Betina 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Betina 700

PostPostao/la karamba » 01. 02. 2009. (21:56)

gaso ,
interesira me koliko bi taj motor (150 ks) trošio na 6-8 nM ?
dali če biti izložena sad na sajmu u zg ?
s kojim motorom češ panulati ?
inače brod mi se jako sviđa i mislim da je to idealano plovilo i nisam mu našao niti jednu manu a uz to je i predivan , samo me interesiraju utisci kod panulanja , ja bi problem oko panulanja rješio na način da bi kupio motor od 8 ks koji ima mogučnost stavljanja volana i obavezno el.start , te bi imao prave komande u kokpitu na nekoj konzoli koja bi se mogla sakrit u klupicu prilikom nekorištenja, nebi bilo ljepo ali bi bilo funkcionalno , i za česta pomicanja pri lignjarenju i pri panulanju , meni je na brodu najbitniji komfor pri panulanju .
još me interesira dali se iz kokpita pri panulanju ljepo vidi ispred ili baš i ne?
znači trebao bi trošiti manje od litre po pređenoj milji pri brzini od 18 nM , to nije puno kad pogledaš kakav je to komad broda ?
Dali če ukrašavati krk ili susak?
Vrhunski brod !
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la josip » 01. 02. 2009. (23:48)

Betina je preljepi brod, a i HRVATSKI je pa ne bi trebalo tražit toliko zamjerki, jer za razliku od nekih drugih brodova ipak budući vlasnik može sudjelovati u samoj izgradnji iste, i zahtjevati da mu se neke stvari ugrade onako kako on to želi ( to košta ). A ako odgovara onome tko to plaća, ne vidim onda razloga za toliko zamjerki na B-700, jer u konačnici će on izgledati baš onako kako njegov vlasnik to želi. Naravno treba upozoriti na moguće propuste pri izgradnji, ali ne podržavam stalne nekorektne kritike . Pa žena ne može u vlastitoj kući ručak spremit da bi bilo svima po volji, a kamoli brod napravit da odgovara svima. Svatko zna ( ili ne zna ) što želi pa neka uživa, ozbiljna kritika DA, ali ne ubijanje u pojam bez osnove. Gašo, svaka ti čast na izboru, jer čitajuči i na drugim mjestima o tom brodu, brod je sve u svemu OK. Mnogi HRVATI kupuju "strance" i zato ti još jednom svaka čast, jer takvi kao ti razvijaju hrvatsku privredu, i vjerujem da ćeš s ovim potezom dobiti puno više nego da si uvezao brod . :thumbup: :thumbup: :thumbup:
josip
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 02. 02. 2009. (08:23)

.
Zadnja izmjena: unije; 03. 02. 2009. (22:38); ukupno mijenjano 1 put/a.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Homer » 02. 02. 2009. (09:12)

Moje mišljenje je da niti Betina 700 niti Maestral 700 a niti bilo koji sličan brod nije za panulu za lignje. Zavlačit se po valicama s takvim brodom po meni postaje muka a ne gušt. Za tu svrhu treba imat malu pasaru koju dotegliš do pozicije, usidriš brod i kreneš u akciju. Upravo je iz tog razloga prijetelj uz Betinu 700 kupio i malu polovnu Učku od 4 metra!
Homer
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Kvarnerplastika Vega i Honda 10 ks

PostPostao/la amiklic1 » 02. 02. 2009. (10:07)

Homer je napisao/la:Moje mišljenje je da niti Betina 700 niti Maestral 700 a niti bilo koji sličan brod nije za panulu za lignje. Zavlačit se po valicama s takvim brodom po meni postaje muka a ne gušt. Za tu svrhu treba imat malu pasaru koju dotegliš do pozicije, usidriš brod i kreneš u akciju. Upravo je iz tog razloga prijetelj uz Betinu 700 kupio i malu polovnu Učku od 4 metra!

Hm, ne bih ja to tako generalizirao. Kao ono "Moje ne valja, to svi znamo, al' nije ni tvoj baš nešto...".

Lignje se ne panulaju svugdje zavlačenjem po valicama. U pravu si kad kažeš da zavlačenje po valicama postaje muka (recimo po valicama širine 30 metara ;) ), ali postoje ogromne razlike između brodova istih dimenzija (prvenstveno dužine i širine, o ostalom neću) navodno namijenjenih istoj stvari.

najveći problem danas je da bi ljudi koji vole more i vole poć na ribe (recimo Gašo) izbjegli neki "baš ribarski" brod, jer nije fancy i nije baš fora za pokazat ga prijateljima, rodbini, partnerima... (Gašo, ne kažem da je kod tebe tako, al' većinom ljudi tako reagiraju).

