Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori
treefingers525 je napisao/la:... Kada pogledate dno gdje ih je nekada bilo u ogromnim kolicinama sada lici na zapusteni bazen pun zabokrecine, mislim da to utice na na mnogo sire podrucje nego sto je ovih nasih 50km
riberer je napisao/la:Ma ne pravimo se anđeli ... ne znam kome uopće padne na pamet naručiti prstace, pa su stoga i svi ostali razgovori izlišni.
Svijest, ako je ima, ne poznaje granice, pa je besmisleno govoriti o "hrvatskim" ili "inim" prstacima, jer ... sve su OBALE iste
I obratno ...
ne znam kome uopće padne na pamet naručiti prstace
riberer je napisao/la:Svijest, ako je ima, ne poznaje granice, pa je besmisleno govoriti o "hrvatskim" ili "inim" prstacima
riberer je napisao/la:Ma ne pravimo se anđeli ... ne znam kome uopće padne na pamet naručiti prstace, pa su stoga i svi ostali razgovori izlišni.
Svijest, ako je ima, ne poznaje granice, pa je besmisleno govoriti o "hrvatskim" ili "inim" prstacima, jer ... sve su OBALE iste
I obratno ...
lupis je napisao/la:nekako mi se čini da je to što se "naručuje" po lokalima neznatno i nebitno u odnosu na ono što se pojede po đitaškim kokpitima po divljim valama..
treefingers525 je napisao/la:Ovdje je takav mentalitet da je tome jednostavno nemoguce stati na put, svako svakoga poznaje I tu ne pale kazne a o savijesti ne treba trositi rijeci, to je misaona imenica…. Medjutim sjecam se prije petnaestak godina u vrijeme krize morski krastavci su postali nevjerovatno popularni jednu sezonu. Isti tip koji vadi prstace placao 2-3 marke kilo krastavaca(ociscenih….). Za nas tinejdzere super zarada, ostanes bez cula mirisa do kraja zivota, ne jedes vise nikada makarone, ali napunis dva tri dzaka kao od sale(ako ovdje nekome kazete da je zabranjeno vaditi morske krastavce dobit cete jedan pogled “ne s.ri budalo” jer to je ono piiii pod vodom). E sad prvo je bila prica da su oni super kad se spreme na salatu. Dok je ta prica bila aktuelna narod je prilazio, gledao, sve manje gadljivo, neki su cak pitali mogu li da uzmu par komada da spreme…onda se pojavila prica da to ustvari kupuju kinezi jer je to prirodna zamjena za vijagru! Pojavio se I tekst u novinama o tome. Od tog trenutka niko nije obracao paznju sta mi radimo, ni gadjenja ni interesovanja…. “ne hvala, moja potencija je odlicna, mene to ne zanima”. Od trenutka kada je izasao tekst u novinama niko vise nije trazio krastavce, cak ni kinezi. Mozda treba tako I sa prstacima!!! Dva tri teksta u novinama, pa da vidim tog crnogorca koji ce sa djevojkom poci u restoran I naruciti prstace.
treefingers525 je napisao/la:ostanes bez cula mirisa do kraja zivota, ne jedes vise nikada makarone
dimulius je napisao/la:U pravilu je bilo koji restoran uz more (odnosno novci koji dolaze iz tog restorana) uzrok za razno razne oblike krivolova.
Ne kazem da ljudi nece i za sebe uvatit kilo prstaci, ali prava sistematska devastacija je uvik uzrokovana novcima.
Uglavnom:
zatvor za ugostitelja
masna kazna za onoga koji narucuje
zatvor za onoga koji ih vata (i tako trajno unistava jednu od rijetkih stvari koja nam vridi u ovoj nasoj drzavi).
(ribe ce se prije ili poslin nakotit, ali stine nece narast)
lupis je napisao/la:nekako mi se čini da ti više smeta zarada nego kršenje zakona
lupis je napisao/la:štite se prstaci a ne grote..
lupis je napisao/la:... stina ko stina,neće ona nestat,nego će samo iz krupnije prijeći u sitniju granulaciju..
lupis je napisao/la:... moraš priznat da ribe nemaju ništa protiv da im netko zabruma svim onim crvima,račićima i puževima koji isplaze iz neke grote,komada betona,ili nekog drugog poroznog tijela koje je bilo duže vrime pod vodom..,naravno da nije namjera opravdavat ,ali što se riba tiče njima paše da im se "prekopa"..
lupis je napisao/la:...štite se prstaci a ne grote..
riberer je napisao/la:lupis je napisao/la:...štite se prstaci a ne grote..
Ne vjerujem da je zakon donesen radi prstaca, dovoljno je malo razmisliti ... da prstaci "rastu" negdje drugdje i da se njihovim vađenjem ne uništava obala i sve ono što uz to ide ... i dalje bismo ih jeli
Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora
Trenutno korisnika/ca: / i 31 gostiju.