IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la tacek » 22. 05. 2012. (12:24)

dimulius je napisao/la:Mozda odraditi proracun kao da motor ima 180KS (pa onda ostaje rezerva od 20KS) ?

ili racunati da je maksimalni broj okretaja motora 3600 (umjesto 3400) ?

Nije vrag da nece bit neke dobre sugestije?

Neka ti Zore savjetuje kod propelera. ja mogu samo reci da ako vec uzimas uzmi Michigan PL485 iz NiBrala - nadam se da ti Zore moze to srediti i narpaviti izracun na osnovu podataka o Nanni motoru - trebalo bi tezine broda staviti u izracun ali taj propeler daje bar dvije milje vise od serije GL.
T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Lady M » 11. 06. 2012. (18:23)

Lady M je napisao/la:
tacek je napisao/la:Gull ima kobilicu pa je trokraka propela idealna. Mozda je propela savijena, ostecena, kod ciscenja ste ju mozda ostetili brusen jem...
Mozda cak ima motor problem sa pritiskom iza turbopuhala. Nadam se da ne trosi ulje sta bi pokazaivalo na neki 'unutarnji' problem. Mozda ste tijekom upotrebe brod nakrcali preko sve mjere , lanci, sidra, oprema, voda, gorivo ....
Svakako bi trebalo pogledati svce ovo. Bez broja okretaja tako i tako ne mozemo nista. Pokusavaj sa elektronskim brojacem koji ima svaki serviser (naljepis markicu na remenicu i usmjeris laser na vrteci dio - naravno u voznji) Mjerac kosta manje od 10 EUR. Ako sve to stima cujemo se. Npr kod max 2500 okretaja taj motor razvija samo 40 ks.

ok Tacek , sredim okretaje kad idem doli , pa se čujemo . :thumbup:

dakle ovako : motor se vrti do 2800 okr/min , a u papirima 58 ks na 3200 , ne troši ulje , propela je bila u Zadru u A. P.
kažu da je s njom sve ok , opterećenje isto , sve ko i prije .
Meni nije jasno , ako se motor prije vrtio do maximuma , gdje je nestalo tih 400 o/min ,a ja mislim da nije , jer
pokazuje isto ko i prije , gdje su onda pak nestale 2 KN brzine :?:
podsječam : radi se o Gull 745 , IC mitsubishi S4L2 T , 58 ks na 3200 o/min , hidraulićna kopća PRM 2:1, težina 2500 kg , propela 19x12 , 3 kraka ,
ranije brzina bila 12 KN , sada 10 .
pomagajte molim :(
Lady M
Member

Tip plovila: gull 745 turist , mitsubishi S4L2-T

PostPostao/la zore70 » 11. 06. 2012. (22:18)

Hmm...a jesi siguran u sve podatke,u nepromjenjeno stanje na terenu? Carev je na te motore stavlja brojace okretaja nekad VDO,nekad neke kineze...uglavnom svi su priko alternatora sta otvara mogucnost da ti mozda ne klize remen alternatora pa laze brojac...

Valja provjerit okretaje motora laserom u praznom hodu na remenici radilice,pa u voznji isto tako na remenici i na istom gasu i na osovini kopce...mora odgovarat podjeljeno sa mjerom kopce..

Jeliti dno cisto,propela?

Klize li mozda osovina u flandi,svasta san susreta u praksi...

Jeli na brod dodavana neka znatnija tezina,neka promjena natrupu,razlicit trim,nesto?

Jesi nesto minja oko sajli gasa...ide li poluga gasa na VT pumpi do granicnika maksimuma...kako on stoji,jeli ko dira,smanjiva..

Jesi minja vrstu antivegetativnog premaza?

Imas li di problem u protoku goriva do VT pumpe mozda,predfilter,AC pumpa...manje je vjerovatno ali sve valja vidit..

Puno pitanja...valja nac pravi odgovor ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la tacek » 12. 06. 2012. (09:52)

U istini Zore je nabrojio puno vise pitanja nego ja. Puno od toga moze ucinit ovu razliku u okretajima. Mozda cak i kombinacija vise njih. Hvala Zore.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Lady M » 12. 06. 2012. (13:37)

Okretaje smo mjerili laserom na remenici , ali samo u plovidbi , s tim da smo remen taman napeli kako triba ,
ostalo ja sve ko i prije : koper isti - nov , opterećenje,odnosno teret isti , propela ispolirana , e sad , turbina
dosta fućka i to od nule - ćim ga upalim , a ne sječam se da sam to ranije primječivao , bar ne toliko , što bi to moglo biti
i dali bi to mogao biti uzrok , s tim da motor ima 300 radnih sati , što mi se ne čini puno , ne dimi niti malo ,
ne troši ulje , pali ko mina , kako topal , tako i hladan , nema nekih vibracija , jedino stoji cijelu zimu , od 11. miseca
do pred per dana nije upaljen , i tako svake godine , jel možda stara nafta , dizne ili što :?:
filteri nafte su ok , nisu mjenjani jer su skroz čisti .
pomagajte :(
Lady M
Member

