Spoj cilindra i kormila - problem ?

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Spoj cilindra i kormila - problem ?

PostPostao/la Trogiranin » 16. 04. 2012. (09:01)

Mista i za tri puta jači cilindar ima ako se gleda njegov promjer i dužina te hod klipa jer se i u sadašnjoj situaciji samo klip kreće lijevo desno dok je pomak samog cilindra neznatan - zanemariv. $irina prostora između pregrada dozvoljava ugradnju većeg cilindra promjera većeg i od 100 mm. Riječ je bila o sistemu poluga koji je kolega skicira i da li će eventualno sadašnji bit dostatno jak da bi moglo normalno funkcionirat . Već sada je A-JE-TO rješenje i ti jako dobro znaš moje mišljenje o krpanju i prikrpljavanju. Ja nisam ničim spomenija da ne iznosiš svoje mišljenje , dapače ! Ovde s obzirom da je kormilo odnosno osovina tu di je nemože bit govora o ugradnji na način da cilindar stoji pod većim kutem nego samo uz pomoć poluga što je i ovaj GENIJALAC shvatija, ali mu se nije dalo, prije bi reka nije zna i tija pa je sasra kako je sasra, a eksperimentirat i ne napravit kako treba (čitaj potrošit 300 eura) i čekat da ti otkaže pri plovidbi ... Toliko od mene !
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la peroski » 16. 04. 2012. (16:03)

Još mislim da je najednostavnije premjestit postojeći cilindar na stijenku iznad kraka timuna. UKOLIKO može stat po dužini osim par šarafa za fiksiranje kroz plastičnu stijenku jedino što bi trebalo je na mjeru saviti Z komad rosfrajnog tondina i završit ga sa navojem za dvije sigurnosne matice.
Moje skromno mišljenje. :) toliko od mene :wave:
peroski
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Ocqueteau 610

PostPostao/la tg-boy » 16. 04. 2012. (18:18)

a šta san ja reka nego šlampavost --- pogledaj kako je zavareno
korm.JPG

a tijek događaja je slijedeći--- stavi neku z odoka polugu , pa je skrati jer je preduga , pa montiraj , pa skrati , pa puntaj na licu mista , pa probaj , pa skini i zavari dokraja.... katastrofa .......
- ako se ne izmiri dobro - svaka slijedeća konstrukcija mogla bi slično (iako teško moguče ) izgledat ----- na papiru se sve može nacrtat---- ali triba izračunat i dimenzionirat isto..... zato sve su ovo samo nagađanja bez mjera i dimenzija - ništa
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la Trogiranin » 16. 04. 2012. (18:35)

slika
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la ceko » 16. 04. 2012. (21:43)

Bez premještanja hidraulike jedino ovo šta je Minesweeper reka; na taj način bi se klip pravilnije opteretio. Ovako kako je sada na klip djeluje sila koja ga savija.. Može slika iz daljega?
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la ninjutsu » 18. 04. 2012. (22:19)

Dečki svaka čast. Dugo nisam vidio da se neko (mislim na sve postove) potrudio dati rješenje, nacrtati... kao ovdje . Svima hvala
Uglavnom razmatram obe varijante a možda i treću tj.
- prvo pomknuti cilindar na stražnju stranu i dobiti klasiku -neznam ; mislim da će krak biti premali (veči cilindar?, hod?)
- kinematika (kao što je peroski nacrtao OK,samo kod izvučene osovine cilindra mislim da bi mi okret kormila bio premali . Kod te varijante, nazovimo je Z bitno je da postoje samo 2 zgloba : hvatište cilindra i sam spoj tog Z komada na krak kormila.

sr@**e je kao što su kolege i primjetile da je to napravljeno od ku..a (ne dirajte mi ljutu ranu :sick: ) ali sad treba nešto izvest. Kako inače moram mjenjati cilindar (pušta ulje) probat ću ga pomaknuti i eventualno uzet zeru veći; ali krak? vidjet ćemo, a ako ne idemo na nekakvo polužje samo napravljeno kako bog zapovjeda.

Pala mi je na pamet i varijanta 3. (neko je več spomenuo..) izvuč kormilo na vanjski rub prema kokpitu , zaplastificirat i napravit klupicu :idea: (ionako sam mislio nekakvu klupicu izvest

Inače ostao sam zbog toga jednom prilikom bez kormila i nije baš neki doživljaj. Umjesto argole( :oops: ) francuski ključ produžen s mezzomarinerom. Sile su ogromne jer mi je mezzomariner skoro pukao kod vožnje cca 5-6 čv. A pristajanje (ja na platformi kormilarim a žena na gasu :crazy: :silent: lagani burin....
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !!
ninjutsu
Member

Tip plovila: Quicksilver 875

PostPostao/la ninjutsu » 18. 04. 2012. (22:20)

ceko je napisao/la:Bez premještanja hidraulike jedino ovo šta je Minesweeper reka; na taj način bi se klip pravilnije opteretio. Ovako kako je sada na klip djeluje sila koja ga savija.. Može slika iz daljega?

