volim uvik imati leda i hladnu cugu .......... apropo onoga o ciklusima pa zar baterija u autu nije stalno odnosno uglavnom u procesu punjenja pa traje po naj manje pet godina i to one osrednjeg cijenovnog ranga , možda mi usporedba baš i nije adekvatna ali kao što već napisah struja mi i nije primarno područje interesa pa tako ni znanja ............
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la borro » 02. 08. 2012. (06:22)

Vojko, a što je sa makinom, dal inaće pališ start sprejem ili? Iz iskustva znam da je to jako loše za motor, pa se nadam da je ovo bilo samo jedinstvena prilika! :think:
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la Maestral700 » 02. 08. 2012. (09:08)

Vipko, to su pretjerane cijene, ja sam svoj kupio ovdje http://www.solarni-paneli.hr/pdf/cjenik.pdf. Pogledaj, imaš čak 250Ah za cijenu od 2.500 kn (cijenik ti je veleprodajni,dodaj još PDV) i odluči se koji ti odgovara.....ako imaš koga u Zg da ti kupi i donese,ako nemaš oni ti mogu i poslati :thumbup:
Maestral700
Senior Member

PostPostao/la MURTER 600 » 02. 08. 2012. (09:25)

Dok cekas odgovor maestrala probaj ukucati; Hvaljen budi d.o.o. Zagreb.

Maestral: Di si nasa AGM od 120Ah za 1100-1200kn ??? Ja sam.

Dok sam ja kuckao,maestral je stavio link! Bravo maestral :wave:
Murterino 21
Demokracija je kada dvije budale imaju više prava od jednog pametnog!
To što su se meduze održale bez mozga preko 650 miliona godina,daje nadu mnogim ljudima..........
MURTER 600
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: MURTER 600(murterino 21) Nanni turbodiesel 60

PostPostao/la ćuba69 » 02. 08. 2012. (10:09)

dome je napisao/la:... za sve ostlale električne kutijice pitati zoru ,ruzinu , porera itd ..........

a Pape ??? :Angry47: .....nema veze...uključit će se on već kad se tema malo stabilizira.... : Other6:
...jist,pit,hajduk split...
ćuba69
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la boles » 02. 08. 2012. (12:12)

Maestral700 je napisao/la:Vipko, to su pretjerane cijene, ja sam svoj kupio ovdje http://www.solarni-paneli.hr/pdf/cjenik.pdf. Pogledaj, imaš čak 250Ah za cijenu od 2.500 kn (cijenik ti je veleprodajni,dodaj još PDV) i odluči se koji ti odgovara.....ako imaš koga u Zg da ti kupi i donese,ako nemaš oni ti mogu i poslati :thumbup:

pricao sam s ovim ljudima na sajmu u Sibeniku, imali su neke akcije, ali nisam bio od sopinga,.... uglavnom bilo je povoljnije od bilo gdje drugo gdje sam gledao...

nego da se nadovezem, nije ni meni struja struka, ali zar nebi bilo bolje staviti i na frizider AGM, posto on prazni po noci, da odradi noc du ujutro punjenja solara??
Motor pak svoju bateriju ne prazni dok ne radi,.... samo je stajanje u pitanu, a tu se motor upali povremeno, radi baterije i radi motora....
boles
New Entry

Tip plovila: Pasara 5m + Tomos 3.5

PostPostao/la Maestral700 » 02. 08. 2012. (13:19)

Pa frižider se i stavlja na servisnu, u ovom slučaju AGM bateriju. Primarna baterija kod većine služi isključivo za paljenje motora i eventualno za neki dodatni,manji potrošač. Kod mene su još pozicijska (navigacijska) svjetla na njemu.
Maestral700
Senior Member

PostPostao/la vipko » 02. 08. 2012. (14:07)

Evo doznao da je motor Westerbeke, model pojma nemam, al iskopat cu ja to po netu ili negdi na motoru nac pločicu s modelom i sl. Slika motora:

slika

Sto se tice motora samo smo prvi put upotrjebili start sprej jer motor nije radio preko godinu dana. Kada smo ga s time upalili, ostavija sam ga jedno po ure/uru da radi, pa malo na vecim djirima da sve malo propuse, provjerio filter usisa mora, i jos neke stvari sto su meni kao laiku poznate da treba paziti. Nakon toga problem s paljenjem motora je bilo iskljucivo radi startnog akumulatora. Sljedeci put ga pokusao upaliti tr-tr-tr-tr-klik! I akumulator izdusija. Odkada sam uzeo novi startni akumulator (prosli tjedan) motor pali tako reci instantno s 2-3 verglaja.