Onda se kupi nešto šta je "kao" neloše i za ribolov, a mrak izgleda, opremljeno svim i svačim, ušminkano do bola, čak i malo iznad toga. I to je raskršće.

Odatle vode dvije ceste (najčešće).

- prva je da osoba skuži da taj brod nije za ribolov, da mu troši toliko da je znatno umanjen gušt ribolova, ako ništa onda zbog stalnih kalkulacija koliko milja ćeš ovaj put prić, pa proda brod jer mu je ribolov u krvi, jer unatoč zavidnim pogledima ljudi oko sebe još uvijek nije zadovoljan, jer mu je važnije družit se s morem nego bit "glavni u selu", i

-druga, kad osoba u svrhu osobne promidžbe zanemari ribolov, pregrize drek u ustima i "uvjeri" i sebe i druge da je navodni "vjetar u kosi" nešto na što je zaboravio dok se sporom pasarom godinama probijao kroz valove gledajući kako ga svi stižu, a zapravo nije skužio da bi mu bolje bilo imat veliki, jaki i brzi brod. Taj i takav ostavi sebi gliser i uživa u njemu, na krmi ima nosač štapa u koji zatakne štap kad je negdi u luci (kao jedan prošlo lito u Stobreču, štap i multiplikator imaju bar 1000 Eur vridnosti(ovisi di je kupio), a brod cili šminka, tikovina, ludilo jedno), i to na Damor 700 na kojem se vidi da ribe nije vidio osim iz konzerve.

Na svakom je da odluči kojim putem će krenuti, a samo rijetki znaju da prije onog gore raskršća postoji mala, uska staza, ulaz na koju se otvara samo onima koji ne gledaju šta selo kaže, koji biraju glavom i srcem zajedno, kod kojih ego nema ama baš nikakvu ulogu u odlučivanju o bilo čemu u životu. I tom stazom možete sresti ljude koji imaju male pasarice, plastične samogradnje i lajbote, ali i Maestrale svih vrsta, galebe isto tako, pa i Damore, Betine, Adriatic-e, Pičuljane... Sve one koji su sebi priznali šta im treba i tako napravili, bez utjecaja nevažnih ljudi koji ih okružuju...
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la karamba » 02. 02. 2009. (10:13)

problem je što je napisano previše postova kritike a sve do jedne su izmišljene bez ikakvog tumačenja , tipa ,brod nije nešto??? , jer je svjetlo na krivom mjestu??? , jer je pod prenizak??? , jer je fency???, jer nije za panulanje???(kao da je netko probao)!!,jer nema 2 veza???,troši puno????.
gaso je jedan od rijetkih forumaša koji zna lovit sve i svašta i to uspješno, koji zna napravit pravu barku , koji zna šta je kvalitetno a šta nije , i tupit njemu da brod nije za ovo i za ono je po meni velika glupost.
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la Homer » 02. 02. 2009. (10:27)

Ma slažem se s tobom Amiklic, možda sam se krivo izrazio. Naravno da nisam mislio generalizirat i reć da ne možeš panulat na lignje s brodom od 7 metara. Moja ideja je ako bude moguće uz veći brod imat i malu pasaru ili gumenjak. Prvenstveno radi panulanja na lignje ali i za doć do obale kad se usidriš kakvoj vali.
Homer
Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Vega i Honda 10 ks

PostPostao/la Gaso » 02. 02. 2009. (11:39)

