karamba je napisao/la:gaso,
i mene interesira kako si zamislio montirati stalak za vanbrodski motor ?, dali bi pomočni motor montiran onako sa strane bitno gubio na upravljivosti u odnosu na motor postavljen centralno na platformi (brod ljepše izgleda ako je motor sa strane)?, i kako si zamislio da če se sve to ponašati pri panulanju ?
još me interesira potrošnja koju si naveo (15-17l/sat na brzini od 18nM) dali je ta potrošnja računata od oka ili gledano preko uređaja i dali je ta potrošnja utvrđena pri vožnji s onom petoricom stokilaša ili s jednom osobom ?
i zadnje pitanjce , kako je tonči žanko opisao test s betinom 700 u slovenskom navigatoru (mislim da je trenutno vlasnik b600) i gdje bi se taj test mogao pročitati ili dali se taj navigator prodaje i kod nas ?
i predzadnje pitanjce
, dali bi tvoj dizel mogao piti ložaka ili to kod novih motora ne dolazi u obzir ?
hvala
Dosta sam razmisljao, kako montirati pomocni, vjerojatno cu imat nosac na krmeni plastformi, onaj nosac sa strane krmene platforme nije se pokazao najboljim, posto udara u susjedne brodice na vezu, znaci moguce je samo na krmenoj platformi. Ali opet ce mi smetat motor tamo ako nece biti u upotrebi, pa sam razmisljao, da cu napravit jos jeda nosac na ogradi, pa da bi motor stajao vertikalno dok nije u upotrebi, ali trebam to vidjeti u zivo, sljedeci put cu donest i moj pomocni motor zbog dimenzija pa da vidimo sta se moze uraditi. Sa strane mislim, da motor nece nista izgubiti, ali problem je zbog susjednih brodica na vezu, zato se onaj nosac sa strane kao kod 1. betine vise ne montira. Ja su ga imat sa strane, samo dok nece bit u upotrebi, kad ce mi trebat premestit cu ga na krmenu plastforumu, trebam jos sve vidjet u zivo pa odlucit. Kako sam sve zamislio kod panulanja, pa vozit cu sa vanjbrodkom, kojeg cu fiskirati, pa cu onda na daliski upravljac autopilota voziti, a sonder mislim da bi moga vidjeti u kabino, jer jer ipak od 12". Kako cu sve funkcionirat, nemam pojma, jer tako jos nikad nisam panulao, pa se mi mozda i nece svidjeti.
Potrosnja 15-17l sat nije racunata, nego sam to procitao u specifikacijama motora, znaci nemoj me drzati za rijec, tocne podatke iz prakse jos neznam, ali ipak mislim da tu vazi ona jednacba za diesele g/KS,...., tako da bi trebalo bit tu nekdje. Zanko, je radio test na ovoj betini gore sa zelenim trupom, ima on b600, ali vec neko vrijeme(vec prije b700) narucio je Graso 23, dosta poznaje, tako Damore, Piculjane, Grase i Betine, posto povremeno premesta brodove po jadranu ako kome treba.
Za navigator neznam, cu pogledati kod nas pa ako ne druge, mozda bi bilo dobro pricekati, jer se se mozna naci netko, ko ce nelegalno scenirati tekst, pa staviti link, pa ako saznam za link stavit cu ga gore
Mislim, da ovaj motor nebi smeo piti lozaka, jest istina, da nema direktnog ubrizgavanja, nego indirektno, pa je sigurno jedan najjednostavnijih novih motora, jer nije ni TDI, pa tako i ne Commonrail, nego obicni sa Turbinom, mozda bi cak podnosio lozaka, ali ja svejedno nebi stavljao nista drugo nego eurodiesel.
Slazem se sa vama, da do 10nm ne treba sto drugo nego deplasmanac, pa ja imam i tog, koji je napravljen upravo za panulo, ova b700 prvenstveno nije moja, nego problem, je da kad sam ja kraj mora, koristim brod 12 sati dnevno, dok su drugi bez broda, a istina je da bi ti drugi ga koristili za kupanje, koji izlet a ne za ribolov. Ali posto sam ja vec zagrizen za ribolov, onda ce se i ova b700 opremiti tako da bi se nekako moglo i panulati, ako bi slucajno bila neki dan zelja it na postu i do 20NM. O isplatljivosti u nautici bezveze govoriti, jer je sve skupa neisplatljivo. Treba opet uzeti u obzir da je b700 ipak pola cjene rab720, znaci ko oce PD duljine 7m, ipak mislim da je b700 dobar izbor ako pogledamo ostalo konkurenciju.