Kad ja zbrojim satove rada kod obnove barke, i material, ...., došlo me ukupno nekih 10 000€ sa kupnjom brodice, a na kraju ti je to obnovljeni stari brod. A radio sam više od 1000 sati, istina da bi sad mogao isto napravit u 500 sati, pošto se prvi put malo učiš studiraš stvari itd...., da ne kažem koliko mi je prijatelja trebalo pomoči oko raznih komada od metala prokrona, radili su za pivu i hvala ljepa, ali ako bi se profesionalno bavio time i njih treba platiti.
A sad ti zbroji, da na praviš isto jednome, pa kako kažete 20€ po satu bruto za majstora, da se zeza kitanjem i brušenjem na plastificiranom drvenom brodu, pa još sva stolarija itd..., dođeš, da bi ukupno od "oka" svi obrtniki potrošili nekih 600sati na mojoj brodici, pa to znači 12000 €, a to znači da če nakraju brodica vrijedit 22000€, a ko če ti dat ove pare za obnovljenu brodicu od 5m, bolje radit za 20€ na sat što drugo, kdje se zaista može to zaraditi.
Ja mislim, da u izradi brodica nema para osim ako radimo 100-ak brodova na godinu, možda samo u servisiranju, znači manji popravci na plastiki, nanošenje prajmera i antifoulinga, servis motora, .... radiš dan dva pa možeš 200€ čistoga zaradit. Pa ako pogledamo, koliko košta popravak kod auta, jedna manja rupica, koja se kita, a kod obnove brodica, ako je plastificarana, pa da se želi srediti kako treba, tih rupica ima par sto.
Mislim, da se u brodogradnji jedino isplati livati u kalup plastične brodice u kit varianti posebno deplasmance i poludeplasmance, pošto puno ljudi voli dalje radit po svom guštu i misle da se nešto može uštedit na taj način, ali na kraju ispadne isto ili čak skuplje od gotovog broda. Pa i potražnja za kit brodovima je puno veča nego za gotovim brodovima, pošto nema puno ljudi 60000€ za gotov brod, pa se preko godina polako brodica sređiva.
Ako tu napravimo računicu koliko košta 1kg armiranog poliestera od oka 3€ pa napravimo brodicu od 1000kg material je 3000€, treba još dodat amortizaciju kalupa, pa dođemo brzo da se može zaradit 2000€ na jednom kit brodu, i brzo se faze završe, pošto polyester brzo suši i sa ulivanjem brodova je puno manje rada nego kad ostalog sređivanja. Zato mislim, da se kod proizvađača osim servisa jedino isplati raditi plastične brodove u kitu, a i tu je konkurencija sve jača pa se slažem da nije to bas perspektivan biznis.
Kod drva za jedan drveni brod od 8m treba nekih 3000 sati rada majstora i material je dosta skup, pa se brzo može izračunat, da če sam brod bit najmanje 5 puta skuplji nego plastični, a svi bi radi htjeli imat za što manje para što više metara broda i sa što manje održavanja, pa je nažalost zato drvena brodogradnja zaista propala. Isplati se sam raditi drveno brodico samo ako nam je gušt radit na brodovima, a financijski nikako.
Baš se mi sviđa stav karambe, otvori obrt ako misliš da ti je plata premala, pa se prodaj