Raptor, broda osobno još nisam testirao, tako da u vezi panule neznam kako če bit, sad samnavikao, na moju drvenu, sa kojom na minimumu lošije manevriram, nego sa vanbrodskim, koji sam prije koristio na plastičnoj pasari, ali nekako sam se navikao na kormilo i unutarnji, pa prilagodim panulanje.
Za pomočni ču koristiti Hondu 6 4T, koju imam sad viška, pa neču kupovati drugog. Jest istina, da ima 27kg i nije to motorčič od 14kg, pa ču trebat pazit kod montaže na krmo, u slučaju da če bit na ogradi, da mi ne padne u more.
Manevrirat ču pokušat sa autopilotom na dalinske komande, mislim da bi i na kormilu trebao bit dovoljno okretan brod, ali za parangal, koji inače ne koristim, sigurno nije.
Argolo neču ni koristiti. Ako neče bit dovoljno okretan brod, onda ču razmisliti da pokušam manevrirati sa produženom ručicom za vanbrodski, pa bi onda manevrirao samo vanbrodskim. Mislim da ču ipak odlučiti manevrirati sa produženom ručicom, bez autopilota, jer mi u svakom slučaju treba gas, jer sam sad navikao, da podižem panulo tako da dodam gas na motoru, rijetko vadim panulo, ali možda ču i to promjeniti. It ču panulat 2x sa b700, pa če bit sve jasno, pa ču vam kazat iz 1. ruke. Krmena platforma je nekih 20cm iznad mora, znači da nije u dodiru sa razinom mora, tako da sumnjam da bi motor zalilo, kao kod drugih brodova, kdje je krmena platforma spojler, odnosno u dodiru sa vodom, tamo se često događa sa na valovitom moru zaljiva motor, to me kod b700 ne plaši.
Vidjet čem, ako če mi smetat motor pozadi, prvo zbog manevriranja u luki, vezat ču ga provom naprijed, pa vjerojatno i neče. Kad je motor pozadi, cjeli brod če imat još najamje 1m iza krme(podižen vanbrodski i krmena platforma).
Ako če mi to smetat, stavit ču ga vertikalno na ogradu, kad neče bit u upotrebi, pa ču ga stavit na platformu samo kad ču panulat. Na krmi ču imat fiksnu cjev za gorivo, pa ispred i jedan filter, te fiksni spremnik, za vanbrodski u klupici. Vidjet ču kako stoji motor, kad če bit brod u moru, pa onda odlučiti šta dalje uraditi, ne sviđa mi se da ima vanbrodski motor petu non-stop uronjeno u more, jer sam taj problem imao i kod Suzukia 2.5, kad je motor bio podižen, peta je povremeno bila uronjena u more, dok su cinkovi bili uvjek iznad mora, pa mi motor počeo lagano korodirati, zato sam ga skinuo i stavio u provu.
Ako Žanko može panulat sa b600 i vanbrodskim pozadi, a koristio je kaič i vanbrodski cjelii život, ako se on nekako prilagodijo panulanju sa vanbrodskim na b600, onda mislim, da i ja neču nebi trebao imat puno problema. Razmišljao sam da bi imao trollling, ali na kraju sam odlučio, da mi je puno jednostavnije imat vanbrodski, pa da ne nabijam satove na glavnom motoru.
Normalno da nema nekog idealnog univerzalnog broda, ali ovaj bi trebao bit tako za kupanje-sunčanje, pa možda i za koju panulo, nije bila nabavka tog broda samo za panulo. Ionako mislim da su brodovi 4-5m zakon za panulo, pa tako i parangal, ali opet želja svakog od nas je imat i jedan krevet za prespavat gore, pa neka kabinica, a svi bi željeli i na pošte 20Nm daleko, pa si onda zakompliciramo život, pa se brzo dože na brodove od 7-8m :D
Ustopredba nekih drugih deplasmanskih brodova sa b700 nije na mjestu, pa tako i cjeni i dugim stvarima, kod b700 dođe samo motor sa ugradnjom praktično 20.000€, tako da su svake usporedbe deplasmancov i PD bez veze. Možete uspoređivati PD brodove u tok klasi, pa onda cjene unutar te klase.
Moje drvene ja neču teglit, ona mi je za okolo otoka zakon, pa mi ne treba druga brodica, ima i gore sve što mi treba, nemam jedino hladnjaka, ali to rešim tako da imam torbu sa izolacijom, kdje stane 6 piksni pive od 0.5l, vadim ih iz hladnjaka, i pored tih piksni stavim smrznuto plastično bocu od 0.5l, sa vodom, pa mi onda to hladi cjeli dan bez problema, tako da mi ni hladnjak ne treba.

Karamba, neznam koliko bi trošio, to sam ja sve kazao bez ikakve osnove i iskustva, nego samo iz specifikacija motora, trebam to isprobat, pa če bit sve jasno. Panulat ču u svakom primjerom vandbrodskim Hondom 6 4T.

Amiklic, sve što si nabrojao, da ne valja, večinom su želje svakog kupca i ni jedna B700 nema to isto, kad naručiš kažeš kdje bi ti sve to imao, recimo krmeno svjelto, razvodna ploča, .... A ono oko kreveta, je da se spoji onaj krevet kdje je stol, sa prednjim, pa imaš 3.5m dužine i 80cm širine, ako napraviš drvenu stjenu, što su jedni vlastniki uradili, onda ne možeš spojiti ove krevete, u stvari svaki vlastnik radi praktično od kita dalje po željama.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la luc » 02. 02. 2009. (14:07)

