marin je napisao/la:Sans ego, koliko sam primjetio ti tražiš egzaktne dokaze da stvar radi, a zauzvrat nudiš sve samo ne egzaktne dokaze kako stvar ne radi. Svi linkovi i komentari koje si dosad posta apsolutno ne dokazuju da stvar ne radi.
Znaci, niti tip iz industrije koji debunkira i lucidno objasnjava sve tzv. sustave za ustedu goriva, niti prof. Barberi sa svojim misljenjem, niti NASA, niti Federal Transportation Commision, hrpa linkova na internetu, a sve skupa niti ja, pa i drugi - po tebi, nismo dovoljno konkretni. Ok.
- Evo onda konkretno:
1. HHO plin je omjer 2:1 vodika i kisika - to sto se tako fancy zove "HHO plin" ili "Brownow plin" je prijevara - mogli su ga nazvati bilo kako - ali takva smjesa je poznata i od prije 200 godina - jako eksplozivna - kaloricna vrijednost nikakva.
2. omjer zraka i HHO plina na samom usisu - nula bodova, premali postotak u slucaju 2 litre tzv. HHO plina na 5 kubika zraka ako je izmjesano. Ako je direktno ubrizgano u komoru prije usisa zraka, onda je detonacija prejaka. Treba citavo cudo izmjena na motoru da bi se moglo koristiti. Usteda minimalna, tehnicka sigurnost upitna. Dokaza o ustedi - to znaci potrosena elektricna energija za elektrolizu, trenje i entropija - nema nigdje.
Treba podesiti dovod goriva preko cijelog RPM podrucja - to znaci sati i dani postizanja ravnoteze omjera. Sam omjer kombustione smjese se mijenja iz dana u dan i sata u sat zbog temperature, pritiska, vlaznosti i varijacije kolicine kisika i ostalih plinova. U prosjeku kao sto je Porer naveo ispod 10%. Znaci jedan dan 2% drugi 6%, mozda i 8%. Toliko ako jako detaljno i oprezno mjeris ima svaki motor ako je dobro servisiran i odrzavan. Cisti "Placebo" efekat prodan pod ustedu.
3. kemijska reakcija sa dieselom - tesko objasnjiva na HHO nacin - poznata u slucaju ubrizgavanja vodene pare. Losa za motore na duzi rok.
4. rasprsavanje cestica goriva ili "atomizacija" u finu maglicu, prije paljenja/samozapaljenja - iskljucivo uz mehanicku pomoc.
5. podizanje izooktanske vrijednosti nasilnim dodavanjem cistog vodika u izgaranju osim povecavanja CO2 i narusavanjem kompresije se ne postize nista.
sans-ego je napisao/la: Moguce je da se ubrizgavanjem smjese vodika i kisika poboljsa izgaranje i efikasnost motora ali koliko?
marin je napisao/la:I zbog čega ne može dat ni jedan egzaktan podatak?
Dakle čak ako su podaci i lažirani, osim ako nisu lažirani 100%, očito je, i napisano je u tom znanstvenom radu da postoji ušteda.
Tu napor ulozen u tih par posto nije vrijedan uopce nista, a narocito ne dovoljno da bi se industrijski primjenilo i isplatilo.
Kila vodika oko (11.100 litara) je ekvivalentna oko 4 litre diesela. Sama proizvodnja vodika je toliko skupa da se to jos uvijek ne isplati.
marin je napisao/la:Ja ti predlažem da napišeš još jedno pismo Barbiru kad si već krenija pa ga zamoli da sazna za koliki iznos su podaci lažirani, e onda ćemo doć do točnog znanstvenog rada od relevantnih naučnika, a to je ono što svi tražimo
Pa nije jedini koji ima takve studije. Imas ih po cijelom internetu - evo ti od NASA-e iz 1977.
sans-ego je napisao/la:Vec sam zaprimio nekoliko upita na ovu temu. Namjeravam napisati i jedan znanstveno-popularni rad o tome ali mi nedostaje jos par informacija.
Mozda da pricekamo da covjek skupi informacije i napise nesto konkretnije na tu temu.
U cijeloj ovoj diskusiji nikako ne bih htio da ispada da ja sad tu stitim neku naftnu industriju. Upravo obratno, htio bi da postoje vodikovi motori i da se svi vozimo veselo, puno i skoro besplatno. Samo je realnost, fizika, kemija i trenutacna tehnologija malo okrutnija.