Pustili tune iz kaveza

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Pustili tune iz kaveza

PostPostao/la sans-ego » 16. 07. 2012. (02:01)

Od slijedece godine je vrlo vjerojatno da ce tuna biti uvrstena u ugrozene vrste, tako da ce se moci samo gledati (vidi Ribarevu sliku), ukoliko se ne nadje i usvoji preporuka metoda i nacin odrzivog uzgoja, sto vjerojatno nece, a datum kada ce se znati nesto vise je 3 tjedan mjeseca Rujna ove godine.

Izmedju Tunisa, Sicilije i Malte je podrucje gdje se opasuje tuna i tegli u kavezima do uzgajalista po Italiji, Cipru, a vrlo vjerojatno i ovog Kali, jer se predpostavlja da od mrijesnog stanista, (oko i juzno od Baleara, Alzir, Libija i sjeverna obala Maroka), do tih podrucja opasivanja velicina tune prelazi taj minimum od 8 kg ili oko 4 mjeseca stara tuna. Ne znam dovoljno detalja, ali mislim da ova tuna iz tih "bazena" nije upasana u Jadranu.

Osim toga u Japanu, utovljena tuna - sa farme, ne postize niti pribliznu cijenu kao divlja tuna, sto se vrednuje po gustoci misica i odnosu masti u uzorku prereza i kad covjek logicno razmisli, to vrijedi i za svaku drugu uzgojenu ribu. Posto je tuna toplokrvna riba, regulacija i izmjena topline u tijelu pomaze strukturi i kvaliteti mesa - znaci ako se tovi i ne pliva, pa da je u ne znam kako cistom i kvalitetnom moru - rezultat je kolicina, sa niskom kvalitetom, za sada relativno solidnom zaradom ali bez odrzivosti. Apsolutno neprirodni nacin uzgoja uz glasan marketing. Pravi biznis sa tunom bi bio razvijanje mrijestilista u Jadranu.

Tako da ova jadna tuna u tim kavezima vrlo vjerojatno jedva zna plivati, a kamo li uloviti neku sardelu.

A sad, ako se netko nadje u krajem Rujna pocetkom Listopada u kurentu na oko 4-5 milja jugozapadno od Suska moze samo gledati stotine "torpeda" od 100+ kg kako jure 30 cv. oko barke - ona koja se zabije u barku je vrlo vjerojatno pustena ili pobjegla "svinja" s farme... ;)
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la surfer » 16. 07. 2012. (07:49)

Možda če biti uvrštena u ugrožene vrste, ali broji tuna je u porastu (ne Mediteranu), znači da su te zabrane dale neki rezultat iako se kriminal oko toga i dalje dešava i dan danas...lovit mlade tune kao niti drugu mladu ribu nema smisla, pa nema smisla ni govorit da je zakon ok, kao i kad su ukinuli lovostaj za zubaca, niko ništa, sljedeći put kad se zubatac oporavi i čim se pročuje odmah če mrežama po njemu pa če još manje ostati za nas udičare...
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la lupis » 16. 07. 2012. (10:44)

ma nama udičarima i netreba više od 10-tak zubataca i dvi- tri nedorasle tune godišnje...

toliko će se uvik nać...

nego, zaželio sam se friške škrpine,nisam je jeo od početka svibnja..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Bakakuava » 16. 07. 2012. (11:06)

a a što reći....
evo tu tvrdite da je tuna bila ulovljena ispod dozvoljene količine - ako vi to možete onda mogu i ja

vi koji to tvrdite ste ***NEPOTREBNO VRIJEĐANJE***, laprdate bez ikakvog znanja i mozda - ukratko ***NEPOTREBNO VRIJEĐANJE***.

- već 2 godine na svakom tunolovcu je promatrač (strani državljani postavljen od ICCATA), na tunolovcu je instalirana kutija sa GPS-om - prati se svako njegovo kretanje - ma nema nikakve šanse da je riba ulovljena u van danog perioda kao i da je ispod propisane veličine.

- sada da ne pišem još jer mi se na ovu temu neda raspravljati sa ***NEPOTREBNO VRIJEĐANJE*** kojima je eko svijest ispred svega.

- i članak je glupost sam po sebi ne opisuje baš realnu situaciju

SADA: Ova firma posluje legalno u republici Hrvatskoj, najveći je izvoznik u Zadarskoj županiji i zapošljava određen broj ljudi. Od kooperanata se vrši otkup sitne plave ribe koja je hrana za tune - znači krug ljudi koji žive od ovog posla se višestruko širi.

