Prstaci

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Prstaci

PostPostao/la el passo » 09. 06. 2012. (21:40)

I to onim di za kaznu moraju tucati kamenje :lol:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la riberer » 09. 06. 2012. (22:13)

treefingers525 je napisao/la:... Kada pogledate dno gdje ih je nekada bilo u ogromnim kolicinama sada lici na zapusteni bazen pun zabokrecine, mislim da to utice na na mnogo sire podrucje nego sto je ovih nasih 50km

Ma ne brini treefingers525 ... za četrdeset godina će sve biti kao i prije ... :Other41:
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la malafloramye » 10. 06. 2012. (02:40)

riberer je napisao/la:Ma ne pravimo se anđeli ... ne znam kome uopće padne na pamet naručiti prstace, pa su stoga i svi ostali razgovori izlišni.
Svijest, ako je ima, ne poznaje granice, pa je besmisleno govoriti o "hrvatskim" ili "inim" prstacima, jer ... sve su OBALE iste ;)

I obratno ...

ne znam kome uopće padne na pamet naručiti prstace

meni :thumbup:

riberer je napisao/la:Svijest, ako je ima, ne poznaje granice, pa je besmisleno govoriti o "hrvatskim" ili "inim" prstacima

riberer hippy pacifista :D

slika
da li je moguće napravit trakice od kupovnog brancina iz uzgoja pošto bi ovo "prvo treba ulovit branka" moglo potrajat?
malafloramye
Member

PostPostao/la treefingers525 » 10. 06. 2012. (02:52)

Ovdje je takav mentalitet da je tome jednostavno nemoguce stati na put, svako svakoga poznaje I tu ne pale kazne a o savijesti ne treba trositi rijeci, to je misaona imenica…. Medjutim sjecam se prije petnaestak godina u vrijeme krize morski krastavci su postali nevjerovatno popularni jednu sezonu. Isti tip koji vadi prstace placao 2-3 marke kilo krastavaca(ociscenih….). Za nas tinejdzere super zarada, ostanes bez cula mirisa do kraja zivota, ne jedes vise nikada makarone, ali napunis dva tri dzaka kao od sale(ako ovdje nekome kazete da je zabranjeno vaditi morske krastavce dobit cete jedan pogled “ne s.ri budalo” jer to je ono piiii pod vodom). E sad prvo je bila prica da su oni super kad se spreme na salatu. Dok je ta prica bila aktuelna narod je prilazio, gledao, sve manje gadljivo, neki su cak pitali mogu li da uzmu par komada da spreme…onda se pojavila prica da to ustvari kupuju kinezi jer je to prirodna zamjena za vijagru! Pojavio se I tekst u novinama o tome. Od tog trenutka niko nije obracao paznju sta mi radimo, ni gadjenja ni interesovanja…. “ne hvala, moja potencija je odlicna, mene to ne zanima”. Od trenutka kada je izasao tekst u novinama niko vise nije trazio krastavce, cak ni kinezi. Mozda treba tako I sa prstacima!!! Dva tri teksta u novinama, pa da vidim tog crnogorca koji ce sa djevojkom poci u restoran I naruciti prstace.
treefingers525
New Entry

Tip plovila: gumenjak

PostPostao/la lupis » 10. 06. 2012. (08:03)

riberer je napisao/la:Ma ne pravimo se anđeli ... ne znam kome uopće padne na pamet naručiti prstace, pa su stoga i svi ostali razgovori izlišni.
Svijest, ako je ima, ne poznaje granice, pa je besmisleno govoriti o "hrvatskim" ili "inim" prstacima, jer ... sve su OBALE iste ;)

I obratno ...

nisi se baš dobo izrazio.....,nekako mi se čini da je to što se "naručuje" po lokalima neznatno i nebitno u odnosu na ono što se pojede po đitaškim kokpitima po divljim valama..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la dimulius » 10. 06. 2012. (09:33)

lupis je napisao/la:nekako mi se čini da je to što se "naručuje" po lokalima neznatno i nebitno u odnosu na ono što se pojede po đitaškim kokpitima po divljim valama..

Mislim da ne da nisi u pravu nego da si apsolutno u krivu.
U pravilu je bilo koji restoran uz more (odnosno novci koji dolaze iz tog restorana) uzrok za razno razne oblike krivolova.

Ne kazem da ljudi nece i za sebe uvatit kilo prstaci, ali prava sistematska devastacija je uvik uzrokovana novcima.

Uglavnom:
zatvor za ugostitelja
masna kazna za onoga koji narucuje
zatvor za onoga koji ih vata (i tako trajno unistava jednu od rijetkih stvari koja nam vridi u ovoj nasoj drzavi).