PostPostao/la Thomy » 12. 06. 2012. (13:42)

Provjeri da ti se nije šta omotalo oko propele.
Neki dan sam ja pokupija mrižu od pidoča(praznu-najlonsku) samo šta se uvatila za kormilo a ne za propelu.
:wave:
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la Lady M » 12. 06. 2012. (13:47)

ma sve je ok , taj problem imam već 2 godine , najednom je negdje nestalo 2 NM brzine .
Lady M
Member

PostPostao/la zore70 » 12. 06. 2012. (19:43)

Jesi provjerija filter zraka-cistocu,prohodnost usisa..prstima dok je motor ugasen provaj zavrtit osovinicu turbine...mora se vrtit lagano,bez zapinjanja...kakva su krilca,uredna,sva na broju?

Kakvi su spojevi cijevi zraka od turba do usisa motora,jeli brtve uredu?

A jeli brod ima istu tezinu ka prije dvi godine i prije gubitka perfomansi?

Motor...prokuva ikad,bar malo?
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
zore70
Old Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 12. 06. 2012. (19:47)

Šta znači prokuva motor ikad, bar malo ? Uvatija temperaturu 100, 110, 120, ... ? Izbija vodu na čep ? ... ???
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la zore70 » 12. 06. 2012. (20:09)

Trogiranin je napisao/la:Šta znači prokuva motor ikad, bar malo ? Uvatija temperaturu 100, 110, 120, ... ? Izbija vodu na čep ? ... ???

Tako nekako....cudni su puti gospodnji..
zore70
Old Senior Member

PostPostao/la tacek » 12. 06. 2012. (20:47)

Motor tog tipa znam jako dobro. Nije do motora ali kako kaze Zore mogao bi gubiti tlaceni zrak ili ne dobivati dovoljno zraka. Da ne palis motor preko zime - greska! Treba bar zavrtiti na nekolliko minuta: WaterLock - preko zime je pun ili ispustis vodu? Moze slani zrak do turbine preko zime?? Ma i meni je otislo nekih 300 okretaja na motoru . Jos uvjek jih trazim pa nikako da jih nadjem....:-)
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Lady M » 12. 06. 2012. (23:00)

Ma tu su oni negdje , samo se neće javit mamu im j...m :D - šalim se
na motoru se temperatura nikad nije digla preko 80 , što se tiće vode u motoru - još je originalni antifriz
od prvog dana unutra , nikad ništa nije ispuštano iz njega , a da li je moguće da turbina jednostavno "crkne"
neki mi čak govore da su možda zbog stare nafte i dizne malo zaćepljene i da bi bilo dobro stavit neki aditiv u gorivo
za pročišćenje dizni i da je onaj od INE na pumpama jako dobar , pa me zanima vaše mišljenje i o tome ?
i da li možda nekom eventualnom korekcijom propele nešto dobio ?
Zadnja izmjena: riberer; 13. 06. 2012. (06:44); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Nepotrebno citiranje
Lady M
Member

PostPostao/la Lady M » 12. 06. 2012. (23:28)

Zore , što se tiće temperature motora , nikad nije prešla 80 , težina broda je nopromjenjena , - uvijek standerdna oprema
možda razlika u 10tak kila , filter zraka je nov , bragom spojen direkt na turbinu koja ja pak zavidana odmah na usis
tako da ne znam koje kanale moram provjerit , mogu jedino probat prstima da li se lagano okreće , da nije nešto
upalo unutra , ili da nisu polomljene lopatice , ako se to može napipat , jer se je baš i ne kužim previše u mehaniku ,
ali sve to skupa za 10tak dana kad opet odem doli , pogledaj malo prijašnji odgovor Taceku , pa te molim
za tvoj komentar .
Lady M
Member

PostPostao/la zore70 » 13. 06. 2012. (07:41)

Provjeriu ti kako motor lovi okretaje u leru do maksimuma,skini filter zraka,provaj rotor turbine kako se vrti..

Dizne nebi tribale bit,jer bi dimija na leru,nešto bi se primjetilo.Osim toga klasične su,nije to Nasa tehnika...

Negdi se krije kvaka..
zore70
Old Senior Member

PostPostao/la dimulius » 18. 06. 2012. (07:33)

tacek je napisao/la:ja mogu samo reci da ako vec uzimas uzmi Michigan PL485 iz NiBrala.
.taj propeler daje bar dvije milje vise od serije GL.

Tacek, evo malo gledam ovaj PL485

Manufactured to ISO Class I.
Built in NiBrAl.
DAR = 85%.
Typical vessel speeds 18 – 32 knots

Dok recimo za GL 473 stoji 14-28 cvorova, a za GL 469 12-24.

Zasto je za poludeplasmance bolji izbor PL485 od GL473 ili GL469?

Koja bi bila optimalna za voznju brzinom od 16-18 cvorova?
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.