Pustili tune iz kaveza

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Pustili tune iz kaveza

PostPostao/la surfer » 22. 07. 2012. (08:39)

Lab ti znaš više nego mi ostali skupa, to već dugo znamo, drugo ova usporedba je nepotrebna jer tako moemo o tome tko vadi kristale za mobitele, tko prosjači u Londonu i još bezveznije uspoređivat sa farmama stoke, jer u tom slučaju si ti taj koji ne razumije o čemu govorim, neke agresivne odgovore od nekih koji spadaju najkasnije u 17. stoljeće bolje ni ne spominjat, št se mene tiče može lock na temu, možda i podforum, ma može i cijeli forum :shifty:
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la sinitram » 22. 07. 2012. (10:45)

Jesu pustili, nisu, teroristi, nisu..
Ja mislim da je jedino rješenje kloniranje tuna... :lol:
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la labrax » 22. 07. 2012. (13:56)

i ja surf mislim da moze na lock jer nisi ni jedan OBRAZLOZENI argument iznio..
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la riberer » 22. 07. 2012. (18:11)

Super ... kako se to uobičajava reći u novije vrijeme ... mada više ne znam da li se radi o Kvikiju, benzini ili čemu li ...
Vidim da nam je tolerancija još uvijek na istom niveaux-u ... pa da ponovim, super! :thumbup:

Dakle ... protiv smo toga da se love male tune. To je u redu, jer male se tune, jer su male, ne uspiju izmrijestiti i zato ih nije dobro loviti dok su male. Velike se mogu loviti, jer su se izmrijestile. Velike nisu bitne ... obavile su ono što su morale obaviti. Ali ... ne smiju se loviti ... :mrgreen:

Meni, osobno, najviše smeta kada vidim na ribarnici ribu koja je ispod mjere ... mrtva. Ne pliva više ...
Imam puno slika u mobu, no ... ne da mi se tražiti ... od minijaturnih šanpjera, listova, pa dalje ... to smatram ulovom ribe ispod mjere. Ovo "ispod mjere" nije, na žalost, propisano nekim razumljivim i prirodi shvatljivim (ciklusima i) razlozima ... uglavnom se radi (pogledaj lovostaj na zubaca) o komercijalnim razlozima i što se riba lošije lovi to su "minimalne" mjere ... sve minimalnije.

Slijedom razmišljanja, iako rastrzanih emocijama, dolazim do zaključka da te male tunice, ipak nisu ubijene i prodane u težinama koje su u redu veličine od osam do trideset kila. Recimo da moja "neosjetljivost" može i proći pored prizora malih šanpjera, no ne vjerujem da bi mogla proći i pored prizora jedne male tunice izložene na nekoj od ribarnica. Te slike su, vjerujem, zaista rijetke ili ni ne postoje. Znači da se taj minimum u težini, ipak poštuje ... govorim o legalnoj prodaji, naravno.

S terena mi, sa svih strana, dolaze informacije da je stanje, što se tiče fonda tune ... pozitivne. Restrikcije (ili ne) evuropske zajednice su, u relativno kratko vrijeme, pokazale neke rezultate ... iako ...
Slušajući priče prekaljenih tunolovaca, a kad kažem prekaljenih, mislim na familije koje se lovom na tune bave generacijama, alti e bassi su u tunolovu prisutni već desetljećima, ako ne i više, tako da promjene na terenu u jednoj ili dvije godine baš i ne predstavljaju mjerilo.

Govorilo se je i o "umjetnoj oplodnji" ... no ni to (očigledno) ne valja. Dok govorimo o kravama, još može i proći, jer krave ne lovimo štapom i nije nas (izgleda, briga) koje patnje one prolaze na putu do našega stola ... jer o tome se, na kraju krajeva radi, zar ne? O našemu stolu.
Tune, za razliku od krava, volimo loviti (ili bi voljeli) i to zato, jer ih volimo jesti. Ili samo loviti da bi ih pustili, što se kravama, na njihovu žalost, događa puuuno rijeđe ... Nikada. Jednom ulovljena krava biva pojedena. Stop!

Nego ... kad već bulaznim o kravama ... koliko vas zna koje su seksualne slobode jedne krave? Koliko jedna krave provede u slobodnom životu, u divljini, koji joj, između ostalog, daje slobodu i da izabere partnera sa kojim će "osnovati obitelj" i donesti podmladak na svijet u "divljini"???

Radi čega bi jedna krava, u vremenima koje lete i koja jesu, trebala imati manja prava od jedne ... tune...???

P.S.
Recimo da je ovo jedna mala provokacija ... :eh:
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la ceko » 22. 07. 2012. (18:53)

riberer je napisao/la:Recimo da je ovo jedna mala provokacija ... :eh:

Ufff! Na kraju sve se svodi na kapitalizam i prošla vremena..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la lupis » 22. 07. 2012. (23:01)

Pa Riberer,recimo da si na dobrom tragu....,iako...,dvije stvari su u tvom textu,meni, relativizirane ili nedorečene...:

1.Napisao si da ti s terena, sa svih strana,dolaze pozitivne informacije...
Ako zanemarimo stranu koja ih lovi iz gušta i onu koja ih lovi zbog profita...,postoji li još koja strana koja smatra da su tune u pozitivi?

2.Tvrdnja da se tune love samo iz razloga jer ih volimo jesti ili loviti (C&R) je,znaš i sam , poluistina.Postoje ljudi koje tune(o njima je riječ) love,a dakako da ne bi smjeli,iz čiste materjalne koristi.

I tu ,ovdje,i ovakva rasprava, gubi smisao.

