Evo u postu za predstavljanje sam napisao situaciju. Dakle brod ala Gull 745 oblika, samogradnja, unutrasnji dizel motor 18kW, idemo ga dovesti u pristojno stanje. Sliku cu staviti za vikend kad budem kod broda.
Za pocetak idemo natjerati da brod se pokrene i da barem osnovne stvari na brodu rade (osim stvari za plovidbu broda, svitla, radio, frizider i sl.). Brod je imao 3 akumulatora. Jedan dedicated za startanje motora, drugi za potrosace i treci dedicated za frizider. Taj treci je punio solar na brodu od 145W. Ova prva 2 su se punili s alternatora motora preko baterijskog izolatora. Brod se nije punio/praznio/koristio godinu dana. Pokusaj broj jedan, brod nece da upali, donesi punjac akumulatora, ostavi dan-dva, pokusati ponovo. Brod zavergla, i uz pomoc start spreja u usis, rn-rn-rn, upali se, radi ko urica. Super. Sutra dan, baterije opet cicikrep. Ok idemo testirati akumulatore. S bometrom kiselina u akumulatoru izmedju crvenog i bijelog. Nije dobro. Jedna celija u jednom akumulatoru bye bye. Nije dobro. Posudio od frenda onaj uredjaj za test akumulatora (upises 3-4 vrijednosti akumulatora pa ti ispljune u kakvom je stanju akumulator) samo jedan akumulator na knap. 2 mrtva. Izmedju ostaloga onaj za start motora. Malo se raspitao (mozda cete sad rec da sam prije trebao se ovde javiti) i odlucio kupiti startni akumulator na koji je samo anlaser spojen. Kupio Ciak Start 110Ah s 1000A startne struje(
http://www.ciak.hr/clanci/posebne-ponude/ciak-starter-12v110-ah-d-en-1000-ah/). Posto je stari akumulator bio veci kapacitetom, a manji strujom starta (klasicni akumulator) ovo je debelo dovoljno. Kupljeno, testirano, instalirano. Brod pali savrseno. Rijesen jedan problem (eventualno mozete reci jeam falio s ovim akumulatorom). Napravili 2-3 testne voznje radi ko urica. E sad, za napajanje kompresora za frizider cu ostaviti ovaj stari jedan akumulator. Znaci treba mi novi servisni akumulator.
Malo sam gledao i proucavao po netu i vidim ovu novu tehnologiju tj. AGM Deep Cycle akumulatori. GEL nema sanse uzimati radi prevelike razlike u cijeni. Akumulator ce se koristiti za potrosace po brodu, NE za pokretanje motora, dakle servisni. Dakle mislim se izmedju Vartinih Proffesional LFD seriju (klasicni akumulator, doduse sealan i maintenance free od 140 ili 180Ah) ili LAD seriju (AGM akumulator od 150Ah). Cijena je nekih 2000kn za LFD140 i 3400kn za LAD150.
E sad, znam da ce mi svi prodavaci izbaciti prospekte (recimo ovaj:
http://www.varta-automotive.com/uploads/tx_sbdownloader/Folder_Marine_UK.pdf) i price kako je ovaj potonji bolji jer im je u interesu prodati skuplji akumulator.
Mene zanima jeli stvarno AGM akumulator toliko bolji i da ce vise nego duplo izdrzati u odnosu na klasicni, te nekakva realna iskustva s njima.
Sljedece sto me zanima je razlika napona punjenja klasicnog akumulatora i AGM. Koliko sam procitao, a i vidio na regulatoru punjenja s solara, razliciti naponi punjenja su za klasicne i za AGM akumulatore. Zasto ovo pitam? Ideja mi je da na kraju imamo 3 akumulatora kao i do sada, kupiti baterijski izolator s 2 ulaza i 3 izlaza, i na jedan ulaz ide alternator, na drugi solar. 3 izlaza svaki na svoj akumulator. ALI ako mi na jedan ulaz ide solar, a na 3 izlaza su mi razliciti akumulatori (neki su klasicni neki AGM), na kojem settingu drzati regulator punjenja od solara? Ako mi bude na kraju 2 AGM baterije (nova servisna, i eventuali cu zamjeniti ovu staru koja radi na 50% kapaciteta, pa cu isto uzeti AGM) i 1 klasicna (za start motora), mozda uzeti baterijski izolator s 1 ulazom i 3 izlaza za alternator na sve 3 baterije, a ovaj postojeci izolator (1 ulaz 2 izlaza) iskoristiti za solar, i onda regulator punjenja namjestiti za AGM baterije, i ta 2 izlaza spojiti samo na 2 baterije AGM. Startnu bateriju ionako samo treba nadopuniti malo, a to ce uredno alternator napraviti.
Dakle daj mi recite jel se isplati davati vece novce za AGM akumulator i koji su vasi konkretni i u praksi vidljivi benifiti, te sta je s naponom punjenja AGM akumulatora i koji sistem baterijskih izolatora bi bio najprimjenjeniji.