HHO GENERATOR

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: VODIK = VM

PostPostao/la sans-ego » 20. 04. 2012. (18:49)

som je napisao/la:Kad je Tesla tvrdio da je izmjenična struja budučnost samo šta ga nisu proglasili za luđaka.

Tesla se nije borio protiv zakona termodinamike, nego ih je na genijalan nacin usmjeravao i iskoristavao, pa je trebalo malo vremena da se shvati, evaluira i optimizira za masovnu upotrebu neki njegov izum.

A to sto se borio protiv je intelektualno vlasnistvo i patentsko pravo u doba kad jos nije bilo nikakve struje, pa su se tu cesto vodile prljave igre, narocito u to doba i u takvoj zemlji kao sto je to USA.

Danas u 21 stoljecu imamo znanstvenu metodu i tehnicku evaluaciju - a sve ovo sto je neki alternativni i ezotericni nacin i "novitet" je davno provjereno od relevantnih tehnickih i znanstvenih institucija i spada pod "zmijski znoj".
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la som » 20. 04. 2012. (18:59)

Termodinamika ima veze sa strujom ko i krava sa sedlom. Volim kad mi se sve ovako na znanstvanoj bazi objasni od stručnjaka.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la dimulius » 20. 04. 2012. (20:18)

gledaj som,
(s tobom se inace slazem puno cesce nego sa sans-egom)

stvar je jednostavno previse nategnuta.
ako ovo stvarno radi, onda bi bilo prilicno jednostavno motor u potpunosti pogoniti na vodik.
Baterija od par ah za inicijalni elektrolizu koja ce stvorit dovoljnu kolicinu vodika za rad motora, a koji ce onda s lakocom dat struje za daljnju elektrolizu. Koji ce nam vrag tu benzin ili dizel?

Pitanja na koja bi tribalo odgovorit:
1. Koliko energije treba ulozit da bi se elektrolizom dobila 1 l vodika
2. Kolika je energija 1 l vodika
3. Koliko je energetska efikasnost motora koji radi na vodik

Ukoliko bi ova energetska bilanca bila pozitivna, onda ostaje samo osigurati tehnicke uvjete, a to danas ne bi trebalo biti nikakav problem.
dimulius
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la frakaro » 20. 04. 2012. (20:45)

Pozdrav

Bože mili koju sam temu pokrenija.

Bija sam na brodu koji ima to ugrađeno (isti je to brod koji je najvjerovatnije vidija som i kutnjak).

Navodno to radi i ima smanjenje potrošnje goriva do 50%.
Ali to ali uvijek postoji. Kvaka je navodno u cipu koji bi trbao biti adekvatno programiran tako da lamda sonda ne prijavljuje grešku smjese.
Pošto taj motor ima samo nekakvu lampicu za javljanje raznih tipova grešaka na motoru vlasnik se boji da nebi primjetija druge probleme (malo ulja ili nesto slično) radi toga što mu je lampa stalno upaljena radi lamda sonde tako da se još ne vozi sa stalno upaljenim HHO generatorom. :thumbdown: :thumbdown:
Navodno i tu su blizu riješenja.

Gori pišem namjerno ( navodno ) nisam plovija niti testira potrošnju.
Za aute znam da ima posebnih cipova koji se spajaju na istalaciju baš radi tog problema.

Interesantna tema ako za ništa drugo onda bar za zamišljanje kako bi bilo lipo voziti se sa 10 litara ovog sve jeftinijeg goriva. :thumbup: :clap:
frakaro
Member

Tip plovila: Nautika 650k yamaha115

PostPostao/la Minesweeper » 20. 04. 2012. (20:51)

Meni izgleda da je Sans-ego mislija na prvi zakon termodinamike s kojim se kosi tvrdnja da je moguće nakon početnog pokretanja da motor preko generatora stvara dovoljno struje za proizvesti elektrolizom dovoljno vodika za nastavak rada motora što je u biti perpetum mobile :D
Minesweeper
Member

Tip plovila: Plastični guc 5.50, Torpedo 6ks

PostPostao/la sans-ego » 20. 04. 2012. (20:56)

Minesweeper je napisao/la:Meni izgleda da je Sans-ego mislija na prvi zakon termodinamike s kojim se kosi tvrdnja da je moguće nakon početnog pokretanja da motor preko generatora stvara dovoljno struje za proizvesti elektrolizom dovoljno vodika za nastavak rada motora što je u biti perpetum mobile :D

To je nulti zakon...ima ih cetiri.

som je napisao/la:Termodinamika ima veze sa strujom ko i krava sa sedlom. Volim kad mi se sve ovako na znanstvanoj bazi objasni od stručnjaka.

To je drugi zakon termodinamike. 7 razed osnovne skole.
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la frakaro » 20. 04. 2012. (21:02)

Ja nisam neki strucnjak ali i netriba biti da bi shvatio da to neide baš tako.

Znači pogon na vodik to i nije tema rasprave tema je samo određen postotak potrošnje.

10 do 30 % smanjenje potrošnje goriva to več mislim da ima mjesta i prostora za raspravu i testiranje.
frakaro
Member

PostPostao/la dimulius » 20. 04. 2012. (21:13)

nema tu %

Ukoliko je energija vodika dobijenog elektrolizom VECA od energije ulozene u elektrolizu, onda nema nikakvih prepreka za napraviti sustav koji ce u potpunosti raditi na ovakav nacin.