Nemam trenutno ali ću postati čim stignem
:thumbup:
ninjutsu
Member

PostPostao/la ninjutsu » 18. 04. 2012. (22:23)

Trogiranin je napisao/la:Mada sad kad sam malo bolje pogleda sliku vidim da i osovina kormila izlazi bliže kokpitu nego u onaj izbačeni dio prostora prema platformi koji je u biti i namijenjen za to da osovina tu izađe, a da cilindar stane u ove bočne prostore i onda je sve u redu. Ovo je radio neko ko očito nije nikad prije vidija Donata i isto tako nije proučio nijednog opremljenog od strane proizvođača. Osovina odnosno kormilo je trebalo bit još cca 12-13 cm nazad prema krmi ako ne i 15 cm. Sad je to malo brljavije za riješit, ali ... :think:

To je po meni glavni problem jer da je kormilo (osovina )više prema krmi dobili školski slučaj !!
ninjutsu
Member

PostPostao/la zore70 » 18. 04. 2012. (23:49)

Nije me bilo par dana i sad ovo vidim :wtf:

Toga nadriopancara koji je ovo napravija triba u zatvor!!Jebate brod sa 200 KS pa ovako stavit..samoubojstvo iz zasjede :thumbdown: Takvi sramote struku..

Radi ovakvih stvari se ostaje po moru,gubi glava,razbija brod i sl..

Cilindar ne triba minjat,samo triba pribacit ga na drugo hvatiste,vjerovatno bi sta nasuprot uz malo pojacanja one stjenke..
Vjerovatno bi tribalo prominit oni okretni zglob na vrhu klipnjace,on mi pari los..

Aj procitaj koju pumpu imas..koliko je kubika pa se onda lipo izracuna koliko triba stavit argolu dugu da bi ima prihvatljiv broj okretaja kormilarskog kola.Tek ona se moze dalje raspravljat o pravim rjesenjima..
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la ninjutsu » 19. 04. 2012. (00:08)

Cilindar je Vetus MTC7210
Volumen 146 cm
Osovina 14 mm

Evo slike

[quote="ninjutsu"]slika
ninjutsu
Member

PostPostao/la zore70 » 19. 04. 2012. (10:10)

ninjutsu je napisao/la:Cilindar je Vetus MTC7210
Volumen 146 cm
Osovina 14 mm

Nije sporan cilindar,vidi se na slikama koji je nego koja je pumpa na pultu,koja joj je oznaka..koliko ona daje kubika(ccm) po okretaju..
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la 4ever » 19. 04. 2012. (11:54)

slika
slika
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la COGI » 20. 04. 2012. (20:48)

Minesweeper je napisao/la:A da napraviš polužje, ovako nekako?
Isto će sila biti velika ali bar nebi smilo lomiti osovinu, naravno trebalo bi obrniti hidrauliku.
slika

Nisam baš upućen u problematiku ugradnje hidraulike kormila,pogotovo ne u Donata,ali imam ideju,možda je izvedivo.Ja bi hvatište cilindra pribacio na sad zamišljenu tačku okretišta, a okretište prebacio u tačku hvatišta cilindra.Na taj način bi dobili veći hod kormila uz jednak hod klipa,sve ovo ne stoji ako se ne može montirat na ovaj način.Još jednom napominjem da čak nisam ni bio u Donatu(vidio ga izdaleka) tako da samo pretpostavljam,ako može bilo bi mi drago,ako ne VRLO mi je žao... ;) :thumbup: :wave:
Zadnja izmjena: COGI; 20. 04. 2012. (20:58); ukupno mijenjano 1 put/a.
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la COGI » 20. 04. 2012. (20:52)

Minesweeper je napisao/la:A da napraviš polužje, ovako nekako?
Isto će sila biti velika ali bar nebi smilo lomiti osovinu, naravno trebalo bi obrniti hidrauliku.
slika

Nisam baš upućen u problematiku ugradnje hidraulike kormila,pogotovo ne u Donata,ali imam ideju,možda je izvedivo.Ja bi hvatište cilindra pribacio na sad zamišljenu tačku okretišta, a okretište prebacio u tačku gdje je sad spojen cilindar.Na taj način bi dobili veći hod kormila uz jednak hod klipa,sve ovo ne stoji ako se ne može montirat na ovaj način.Još jednom napominjem da čak nisam ni bio u Donatu(vidio ga izdaleka) tako da samo pretpostavljam,ako može bilo bi mi drago,ako ne VRLO mi je žao... ;) :thumbup: :wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la Minesweeper » 20. 04. 2012. (20:58)

Moguće, ali rezultat bi bio isti kao da skratimo polugu na timunu i drektno uhvatimo, problem koji se javlja je što bi zbog premale poluge sile bile ogromne
Minesweeper
Member

Tip plovila: Plastični guc 5.50, Torpedo 6ks

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.