Surfer brzaš ...
Nismo
mi donesli takav zakon, jer nam se je tako htjelo, pogotovo u svjetlu Evurope i njezinih zakona i institucija (op.a: vidi ovogodišnje kvote za rekreativce), radi se o dopuštenju ICCAT-a.
Nisu ni oni od jučer i znaju da je naše more jedno od najbogatijih tunom, mislim na Jadransko, a naša je obala nedostižna što se tiče uvjeta mora, njegovog "zdravlja" i svih čimbenika koji na to utječu ... da ne nabrajam. Ti su uvjeti u jednu ruku nepovoljni samim uzgajivačima tuna, jer je period "tova" daleko duži nego na drugim mjestima na Mediteranu (i do preko dvije godine u odnosu na pola godine drugdje), ali idu u prilog kvaliteti mesa i pogotovo zdravlja tuna u kavezima, jer je na drugim mjestima produženo držanje u kavezima često obrnuto proporcionalno sa zdravljem zatočenih tuna ... sve do njihovog pomora. Imamo more Bogom dano ...
Dalje, u lovu tune mrežama ne može se znati da u njoj neće završiti i neka manja tuna, odnosno zabraniti malim tunama (ispod trideset kila) da uđu u njih, pa je unatoč sposobnosti kapetana ribarice da odluči hoće li spustiti mrežu ili ne, a procjenjujući veličine tuna na sonderu, razumljivo da se nađu i tune koje su ispod dozvoljene mjere. Tako je najmanja mjera za tune koje se mogu prebacivati u kaveze, ako se ne varam, još uvijek osam kila, sve u dopuštenim postocima u odnosu na ukupan ulov, tako da je bespredmetno govor o "tek izleglim" tunama, a pogotovo ne u kontekstu "mišancije" kada govoriš u ovoj temi i o oradama, koćama, škampima, ribicama i kozicama ...
Ne govorim da se slažem sa postojećim zakonom (koji je donešen bez sumnje u skladu sa preporukama Brisela), no on je,
kakav-je-da-je važeći te možemo eventualno govoriti o njegovoj ispravnosti, samo što je govoriti o njemu, sa eventualnim ciljem njegove izmjene jedno i legalno , a ovo drugo je, ipak ... malo drugačije.
Meni se na primjer ne sviđa sistem poslovanja banaka, kamate su lihvarske, traže hipoteku, ljudi ostaju bez auta i kuća, propadaju familije ... a radi se o ljudima. Predlažeš li mi možda sličnu akciju?