Nautika Fortis 590

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Nautika Fortis 590

PostPostao/la sans-ego » 24. 06. 2012. (22:14)

roby je napisao/la:svi me pilaju o tome je li vergulast ili nije,brod nema kolumbu i normalno je da se nagne kad se prolazi po boku ali isto tako se i vrlo brzo vrati u početni položaj.a to šta je ekipa izvodila po sajmu nije ni za komentirat.. .pušta sam ljude da vidim dokle ide ljudska glupost pa su se tako u pojedinim trenutcima na boku u krmenom dijelu znalo nać po tri osobe od cca 100 i više kila i komentirali da im se malo puno nagea...

Ma nemoj se na to obazirati - uopce..koji se brod u toj klasi ne nagne sa tri morza od 300+ kg? Mozda onaj na traileru.. ;)

roby je napisao/la:svi koji su zadovoljni a ako netko ima i negativnih komentara neka slobodno napiše nema ljutnje... :wave:

Sada se sa slika vise vidi koncept nadkabine i mislim da bi trebao malo poraditi na uklanjanju tih teskih vrata, jer ti je prostor iza skiperskog sjedala malo neiskoristen. Na primjer - tamo bi mogao u visinu oko 1 m ugraditi i plasticni zidic-pregradu od debljine 5-7 cm i u sirini jednog vratnog krila, pa bi se to dalo i izvana i iznutra iskorisititi za naslon ledja, nesto objesiti, kutijice za pribor, mrezice za stvari, svjetlo, PP aparat itd. Od vrha tog zida do stropa natkabine nepomicno staklo s ventilacijskim otvorom u gornjem kutu i sto laksa jednokrilna staklena (ili plexi) vrata sa sto tanjim okvirom. Ova alu-balkonska ne pasu bas nikako...eto toliko. Mislim da ti to ne bi poskupilo proizvodnju ili zakompliciralo odlijev, ali bi ti olaksalo barcicu dosta i sam znas na tako malim brodima se gleda svaka kila, a i pretinaca i mjesta nikad dosta.

Drugo - kabinica izgleda svijetlo i cisto, ali mislim da bi trebao nekako spojiti konzolu i vanjski rub lezaja sa nekom npr. inox debelom cijevi na koju se opet moze svasta nesto montirati - mali klizni (gore-dolje) stolic ili uporiste za noge (korisno kad je mareta ili glisiranja) i sl. - ovako malo "konzola visi u zraku. I naravno nekako rijesiti provjetravanje kabine...
Eto, tolio sam malo primjetio..slika krme mi malo fali da bi se tamo dalo sto pozitivno iskomentirati, a vjerojatno i razmisljas o zadnjim platformama, otvaranju jedne (lijeve) strane kokpita itd. ;) Sretno.
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la ropee » 25. 06. 2012. (06:30)

@roby - drago mi je da je krenula proizvodnja i da su krenule narudžbe :clap: ,iskreno ja bih se zapitao gdje je problem da nisu :lol: , s obzirom na cijenu i izgled broda .
Molio bih slike završenog broda , sa svom opremom , makar meni se svidjelo i ono što sam u Splitu vidio :thumbup: .
Inače primjetio sam da se radilo na svim poljima, internet stranica dotjerana, brod finiširan - svak čast :thumbup:
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la tomsic davor » 25. 06. 2012. (13:13)

Ima li koji gazda da nam kaze brzinu i potrosnju.....?
Ovi na sajtu su malo ne realni... :D
22 milje po litre po milji...?
tomsic davor
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Merry fisher 635 yanmar

PostPostao/la roby » 25. 06. 2012. (18:18)

tomsic davor je napisao/la:Ima li koji gazda da nam kaze brzinu i potrosnju.....?
Ovi na sajtu su malo ne realni... :D
22 milje po litre po milji...?

Nisu nerealni to su mjerenja ljudi iz suzukija sa tri čovika ,poluopterećenim brodom i po mirnom moru...skine se kapa .motor se spoji na komp i sve se lipo prikaže na ekranu.a šta bi triba trošit cca 30 litara pa da bude realno...to su nove generacije motora i svakom proizvođaču je u interesu da smanji potrošnju.iskreno i ja sam bio iznenađen.a i na sajmu sam ima prenosni rezervar od 30litara ,brod se praktički nije gasio a nikako mi se nije dogodilo da potrošim cijeli rezervar
roby
Djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Fortis 590c, fisherman s kabinom suzuki 70ks