Pa bemu miša dolaziš iz Europe i direktno sabotiraš glavnu gospodarsku granu na ovom području od koje ljudi žive - uzimaš ljudima kruh.
- nebi više pisao o ovome da me ne baniraju

ali najgore je od svega: Aktivisti su strani državljani (uhvaćeni su na djelu) ali nemamo čvrstih dokaza. Zbog ugleda Hrvatskog turizma u Europi ali i zbog dobrog odnosa sa državama Europske Unije (koje još nisu raticifirale pristupanje RH to EU) najbolje je da aktiviste pustimo lišo.

i slobodno dođite i drugi put, parajte mriže i činite što vas volja, jer morete da nas guzite. Mi vam nećemo ništa, skinuti ćemo gaće kao kod ZERPA i razno raznih ustupaka. .- sve dok ne krepamo.

- ma marš
Zadnja izmjena: riberer; 18. 07. 2012. (09:15); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: ***
Bakakuava
Member

PostPostao/la mlakozd » 16. 07. 2012. (11:21)

svaka ti čast.treba njih naguziti. :clap: :clap:
mlakozd
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: jugoplastika m-580, yanmar 2QM15

PostPostao/la lupis » 16. 07. 2012. (11:36)

Bakakuava je napisao/la: Od kooperanata se vrši otkup sitne plave ribe koja je hrana za tune - znači krug ljudi koji žive od ovog posla se višestruko širi.

da ni ne spominjemo koliko kooperanti mogu popit kava,kapucinera,Stela,malih Žuja,črnih i belih bevandi i pelinovaca, nakon ča operu kuvertu od broda... ;)
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la sans-ego » 16. 07. 2012. (11:56)

Lupis - uvijek na kraju ili pocetku prehrambenog lanca.... :lol:
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la lupis » 16. 07. 2012. (13:15)

ma daleko od toga...,ovoj kadeni su krajevi spojeni gambetom... ;)

treba i meni možda kakva nova Tiagra ... :shh:
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la sans-ego » 16. 07. 2012. (13:58)

lupis je napisao/la:ovoj kadeni su krajevi spojeni gambetom... ;)

treba i meni možda kakva nova Tiagra ... :shh:

to se zove kacijola... :mrgreen:
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la labrax » 16. 07. 2012. (15:44)

surfer je napisao/la:Kriminalci su oni koji su prerezali mrežu, u kojoj je bila riba veličine manje od dozvoljene...a šta su onda oni koju su, pa i u legalnom lovu (do 15.6.), ulovili tu ribu koja je manje veličine od dozvoljene, odnosno koja se nije mogle ni jednom razmnožit, odnosno nelegalna riba???

pod uvjetom da se radi o nelegalnom lovu, kriminalci i jedni i drugi. al to ne znaci da ce se nesto manji kriminal opravdavat nesto vecim kriminalom. nisi mi jasan, al imas karakteristiku svih velikih ekologa - emocije zamagljuju razum i racionalno rezoniranje..

surfer je napisao/la: ti agresivni aktivisti su naišli na plivaricu koja vuče kavez pun tune, i velike i male ali ulovljene nakon dozvoljenog lova (ilegalno), i onda prerezali kavez i pustili tunu, stvar je završila na sudu a epilog je bio ovaj: http://www.seashepherd.org/news-and-med ... court-1397

sud se proglasio nenadležnim, dakle uopce nije ulazio u meritum i ikom davao za pravo - a ne ko sto ti prezentiras da je njima dano za pravo..

surfer je napisao/la:onaj koji podržava izlov nedorasle ribe ima jako malo u glavi,

jbga, kad bi ti ja sad rekao da je za riblju vrstu bolje loviti nedorasle nego vece primjerke ti bi mi reka da nemam nista u glavi. ocito sam poznat po tome da nemam nista u glavi, na svim poljima...
al razmisli malo, nije tesko, malo matematike , malo genetike, malo evolucije. zapravo je tako jednostavno, mada na prvu neuocljivo.
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la labrax » 16. 07. 2012. (15:49)

ono sto je meni zanimljivije je dijelom vezano za ono sto je oneeyed htio.
istinite su price o dezorijentiranim tunama, al to je tocno u malom postotku, a ponajvise vezano za specificne kaveze u specificnom moru po specificnim vrmenskim uvjetima kaveza oko Vrgade, tune koje su bjezale/pusatene iz ostalih kaveza su imale puno manje problema.