Evo, nekidan imao prilike ploviti sa Betinom 700. Došli ja i prijatelj koji ima galeba i već godinu dana razmišlja o Betini.
Puhalo je između 1 i 3 bofora tramuntanice sa more 1 do 2. Unutrašnje uređenje je takvo kakvo je, dosta prostora, bez ormara i spremišta, kuhinja minijaturnih dimenzija, postelje ogromne. Komandni pult svakako treba prilagodit, jer instrumenti su npr na najvišem dijelu postavljeni vodoravno, tako da ih iz normalnog položaja nemožeš gledat. Ali to sve pila i drvo riješi pa neću puno o tome. Kod plovidbe, brod je bočno na čovika iznad prosječno stabilan. S obzirom na veličinu i težinu za instaliranu snagu od 150 ks je dosta brz. Postigli smo 22-23 čvora. Tome ima zahvaliti prilično ravni podvodni dio trupa koji je od prve trećine pa do krme doslovce pegla. Kako svaka dobra stvar ima i svoje naličje, ravno dno uzrokuje da je plovidba nekom većom brzinom od deplasmanske sa valom u provu, pa i u pol prove vrlo tvrda i neugodna . U val jednostavno nismo smjeli ići gliserskom brzinom jer je bilo opasno. Kad smo smanjili na 7-8 čv, vožnja je postala ugodna . Dakle, tko misli ići na udaljene pošte mora birati mirno vrijeme ako hoće glisirati, a ako mu ne smeta da se vozi deplasmanski kad ima more u nos, onda može uglavnom uvik.
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la raptor » 02. 02. 2009. (14:32)

Eto luc,konačno malo uvida u maritimnost dotičnog plovila :thumbup: naravno da po jačem moru nabija jer nema duboki v-trup već je kako kažeš a skoro ravan "ozdola" te onda brod ne reže more i val već nasjeda na val i tad se događaju jake turbulencije i udarci ča često rezultira pucanjem đelkota ali i trupa :!: Po tome kako ti opisuješ onda ni maritivne sposobnosti po jačem moru nisu bog zna ča :shock: Jebeš kupit za te pare brod pa onda planirat vrime kad ćeš isplovit da bi izbjega maestral ili tramuntanu :o a ako ću vozit 7 čv po tom moru onda mi je dobar i bilo koji deplasmanac a ne dotični pa moran pazit na vrime da se nebi dogodila eventualna šteta ili slično ;)
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 02. 02. 2009. (15:09)

luc je napisao/la:...Puhalo je između 1 i 3 bofora tramuntanice sa more 1 do 2.

...U val jednostavno nismo smjeli ići gliserskom brzinom jer je bilo opasno. Kad smo smanjili na 7-8 čv, vožnja je postala ugodna . ...

Eto nešto iz prve ruke. Drago mi je šta si to napisao, iako bih, iskreno, volio da nije tako.
Pa to je jako malo mora i brod s motorom od 150 KS dužine 7m trebao bi bit sposoban probijat bar toliko mora, ako ne već nešto više.

Ja sam pitao za M700 izračun propele onako odoka (Adriatic propeleri), i ispalo je optimalno (ne treba komentirat', ovo je samo računalno):
- motor 55KS/3000 okr/min
- kopča 1:2,33

Rekli su da bi s propelom 20*15/pokrivenost 55%/3 lista dobio 12 milja maksimalne i cca 9 putne.

Izračun je rađen sa spojlerom koji produži VL 80 cm.

7 milja znači tuče more jako dobro, ispada puno bolje nego taj 150KS na brodu iste dužine. Nećemo sad o vrsti dna, o ovom i onom. Govorim o ulogu i komforu na brodu.

Po meni to nije uopće isplativa investicija jer bi me ograničila u željama i prohtjevima, samim tim šta bih morao stalno gledat kakvo će vrime. Toliko vrimena ipak nemam (iako ga imam dosta).

Šta se tiče one opreme koju sam spomenuo, dobro je da bar nešto opremaju po zahtjevu (većina ih tako radi, izgleda da samo oni "moji" ne rade ništa, iako je sigurno isplativo), ali za reklamni primjerak triba ipak izabrat malo promišljeniji smještaj svega po brodu.

Eto, sve skupa mi je ta B700 jako lip brod, al' gliser je, nije za ribe. (moje mišljenje koje nitko drugi ne mora uvažit).
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 02. 02. 2009. (15:22)

.
Zadnja izmjena: unije; 03. 02. 2009. (22:37); ukupno mijenjano 1 put/a.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la unije » 02. 02. 2009. (15:27)

.
Zadnja izmjena: unije; 03. 02. 2009. (22:37); ukupno mijenjano 1 put/a.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 02. 02. 2009. (16:11)

Al' di'š uzet M700, pa to je skroz demode... Oće ti se svit smijat? ;)
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 02. 02. 2009. (16:14)

p.
Zadnja izmjena: unije; 03. 02. 2009. (22:38); ukupno mijenjano 1 put/a.
unije
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: impulz i 4 gostiju.