PostPostao/la roby » 25. 06. 2012. (18:23)

ropee je napisao/la:@roby - drago mi je da je krenula proizvodnja i da su krenule narudžbe :clap: ,iskreno ja bih se zapitao gdje je problem da nisu :lol: , s obzirom na cijenu i izgled broda .
Molio bih slike završenog broda , sa svom opremom , makar meni se svidjelo i ono što sam u Splitu vidio :thumbup: .
Inače primjetio sam da se radilo na svim poljima, internet stranica dotjerana, brod finiširan - svak čast :thumbup:

hvala ropee
trudim se svugdi po malo i neki pomaci su vidljivi..malo kasnim sa svim i ova godina je takva kakva je al sljedeća će bit puno bolje organizirana i radno i marketinški.stavit ću slike kad završim brod pa da vidiš dokle sam dogurao i kako to sad izgleda.uglavnom zadovoljan sam čak je i zimski period neloše popunjen.kako tvoj poslić jel kaos sad u sezoni? :mrgreen:
roby

PostPostao/la roby » 25. 06. 2012. (18:33)

Vrata koja su bila na sajmu su bila "prva pomoć" i ni meni se nisu svidjala.sad su naručena nova od puno tanjeg profila i bokovi su fiksni a sredina se klizno otvara tako da se sada u brod ulazi kroz sredinu a u bokovima su umjesto skiperskih stolica napravljena dva elementa pa ako netko hoće na ljevu stranu može stavit frižider i kuhalo a na desnoj može imat spremište za stvari...uglavnom nastojao sam iskoristiti prostor što sam više mogao..ipak je to mali brod nevalja ga ni prenatrpat.a platforme sam imao i na sajmu ali ih nisam montirao jer su bile nedovršene,sad su ok i dobro su se uklopile i već na sljedećem brodu će se moći vidjeti.malo po malo i sve će doć na svoje.. ;)
roby

PostPostao/la COGI » 25. 06. 2012. (18:51)

Roby,super ti ide i nedaj da te nerviraju oni sa svojim "savjetima".Jedino ti imaš viziju kako šta napravit i niko to ne može tako gledat kao ti.Zato sve pohvale i nastavi tako,sve je OK. :clap: :thumbup: :wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la roby » 25. 06. 2012. (19:10)

ma ne nerviram se uopće ,smišno mi ja da svi svakome sole pamet a uglavnom niko nije odmaka dalje od pasare i tomosa 4.svejedno sve komentare uvažavam... :mrgreen:
roby

PostPostao/la ropee » 25. 06. 2012. (20:53)

roby je napisao/la:
ropee je napisao/la:@roby - drago mi je da je krenula proizvodnja i da su krenule narudžbe :clap: ,iskreno ja bih se zapitao gdje je problem da nisu :lol: , s obzirom na cijenu i izgled broda .

hvala ropee
trudim se svugdi po malo i neki pomaci su vidljivi..malo kasnim sa svim i ova godina je takva kakva je al sljedeća će bit puno bolje organizirana i radno i marketinški.stavit ću slike kad završim brod pa da vidiš dokle sam dogurao i kako to sad izgleda.uglavnom zadovoljan sam čak je i zimski period neloše popunjen.kako tvoj poslić jel kaos sad u sezoni? :mrgreen:

gužva ,gužva i bolje da je :lol: mada se osjeti pad potrošnje zbog povećanog PDV-a i inih drugih stvari . Ako trebaš štogod od elektrike javi se . Pozz
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la roby » 25. 06. 2012. (21:20)

pošalji na mail ako imaš cijene solarnih panela i opreme ,imam nešto i upita pa ako uspijem da te proguram a i ostalo šta bi me moglo zanimat tipa sklopke,punjači paneli,rasvjeta....naznači da šalje roopee da znam
roby

PostPostao/la runjavac » 25. 06. 2012. (21:31)

lipi brodić :thumbup:
runjavac
New Entry

Tip plovila: Istranka

PostPostao/la VLADIDA » 26. 06. 2012. (08:26)

sans-ego je napisao/la:Eto, tolio sam malo primjetio..slika krme mi malo fali da bi se tamo dalo sto pozitivno iskomentirati, a vjerojatno i razmisljas o zadnjim platformama, otvaranju jedne (lijeve) strane kokpita itd. ;) Sretno.

U biti, svi su posljednji komentari afirmativni i dobronamjerni. To shvaćam kao prihvaćanja osnovne koncepcije brodice od strane većine forumaša. Sve ostalo je stvar pogleda konkretnog nautičara na određene potrebe pri korištenju plovila. I roby je, s tim u vezi, već prihvatio određene sugestije, a vjerojatno će i još poneku. Te stvari se dotjeravaju naknadno nakon stečenih iskustava s brodicom prilikom korištenja. Na koncu, uvijek se to svede na činjenicu da proizvođač ponudi par izvedbi nekih detalja upravo kako odgovaraju konkretnom kupcu.

U principu, primjedbe sans-ega su dijelom već aplicirane. Mene osobito zanima da li se razmišlja o mogućnosti otvaranja kokpita kako predlaže sans-ego? Držim da taj detalj u znatnoj mjeri može pridonjeti ukupnoj funkcionalnosti i ergonomiji brodice, a vjerujem da ne bi narušilo ukupni vizualni identitet brodice. Dapače.

