Super ... kako se to uobičajava reći u novije vrijeme ... mada više ne znam da li se radi o Kvikiju, benzini ili čemu li ...
Vidim da nam je tolerancija još uvijek na istom
niveaux-u ... pa da ponovim, super!
Dakle ... protiv smo toga da se love male tune. To je u redu, jer male se tune, jer su male, ne uspiju izmrijestiti i zato ih nije dobro loviti dok su male. Velike se mogu loviti, jer su se izmrijestile. Velike nisu bitne ... obavile su ono što su morale obaviti. Ali ... ne smiju se loviti ...
Meni,
osobno, najviše smeta kada vidim na ribarnici ribu koja je ispod mjere ... mrtva. Ne pliva više ...
Imam puno slika u mobu, no ... ne da mi se tražiti ... od minijaturnih šanpjera, listova, pa dalje ... to smatram ulovom ribe ispod mjere. Ovo "ispod mjere" nije, na žalost, propisano nekim razumljivim i prirodi shvatljivim (ciklusima i) razlozima ... uglavnom se radi (pogledaj lovostaj na zubaca) o komercijalnim razlozima i što se riba lošije lovi to su "minimalne" mjere ... sve minimalnije.
Slijedom razmišljanja, iako rastrzanih emocijama, dolazim do zaključka da te male tunice, ipak nisu ubijene i prodane u težinama koje su u redu veličine od osam do trideset kila. Recimo da moja "neosjetljivost" može i proći pored prizora malih šanpjera, no ne vjerujem da bi mogla proći i pored prizora jedne male tunice izložene na nekoj od ribarnica. Te slike su, vjerujem, zaista rijetke ili ni ne postoje. Znači da se taj minimum u težini, ipak poštuje ... govorim o legalnoj prodaji, naravno.
S terena mi, sa svih strana, dolaze informacije da je stanje, što se tiče fonda tune ... pozitivne. Restrikcije (ili ne) evuropske zajednice su, u relativno kratko vrijeme, pokazale neke rezultate ... iako ...
Slušajući priče prekaljenih tunolovaca, a kad kažem prekaljenih, mislim na familije koje se lovom na tune bave generacijama,
alti e bassi su u tunolovu prisutni već desetljećima, ako ne i više, tako da promjene na terenu u jednoj ili dvije godine baš i ne predstavljaju mjerilo.
Govorilo se je i o "umjetnoj oplodnji" ... no ni to (očigledno) ne valja. Dok govorimo o kravama, još može i proći, jer krave ne lovimo štapom i nije nas (izgleda, briga) koje patnje one prolaze na putu do našega stola ... jer o tome se, na kraju krajeva radi, zar ne? O našemu stolu.
Tune, za razliku od krava, volimo loviti (ili bi voljeli) i to zato, jer ih volimo jesti. Ili samo loviti da bi ih pustili, što se kravama, na njihovu žalost, događa puuuno rijeđe ... Nikada. Jednom ulovljena krava biva pojedena. Stop!
Nego ... kad već bulaznim o kravama ... koliko vas zna koje su seksualne slobode jedne krave? Koliko jedna krave provede u slobodnom životu, u divljini, koji joj, između ostalog, daje slobodu i da izabere partnera sa kojim će "osnovati obitelj" i donesti podmladak na svijet u "divljini"???
Radi čega bi jedna krava, u vremenima koje lete i koja jesu, trebala imati manja prava od jedne ... tune...???
P.S.
Recimo da je ovo jedna mala provokacija ...