Maestral, thx na onom linku, definitivno cu im se javiti sad kad budem uzimao novu bateriju. A recite mi koliki su nedostatci ovih ajmo ih nazvat "stacionarnim" baterijama u odnosu na one za brodove (marine). Kao ove marine su optimizirane za upotrebu na brodovima, koliko ovim ostalim smeta konstantne vibracije, ljuljanje i sl. stvari koje su normalne na brodu?

Raspodjelu potrosaca nisam jos radio niti je to fixno da ostane kako je prije bilo, ali radi vec raspodjeljenih instalacija bilo bi mi lakse da ostane kako je bilo. Dakle da ne dojde do nesporazuma prije su bile 3 baterije. 1 startna i 2 servisne. Na jednu servisnu je bio frizider dedicated, a na drugu servisnu sve ostalo (osim anlasera i frizidera). Sad posto su 2 akumulatora otisla, a treci je na pola kapaciteta situacija je sljedeca: startna baterija je nova i ona je samo za anlaser, glavna servisna fali i to je ta koju hocu odmah kupiti AGM, znaci na njoj ce biti svi potrosaci (minus anlaser koji je na startnoj bateriji) i druga servisna (to je 2 godine star klasicni akumulator od 225Ah ali ajmo reci da radi na pola kapaciteta) je samo za frizider. E sad mogao bi i frizider prebaciti na AGM, ali za sto cu onda koristiti ovu drugu servisnu? Trebao bi komplet instalacije prepravljati. A s vremenom cu i ovu bateriju uzeti AGM pa ce mi biti svejedno. U svakom slucaju trebam testirati jel moze ova treca baterija izdrzati samo kompresor od frizidera na sebi (ovo nije standardni frizider nego custom napravljen dio za frizider onda uzet kompresor, isparivac i ostalo, i ugradjeno u za frizider predvidjeno mjesto (prije je tu isto bio fridge ali plinski)). Ako moze (a mislim da moze jer je tako bila do sada koristena) onda necu nista mjenjati u instalacijama i ostaviti ovako da bude (uz to da cu i ovu trecu promjeniti i uzeti neku manju kapacitetom ali AGM bateriju, medjutim ne sada odma jer ima troska tooooonu, a ovo mi nije o glavi, jer radi trenutno).
vipko
New Entry

PostPostao/la Maestral700 » 02. 08. 2012. (14:22)

vipko je napisao/la:Maestral, thx na onom linku, definitivno cu im se javiti sad kad budem uzimao novu bateriju. A recite mi koliki su nedostatci ovih ajmo ih nazvat "stacionarnim" baterijama u odnosu na one za brodove (marine). Kao ove marine su optimizirane za upotrebu na brodovima, koliko ovim ostalim smeta konstantne vibracije, ljuljanje i sl. stvari koje su normalne na brodu?

Sve skupa su to gluposti jer sve "marine" skuplje zvuči i prodaje se.. :thumbdown: Šarene laži za naivne, akumulator ima svoje karakteristike, jačinu, vrstu medija kojim je napunjen (olovni,gel i dr.) a ne dijeli se na "marine" , "auto" i slično....

Akumulator kupuj prema karakteristikama i onome što tražiš a ne po nazivu. Inače postoje oni koje treba održavati (sa čepovima i elektrolitima) i oni koji se ne održavaju (zaliveni). More i valove podnose sve vrste akumulatora....
Maestral700
Senior Member

PostPostao/la Basaforca » 02. 08. 2012. (15:50)

Westerbeke motori su se inace ugradjivali u life boat. Tako da je najvjerovatnije motor koji je pripadao tome!

:wave:
Basaforca
Senior Member

Tip plovila: Pilotina Marušić 950

Sljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.