dalje,
tune se u kavezima u jadranu same mrijeste. navodno to rade samo u jadranu i navodno u zadnje vrime znanstvenici iz cilog svita dolaze vamo i u cudu pokusavaju otkrit kako i zasto samo tu.
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la riberer » 16. 07. 2012. (16:03)

Bilo bi zanimljivo čuti i leona, možda ima neke konkretnije informacije ... kada bi bio malo češće na forumu :roll:

Koliko se je (i da li) odmaklo sa ovim http://www.poslovni.hr/vijesti/kali-tun ... 84674.aspx?
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la labrax » 16. 07. 2012. (16:11)

riberer je napisao/la:Bilo bi zanimljivo čuti i leona, možda ima neke konkretnije informacije ... kada bi bio malo češće na forumu :roll:

bilo bi zanimljivo cuti i peru ugarkovica da ga se bezrazlozno nije banalo 2x..

jedan od malobrojnih koji na forumu moze napisat nesto pametno o biologiji i ponasanju riba

a o ovoj temi ima posebno za rec nakon proucavanja po misec dana u komadu na terenu svih aktivnosti vezanih za uzgoj, od ulova na dalje..

al bitno je stvorit nezivotna pravila i furati ih radi njih samih te potirat ljude s foruma a ostalima koji ista znaju ubit volju za pisanjem..
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la surfer » 16. 07. 2012. (16:28)

Sve iz epruvete pa neče trebat iči na more, manje muke i troskova, i aktivista :D ...zamisli npr. švoju iz epruvete :mrgreen:
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la riberer » 16. 07. 2012. (16:41)

labrax je napisao/la:bilo bi zanimljivo cuti i peru ugarkovica da ga se bezrazlozno nije banalo 2x..

Bila su to neka druga vremena ... znaš već ... Riblje oko, antagonizmi ... i neki drugi moderatori. Tek poslije su došla i "neživotna pravila" ...

labrax je napisao/la:jedan od malobrojnih koji na forumu moze napisat nesto pametno o biologiji i ponasanju riba

Nije tako izgleda(l)o onda ... no bila su neka druga vremena, pa valjda zato ;)
U svakom slučaju, svaka čast ... :thumbup:

labrax je napisao/la:a o ovoj temi ima posebno za rec nakon proucavanja po misec dana u komadu na terenu svih aktivnosti vezanih za uzgoj, od ulova na dalje..

Ima ljudi koji na kavezu žive ... više od mjesec dana ... zar doista misliš da su svi "ograničeni"?

labrax je napisao/la:al bitno je stvorit nezivotna pravila i furati ih radi njih samih te potirat ljude s foruma a ostalima koji ista znaju ubit volju za pisanjem..

Čitajući te, ne mogu se odhrvati utisku da se i na forumu, kao i u životu, neke kategorije, ipak mogu, na neki način, objediniti. Kako? Čitajući nedavno izrečenu rečenicu (dio) koja glasi: " ... karakteristiku svih velikih ... - emocije zamagljuju razum i racionalno rezoniranje.."
Dok je I kada forum bio prepun emocija, jedino izvjesno je bilo ... njegov skori kraj.
Kada je (barem) pokušao zavladati razum, uvedena su neka pravila (i život je prepun pravila, naslijeđenih ili nametnutih, svejedno) i forum je još uvijek na životu. Pravila (... mi smo takav narod, divlji i neobuzdani, ne želimo nikakve pravila: "Šta ćeš ti meni?") su ili promijenila navike pisanja ili udaljile one koji su imali namjeru pisati na "svoj" (forumu neprimjeren) način, ali i udaljili one koji nisu uspjeli shvatiti razlog njihova uvođenja ... na žalost. Mislim da nismo tražili previše ... samo određenu kulturu u ophođenju i minimum poštivanja sugovornika ... na nekim forumima te radi tog "poštivanja kulture" pitaju broj telefona i adresu ...

No, uvijek je bilo i onih koji su znali i znaju ... a nemaju volju za pisanjem. Možda im je draže nešto drugo, no to je teško ili nemoguće promijeniti, jer radi se uvijek ... i samo ... o DOBROJ VOLJI ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.