(ribe ce se prije ili poslin nakotit, ali stine nece narast)
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la malafloramye » 10. 06. 2012. (10:21)

treefingers525 je napisao/la:Ovdje je takav mentalitet da je tome jednostavno nemoguce stati na put, svako svakoga poznaje I tu ne pale kazne a o savijesti ne treba trositi rijeci, to je misaona imenica…. Medjutim sjecam se prije petnaestak godina u vrijeme krize morski krastavci su postali nevjerovatno popularni jednu sezonu. Isti tip koji vadi prstace placao 2-3 marke kilo krastavaca(ociscenih….). Za nas tinejdzere super zarada, ostanes bez cula mirisa do kraja zivota, ne jedes vise nikada makarone, ali napunis dva tri dzaka kao od sale(ako ovdje nekome kazete da je zabranjeno vaditi morske krastavce dobit cete jedan pogled “ne s.ri budalo” jer to je ono piiii pod vodom). E sad prvo je bila prica da su oni super kad se spreme na salatu. Dok je ta prica bila aktuelna narod je prilazio, gledao, sve manje gadljivo, neki su cak pitali mogu li da uzmu par komada da spreme…onda se pojavila prica da to ustvari kupuju kinezi jer je to prirodna zamjena za vijagru! Pojavio se I tekst u novinama o tome. Od tog trenutka niko nije obracao paznju sta mi radimo, ni gadjenja ni interesovanja…. “ne hvala, moja potencija je odlicna, mene to ne zanima”. Od trenutka kada je izasao tekst u novinama niko vise nije trazio krastavce, cak ni kinezi. Mozda treba tako I sa prstacima!!! Dva tri teksta u novinama, pa da vidim tog crnogorca koji ce sa djevojkom poci u restoran I naruciti prstace.

prvi out čujem za trpove, mislio sam da su relativno neuopotrebljivi.

treefingers525 je napisao/la:ostanes bez cula mirisa do kraja zivota, ne jedes vise nikada makarone

ozbiljno? zašto makarone? :D
da li je moguće napravit trakice od kupovnog brancina iz uzgoja pošto bi ovo "prvo treba ulovit branka" moglo potrajat?
malafloramye
Member

PostPostao/la lupis » 10. 06. 2012. (11:08)

dimulius je napisao/la:U pravilu je bilo koji restoran uz more (odnosno novci koji dolaze iz tog restorana) uzrok za razno razne oblike krivolova.

Ne kazem da ljudi nece i za sebe uvatit kilo prstaci, ali prava sistematska devastacija je uvik uzrokovana novcima.

Uglavnom:
zatvor za ugostitelja
masna kazna za onoga koji narucuje
zatvor za onoga koji ih vata (i tako trajno unistava jednu od rijetkih stvari koja nam vridi u ovoj nasoj drzavi).

(ribe ce se prije ili poslin nakotit, ali stine nece narast)

uzrok krivolova je zarada,a restorani nisu jedini koji tu zarađuju,nego samo krajnji "diler"..,ima tu još poneko tko nije ništa manje kriv,možda čak i više..

stina ko stina,neće ona nestat,nego će samo iz krupnije prijeći u sitniju granulaciju..,realno govoreć ta se devastacija iznad morske površine ne vidi,a ispod površine, moraš priznat da ribe nemaju ništa protiv da im netko zabruma svim onim crvima,račićima i puževima koji isplaze iz neke grote,komada betona,ili nekog drugog poroznog tijela koje je bilo duže vrime pod vodom..,naravno da nije namjera opravdavat ,ali što se riba tiče njima paše da im se "prekopa"..
štite se prstaci a ne grote..

onaj prvi dio mi djeluje nekako "opravdavajuće"....,di spominješ ljude..,nekako mi se čini da ti više smeta zarada nego kršenje zakona..,prstacu a ni stijeni koju spominješ nije bitno dali će netko na njemu zaradit ili će ga 10 minuta nakon vađenja ubacit u padelu u brodskoj kuhinjici
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la el passo » 10. 06. 2012. (12:13)

Dok ovo čitam zubi mi pišaju. Manimo se više toga da se ne moram iči kupati dok je more hladno.
Sad sam s sjetio događaja kad sam bio klinac. Otvorio se kamenolom uz more i kad su dubili dno za pristanak brodova vadili su velike kamene blokove bagerima iz mora. Pola sela se sjatilo sa macolama ( i to onim za dvije ruke ) i dobrovoljno usitnjavalo te kamene blokove
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la dimulius » 10. 06. 2012. (13:13)

lupis je napisao/la:nekako mi se čini da ti više smeta zarada nego kršenje zakona

Krivo. Jebe me se oce li ko zaradit i oce li pri tome platit drzavi porez.
Ne znan ronis li ikad, ali ako neko ima srca razbit porazbijat onu lipotu, onda mi ga je jednostavno zaj.

