Kako spremate murinu?

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

Re: Kako spremate murinu?

PostPostao/la djigo » 11. 05. 2012. (17:58)

Recep je od mog nečaka i odličan je.

Za brodet će nam trebati :

1 kg gruja/murine ili pomiješano
2-3 glavice luka (cca 350 gr.)
3-4 pice česna
1,5 dcl bijelog vina
1,5 dcl crnog vina
voda
crvena paprika slatka i ljuta
sol, papar, vegeta
list lovorike, ružmarin
petrusin
maslinovo ulje
pura (palenta)
pomadore-pelata, konserva
med

Ribu iskidamo na fete široke 3-4 cm te ih posolimo i popaprimo.
U širokoj teči na maslinovom ulju zažutimo luk koji smo isjekli na tanke listiće (nikako na kockice) te kad luk dobije zlatnu boju dodamo ribu i isjeckani česan i petrusin.
Kad česan zamiriše dodamo vodu do vrha ribe, list suhe lovorike, malu grančicu ružmarina, ožicu crvene paprike, pola suhe ljute papričice (ili malo ljute u prahu), malo vegete, crno vino, malo konserve i malo limenku pelata isjeckanih na kockice te smanjimo vatru i kuhamo pedeset-ak minuta.
Teču moramo često protresi ljevo-desno tako da brodet ne bi zagorio, ne smije se miješati ožicom jer bi raspali ribu.
Tijekom kuhanja dodamo bijelo vino i malo vode ako fali.
Ako vam brodet bude previše kisel od pomadora i vina, pred kraj možete dodati malu ožicu meda koja će neutralizirati višak kiseline.

Brodet serviramo uz puru (palentu) i naravno dobro vino.

http://www.dance.hr/images/stories/gast ... odet/3.jpg
djigo
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Betina 700

PostPostao/la Juraj » 14. 05. 2012. (21:31)

A bija san sigur da san već pisa o ovome na forumu.Kako god,evo jenoga recepta kojeg san prova(ne spremat nego ist) i koji me totalno oduševija:D Prontiva je svjetioničar(a di neću van reć) i glasi ovako:murinu obrezati :mrgreen: kod glave i onda joj svući kožu.Kako kožu možemo svuć samo na jedan način i to slično kao čarapu,sada je vanjski dio unutra.Meso murine dobro istrljati uljen i mirodijama.Dobro nauljenu murinu ponovo obuć u kožu i to tako da ostane koža okrenuta(vanjski dio prema mesu,a unutarnji masniji dio izvana.Murinu smotat u spiralu,prodit sa dvi žice tako da zadrži taj oblik pa na gradele.Iako mi je osobno koža murine odbojno izgledala,kad san je probao ovako pečenu da hrska ka u odojka....
Juraj
Senior Member

Tip plovila: Adria 790,Mercedes 60

PostPostao/la COGI » 14. 05. 2012. (21:47)

Još slađa nego u odojka...a kad dodaš,aceta....mmmmmmm :clap: :clap: :thumbup: :thumbup: :wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la pikabu » 02. 09. 2012. (20:35)

Ja rep i glavu prvo odrežem i bacim. Rep je prepun kosti. Onda onaj dio od trbuha narežem na šnicle po cca 3 cm debele. E takve šnicle poslolim, nauljim i bacim na gradelu. Tamo se lijepo istopi sva ona mast ispod kože, i murina bude dosta dobra. Osim toga sam probao iz pećnice i to mi nije bilo fino jer bude jako masno sve zajedno.

Kožu nikada nisam gulio jer se kada je pečeno skida jednim potezom prsta. A može se i jesti.
pikabu
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka + Tohatsu 30KS

PostPostao/la Lando » 02. 09. 2012. (21:15)

ja sam je peko na gradele unatrag par dana dva puta . Imaš sliku u temi - Što smo da nas kuhali . Pečena na gradele je odlična . Pojela se prvo ona pa onda brancini :)
Lando
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Arta mala

Prethodna

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.