I ja ti želim sreću s cijelim projektom. :thumbup: :thumbup: :thumbup:

PS-osobno vjerujem u navedene performanse brodice u uvjetima pod kojima su postignute. To bi se moglo očekivati od brodice te širine i te koncepcije.
VLADIDA
Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la sans-ego » 26. 06. 2012. (11:02)

VLADIDA je napisao/la:U biti, svi su posljednji komentari afirmativni i dobronamjerni. To shvaćam kao prihvaćanja osnovne koncepcije brodice od strane većine forumaša. Sve ostalo je stvar pogleda konkretnog nautičara na određene potrebe pri korištenju plovila.

Vrlo se dobronamjerno tu diskutira, s obzirom da u cijeloj Jadranskoj gami brodica tocno nedostaje ta "nisa" malog, brzog, stabilnog fishermana koji je jos cijenom i kvalitetom konkurentan, originalno koncipiran i dobro izgleda.
Ako je glavna namjena koncepta da "dvoje - troje idu u ribe, brzo i ekonomicno do poste i nazad" onda tu, po meni, ne treba pretjerivati sa davanjem opcija tipo dodatni elementi za kuhinju i ostale "djitaske udobnosti" - jer od silnih opcija se izgubi namjena, barcica oteza i izgubi se funkcija i namjena.
Na tako malim barkama se trazi veliki i ravni cockpit, hrpa portela, ladica, i spremista i svaki se prostor mora i moze iskoristiti, a cilj je to izvesti tako da se barka ne oteza i proizvodnja ne poskupi dodatnim odljevima i minimalizira nabava dodatnih elemenata od externih kooperanata.

VLADIDA je napisao/la:Mene osobito zanima da li se razmišlja o mogućnosti otvaranja kokpita kako predlaže sans-ego? Držim da taj detalj u znatnoj mjeri može pridonjeti ukupnoj funkcionalnosti i ergonomiji brodice, a vjerujem da ne bi narušilo ukupni vizualni identitet brodice. Dapače.

Naravno, dodatne platforme bi u tom slucaju trebale biti integralni dio plovila. E sad, da li bi tu trebalo napraviti novu certifikaciju, atest, da li se onda mijenja dopustena registrirana duzina, koliko se mora razmisliti o ukruti krmenog zrcala itd. itd. Ali za sve postoji rijesenje, ako postoji i volja. ;)

VLADIDA je napisao/la:PS-osobno vjerujem u navedene performanse brodice u uvjetima pod kojima su postignute. To bi se moglo očekivati od brodice te širine i te koncepcije.

Slazem se, to uopce ne bi trebalo biti upitno. Novi motor, novi trup.
slika
sans-ego
Senior Member

Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la volio_bi_na_more » 26. 06. 2012. (20:15)

bok ekipa. da se i ja malo javin na ovu temu.
videl san brod u otvorenom moru. slike i opis mi se sviđaju. bravo Roby ! :thumbup: samo naprid ! :wave:

htel bin podržat sans-ego-a. već san i na drugin temama pital za prolaz na platformu, ali do sad to nije nitko uvažio. meni osobno se to jako sviđa i čini mi se jako korisno. vidin te prolaze na stranin brodovima (npr. Ocqueteau Timonier 585), ali kod nas to nekako proizvođači ne rade .... :?:
neznam, možda to i nije izvedivo radi širine Fortisa ?

isto tako ja osobno ne vidin potrebu za krevete na tako "maloj" barci, nego imam potrebu za sist ili za pospremit stvari u spremišta. ekstremno i lipo rješenje je u temi "adria 500 prerada". toliko meni ne treba, ali mislim da bi tamo Roby mogao neku ideju preuzet.
volio_bi_na_more
Member

Tip plovila: Maestral 490+Yamaha 60

PostPostao/la roby » 26. 06. 2012. (21:06)

da još jednom pojasnim .ideja nastanka ovakvog plovila je bila da 2-3 osobe brzo i jeftino mogu otić na ribolov po potrebi eventualno prespavat,ili da manja obitelj ode na kupanje a opet da se u kabinu mogu sklonit djeca ili pokoji član posade ubit oko kad zapeče,ili pak i da bračni par uzme najosnovnije i dan dva na miru provede na moru.Znam da je lijepo imat izlaz na krmu al to je neizvedivi jer bi trebalo radit kompletno nove kalupe i vjerujte poprilično papirologije šta se tiče proizvodnje a to mi u ovom trenu ne pada na pamet.ko kupi neka proba al onda više za ništa ne garantiram jer raspilavat brod zbog prolaza nema smisla ...na kraju to nije brod tipa adriatica od 8 metara da ima ogromnu platformu na koju treba izac,ovo je ipak mali fisher i svak ko se i malo kuži vidit će šta se htjelo napravit i u koju svrhu služi ovaj brod... :D
roby

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.