Možemo se na ovom mjestu jedino sprdat s onima koji misle da smo svi ostali budale.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la oneeyed » 23. 07. 2012. (06:44)

riberer je napisao/la:Nego ... kad već bulaznim o kravama ... koliko vas zna koje su seksualne slobode jedne krave? Koliko jedna krave provede u slobodnom životu, u divljini, koji joj, između ostalog, daje slobodu i da izabere partnera sa kojim će "osnovati obitelj" i donesti podmladak na svijet u "divljini"???

Radi čega bi jedna krava, u vremenima koje lete i koja jesu, trebala imati manja prava od jedne ... tune...???

Mislim da bi trebalo skrenuti pozornost medija na ovaj citat, sigurno bi ušao u anale pisane riječi.
U isto vrijeme potresan a opet dirljiv, pa još na kraju moralna pitalica...
Poteže pitanja koja vole mladi - seksualne slobode, nesputani život u divljini, teletina...bravo!!! :clap: :clap: :clap:
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la surfer » 23. 07. 2012. (08:05)

Stvarno nisam znao da je krava ugrožena vrsta, pred istrebljenjem :wtf:
O materijalnoj koristi se može pričat, iako sumnjam da če se te tune šta se love kod nas prodat za 700000 $, koliko je prodana jedna početkom godine u Japanu, i uspoređivat lov na štap i mrežom nema smisla...i nije neka drama zbog tih tuna ulovljenih štapom, najbolje da nam zabranei zubace, orade, palamide, ribone i štajaznamkojuribu lovit na udicu, tj. koliko su već puta do sada profiji optužili udičare zbog manjka ribe :roll:
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la riberer » 23. 07. 2012. (09:26)

oneeyed je napisao/la:
riberer je napisao/la:Nego ... kad već bulaznim o kravama ...

Poteže pitanja koja vole mladi - ...:

surfer je napisao/la:Stvarno nisam znao da je krava ugrožena vrsta, pred istrebljenjem ...

Drago mi je da u mojem tekstu svatko od vas uspio naći nešto za sebe ... bez da se opterećuje "ostatkom" teksta, pokušavajući ga shvatiti kao cjelinu :mrgreen:

surfer je napisao/la:...i nije neka drama zbog tih tuna ulovljenih štapom ...

surfer ... zar zaista ne vidiš koliko, u stvari, nisi dosljedan sam sebi?
U tebi vladaju dvostruka mjerila, cijenim tvoj stav koji zastupa neke, nazovimo ih, ideale, no tuni je svejedno tko ju je ulovio, sportaš ili profesionalac. Ako joj je nanešena šteta, nju nije briga ko je taj u čijim se rukama nalazi drugi kraj povraza.

Nemam podatke (tko ih uopće ima i da li koga "gore" to zanima) o lovu na tunu koji se odnose na Hrvatsku, no, usporedbe radi, imam nešto što se tiče naših susjeda Italijana.
Pritisak na riblji fond (ne samo tunu) je sve veći i u posljednje vrijeme je izgleda svu brigu na sebe preuzeo Brisel, pa tako i u pogledu ograničenja lova na tune. No što se u stvari dešava? Nasuprot velikom smanjenju broja ribarica profesionalaca (leteće tunere i parangali) upravo radi očuvanja fonda tune i zbog njezine ugroženosti kao vrste, svake godine je flota rekreativaca čija su plovila dobila autorizaciju za lov na tune u sve većem porastu. Tako je na primjer za 2011. godinu, u kojoj je Italiji bilo dodjeljeno 50 tona tune (poslije smanjeno na 30), tu dozvolu dobilo 6.600 plovila. Čak su neki profesionalci (radi se o malom obalnom ribolovu koji će uskoro biti uveden i kod nas) prešli u kategoriju "rekreativaca" kako bi mogli loviti tune.
Opće poznata stvar o kojoj često izbjegavamo govoriti (pogotovo onda kada nemamo dokaza) je da veliki dio ulova tune biva uključen u trgovačke krugove, restorana i ribarnica, a ostvaren je upravo pod okriljem sportskog (ili rekreativnog) ribolova ... usput i bez ikakve sanitarne kontrole što se takvih ulova tiče ...
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la ceko » 23. 07. 2012. (10:43)

Djeca rade? Pustili tune iz kaveza? Uzgajaju tune? Postoje aktivisti, teroristi i oni drugi? Postoje profesionalci? Neko je protiv nečeg? Ima li šta novog?
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la labrax » 24. 07. 2012. (20:46)

surfy, sto mislis, sto je vise stetno za more, uloviti gofa od 35 kg ili gofa od 1 kg?
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 24. 07. 2012. (22:01)

35 gofa od 1 kila :(
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la ceko » 25. 07. 2012. (12:08)

Ne bi reka, ako gledamo genetiku ;) ..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 25. 07. 2012. (12:31)

sva srića da nitko nije zubace pustio iz zubošinjaca,kakav bi to udar na burzu ribe u Tokiu i Nevjorku bio...
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la sans-ego » 25. 07. 2012. (13:42)

lupis je napisao/la:sva srića da nitko nije zubace pustio iz zubošinjaca,kakav bi to udar na burzu ribe u Tokiu i Nevjorku bio...

Lupis - o tome se ne pise javno jer ako Japanci i sushi-gurmani zajedno sa "poduzetnicima" otkriju fete gofa i zubatca - ostaju ti spari i glavoci ..

Usput ova industrija je puno opasnija nego bilo sto drugo po pitanju izlova i distribucije tune.
Selektivnom kupovinom se jako lako da izvrsiti pritisak na bilo koga, bez rezanja mreza i komandoskih akcija naivnih i neobavijestenih "aktivista".
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.