Ujedno, ima san tu "sricu" da san ka mulac ronija u Kastelanskom zalivu i ZNAM kako izgleda devastirani priobalni pojas.

Prstaci su u ciloj prici nebitni.
To je isto ka da ides ubit kita, a od njega iskoristis samo oko, a sve ostalo bacis.
U stvari nije isto jer ce doc novi kit, a priobalni pojas se nece nikad rikuperat.
dimulius
Old Senior Member

PostPostao/la sans-ego » 10. 06. 2012. (15:12)

lupis je napisao/la:štite se prstaci a ne grote..

Jednom prstacu treba oko 60-70 godina da naraste na cca. 4 cm, i pritom ubuza oko 10 cm³ stijene.
Ako sto devastira obalu i grote to je prstac, erodira stijenu, samo je taj proces dosta spor pa mi to ne primjecujemo.
Sto primjecujemo je divljak s macom i dlijetom koji je pohlepan i glup i polupa obale znatno vise nego sto treba.
S druge strane dalo bi se to i umjetno uzgajati u nekim poroznim vapnenackim blokovima, a i znatno ubrzati proces - negdje davno sam citao o tome u 80-ima u nekom Jugo strucnom casopisu.

Danas je najlakse nesto zabraniti i naplacivati kaznu, a smisliti i provesti nesto odrzivo izgleda vise nemoguce - sto zbog pohlepe, sto zbog neukog i ne-flexibilnog zakonodavstva. To vidimo u svim segmentima drustva - od turizma i bankarstva do proizvodnje, a i samoj svijesti o prirodi i odnosu prema svemu uopce.
Ovdje se to odnosi na cijeli planet, a ne samo na lokalnu problematiku.
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la dimulius » 10. 06. 2012. (15:20)

jebemu misa, zaronis, uvatis 50-ak musula, spremis ih na prstace, boca ladnog bilog vina i blazenstvo je tu.
Sta bas sad moramo prozderat prstace za bit sritni?
dimulius
Old Senior Member

PostPostao/la riberer » 10. 06. 2012. (16:22)

lupis je napisao/la:... stina ko stina,neće ona nestat,nego će samo iz krupnije prijeći u sitniju granulaciju..

Postoji ipak mala razlika ... stijena je jedno, a pijesak je nešto drugo.

lupis je napisao/la:... moraš priznat da ribe nemaju ništa protiv da im netko zabruma svim onim crvima,račićima i puževima koji isplaze iz neke grote,komada betona,ili nekog drugog poroznog tijela koje je bilo duže vrime pod vodom..,naravno da nije namjera opravdavat ,ali što se riba tiče njima paše da im se "prekopa"..

Upravo suprotno, ovo je vrlo kratkotrajna gozba. Nakon što prođu "štemeri" i nakon jednodnevne ili maksimalno dvodnevne gozbe riba, ostaje pustoš. Svi oni "račići i crvići" nepovratno su izgubili svoje staništa, a time nestaje i čitava životna zajednica koja je tu bila nastanjena, pa riba na duže vrijeme izgubi izvore hrane, stalne i bogate izvore hrane i mjesta za mriještenje.

lupis je napisao/la:...štite se prstaci a ne grote..

Ne vjerujem da je zakon donesen radi prstaca, dovoljno je malo razmisliti ... da prstaci "rastu" negdje drugdje i da se njihovim vađenjem ne uništava obala i sve ono što uz to ide ... i dalje bismo ih jeli ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la dimulius » 10. 06. 2012. (16:50)

riberer je napisao/la:
lupis je napisao/la:...štite se prstaci a ne grote..

Ne vjerujem da je zakon donesen radi prstaca, dovoljno je malo razmisliti ... da prstaci "rastu" negdje drugdje i da se njihovim vađenjem ne uništava obala i sve ono što uz to ide ... i dalje bismo ih jeli ;)

Ovo mi je promaklo.
Nije vrag Lupis da mislis da se stvarno stite prstaci, a ne obala? :o :shock:
dimulius
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 10. 06. 2012. (23:19)

a di da "rastu"?...,he he pa ni to črv va črišnji he he ,lako njemu bušit i živit....,razjebali su "ljudi" cjelu obalu sa bespravnom gradnjom koja će se legalizirat naknadno...,šta je to u usporedbi s par odvaljenih grota koje bi se ionako same urušile pod naletima valova za 5-10 godina...,ova ekipa oko Vira i sličnih mjesta more tuć prstace do besvjesti nikad time neće napravit veće sr@**e nego su već napravili..
lupis
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 30 gostiju.