Izmedju Tunisa, Sicilije i Malte je podrucje gdje se opasuje tuna i tegli u kavezima do uzgajalista po Italiji, Cipru, a vrlo vjerojatno i ovog Kali, jer se predpostavlja da od mrijesnog stanista, (oko i juzno od Baleara, Alzir, Libija i sjeverna obala Maroka), do tih podrucja opasivanja velicina tune prelazi taj minimum od 8 kg ili oko 4 mjeseca stara tuna. Ne znam dovoljno detalja, ali mislim da ova tuna iz tih "bazena" nije upasana u Jadranu.
Osim toga u Japanu, utovljena tuna - sa farme, ne postize niti pribliznu cijenu kao divlja tuna, sto se vrednuje po gustoci misica i odnosu masti u uzorku prereza i kad covjek logicno razmisli, to vrijedi i za svaku drugu uzgojenu ribu. Posto je tuna toplokrvna riba, regulacija i izmjena topline u tijelu pomaze strukturi i kvaliteti mesa - znaci ako se tovi i ne pliva, pa da je u ne znam kako cistom i kvalitetnom moru - rezultat je kolicina, sa niskom kvalitetom, za sada relativno solidnom zaradom ali bez odrzivosti. Apsolutno neprirodni nacin uzgoja uz glasan marketing. Pravi biznis sa tunom bi bio razvijanje mrijestilista u Jadranu.
Tako da ova jadna tuna u tim kavezima vrlo vjerojatno jedva zna plivati, a kamo li uloviti neku sardelu.
A sad, ako se netko nadje u krajem Rujna pocetkom Listopada u kurentu na oko 4-5 milja jugozapadno od Suska moze samo gledati stotine "torpeda" od 100+ kg kako jure 30 cv. oko barke - ona koja se zabije u barku je vrlo vjerojatno pustena ili pobjegla "svinja" s farme...