Ukoliko je energija vodika dobijenog elektrolizom MANJA od energije ulozene u elektrolizu, onda nema nikakve ustede (ima gubitaka).

treca opcija jednostavno ne postoji ;)
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la frakaro » 20. 04. 2012. (21:21)

Potpuno si UPRAVU.

Zaboravija pitati koliko STRUJE (A) treba za rad taj generator a mislim da je jako puno.
Nakraju ispadne da nema ništa od toga. :thumbdown:
frakaro
Member

PostPostao/la Minesweeper » 20. 04. 2012. (21:27)

Caka je što se kod većine testova koristi struja iz akumulatora na kraće vrime.
Minesweeper
Member

PostPostao/la sans-ego » 20. 04. 2012. (21:34)

Ima i prilog od BBC-ja bas o tome i kako i zasto...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/8313832.stm
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la som » 20. 04. 2012. (22:11)

Minesweeper je napisao/la:Meni izgleda da je Sans-ego mislija na prvi zakon termodinamike s kojim se kosi tvrdnja da je moguće nakon početnog pokretanja da motor preko generatora stvara dovoljno struje za proizvesti elektrolizom dovoljno vodika za nastavak rada motora što je u biti perpetum mobile :D

Niko ne tvrdi da motor preko generatora proizvodi dovoljno struje kojom se osigurava proizvodnja vodika za rad motora. Motor koji sam ja vidija troši uz to malo vodika i dosta veliku količinu benzine.Toliko o prvom zakonu termodinamike. Razlika od 15-16 lit. benzina dokazuje da se to ne kosi s tim zakonom.Teoretski to znači da je za pogon pente od 150 konja potrebna količina vodika koja se proizvede uz pomoć 15 lit benzina. To izgleda nije perpetum mobile. Ja ništa ne tvrdim osim da sam vidio puno više od te pente da radi s time i da su vlasnici zadovoljni. Nekoliko bagera i par šlepera, čak i jedan kombi. Po meni previše bi bilo da ima toliko budala na jednom mjestu. Ja to nemam na svom brodu, auto mi premalo troši da bi mi ugradnja bila isplativa,ne prodajem to niti ugrađujem, makar razmišljam o tome.Nije me ni briga šta drugi misle o tome, svi gledaju televiziju i misle da su svi mladi, lijepi i zgodni. Da ali samo na televiziji. Moj post se odnosi isključivo na ono šta sam vidio svojim očima i razgovara s ljudima koje znan godinama. Kad sam prije dvadesetak godina na Z-nogu montira propelu s promjenjivim korakom (mislim da se zove variable pitch) ljudi su mislili da san maka a meni pala potrošnja za 30 %.Tako je i s ovim.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Minesweeper » 20. 04. 2012. (22:31)

Struju potrošenu za elektrolizu mora dati alternator koji uzima snagu motoru, a dobiveni plin ne može dati više energije nego što alternator potroši. Smanjena potrošnja ukoliko postoji je rezultat boljeg izgaranja goriva zbog podizanja oktanske vrijednosti smjese dodavanjem vodika i kisika.
Minesweeper
Member

PostPostao/la sans-ego » 20. 04. 2012. (23:47)

Minesweeper je napisao/la: Smanjena potrošnja ukoliko postoji je rezultat boljeg izgaranja goriva zbog podizanja oktanske vrijednosti smjese dodavanjem vodika i kisika.

...sto ne moze biti losije za sve novije motore, jer kad "obogatis" smjesu, brze izgara i stvara preveliku kompresiju sto zahtijeva kompliciranu preradu cilindra, klipa i elektronike zbog uskladjivanja vremena paljenja i dozvole ECU -a ubrizgavanja "bogate" smjese.
Uz to sve, dodavanjem HHO "generatora" takav sistem zahtjeva veci napor motora da pogoni alternator da dopuni akumulator i tu sve pada u vodu.

U ostalom ima tu pravih majstora koji to vjerojatno jos i bolje razumiju i mogu objasniti nego nas par neukih i priucenih.

som je napisao/la:Kad sam prije dvadesetak godina na Z-nogu montira propelu s promjenjivim korakom (mislim da se zove variable pitch) ljudi su mislili da san maka a meni pala potrošnja za 30 %.

Interesantno.
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la peroski » 21. 04. 2012. (06:00)

Bilo bi dobro kad bi neki kemičar malo elaboriro ovaj princip na molekularnoj razini. Dakle kako se konkretno vodik veže na pogonsko gorivo, ili je samo dio mješavine.
Ako je dio mješavine kako se izbjegne da se veže sa kisikom koji je nužan za sagorjevanje ( produkt je voda), koliko postotak vodika sudjeluje u izgaranju, kolika je proizvodnja vodika potrebna pri niskim okretajima i njegov učinak u izgaranju, a koliko na višim okretajima....po meni su ovo neki temelji održivosti cijelog projekta i pomoglo bi široj publici da shvati što se u biti događa u cijelom procesu. Dalje bi trebalo vidit problem zadržavanja vodika u cilindru pri kompresiji jer molekularno gledano on sam bi s lakočom prošao mimo prstenove u karter motora, kolika je opasnost od eksplozije ispod klipova, kako bi se ponašao na dvotaktnim motorima....
Ovo su neka pitanja i pretpostavke koje nu baš pojašnjene u filmićima i tekstovima koje sam pročitao i vidio.
U svim ovim slučajima nema govora o perpetum mobile jer ako ništa troši se voda :D
peroski
Member

Tip plovila: Ocqueteau 610

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.